Приватни средни училишта во Македонија

korun

lame
Член од
21 октомври 2007
Мислења
389
Поени од реакции
28
Можев да избиран меѓу Јахја Кемал во Струга и Охридскава гимназија, во Струга имав 90% попуст.
Се запишав гимназија и ич не ми е криво.
 
Член од
12 јануари 2009
Мислења
26
Поени од реакции
0
mislim deka tia so sakaa da uca, ce uca svegde. stipendistite u privatnite sredni skole moze da se kaze deka se zdobivaa so znaenje, ama toa znaenje so stipendistite go imaa u privatnite skole, go imaa i svite so sakaa da nauca u drzavnite skole. ne e tocno deka nastavniot kadar u privatnite skole e podobar od toj u drzavnite. toa deka imaa pojce moznosti u privatnive skole ne e sosema tocno. deckoto so zavrsi u nova i sega e na hardvar e od tetovo [kako mene] i se znaeme mnogu dobro. toj samiot kazue deka ne treba da se bide od nova ili bilo koja druga privatna skola za da se uspee vo toa. moze i od drzavnite skoli, so mnogu trud i rabota. gimnazijava vo tetovo, kade sto ucim ja ima mnogu dobar nastaven kadar i vo mojot smer [matematicki] ucenicite se zdobivaat so golemi znaenja [sepak zborim za ucenici so uca] i so tia znaenja moza da bida isto tolku dobri na bilo koj fakultet kolku sto se ucenicite od bilo koe privatno uciliste.
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
27
Поени од реакции
0
antoinette, ќе да е оној македонец втор шо добил стипендија во Харвард. Од Јахја Кемал еден веќе заврши во Харвард. :smir:
Инаку учев прва година во Јахја Кемал. Не можев таму, не поради тоа што сум слаб ученик, туку поради тоа што мороните преовладуваат. Имам златни другари кои учат таму, но тие се малку. И ако подобро размислам, тие се само стипендистите. Настрана од стипендистите, ретко има ученик во Јахја Кемал кој завршил со сите петки, односно скоро сите шо плаќаат, доаѓаат само колку да поминат средно. Јас не сум стипендист, и вистинската оценка по Турски ќе ми беше 4, ама ете, ми ја поправија на крајта. Инаку овака зборувам општо за школото, ама да кажам предности и недостатоци би рекол дека добро е тоа што ќе го научиш Англискиот јазик многу подобро, а ако си добар ученик, кој во трета година ќе отиде на science(има и social), имаш големи можности за факултет во странство.
Но, настрана од тоа. Доклку си во интернат, ти не можеш да излегуваш до продавница, туку за тоа ќе треба да земеш дозвола која ти ја даваат 2 пати неделно, по 2 саати. Да, малку е за Скопје, доколку сакаш да прошеташ до центар ор самтинг. Тоа е машкиот интернат, во кој има по 6 машки во соба. Бар 1 или 2ца во собата ќе те малтретираат доколку си мирно дете, и секако ќе те разбудат бар 101 пат во годината дека им е забавно и смешно. 95% од клучевите од вецињата се украдени, а исто така се украдени и клучевите од тушевите, и очекувај често да ти ја отвараат вратата додека се тушираш. Ама, можеби и нема да можеш да се туширај прибидејќи често се случува и повеќето тушеви да бидат украдени. На зима подобро зимај си екстра ќебиња ор самтинг, бидејќи во собата најверојатно ќе има еден себичњак кој може да ти го остави прозорот отворен цела вечер, бидејќи влегува ладничко во собата, а не го интересира тоа што прозорот се наоѓа веднаш до тебе. Храна имаш во 7 часот наутро, и 6 часот поручек, или навечер наречете го. Немаш ручек, но можеш да си купиш. Значи даваш 2500 евра за еден скапан интернат и сеуште треба да даваш уште пари за да не останеш гладен. Имаш пинг-понг, билијард и фудбалче кои се плаќаат, имаш сала за вежбање која е отворена еднаш во месецот, имаш соба со телевизор кој дава 2 канали, и обично е уклучен оној албанскиот. Женскиот интернат ги има сличните услови, само што женските не се толкави моронки. Ама сепак, тие добиваат половина час да се прошетаат низ Скопје, односно да протолкуваме подобро, да ја преминат улицата и да се вратат. :tapp:
Да продолжиме со училиштето. Оние златни професори кои предавале во странство и можат да те научат повеќе, во НОВА, не сум запознаен какви се, но во Јахја Кемал се ставени првите Турци кои ги нашле на патот шо знаеле Англиски. Да не претерувам, добри се професорите по Математика, Англиски ,Физика и Биологија. Но на пример, на едната профеоскра Хемија можете слободно да и се смеете бидејќи и самите вие најверојатно знаете Англиски повеќе од неа. Од професорите ги има многу добри, ама воопшто не се она којзнае што, што некој би можел да си претстави кога ќе слушне дека работеле во странство. И немојте да мислите дека наставниците ни малку ќе се секираат да вие имате подобра оцена. На нив важно им е само да останете, бидејќи ако има помалку ученици, платата ќе им се намали. Најчесто наставниците си имаат свој миленик, кој во најголем број на случаи е еден од стипендистите кој поради нешто што направил во минатото, ќе му пишува само 5, без претходно тој да одговара за истата оценка. Ја заслужува, не дека не, ама едноставно не го третира како и сите нас. И да, тешко вам ако сте ученик кој е надвор од стереотипите на нормално машко, или нормално женско. Можат да ве опоменат доколку често ве гледаат да се гушкате со другар од спротивниот пол, и секако ќе ве опоменат доколку сте машко со долга коса, и најверојатно на некои наставници ќе им станете антипатичен, и ќе ве сметаат за непристоен ученик кој се мисли дека е доволно силен да може да излезе пред нив како сака. Македонски професорките се златни. Тоа морам да го признаам и е една од најдобрите професорки кои ми предавале во мојот живот. Униформите во главно се ок, но ве жалам на физичко во последните денови од школската година, бидејќи физичко не смеете ништо да облечете освен униформата, која се состои од тренерки со кои слободно може да се шетате во зима.
Да продолжиме со програмата. Програмата е создадена така што во прва година ќе те тупат со Турски и Англиски, за мороните подобро да го научат, а за оние што повеќе знаат Англиски, да уживаат цела година, бар во повеќето предмети. Освен во можеби подоброто изразување во Англискиот јазик на кое сум благодарен, не можам да се пофалам и дека сум научил многу нови зборови во истиот јазик(добро, ако ги отфрлам стручните поими по Хемија и Биологија). Турскиот јазик е лесен јазик. Не е воопшто тежок доколку го учиш постепено, како и Француски или Германски во нормалните школи, но тука Турскиот јазик заедно со Англиски ќе го учиш по 10 часа неделно. Ќе ги научиш сите 5-6 времиња што тие ги имаат, и сите ебани граматички правила. Ќе учиш reported speech, ќе учиш оформување на реченици со ако и слични работи кои не очекуваш да ги знаеш со неколку месеци учење на јазик. Втора година пак, ќе ти дадат некои 6 часа физика, хемија и математика. Не знам дали е тоа добро, ама јас кога нешто учам премногу наеднаш го замразувам. Не можам да поднесам секој ден само турски да бдеам над книгата, а знам дека и брзо ќе ми помине ќејфот што во втора година предметот Турски ќе го имам помалку кога многу брзо ќе ги замразам на ист начин и физика, хемија и биологија. Втора година географија и историја се учи на турски јазик. И кога сето ова го сумирав, си реков дека подобро ќе биде да си продолжам втора година во Гевгелија. Сега англискиот јазик нема да го знам толку убаво(јеа рајт), ама бар ќе имам малку повеќе живот и душа од оваа година. И да, ќе имам мир и тишина дома да учам кога сакам и колку сакам, бидејќи часовите во нормалните училишта завршуваат во 1 ипол, а во Јахја Кемал во 3 и 10 понеделник и вторник, а до 2 и 20 до петок. Имаат паузи од по 10 минути помеѓу 5 часа, од по 20, на други 2 часа, и 30 минути како гооооолем одмор. Најчесто мороните ги користат за да си напишат домашно. Според мене и 8те часови кои ги имаме во Понеделник и Вторник се апсурдни, поради тоа што Англиски скоро секоја недела имаме по час или два во кои слушаме музика, или си играме бесилка бидејќи сме напред со програмата. Турски пак, секогаш завршуваме со часот бар 5 минути пред да ѕвони, така што може да се скратат часови и од двата предмета, но не се прави тоа. Дисциплината на учениците се сведува на тоа што сите носат униформи, но како и во нормалните средни училишта, има ученици кои ги почитуваат професорите, и ученици кои се тотално неучтиви кон нив.
Инаку за учење во интернат, заборавив да спомнам, но имате ettüt што значи часови за учење, во кои ве сместуваат во училница со другите деца во интернат. Тогаш, таму можете да ги пишувате домашните работи, со минимална концентрација. Тешко дека ќе можете да учите поради тоа што децата најчесто разговараат, или шепотат во најмала мера, други слушаат музика на телефон, а трети цело време бараат помош од вас за глупости.
И не знам како е во Нова, бидејќи тоа што го спомна Антоанет е една слика за училиштето од ученичка која добила стипендија, и е самоуверена дека ќе добие стипендија и за факултет. Верувам во тоа, но знај дека си само една ученичка, во школо со мнооогу ученици, од кои повеќето се морони, како што и самата рече. Според мене да одиш во приватно училиште во Македонија не вреди. Освен ако си стипендист, ти таму нема да добиеш ни половина од тоа што си го дал. Стипендистите се оние кои земаат награди на најразлични натпревари и се пробиваат на факултети во странство. Оние нормалните ученици, ќе ја имаат единствената предност што учат на Англиски јазик и ништо друго(со ретки исклучоци). Ќе трошат пари за џабе. Бар таква слика сум оформил од Јахја.
И за да не помислите дека јас сум само еден идиот кој не знае што збори, и не знае какви шанси испушта со отпишување од тоа брилијантно школо, да ви дадам само како информација, дека сигурно едно 15-20 ученици ми спомнале дека би сакале да се отпишат од училиштето(од кои 75% се стипендисти), но се плашат од родителите, или пак едноставно знаат дека ќе помине Јахја Кемал, и главната цел им е само да земат стипендија за факултет во странство.
И без разлика шо антоанет може повторно да ми противречи за Нова,
сликата на Јахја пробав да ви ја претставам најсликовито што можев, па вие земете ја оваа гимназија како пример за едно приватно средно училиште во Македонија :smir:


Е сега, ако одиш во гимназија во странство е друго. Да ги тргнеме националниве срања и слично, ама сестра ми се стекна со многу добро знаење во Грчка Приватна Гимназија. Воопшто не беше се пожалила, а и се што имам слушнато од нејзина уста бил добар збор за тоа училиште :)
Ja sum sega vtora vo Yahya kemal vo sk.Mislam deka spajder sve kaza so ova.pozz
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.574
тој што заврши на харвард е другар на сестра ми. детето учеше во максимално отежнати услови, кои на крај и не се ни битни, битно успеа. колку што ми е познато, за него беше многу битна дисциплината која ја има во јахја кемал, а за професорите немам слушнато баш дека се од улица собрани. другаров одеше на натпревари математика благодарение на професорите од средно кои имаа желба и услови да го поттикнат и развиваат неговиот талент, со што му обезбедија одлична шанса за подобар живот. и една моја другарка учеше во истото школо и знам дека по цели денови учеше (не зашто е глупа, него зашто бараат знаење). за нова исто знам дека учат, ама не толку многу како во јахја кемал. начинот на работа на другите средни школи не ми е многу познат. а од јајха кемал најчесто се жалат тие што не им се учи многу :smir:
 

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
тој што заврши на харвард е другар на сестра ми. детето учеше во максимално отежнати услови, кои на крај и не се ни битни, битно успеа. колку што ми е познато, за него беше многу битна дисциплината која ја има во јахја кемал, а за професорите немам слушнато баш дека се од улица собрани. другаров одеше на натпревари математика благодарение на професорите од средно кои имаа желба и услови да го поттикнат и развиваат неговиот талент, со што му обезбедија одлична шанса за подобар живот. и една моја другарка учеше во истото школо и знам дека по цели денови учеше (не зашто е глупа, него зашто бараат знаење). за нова исто знам дека учат, ама не толку многу како во јахја кемал. начинот на работа на другите средни школи не ми е многу познат. а од јајха кемал најчесто се жалат тие што не им се учи многу :smir:
Tипично мислење на некој шо од страна ги гледа успесите на Јахја Кемал. Влези во школото, па види како е. Мојот претходен пост убаво опиша како е. И не, не се жалев бидејќи не ми се учеше. Доста учев за да поминам со сите 5ки (ок, Турски попуштена, ама тоа уште говори дека воопшто и не бараат толку многу да се учи). Другарка ти ако учела цел ден е глупа (или пак така ти дошол изразот, а всушност учи 3 саата шо е друг муабет) . Извини вака што зборам, ама доволно е да учиш на етудите (ок нема таму концентрација за учење, за домашно само), и саат до два пред/после нив за да поминеш со сите 5ки во прва. Дури и некои ученици помалку во зависност какви биле во основно (ете јас бев поопуштен во осмо одд дека бев одличен до 7мо и убаво се опуштив, на стара слава поминав осмо со петки и имав многу пропусти шо морав пак да ги учам). Значи прва година повеќе би кажал да е ладење и повтарање од претходните години него учење цел ден. (минус турски нормално). И уште нешто, на листата на реалните оценки на учениците во споредба со матурата славното школо Јахја беше ако не се лажам 60то место некаде (wow кое изненадување). И слаби ученици во Јахја? Ќе ги најдете повеќе од што во вашето школо! Дап, еден клас генијалци (веројатно и пријателот на другарицата... за станиша збориш мислам?... добар човек е тој), еден клас ок деца шо дотеруват сите да ги имат 5ки, и 3 класа дупка. И ги делат на А,Б,Ц,Д,Е така што во А се генијалците па се до Е најголемите пропалици (ок малку сменија во последниве години ама отприлика така најлесно би се опишале класовите во Јахја). Професорите, извини, но тие не ги знаеш ако не си учела таму. Да, математика е доста образован човек кој воопшто не можам да одречам дека не се разбира и дека може и за факултет да го биде (ако е тој шо го мислам), но поентата ми е дека ова е приватно школо на англиски. Да не го навредам, но тој не знае доволно англиски да збори, а да не зборувам за изговорот за да биде комптентен професор во едно приватно школо на англиски јазик. Истото важи и за Хемија, и за 2-3 по Англиски кои се преместени по други градови. Сега не ми текнува на сите професори, и можеби собрани од улица не е најдобар израз, за да ме сфати некој дека мислев некомптенетни, но ете да појаснам....

А за дисциплина не ми се зборува.(зборев у претходниот пост) Убава корица има школото. :tv:
 
Член од
22 ноември 2008
Мислења
415
Поени од реакции
11
Тоа се училишта во кои нема да те прашаат што научи, туку татко ти која фирма ја држи:wink: Барем од тоа што ми кажувале... Имам другари по приватните школи кои земаат стипендија и кои тупат глава за разлика од другите кои само на зафрканција си одат во школо...
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.574
да, за Станиша се работи, и не е пријател на Другарица (фин израз) него на сестра ми. другарката не беше глупа и не прави филмови дека може да се помине така, во било кое средно ако учиш и ако сакаш да имаш добри оцени, ќе учиш малце повеќе од тие пола саат дневно што ги спомна. и нормално дека ќе има различни класови, не може секакво ѓубре во ист клас да има :smir:
 

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
да, за Станиша се работи, и не е пријател на Другарица (фин израз) него на сестра ми. другарката не беше глупа и не прави филмови дека може да се помине така, во било кое средно ако учиш и ако сакаш да имаш добри оцени, ќе учиш малце повеќе од тие пола саат дневно што ги спомна. и нормално дека ќе има различни класови, не може секакво ѓубре во ист клас да има :smir:
Во прва година верувај, може да се помине така. Тоа ти го зборам бидејќи јас бев таму прва година, но никаде не спомнав половина час учење, туку 3 саати.(еттут + 1-2 после или пред истиот). Другарката верувам дека не била глупа, ама така реков бидејќи не, не треба цел ден да се учи за да се помине со петка. Друго е ако одела на секакви натпревари па дополнително се спремувала со други работи кои шо не се учат во прва година. Инаку работата шо има различни класови воопшто не е добро. Ко прво треба сите да учат еднакво (е сеа кој им е крив на турците шо кога одат таму не знаат шо значи hello, ова највеќе заради нив се делат) а не да се делат на класови, за у генијалните да се стават подобрите професори, а во подолните оние професори шо ги нареков "од улица".

А сега да не помислиш дека можеби до некаде сум изреволтиран поради шо ме стаиле у лузерски клас, лани поради бунење од страна на родителите беа поделени А и Б добри класови така што на англиски тестот шо го решававме за распоредување во класови, најдобриот прв ојде во А, вториот во Б, третиот во А и тн и тн така до 37ми. Останатите ги поделија во Ц, Д и Е на истиот начин. Јас бев четврти, и се погодив во Б. Значи далеку од тоа дека бев во лош клас, и всушност се погодивме добри деца во подобрите класови, додека во Ц, Д и Е некои албанци кои не можев да поднесам да ги гледам (не дека не ги сакам Албанците, ама големи идиоти беа, во интернат многу често се зафркаваа мавајќи ја перницата врз мојата глава кога јас спиев, која смешна глетка, и која зрелост ја покажуваа тоа ненормално беше), ама едноставно не е во ред така да се делат децата. Во школо ти се допаѓа кога професорите фаворизираат ученици бидејќи полесно разбираат некои работи од тебе? Макар шо на повеќето ученици од подолните класови гајле не им беше за класовиве, јас го сметам дека тоа како голем минус кој се одразува на образованието на детето бидејќи А и Б, како специјален третман имат добри професори англиски, додека меѓу Ц, Д и Е (не знам кое точно) имаше професор кој succesfully го изговараше како сексес-фули (ова го знам дека ни предаваше и на нас на english video, уф каков поучен предмет, уште да земам и за тој час да зборам што праевме) . Математика ни предаваше ozgur кој ни предаваше се шо требаше да се земе, и ни даваше потешки задачи како и ни покажуваше се шо не ни е јасно а на тестот ни кажуваше какви задачи можат да ни се паднат (страни тие, тие задачи, не беа малку, тоа е сигурно, и секако беа последните од секоја тема, односно најтешките). Ц, Д и Е ги учеше друг професор на поосновните работи од секоја тема и им ги даваше првите 10тина задачи како некои шо можат да им се паднат, односно најлесните. И сега ако синот/ќерката во иднина ти се погоди да не разбира толку јазици (пр англиски) и го пушташ во приватно школо и да страда и по други предмети поради англискиот нема ли да се буниш?

Инаку ако убаво го видеше првиот пост, реков дека вреди за стипендистите школото, идат во странство и се тоа, ама за нормален ученик, односно кој не е генијален во никоја област (под генијален не велам само да разбира, туку и да сака да разбере, и да не го мрзи да вежба) не бива. Мене џабе шо ме биваше математика во основно и идев на натпревари цело време кога таму бев никој и ништо во споредба со други неколку ученици. Значи поентата е ако не направиш ништо на приемниот и немаш стипендија, тешко дека ќе вредат сите пари шо си ги дал таму. Колку за информација, ако ги земам сите натпревари лани шо се случија, единствен натпревар на кој имаше ученици кои не беа стипендисти беше натпреварот по турски јазик.....


Инаку штета шо колку шо гледам единствено од Скопје доста луѓе знаат какво е школото. Тука кога ме слушнаа дека си ојдов родниниве, познаници на татко ми ме прашуваа... па нели ти беше добар ученик, не ја трпеше дисциплината или, не ти одеше турскиот, или ова или она? Веќе и ме мрзи на сите да им објаснувам колку само школото не е тоа шо го зборат. Ама ете навлегов во дискусија, па ќе ја терам. Бев цела година таму, доволно знам како функционира школото. Бев и на кратка посета година'ва и најсмешно ми беше кога еден од втора вика, шо бе пак ќе се запишуваш? (стипендист патем) Јас не бе бог да чува, дојдов да видам шо како е... Вика добро, јас па викам зар истава грешка два пати ќе ја прај овој.

Всушност ако сумирам, ретки се тие шо учат во школото шо го фалат. Надвор од него тера муабетот на народот шо виделе на промотивните настани од кои во ниеден не смее да се испушти да се доделат сите нови награди шо ги освоиле учениците (shall I say стипендистите) оваа година. И ајмо муабети златно школо, ќе си чувам пари да го пуштам синчето/ќерка ми таму. Колку само мислам дека ова ми била најпаметната одлука во целиот живот шо се отпишав од тоа школо. Е сеа другите дали мислат така ме боли ку*от дека од страна коментари колку сакат можат да даваат, јас приказната радо би ја раскажувал на форум, како нешто шо фала богу не треба да го трпам веќе. (А кога ќе се сетам на првата ноќ шо ја поминав таму, кога велев, еее... сега ќе спиеш под овој таван 4 години, мада тогаш тоа го сметав ко нешто добро, бидејќи и не знаев никој и ништо таму). Мило ми е шо тоа не се оствари.

И така....
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
27
Поени од реакции
0
тој што заврши на харвард е другар на сестра ми. детето учеше во максимално отежнати услови, кои на крај и не се ни битни, битно успеа. колку што ми е познато, за него беше многу битна дисциплината која ја има во јахја кемал, а за професорите немам слушнато баш дека се од улица собрани. другаров одеше на натпревари математика благодарение на професорите од средно кои имаа желба и услови да го поттикнат и развиваат неговиот талент, со што му обезбедија одлична шанса за подобар живот. и една моја другарка учеше во истото школо и знам дека по цели денови учеше (не зашто е глупа, него зашто бараат знаење). за нова исто знам дека учат, ама не толку многу како во јахја кемал. начинот на работа на другите средни школи не ми е многу познат. а од јајха кемал најчесто се жалат тие што не им се учи многу :smir:
Mala greska. Ne idel na matematika tuku po fizika. Godinava mi e profesor po fizika.A vsushnost gi znam i davata. priviov od yahya kemal mn ucel pa i jas sum go prasal toj vika od koga ke dojdel u internata do vecer ucel. ama jas neznam kako go primile voopsto na hardvard so celosna stipendija koga covekov nema nekoi poznacajni uspesi na svetsko nivo.A i drugiov. On mi e komsija. od tetovo e. I on e ista prica. Mn ucel ama ne pokazuval uspesi na megunarodno nivo, a sepak ne go primile. Znam deca koi po matematiki u Spanija se iznazedoja medali na svetsko prvenstvo, a sepak glamurozno gi odbija.Razlikata e u priemnite u golemite svetski universiteti da napises esej koj ke gi impresionira i vlagas. Ne gledaat dali si ucel ili si bil na natprevari prethodno.

-Za mihailo: Ne ni gi smenija profesorite po angliski, uste ni e mirjana, samo ertan i semso gi stavija vo drugi skoli.drugite site se isti
ej i ne mozam da ja podnesam aksu- edinstven primer za iskomleksiran profesor.:)

i mihailo na ettut 3 sata ucenje ti e kako pola saat doma :)

-i za albancive ne se samo oni losi.dobro.gi imas 95 % od niv. osim liridon i almira drugi ne znam. i ne zaebavaj nie svite se obrazuvame. pa i klasovite gi stavi deka a i b bile mn dobri.kazi samo kaj nas u klasot kolku idioti imase ili u a.poveke od pola glas. ama dobro rezumira deka u sporedba so drugive oni nemaat niedno salam dete
 

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Mala greska. Ne idel na matematika tuku po fizika. Godinava mi e profesor po fizika.A vsushnost gi znam i davata. priviov od yahya kemal mn ucel pa i jas sum go prasal toj vika od koga ke dojdel u internata do vecer ucel. ama jas neznam kako go primile voopsto na hardvard so celosna stipendija koga covekov nema nekoi poznacajni uspesi na svetsko nivo.A i drugiov. On mi e komsija. od tetovo e. I on e ista prica. Mn ucel ama ne pokazuval uspesi na megunarodno nivo, a sepak ne go primile. Znam deca koi po matematiki u Spanija se iznazedoja medali na svetsko prvenstvo, a sepak glamurozno gi odbija.Razlikata e u priemnite u golemite svetski universiteti da napises esej koj ke gi impresionira i vlagas. Ne gledaat dali si ucel ili si bil na natprevari prethodno.

-Za mihailo: Ne ni gi smenija profesorite po angliski, uste ni e mirjana, samo ertan i semso gi stavija vo drugi skoli.drugite site se isti
ej i ne mozam da ja podnesam aksu- edinstven primer za iskomleksiran profesor.:)
Не сакам да мешам професори но ај чим кажа.... зборев за нашата професорка по англиски шо ни беше Зејнеп. Потоа тој директорон шо ни предаваше english video, уште е таму? Леле, срамотлци :pos2:

Инаку шо збориш за есеите. Сигурен сум дека имаат големо влијание, ама па без медали да те примат? И тоа е многу тешка работа. Есеите мислам да се тие шо ќе укажат кој од тие со слични успеси би влегле. Шо знам, мое гледиште само :)
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
27
Поени од реакции
0
i da napomenam deka po casot po angliski u prva godina sekoj vtor cas ja slusavme "What a wonderful world" zatoa sto bevme napred so materialot all the time.ama ne se kaeme deka toa ne osakati po site predmeti i sme nesposobni za prezapisuvanje u drugi skoli deka morame da gi polagame predmetite sto voopsto ne sme gi ni ucele.mislam deka toa im e fintata
 

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Еееее.... и тоа заборавив да го пишам. За да се префрлам у сегашнава гимназија требав да полагам 4 предмети. Среќа што 3ца од професорите по предметите имаа разбирање кон мене да не ми го дадат цел материјал туку ми скратија по нешто. :)
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.574
Станиша имаше доволно успеси и интелигенција за да го примат на било кој факултет :smir:
 
D

Deleted member 12196

Гостин
Станиша е доказ дека не требаат влијателни родители. Колку што знам, тој е дете без родители (мајка му умрела кога тој почналл да учи во Yahya Kemal).

Еееее.... и тоа заборавив да го пишам. За да се префрлам у сегашнава гимназија требав да полагам 4 предмети. Среќа што 3ца од професорите по предметите имаа разбирање кон мене да не ми го дадат цел материјал туку ми скратија по нешто. :)
Зошто на време не се одлучи за друго школо, па не мораше да полагаш за да се префрлиш? Си полагал историја, географија, втор странскии јазик...
 

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Станиша е доказ дека не требаат влијателни родители. Колку што знам, тој е дете без родители (мајка му умрела кога тој почналл да учи во Yahya Kemal).


Зошто на време не се одлучи за друго школо, па не мораше да полагаш за да се префрлиш? Си полагал историја, географија, втор странскии јазик...
Полагав географија, историја, француски и ликовно.

Инаку не се одлучив за друго школо дека не мислев дека Јахја Кемал е тиња. Во претходните постови објаснив зошто и како. Е сега на кој му се чита, нека чита :smir:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom