Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Зошто е дозволена полигамијата, т.е еден маж да има повеќе жени, и зошто се жените толку потчинети?Мислам, мене стварно ми идат на живци феминистките, меѓутоа не поради тоа што не се согласувам со нивните ставови за положбата на жената во општеството, туку поради тоа што тие реално имаат многу повеќе права и слободи отколку што тврдат. Е сега, доколку Алах е семоќен и сезнаечки, зошто и тој не би ја спровел половата рамноправност, и дали Мухамед има нешто спомнато во врска со тоа?
И која е поентата кога на муслиманка ќе и биде одземена честа насилно (знаете на што мислам), девојката да се осудува од сите, а највеќе од семејството или дури и да се убие, а во врска со сторителот на делото (најчесто) да не се преземе ништо?

Зошто е дозволена полигамијата, т.е еден маж да има повеќе жени, и зошто се жените толку потчинети?Мислам, мене стварно ми идат на живци феминистките, меѓутоа не поради тоа што не се согласувам со нивните ставови за положбата на жената во општеството, туку поради тоа што тие реално имаат многу повеќе права и слободи отколку што тврдат. Е сега, доколку Алах е семоќен и сезнаечки, зошто и тој не би ја спровел половата рамноправност, и дали Мухамед има нешто спомнато во врска со тоа?
Ова е веќе цела тема а не само прашање, и сум пишувал за ова на темава, малку е подолго за пишување, ме мрзи да пишувам сега.
Само ќе се повторам што сум кажувал низ темава: Еднаквост не значи рамноправност ;)
а друг пат ќе пишам за ова што ти го напиша.
И која е поентата кога на муслиманка ќе и биде одземена честа насилно (знаете на што мислам), девојката да се осудува од сите, а највеќе од семејството или дури и да се убие, а во врска со сторителот на делото (најчесто) да не се преземе ништо?
Ова апсолутно не е вистина, односно нема врска со исламот... освен што можеби си прочитал неколку сензационални наслови во весници за некои племиња во африка или на границата помеѓу авганистан и пакистан па сега жените во исламот ги мериш по тој критериум.

Да. Но мотивите на оние кои конвертираат во Ислам и на оние кои конвертираат во Христијанството се сосем различни, како што можеш и самиот да се увериш од линковите кои ги постирав погоре.[DOUBLEPOST=1442478145][/DOUBLEPOST]
On u zabludi ostavlja onoga koga hoće, a na pravi put ukazuje onome kome On hoće. (En-Nahl, 93.)يَشَاءُ ۚ وَلَتُسْأَلُنَّ عَمَّا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ[DOUBLEPOST=1442591627][/DOUBLEPOST]
Што ако муслиманот не е припадник на шеријатска исламска држава? Што тогаш?
on e sloboden da konvertira vo bilo koja druga religija,Onoga koga hoće - Allah ostavlja u zabludi, a onoga koga hoće - na pravi put izvodi. (El-En'am, 39
.[DOUBLEPOST=1442591858][/DOUBLEPOST]
Сура 4:
80.Оној кој е послушен на пејгамберот тој е послушен и на Аллах.
/80/ - Oni govore: "Pokoravamo
se!", a kada od tebe odu, neki od njih no}u
smi{ljaju druga~ije nego ti govori{! Allah
zapisuje ono {to oni no}u smi{ljaju! Zato se
okreni od njih i u Allaha se pouzdaj, jer Allah
je kao Za{titnik dovoljan!"/81/
Allah Uzvi{eni navodi da onaj koji se pokori Njegovom
robu i poslaniku Muhammedu, sallallahu
alejhi ve sellem, i Njemu se pokorio, a ko prema
njemu pogrije{i, pogrije{io je i prema Allahu. To je
samo zato jer on ne govori po svom naho|enju, nego
je to Objava njemu objavljena. Ibn Ebi-Hatim navodi
predanje od Ebu-Hurejrea, koji ka`e da je Allahov
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: /787/ "Ko
se meni pokori - pokorio se i Allahu, a ko prema meni
pogrije{i - pogrije{io je i prema Allahu! Ko se pokori
emiru - i meni se pokorio, a ko pogrije{i prema emiru
- i prema meni je pogrije{io!" Ovaj hadis navodi se u
dva Sahiha od El-E'me{a.
"a ko glavu okrene, pa Mi te nismo poslali
da im ~uvar bude{!" Zna~i: ti nema{ druge
obaveze osim da prenese{ poruku, pa ko te bude
slijedio, bit }e sretan i spa{en, a ti }e{ imati nagradu
kakva i njemu pripada. Ko se, me|utim, okrene od
tebe, taj }e biti na gubitku i ti s tim nema{ ni{ta. U
hadisu stoji: /788/ "Ko se pokori Allahu i Njegovom
Poslaniku, taj je na Pravom putu, a ko grije{i prema
Allahu i Njegovom Poslaniku, ne}e {tetiti nikome osim
sebi!

Последно уредено:
/80/ - Oni govore: "Pokoravamo
se!", a kada od tebe odu, neki od njih no}u
smi{ljaju druga~ije nego ti govori{! Allah
zapisuje ono {to oni no}u smi{ljaju! Zato se
okreni od njih i u Allaha se pouzdaj, jer Allah
je kao Za{titnik dovoljan!"/81/
Allah Uzvi{eni navodi da onaj koji se pokori Njegovom
robu i poslaniku Muhammedu, sallallahu
alejhi ve sellem, i Njemu se pokorio, a ko prema
njemu pogrije{i, pogrije{io je i prema Allahu. To je
samo zato jer on ne govori po svom naho|enju, nego
je to Objava njemu objavljena. Ibn Ebi-Hatim navodi
predanje od Ebu-Hurejrea, koji ka`e da je Allahov
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: /787/ "Ko
se meni pokori - pokorio se i Allahu, a ko prema meni
pogrije{i - pogrije{io je i prema Allahu! Ko se pokori
emiru - i meni se pokorio, a ko pogrije{i prema emiru
- i prema meni je pogrije{io!" Ovaj hadis navodi se u
dva Sahiha od El-E'me{a.
"a ko glavu okrene, pa Mi te nismo poslali
da im ~uvar bude{!" Zna~i: ti nema{ druge
obaveze osim da prenese{ poruku, pa ko te bude
slijedio, bit }e sretan i spa{en, a ti }e{ imati nagradu
kakva i njemu pripada. Ko se, me|utim, okrene od
tebe, taj }e biti na gubitku i ti s tim nema{ ni{ta. U
hadisu stoji: /788/ "Ko se pokori Allahu i Njegovom
Poslaniku, taj je na Pravom putu, a ko grije{i prema
Allahu i Njegovom Poslaniku, ne}e {tetiti nikome osim
sebi!
Тогаш зошто тврдеше дека смртната казна за апостатите не е дел од практикувањето на исламот? Мухамед поддржувал, оправдувал и лично практикувал егзекутирање на апостати, а како што и самиот цитираше, оној што му е послушен нему, вие верувате дека му е послушен и на Алах![DOUBLEPOST=1442592963][/DOUBLEPOST]
On u zabludi ostavlja onoga koga hoće, a na pravi put ukazuje onome kome On hoće. (En-Nahl, 93.)يَشَاءُ ۚ وَلَتُسْأَلُنَّ عَمَّا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ[DOUBLEPOST=1442591627][/DOUBLEPOST] on e sloboden da konvertira vo bilo koja druga religija,Onoga koga hoće - Allah ostavlja u zabludi, a onoga koga hoće - na pravi put izvodi. (El-En'am, 39
Тогаш со која цел е воведена човечката казна во име на Алах, кога во куранот ви пишува дека ако некој е во "заблуда" тогаш тоа било затоа што Алах така сакал? Ако муслиман казни некого поради таков "прекршок", дали не оди против волјата на Алах?

Тогаш зошто тврдеше дека смртната казна за апостатите не е дел од практикувањето на исламот? Мухамед поддржувал, оправдувал и лично практикувал егзекутирање на апостати, а како што и самиот цитираше, оној што му е послушен нему, вие верувате дека му е послушен и на Алах![DOUBLEPOST=1442592963][/DOUBLEPOST]
Тогаш со која цел е воведена човечката казна во име на Алах, кога во куранот ви пишува дека ако некој е во "заблуда" тогаш тоа било затоа што Алах така сакал? Ако муслиман казни некого поради таков "прекршок", дали не оди против волјата на Алах?
smrtna kazna vo islamot nema za onoj koj se otkazal od negovata religija, vsusnost postoi smrtna kazna ako on izvrsi anti drzavna propaganda ,i smrtna kazna ne se predviduva za onoj koj konvertiral vo druga religija, tuku smrtna kazna se predviduva ako toj konvertit Se krene na anti drzavna propaganda spletkaranja ,cinenje zlo i povikuvanje protiv islamskata religija i drzava.

smrtna kazna vo islamot nema za onoj koj se otkazal od negovata religija, vsusnost postoi smrtna kazna ako on izvrsi anti drzavna propaganda ,i smrtna kazna ne se predviduva za onoj koj konvertiral vo druga religija, tuku smrtna kazna se predviduva ako toj konvertit Se krene na anti drzavna propaganda spletkaranja ,cinenje zlo i povikuvanje protiv islamskata religija i drzava.
Како е дефинирана таа антидржавна кампања? Што се вклучува истата?

Како е дефинирана таа антидржавна кампања? Што се вклучува истата?
sluznje na drug bog znaci potencijalna opasnot od sproveduvanje propis na toj bog na drzavno nivo , ako se ovozmozi na sekogo anti drzavna propaganda , togas vo idnina postoi opasnot od zamena na postoeckiot zakon .t.e sistem.mnogu luge ova kazna sakaat da ja prestavaat kako da e toa vo idividualno nivo. taka da ovaa kazna ne postoi poradi konvertiranje, tuku kade toj konvertit se krene na antidrazana propaganda,smrtna kazna ne poradi toa sto on sam ja napusta svojata rodena vera , tuku koga toj konvertit pocnuva da nagovara na drugite i da izvrsuva bogohulenje spletkaranja.i koga povikuva protiv zakonskta vlast.[DOUBLEPOST=1442600072][/DOUBLEPOST]
Т![DOUBLEPOST=1442592963][/DOUBLEPOST]
Ако муслиман казни некого поради таков "прекршок", дали не оди против волјата на Алах?
ne odi protiv voljta na Allh zatoa sto Allah veli;
Казната за оние кои војуваат против Аллах и против пејгамберот Негов и кои настојуваат на земјата да прават безредие( vo ovoj aet stanuva zbor za tie sto se krevat protiv zakonskata vlast, i za razbojnicite i kradcite koi gi presrtnuvaat lugto na patistata) е: да се убијат или да се распнат или да им се исечат и рацете нивни и нозете нивни накрсно или да се истераат од земјата. Ете, тоа е казната нивна на овој свет. А за нив на Ахирет има казна голема,освен оние кои се покајаа пред да паднат под ваша моќ. Па, знајте дека Аллах, навистина, е Простувач и Сомилосен!يُقَتَّلُوا أَوْ يُصَلَّبُوا أَوْ تُقَطَّعَ أَيْدِيهِمْ وَأَرْجُلُهُمْ مِنْ خِلَافٍ أَوْ يُنْفَوْا مِنَ الْأَرْضِ ۚ ذَٰلِكَ لَهُمْ خِزْيٌ فِي الدُّنْيَا ۖ وَلَهُمْ فِي الْآخِرَةِ عَذَابٌ عَظِيمٌ
Ел-Маида (Софра)

Последно уредено:
Казната за оние кои војуваат против Аллах и против пејгамберот Негов и кои настојуваат на земјата да прават безредие( vo ovoj aet stanuva zbor za tie sto se krevat protiv zakonskata vlast, i za razbojnicite i kradcite koi gi presrtnuvaat lugto na patistata) е: да се убијат или да се распнат или да им се исечат и рацете нивни и нозете нивни накрсно или да се истераат од земјата. Ете, тоа е казната нивна на овој свет. А за нив на Ахирет има казна голема,освен оние кои се покајаа пред да паднат под ваша моќ. Па, знајте дека Аллах, навистина, е Простувач и Сомилосен!يُقَتَّلُوا أَوْ يُصَلَّبُوا أَوْ تُقَطَّعَ أَيْدِيهِمْ وَأَرْجُلُهُمْ مِنْ خِلَافٍ أَوْ يُنْفَوْا مِنَ الْأَرْضِ ۚ ذَٰلِكَ لَهُمْ خِزْيٌ فِي الدُّنْيَا ۖ وَلَهُمْ فِي الْآخِرَةِ عَذَابٌ عَظِيمٌ
Ел-Маида (Софра)

Болдираното црвено - исламски заштитен знак.

Убивање, колење, сечење раце, нозе и гениталии, распнување, каменување, кршење, палење, рушење, ограбување, уништување и сите останати деструктивни и садистички однесувања, сето ова може да се најде во Исламот и помеѓу муслиманите. Зошто ли не сум изненаден?

И за цар над себеси го имаа ангелот на бездната; името негово по еврејски е Авадон, а по Елински – Аполион.(Откровение 9:11)

ἔχουσι βασιλέα ἐπ᾿ αὐτῶν τὸν ἄγγελον τῆς ἀβύσσου· ὄνομα αὐτῷ ῾Εβραϊστὶ Ἀβαδδών, ἐν δὲ τῇ ῾Ελληνικῇ ὄνομα ἔχει Ἀπολλύων.

Aполион значи Уништувач, Разурнувач, Истребител

http://biblehub.com/greek/623.htm

U7dmAyC.png

http://www.iqrasense.com/allahs-99-names/al-mumitthe-destroyer-the-bringer-of-death-allahs-name.html

Зошто не сум изненаден, @kajgana?

Последно уредено:
sluznje na drug bog znaci potencijalna opasnot od sproveduvanje propis na toj bog na drzavno nivo , ako se ovozmozi na sekogo anti drzavna propaganda , togas vo idnina postoi opasnot od zamena na postoeckiot zakon .t.e sistem.mnogu luge ova kazna sakaat da ja prestavaat kako da e toa vo idividualno nivo. taka da ovaa kazna ne postoi poradi konvertiranje, tuku kade toj konvertit se krene na antidrazana propaganda,smrtna kazna ne poradi toa sto on sam ja napusta svojata rodena vera , tuku koga toj konvertit pocnuva da nagovara na drugite i da izvrsuva bogohulenje spletkaranja.i koga povikuva protiv zakonskta vlast.
Во ова твое објаснување за ,,анти државна пропаганда" може да се вклопи буквално се! Носење религиозна ознака - талисман, молење или практикување на сличен религиозен ритуал, вршење на одреден обред, градење на храм.... Еве класичен и тазе пример би сакал да ми го искоментираш.
Неодамна се појави листа од единаесет заповеди за христијаните од страна на водачот на исламска држава. Во тие заповеди на христијаните под власт на ,,калифатот" им е забрането да се молат јавно доколку во близина има муслимани, забрането им е да користат крстови, да градат храмови и слично. И замисли, и тие се повикуваат на истово објаснување што ти го даде за ,,анти државна пропаганда". Дали според тебе тоа е во согласност со исламот, и зошто?
Ел-Маида (Софра)
Од една страна велиш дека оние што се во заблуда се нашле во таа состојба поради тоа што Алах така сакал, од друга страна велиш дека е во ред да се убиваат....?! Па ако тоа што го прават, го прават затоа што Алах така решил, која е логиката да се казнат и убијат?!

Во ова твое објаснување за ,,анти државна пропаганда" може да се вклопи буквално се! Носење религиозна ознака - талисман, молење или практикување на сличен религиозен ритуал, вршење на одреден обред, градење на храм.... Еве класичен и тазе пример би сакал да ми го искоментираш.
Неодамна се појави листа од единаесет заповеди за христијаните од страна на водачот на исламска држава. Во тие заповеди на христијаните под власт на ,,калифатот" им е забрането да се молат јавно доколку во близина има муслимани, забрането им е да користат крстови, да градат храмови и слично. И замисли, и тие се повикуваат на истово објаснување што ти го даде за ,,анти државна пропаганда". Дали според тебе тоа е во согласност со исламот, и зошто?

Toчно е ова. Тие единаесет заповеди може овде да ги негираат колку што сакаат и да велат дека ИСИС нема врска со Исламот, но еве ги црно-на-бело:

Islamic Law and Zimmis

Muslim Muftis (legal authorities) agree that the contract of the Zimmis should be offered primarily to the People of the Book, that is, Christians and Jews, then to the Magis or Zoroastrians.

Zimmis and Religious Practices

According to Muslim jurists, the following legal ordinances must be enforced on Zimmis(Christians and Jews alike) who reside among Muslims:

1)
Zimmis are not allowed to build new churches, temples, or synagogues. They are allowed to renovate old churches or houses of worship provided they do not allow to add any new construction. "Old churches" are those which existed prior to Islamic conquests and are included in a peace accord by Muslims. Construction of any church, temple, or synagogue in the Arab Peninsula (Saudi Arabia) is prohibited. It is the land of the Prophet and only Islam should prevail there. Yet, Muslims, if they wish, are permitted to demolish all non-Muslim houses of worship in any land they conquer.

2)
Zimmis are not allowed to pray or read their sacred books out loud at home or in churches, lest Muslims hear their prayers.

3)
Zimmis are not allowed to print their religious books or sell them in public places and markets. They are allowed to publish and sell them among their own people, in their churches and temples.

4)
Zimmis are not allowed to install the cross on their houses or churches since it is a symbol of infidelity.

5)
Zimmis are not permitted to broadcast or display their ceremonial religious rituals on radio or television or to use the media or to publish any picture of their religious ceremonies in newspaper and magazines.

6)
Zimmis are not allowed to congregate in the streets during their religious festivals; rather, each must quietly make his way to his church or temple.

7)
Zimmis are not allowed to join the army unless there is indispensable need for them in which case they are not allowed to assume leadership positions but are considered mercenaries.

http://www.answering-islam.org/NonMuslims/rights.htm

Значи, по овие закони, на христијаните не им е дозволено:

1. Градење нови цркви и храмови. (Плус, на муслиманите, ако сакаат, дозволено им е да ги срушат сите немуслимански свети храмови во секоја земја која ќе ја освојат).
2. Не им е дозволено гласно молење и читање на светите книги дома или во постоечките цркви.
3. Не им е дозволено да ги печатат нивните свети книги и да ги продаваат на јавни места.
4. Не им дозволено поставување крст на куќите или на црквите.
5. Не им е дозволено да ги емитуваат и прикажуваат нивните религиозни ритуали по медиумите.
6. Не им е дозволено собирање по улици за време на нивните религиозни прослави.
7. Не им е дозволено да одат во војска, освен ако е неопходно.

Која од горните седум точки им е ускратена на Муслиманите во Европа?
Дали не смеат да градат џамии, дали не смеат да градат минариња, дали не смеат да печатат и да продаваат Куран по улици, дали не смеат да се молат на улица, дали не смеат да се собираат по улици за време на Рамазан и Курбан?

Згора на сè, и тоа им е малку, па градат и џамии на диво, од нив ечат молитви со гласност како на млазен авион, бараат храната да им биде халал, бараат шеријатски прописи каде што се дојденци, бараат укинување на културните и традиционални манифестации на староседелците и покажуваат вечно незадоволство дека не им е угодено.

И пак се неблагодарни!

Последно уредено:

Убивање, колење, сечење раце, нозе и гениталии, распнување, каменување, кршење, палење, рушење, ограбување, уништување и сите останати деструктивни и садистички однесувања, сето ова може да се најде во Исламот и помеѓу муслиманите. Зошто ли не сум изненаден?
, @kajgana?
Eve uste ednas toj aet za da razberes podobro bideiki ti treba se da bide izdzvkano za da ti razbres,

kaznata za onie koi vojuvaat protiv boga koi nepriatlski se odnesuvaat kon nego koi gi preminuvat granicite na dozvolnoto i zabranetoto, negovite propisi i propisite na pejkmberot i koi pravat bezredie po zemjata koi ubivaat luge plackosuvaat, pravat zlo , na tie luge ako ne se pokajat i poftorno go pravat istoto kaznata nivna e da se ubijat ili da se raspnat ili da mu se isece rakata ili nogata , ili da se isteraat od zemjata, ova kazna e za onie koi vojuvat protiv islamot .nikade ne pisuva genitalii palenje rusenje ograbuvnj , i red drugo ostalo .[DOUBLEPOST=1442681437][/DOUBLEPOST]

@kajgana?
E sega vidi sto ti veli biblijata ;
boldiranoto crno -Bibliski zastiten znak

4. Господа, вашиот Бог, следете Го, бојте се од Него, извршувајте ги Неговите заповеди и слушајте го гласот Негов, и Нему служете Му и бидете приврзани кон Него.
5. А оној пророк, или оној толкувач на соништа да биде осуден на смрт, поради тоа што те измамил да се откажеш од Господа, твојот Бог, Кој те изведе од Египетската земја и те избави од домот на ропството, зашто сакал да те одврати од патот, по кој Господ, твојот Бог, ти беше заповедал да одиш; така истребете го злото од околината ваша.
6. Ако тајно те наговорува братот твој од твојот татко или од мајката твоја, или твојот син, или ќерката твоја, или саканата жена твоја, или пријателот твој, кои е за тебе како душата твоја, па ти рече: ‘да одиме и да им служиме на други богови’, што не ги познаваше ти и твоите татковци,
7. на боговите на оние народи, што се околу тебе, од едниот крај на земјата до другиот, -
8. не се согласувај со него и не го слушај; и да не ти се смили окото твое над него, не го жали и не го сокривај,
9. туку убиј го; прво твојата рака нека биде врз него, за да го убие, – а потоа рацете на целиот народ;
10. убиј го со камења, да умре; бидејќи тој сакал да те отстрани од Господа, твојот Бог, Кој те изведе од Египетската земја, од домот на ропството
ти испитај и дознај добро: и ако е тоа чиста вистина, дека е направена таква одвратност меѓу вас,
15. погуби ги нив и жителите на тој град со сечилото на мечот, проколни го него и си што е во него;[DOUBLEPOST=1442682079][/DOUBLEPOST]
Од една страна велиш дека оние што се во заблуда се нашле во таа состојба поради тоа што Алах така сакал, од друга страна велиш дека е во ред да се убиваат....?! Па ако тоа што го прават, го прават затоа што Алах така решил, која е логиката да се казнат и убијат?!
Ne msaj babi i zabi ne e toa zaradi toa sto oni konvertirale ili se vo zabluda tuka stanuva zbor za onie koi vojuvatt protiv islamot i pravat nasilie razgodr zlo slpetkaranje plackosuvanje onie koi cinat neredi i bezredie vo zemjata

Последно уредено:
Ne msaj babi i zabi ne e toa zaradi toa sto oni konvertirale ili se vo zabluda tuka stanuva zbor za onie koi vojuvatt protiv islamot i pravat nasilie razgodr zlo slpetkaranje plackosuvanje onie koi cinat neredi i bezredie vo zemjata
Според објаснувањето што го даде, дали носење на религиозни обележја, изведување на религиозен обред, градење храм и слично, не може да бидат сметани за раздор, сплеткарење или напад на исламот?

В

?![/quote
a
Ne e vo soglasnost so islamot eve zosto.
pismo-monasi-svkaterina-700x459.jpg

Ovaj dokument je pisan 626. godine, a sastoji se od nekoliko odredbi o temama vezanih za život Hrišćana pod islamskom vladavinom, i nosi prepoznatljiv prorokov pečat.

Sultan Selim Prvi je originalno pismo odneo u Istanbul 1517. gde se i danas čuva u muzeju „Topkapi“, a na zahtev monaha je napravljena kopija i ostavljena u manastiru.

Sadržaj pisma je sledeći:

Ovo je poruka Muhammad ibn Abdullah-a, kao zavet onima koji usvajaju Hrišćanstvo, u blizini i daleko, mi stojimo uz njih. Zaista, ja, sluge, pomagači, i moji sledbenici ih branimo, jer Hrišćani su moji građani; I tako nam Boga! Suprotstavljam se svemu što im nije ugodno.

Nad njima ne sme biti prisile. Njihove sudije ne smeju biti uklonjeni sa posla, niti njihovi monasi iz svojih manastira. Niko ne sme da uništi kuću njihove vere, da je ošteti, ili da iznese nešto iz nje do kuće muslimana. Ukoliko neko uzme bilo šta iz njih, pogazio bi Božji zavet i oglušio se o njegovog proroka. Zaista, oni su moji saveznici i imaju moju povelju protiv svega što mrze. Niko ne sme da ih natera da putuju ili da ih obavezuje da se bore. Muslimani moraju da se bore za njih.

Ako se Hrišćanka udaje za muslimana, to se ne sme desiti bez njenog odobrenja. Ona ne sme biti sprečena da posećuje svoju crkvu da se moli. Njihove crkve se moraju poštovati. Njihove obnove se ne smeju sprečavati, kao ni svetosti njihovih zaveta. Niko od nacije (muslimana) ne sme da se ogluši o ovaj zavet do poslednjeg dana (kraja sveta).

tretiranjeto od strana na pratenikot Muhamed a.s. na hristijanite od nedzran , i tretiranjeto na umer ibn el hatab (581-644) na evreite i na hristijanite na viuzantija po nejzinoto osvojuvanje.
tekstot na povelbata za predavanje na erusalim bese napisan od muavija (602gog) e potpisan od halifot i sofroneie okolu 560-638 god koj bil patriaarh vo ime na hristijanite.
vo nego stoi;

vo ime na Allah,Somilosen,Milostiv. ovaa garancija im e odobrena na narodot na avelija od umer, sluga Allahov i vodac na vernicite.

-toj im garantira bezbednost za nivnite licnosti i nivnite imoti , za nivnite crkvi i nivnite krstovi- bilo da se vo dobra sostojba ili poinaku i voopsto za nivnata religija .
- nivnite crkvi nema da bidat pretvoreni vo naselbi nitu pak ke bidat unisteni, nitu pak tie ili nivnite drugi imoti nema da bidat na bilo koj nacin osteteni.
- vo prasanje na religijata nikakva prisila nema da bide izvrsena vrs niv, nitu pak nekoj od niv ke bide povreden.
-narodot od aelija ke plaka dzizije isto kako i onie od drugite gradovi onie koi dobrovolno ke si zaminat ke im se ovozmozi siguren premin, onie koi ke se resat da ostanat vo gradot, mozat da go storat toa pod uslov da plakaat dzizije kako i drugite gragani.

- graganite na avelija koi sakaat da da zaminat so vizantijcite mozat da go storat toa i mozat so sebe da gi ponesat nivnite dobra, podvizni imoti i krstovi, bezbednost im se garantira i na niv.

-zemjodelcite koi se naogaat vo gradot, isto taka mozat da se naselat vo nego i da plakaat dzizije , kako i drugite gragani, vo slucaj da sakaat da zaminat so vizantijcite ili pak da im se vratat na nivnite semejstva vo zemjata mozat da go storat toa , nikakvo sobiranje nema da se vrsi od niv osven po zetvata.

Ova povelba e napravena pod garancija od boga i vo pocituvanje na pratenikot, halifite i vernicite , od taa islamska drzava, svedoci ; Halid ib el- valid,Amar ibn el-as,Abd el- rahman,ibn Avf i muavije ibn sufjan koj go napisal so sopstevna raka vo 15 hidzretska godina

istite uslovi im bea dadeni i na zitelite na drugite gradovi ovie uslovi ja socinuvaat sodrzinata na zimmeh( nemisliman pod zastita na islamskata drzava) so koi se vladeeja idnite odnosi na muslimanite i nemuslimanite , koj garantiraat licna bezbednost i bezbednost na imotot, pravo da se praktikuvaat nivnite neislamski religii ,koj e religiozno prifaten vo negovoto neveruvanje ,ili vo pripadnosta vo negovata religija , i mu se priznavaat pravata da ubedi ili da bide ubeden za vistinata, site tie vo islamska drzava imaat pravo da gi praktikuvaat i da ja propovedaat svojata religija i da gi socuvaat javnite institucii sto gi imaat kako crkvi, ucilista , it,n imaat pravo na izbor, sekoj ima pravo dali ke veruva ili ne ke veruva,pravo na rabota , vo islamska drzava religijata koja ne e islamska ,, vo zapadna hristijanska smisla na poimot, t,e, vo smisla na obozavanje obred licna etika licen status e slobodna bes kakvi bilo ogranicuvanje i vo politicka i vo ekonosmka svera e ednakvo sloboden kolku i muslimanot,so edinstveno ogranicuvanje na bezbednosta i prosperitetot na islamskata drzava

Последно уредено:
E sega vidi sto ti veli biblijata ;
boldiranoto crno -Bibliski zastiten znak

4. Господа, вашиот Бог, следете Го, бојте се од Него, извршувајте ги Неговите заповеди и слушајте го гласот Негов, и Нему служете Му и бидете приврзани кон Него.
5. А оној пророк, или оној толкувач на соништа да биде осуден на смрт, поради тоа што те измамил да се откажеш од Господа, твојот Бог, Кој те изведе од Египетската земја и те избави од домот на ропството, зашто сакал да те одврати од патот, по кој Господ, твојот Бог, ти беше заповедал да одиш; така истребете го злото од околината ваша.
6. Ако тајно те наговорува братот твој од твојот татко или од мајката твоја, или твојот син, или ќерката твоја, или саканата жена твоја, или пријателот твој, кои е за тебе како душата твоја, па ти рече: ‘да одиме и да им служиме на други богови’, што не ги познаваше ти и твоите татковци,
7. на боговите на оние народи, што се околу тебе, од едниот крај на земјата до другиот, -
8. не се согласувај со него и не го слушај; и да не ти се смили окото твое над него, не го жали и не го сокривај,
9. туку убиј го; прво твојата рака нека биде врз него, за да го убие, – а потоа рацете на целиот народ;
10. убиј го со камења, да умре; бидејќи тој сакал да те отстрани од Господа, твојот Бог, Кој те изведе од Египетската земја, од домот на ропството
ти испитај и дознај добро: и ако е тоа чиста вистина, дека е направена таква одвратност меѓу вас,
15. погуби ги нив и жителите на тој град со сечилото на мечот, проколни го него и си што е во него;[DOUBLEPOST=1442682079][/DOUBLEPOST] Ne msaj babi i zabi ne e toa zaradi toa sto oni konvertirale ili se vo zabluda tuka stanuva zbor za onie koi vojuvatt protiv islamot i pravat nasilie razgodr zlo slpetkaranje plackosuvanje onie koi cinat neredi i bezredie vo zemjata

Библиски заштитен знак не е исто што и христијански заштитен знак. Овие стихови што ги имаш цитирано се во Стариот Завет и немаат никаква врска со Христијаните. Тие се однесуваат на Евреите.

Во Стариот Завет нема Христијани. Господ, бидејќи Евреите го нарушиле стариот завет, преку својот старозаветен пророк Еремија наговестил дека ќе склучи нов завет:

Eремија 31

31. Еве настапуваат дни, вели Господ, и ќе склучам со домот Израилев и со домот на Јуда нов завет.
32. Не онаков завет, каков што склучив со татковците нивни во денот, кога ги фатив за раце, за да ги изведам од Египетската земја; тој Мој завет тие го нарушија, иако останав во сојуз со нив, вели Господ.
33. Но еве го заветот, што ќе го склучам со домот Израилев по оние дни, вели Господ: ќе го вложам Мојот закон во утробата нивна и ќе го напишам во срцата нивни, па Јас ќе им бидам Бог, а тие ќе бидат Мој народ.)

Тој народ што е обележан со болдираното црвено се Христијаните.[DOUBLEPOST=1442699335][/DOUBLEPOST]
Eve uste ednas toj aet za da razberes podobro bideiki ti treba se da bide izdzvkano za da ti razbres,

kaznata za onie koi vojuvaat protiv boga koi nepriatlski se odnesuvaat kon nego koi gi preminuvat granicite na dozvolnoto i zabranetoto, negovite propisi i propisite na pejkmberot i koi pravat bezredie po zemjata koi ubivaat luge plackosuvaat, pravat zlo , na tie luge ako ne se pokajat i poftorno go pravat istoto kaznata nivna e da se ubijat ili da se raspnat ili da mu se isece rakata ili nogata , ili da se isteraat od zemjata, ova kazna e za onie koi vojuvat protiv islamot .nikade ne pisuva genitalii palenje rusenje ograbuvnj , i red drugo ostalo .

Погледни што си напишал горе, а погледни што си напишал долу:

On u zabludi ostavlja onoga koga hoće, a na pravi put ukazuje onome kome On hoće. (En-Nahl, 93.)يَشَاءُ ۚ وَلَتُسْأَلُنَّ عَمَّا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ

Штом Алах во заблуда го остава оној кого Он сака, и на правиот пат го изведува кого Он сака, тебе секој труд како муслиман да вратиш некого на правиот пат(според тебе) би ти бил залуден.

Кој тебе (или на било кој муслиман) ти дал ингеренции да казнуваш и што ќе постигнеш со таа казна, ако Алах го остава во заблуда казнетиот бидејќи Он така сака. Кој си ти да се мешаш во работата на Алах? Не се плашиш дека за таква дрскост ќе те фрли во Џехенем?

Последно уредено:
Библиски заштитен знак не е исто што и христијански заштитен знак. Овие стихови што ги имаш цитирано се во Стариот Завет и немаат никаква врска со Христијаните. Тие се однесуваат на Евреите.

Во Стариот Завет нема Христијани. Господ, бидејќи Евреите го нарушиле стариот завет, преку својот старозаветен пророк Еремија наговестил дека ќе склучи нов завет:

Eремија 31

31. Еве настапуваат дни, вели Господ, и ќе склучам со домот Израилев и со домот на Јуда нов завет.
32. Не онаков завет, каков што склучив со татковците нивни во денот, кога ги фатив за раце, за да ги изведам од Египетската земја; тој Мој завет тие го нарушија, иако останав во сојуз со нив, вели Господ.
33. Но еве го заветот, што ќе го склучам со домот Израилев по оние дни, вели Господ: ќе го вложам Мојот закон во утробата нивна и ќе го напишам во срцата нивни, па Јас ќе им бидам Бог, а тие ќе бидат Мој народ.)

Тој народ што е обележан со болдираното црвено се Христијаните.[DOUBLEPOST=1442699335][/DOUBLEPOST]
Vo torata na mojsej site propisi se izraelski zakon , i na site nivni verovesnici im bilo naredeno da rabotat spored toj zakon , isus dosol da go sledi zakonot na mojsej a ne da go ukine, kako sto e potvrdeno vo evangelie spored matej 5, 17-18
17. Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или Пророците; не сум дошол да ги поништам, туку да ги исполнам.
18. Зашто, вистина, ви велам: дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни сè.
19. И така, оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се нарече во царството небесно; а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно.

Vidi sto ti veli tvojot bog so boldirnoto crno.

[DOUBLEPOST=1442769183][/DOUBLEPOST]
па Јас ќе им бидам Бог, а тие ќе бидат Мој народ.)

[DOUBLEPOST=1442699335][/DOUBLEPOST]
A sto e so drugite narodi?[DOUBLEPOST=1442769288][/DOUBLEPOST]
.[DOUBLEPOST=1442699335][/DOUBLEPOST]
Штом Алах во заблуда го остава оној кого Он сака, и на правиот пат го изведува кого Он сака, тебе секој труд како муслиман да вратиш некого на правиот пат(според тебе) би ти бил залуден.

Кој тебе (или на било кој муслиман) ти дал ингеренции да казнуваш и што ќе постигнеш со таа казна, ако Алах го остава во заблуда казнетиот бидејќи Он така сака. Кој си ти да се мешаш во работата на Алах? Не се плашиш дека за таква дрскост ќе те фрли во Џехенем?
Ne e toa zaradi toa sto oni konvertirale ili se vo zabluda tuka stanuva zbor za onie koi vojuvatt protiv islamot i pravat nasilie razgodr zlo slpetkaranje plackosuvanje onie koi cinat neredi i bezredie vo zemjata.toj aet asocira na ovaa grupa na luge;)[DOUBLEPOST=1442770247][/DOUBLEPOST]On u zabludi ostavlja onoga koga hoće, a na pravi put ukazuje onome kome On hoće. (En-Nahl, 93.)يَشَاءُ ۚ وَلَتُسْأَلُنَّ عَمَّا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ

Ovoj aet go spomnav zaradi tie konvertiti koi ti gi spomna koi od islam preogat vo hristijanstvo , i obartno od hristijanstvo preogaat vo islam, i zatoa ti go spomnav toj aet.

On u zabludi ostavlja onoga koga hoće, a na pravi put ukazuje onome kome On hoće. (En-Nahl, 93.)يَشَاءُ ۚ وَلَتُسْأَلُنَّ عَمَّا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ

O vernici ako nekoj od vas od verata svoja otpadne,- pa Allah sigurno namesto niv ke dovede luge koi toj gi saka i koi nego go sakaat,,,بِيلِ اللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لَائِمٍ ۚ ذَٰلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ ۚ

Pa ima golem broj na drugi narodi od drugi religii koi primaat islam, i mnogu so islamska religija, koi otpadnuvaat od svojata vera.;)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom