Пици и пастрмајлии

Дискусија во форумот 'Гурманско катче' започната од The`bItCh, 7 мај 2005.

  1. faraon

    faraon БОГ

    Член од:
    31 јануари 2007
    Мислења:
    10.947
    Допаѓања:
    616
    ова не е Штипска пастрмајлија у штипската пастрмајлија НЕМА јајца, иначе најубави се штипските у Гроф, Мал одмор и Чардам мхмммммм[/quote]



    А да прашам ... Зошто кога ќе се испечи пастрамајлијата месото станува премногу суво..???..

    Што треба да се стави за да како што треба..Ако знае некој нека пише,,..Чекам одговор..
  2. пробистипка

    пробистипка малечка

    Член од:
    13 август 2008
    Мислења:
    2.029
    Допаѓања:
    129


    А да прашам ... Зошто кога ќе се испечи пастрамајлијата месото станува премногу суво..???..

    Што треба да се стави за да како што треба..Ако знае некој нека пише,,..Чекам одговор..[/quote]
    Сакаш да кажеш стане тврдо ?Ако е тоа прашањето значи дека многу време стои пастрамајлијата во шпорет и не е соодветна температурата за печење.
    А за суво може да е суво ептен ако е чисто месо без ни малку сланина и нема што да се топи и доага до стврднување и сушење на месото:Значи за пастрамајлија месото треба да има и малце сланина за таа да се стопи кога се пече пастрамајлијата а месото да остане свежо и да го задржи тој сок што го содржи.
  3. faraon

    faraon БОГ

    Член од:
    31 јануари 2007
    Мислења:
    10.947
    Допаѓања:
    616
    Сакаш да кажеш стане тврдо ?Ако е тоа прашањето значи дека многу време стои пастрамајлијата во шпорет и не е соодветна температурата за печење.
    А за суво може да е суво ептен ако е чисто месо без ни малку сланина и нема што да се топи и доага до стврднување и сушење на месото:Значи за пастрамајлија месото треба да има и малце сланина за таа да се стопи кога се пече пастрамајлијата а месото да остане свежо и да го задржи тој сок што го содржи.[/quote]



    Па ако не стои доволно време во шпоретот тестото нема да биде испечено..Но арно кажа суво е затоа што само месо е нема ни маст ни сланина..

    Исто така ми беше и со пиците но кога додадов сланинка ..ммм ммм..
    Поздрав..
  4. пробистипка

    пробистипка малечка

    Член од:
    13 август 2008
    Мислења:
    2.029
    Допаѓања:
    129


    Па ако не стои доволно време во шпоретот тестото нема да биде испечено..Но арно кажа суво е затоа што само месо е нема ни маст ни сланина..

    Исто така ми беше и со пиците но кога додадов сланинка ..ммм ммм..
    Поздрав..[/quote]
    Teстото се растгнува потенко да не е дебело и со добра темпертаура за печење се испекува за 10 минути.Ама ако тестото е дебело тогаш додека да се испечи месото станува тврдо како камен.

Сподели преку: