Новите предлози на Нимиц за името на Република Македонија

Кој предлог на Нимиц (од прифатливите) би го прифатиле?

  • Демократска Република Македонија

    Гласови: 113 29,0%
  • Независна Република Македонија

    Гласови: 173 44,5%
  • Ниту еден (образложете зошто)

    Гласови: 103 26,5%

  • Вкупно гласачи
    389

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.174
Поени од реакции
4.132
Znachi se cheka moment za da bide "svrshen chin". :-(

Inaku predlogot (na Solid) e katastrofa. Makedonija smee i treba da odbie bilo kakov "predlog" koj ni go menuva identitetot. Bez razlika kaj kje pukne.

Imeto Makedonija treba da e za site, posebno za Grcija. Nas imeto ni e za "nadvoreshna upotreba" ne za vnatreshna. Kako saka neka ne vika Grcija, no nie sme bile i ostanuvame Makedonija za nea! Ako ne vika neshto drugo od Makedonija, ne smee da imame odnosi so nea.

Kiro, Kiro, govedo komunjarsko, shto ni napravi...
Мојот предлог е супер,ама немат шанси да се реализират.Ама размисли дали е подобро Македонска Република или Демократска Република Македонија(ќе бидиме нешто како европски Конго:tapp: ).Едно име(Р.Македонија) за цел свет немат шанси да добиеме.
 

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
јас сум за сложено име, барем 3 имиња да содржи за да не ги навредува грците, и да не преудицира територијални претензии спрема нив... според мене тоа име треба да биде "Македонија Македонија Македонија" ова чисто поќе да ги пецка грците, пошто тие се нервират на крајот од фајром што има м, а вака таман ќе биди мислам а?
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
ај нека ми објасни како е ова ралично од сегашното???

демократска република е појаснување на системот не на земјата???
 
Член од
30 декември 2007
Мислења
762
Поени од реакции
293
Ako go predlozi Nimic ova treba da go prifatime i da zavrsime so ovie previranja okolu imeto.
 
Член од
16 јануари 2008
Мислења
10
Поени од реакции
0
Па да појаснување е на системот, како што е и Социјалистичка, Народна, Сојузна, Кралство итн... Не е прашање на името, може и тунгузија да се викаме. Прашање е што ќе содржат финесите од договорот. Односно алинеите кои ќе дефинираат дали Егејците имаат право да го бараат имотот или Македонија се откажува од ова право, историските наследности итн... Нимиц не седнува на маса да преговара е денес како ќе се викаме, преговара за еден куп мали финеси кои историја значат, тука е и најголемиот проблем. Ако се сеќавате секогаш кога ќе седнат да зборуваат Димитров и оној волон едната или другата страна вика: Има некои точки со кои се согласуваме, а некои не ги прифаќаме. Кои се тие точки? :)
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Хм..да и јас мислам дека,ако го предложи ова име,Грците ќе дигнат узбуна и нема да го прифатат или евентуално во договорот или што и да е тоа ќе има некои работи во смисол ние не сме македонци или нешто слично кое ќе не негира или да речеме ќе треба да се одрекнеме од историското наследство.
Зашто факт е дека нема шанси оние од југ да се согласат туку така со име за нас кое содржи Македонија.
Треба да бидеме внимателни,затоа што мислам дека подготвуваат некоја сопка или замка.
Не треба да се избрзува.Прво да видиме што како,па потоа да коментираме.
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
не се преговара за историја или права за имот..стриктно за името, оравно и политички ограничено е само на тоа.

предлогов за грците е многу заебан...ја колку знам бевме народна после социјалистичка пред тоа турска провинција, па царство пак провинција овојпат римска а пред тоа кралство...

и не е ннекој предлог за промена на име, освен ако има некоја скриена клаузула.
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.346
Поени од реакции
57.991
Што би рекле браќата Словенци, “за кај па да не?“. Името на земјава е Македонија. Република е уредување на земјата. Демократска република исто така. Кога-тогаш ќе ги откачиме додавките од грбот, а Македонија ќе ни остане. Само нешто се сомневам дека другата страна ќе го прифати ова. Не е доволно навредливо...
 
Член од
16 јануари 2008
Мислења
10
Поени од реакции
0
Епа тоа и викам :) We need to read the fine print :) оние малецки буквички кои ќе бидат меѓу текст ставени. Глеј на никој неможе да му пречи име ако тоа не носи некакви консеквенци. Неможе да НЕ им пречи Социјалистичка Македонија а да им пречи Република Македонија, двете во името соджат форма на уставно уредување :) Ееее за време на СФРЈ бевме врзани некои работи се договорени во 1944 па не сметаа, е сега од 1991 пу пу не важи тоа, па нормално ќе вриштат грците :) Иначе да го дефинираш спорот како спор за име е небулозно. Всуштност е спор за територија, култура, нација, идентитет, имоти итн... Инаку кој ќе им дадеше поддршка на грците да беше само име :) Мислам спорот е небулозен, само што неможеш во јавност да кажеш, епа да... направивме егзодус, и уствари си направивме историја како што нас ни одговара, па сега не даваме измени... Вака смисли небулоза па негирај се што е поврзано со таа небулоза.
 
Член од
23 јануари 2005
Мислења
899
Поени од реакции
22
ај нека ми објасни како е ова ралично од сегашното???

демократска република е појаснување на системот не на земјата???
DDR - Deutsche Demokratische Republik за источна Германија ти зборам! една демократија која што ја имааше! ухх немааше ни кока кола додека беа под DDR покомунистичка земја дали имаше незнам!!! ако не ми веруваш побарај по интернет...
Република Македонија и ништо друго
 
Член од
2 октомври 2007
Мислења
19
Поени од реакции
0
Навистина мислам дека ова е најдобрата варијанта до сега. Додуша уставното име ни е најдобра варијанта, ама по се изгледа дека мора да се смене нешто во името за влез во НАТО и ЕУ и ова е таа варијанта. Тоа го пише и во првиот член од уставот. " Република Македонија е суверена, самостојна, демократска и социјална држава." Мислам дека не е навредливо како Р.Македонија-Скопје, Горна Македонија итн,итн. Треба да се прифати.
 
Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Се изјаснив против , иако ми е ниско што воопшто гласам за вакво нешто. Ниско е и воопшто што некој преговара за името , за вакви прашања не треба ни да се помислува на тоа .На кого му смета Р.Македонија тоа е негов проблем , ах бе тој јазовец ..............:pishtoldz
 

Kajgana Shop

На врв Bottom