На што се базира бугарската пропаганда?

Член од
22 јули 2007
Мислења
438
Поени од реакции
1
За албанците си сбориш?
Не се притеснјавај, с тјах нјамаме ништо обшто. Обштото е дека и б'лгарите и албанците си имаме идентитет и сме најасно с'с својата историја.
Чекај малку , Албанци немало во времето на Аспарух .... Омуртаг од каде пак сега тие имале историја и биле на чисто со неа , а ?

И друго , ако ти си на чисто со твојот бугарски идентитет, каде се спомнува оваа историја во твоето портфолио?!

Хисамутдин Муслими. Таварих-и Булгарија (Историја Булгарии).
Конец XVIII в. Список 1853 г. На татарском јазыке




Ако верзијата на БАН е коректна, тогаш оваа историја на тие Бугари и таа Бугарија без проблем ќе се вклопи во приказната за БУГАРОТ и БУГАРИЈА како етникум и како поими .... ала БАН. :helou:

.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Баталете бугариве они ти се на којзнае какви печурки. Не се занимавајте више со нив.

Не се вредни за да се занимаваме со нив. Јас стварно незнам више што име на луѓево?

Они имаат комплекс на нижа вредност и затоа се тука по нашите форуми. Ваљда не сматраат за виша раса, јбг, незнам.
Не може туку така да ги оставиме. Ако сакаат да се идентификуваат со Македонската историја, пред се треба да се нарекуваат себе си МАКЕДОНЦИ. :wink:

Бидејќи нашата, македонската историја е богата со култура, традиција, вледности и богатства, а нивната е богата со коњољуби и кучеверци. Од таа причина, и нивните музеи се полни со украдени предмети од МАКЕДОНИЈА.
 
Член од
1 април 2008
Мислења
75
Поени од реакции
3
Од 1916 - 1918:

Од охридскиот манастир „Свети Наум“, кој една година бил под бугарска власт, освен парите што биле предадени на капитализирање преку синодот во Кооперативната банка во Софија, биле одземени повеќе вредносни старини. Тие, по наредба на митрополитот Борис, биле однесени во софискиот Народен музеј. Меѓу другото, таму ја однеле плаштеницата извезена со злато, позлатен путир, сребрена кутија со свети мошти од разни светци и две старословенски евангелија со корици од сребро.

Од тамошната црква „Свети Климент“ биле однесени „на чување“ во софискиот музеј и плаштеница на Андроник Палеолог, златна митра на св. Климент со бесценети камчиња и со крвче; реставрираниот жезол на св. Климент со змија од слонова коска, најдена во 1911г. кај Имарет во Охрид, каде што бил закопан св. Климент, а Бугарите ги однеле и царските двери од црквата и бронзениот полилеј што бил составен од 19 дела.

За тоа сведочат документите што се презентирани во книгата „Документи за оштетувањата и грабежите на цркви и манастири на територијата од Македонија во Првата светска војна“, издадена од Друштвото за наука и уметност од Битола во 1985 година.

Сто икони се извадени и ограбени од црквата „Св. Петка“ во с. Маловишта, општина Цапари. Од манастирот „Св Илија“ во Драгош се однесени 25 икони; 20 големи и 21 мала икона се земени од црквите од општината Секирани, 20 икони од цркви во општината Ивањевци. Седум цркви се срушени во општините Брусник и Трново; седум икони се однесени од општината Стругово. Од црквата во Рувци, Прилепско, одземени се икони, како и од цркви во општината Наколец, но нивниот број не се знае. Загинале и иконите во селото Подмол, мариовска околија; потоа од црквите во Старавина, Градешница, Брод, Тепавци, Гнеотино.

Икони се однесени и од параловскиот манастир „Св. Ѓорѓија“, општина Новаци, од црквата „Св. Аранѓел“ во Могила, „Св. Никола“ во Раштани.

Од Време, број 705, 01.05.2006
 
Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
219
Evilche, ти запознат ли си вс'штност какво представлјават Св. Климент и Св. Наум. Та те са прекрасен паметник от историјата на П'рвата Б'лгарска д'ржава. В'рви в Св. Наум, влез и се об'рни налјаво. ште видиш образа на владетелја којто го е построил - кнјаз Борис I Михаил. Вие сте му изболи очите. Спасили сме нашето наследство от вандали, за които нјама ништо свјато.
 
Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
219
Руснаците правјат разлика между Булгарија и Болгарија.
А ти правиш ли?
 
Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Nekoj bugarin tuka pise vaka:

От која, до која година Македонија е била независна држава на Балканот? Прости што не знам. Сакам да научам.

- Samo da mu kazam deka i Kurdite u Turcija i Irak nemat drzava ama se tolku mokni i stari kako Turcite i Iracanite i toa so nemat drzava i svoi granici nema nikakva vrska so identitetot, kulturata i belezite na taa nacija.

Drugo:

Jas ucam tuka u Bugarija u Sofija i ne mozam da svanam edno ne6to i so toa ke vi dokazam kolku se Bugarite verni na svojata istorija i kultura so tie SAMITE SI JA PRISVOJUVAT- eve dokaz.

- Pred nekoe vreme t.e. nekolku meseci gledam na net za pesnata Zajdi Zajdi Jasno Sonce gledam pisale deka pesnata e bugarska. Slobodno pisete na youtube.com zajdi zajdi bulgarian i ke videte. E sea vaka...

Edna vecer si ja stavam izvedbata na Zajdi Zajdi od Makedonskiot Angel Tose Proeski vo zivo na Pink si ja staviv na telefono i si ja pustiv taka u park u Sofija so 10 drugi Bugari na vozrast od 19 godini. I koga ja pustiv pesnata 2/3 decki rekoa eii ubavo ova koj pee,i im ja raskazav storijata za Tose i posle me pitat. a koja e pesnata??? Jas velam ee kako be ne li ja znaes pesnata on veli Neeee neam pojma. Hmm...i gi ispitav site tamu megu koi i imase decki koi bea dosta dobro obrazuvani istoriski i onaka od opsta kultura. I od toj moment mi stana interesno da vidam dali vsusnost bugarite znaat koja e taa pesna. a gledam na youtube ke se ubijat za NIVNATA pesna Zajdi Zajdi...

I se zapocna taka. Napraviv licno jas anketa onaka po prijateli poznanici i taka nataka tuka so imam vo Bugarija. Anketata ja napraviv na luge na vozrast od 18 do 30 godini. Luge so visoko obrazovanie, luge koi mi se postaveni na funkcija na rabotnoto mesto i taka nataka znaci luge od site oblasti vo eden obicen zivot. I sakate li da cuete koi se rezultatite????

Od 143 prasani luge od koi 75% bea mladi do 22 godini, a drugite nad 22 godini, samo 27 luge znaea koja e pesnata Zajdi Zajdi i site kazaa deka e Makedonska pesna. Epa sea gledate civa e pesnata i koj poveke ja saka pesnata??? Samo za informacija za bugarite: Zajdi Zajdi i Makedonsko devojce se pogolema himna od nacionalnata za sekoj Makedonec u MK i Nadvor... zatoa prestanete so smesnata propaganda na net deka e vasa pesnata kako i sekoja druga Makedonska pesna.

Ednostavno ne svaatlivo mi e deka ne ja znaat pesnata a se borat za nea! I nema da mi bide logicno ako ima Makedonec da ne ja znae taa pesna. Aj za bugarive e opravdano. Inaku,jas sum ispital 143 dusi i ne ja znaat pesnata 115 ne e vazno kolku!! Epa sto ostanalo da se ispita Bugarija od ovoj kraj pa do moreto, ocigledno tamu ne znaat ni kade e zapadna Bugarija, a ne pa za Zajdi Zajdi da gi pitam.

Napraviv i druga mala anketa za Itar Pejo poso bev izprovociran poradi Parodijata na Krasi Radkov komedijantot (stvarno dobar) od Bugarija. Pitav okolu 50 dusi cisto od zaebancija i site go znea koj e Itar Pejo (neam pojma od kaj go znaele) i site mi rekoa deka e Makedonec, a ne Bugarin kao so sami si izmislile Slavi i kompanijata...


Inaku okolu nasata i bugarskata istorija imame nereseni raboti toa e tocno, ama da bidam tolkava budala i da se ebavam so kako bilo nekogas koga lugeto nemale so da jadat,koga lugeto gldale da spasat ziva glava od turcite po sekoja cena i jas da tvrdam deka tie bile vakvi tie bile takvi epa ne sum tolku lud. Bez razlika na toa dali Krste Misirkov se pisal bugarin ili Samuil i taka nataka...toa se samo nekolku luge od celata Makedonska nacija vo toa vreme. Taka da ako na net sretnam klip kako onoj kade pise za Makedonskite Emigranti od MK t.e. bugarite od Mk nema nikogas da se slozam. Oti 30 slucai na emigriran Bugari od Mk ne pokazuvaat deka na taa teritorija okolu tie emigrirani bugari se ziveele samo bugari.NE!Ne e taka...

Zatoa PIRIN EGEJ I VARDAR - e toa e MAKEDONIJA!!!

MAKEDONIJA NA MAKEDONCITE !!!
 
Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
219
Ако си беше направил труда да пишеш на кирилица штјах да прочета целија ти пост. Сега стигнах до петија ред и ми стига.
Голјами изводи направи с това Зајди, Зајди...
Тук младите могат да ти изпејат целија репертоар на Timbaland или Snoop Dogg, но не са и чували за големија Борис Машалов, и с'ответно за "Заблејало ми аг'нце". Така че какво чудно има в това че не са чували "Зајди, Зајди"? Обшто взето от фолклора се пејат нај-вече песните които са подходјашти за маса. В това отношение песните от македонскија крај са № 1, и често ште видиш в кр'чмите да се пејат "Македонско девојче", "Морен сокол пие" и др. "Зајди, Зајди" е друг типа песен, не е от популјарните /за мен лично е много красива песен/.

Не знам от колко време си в Б'лгарија, но мислја че не си разбрал, че когато тук се пејат македонски песни никој не мисли че това са чужди песни. В Б'лгарија има много етнографски области и македонската е една от тјах. Честно казано за мен по-стојностни, но не толкова комерсиални са тракијските и родопските песни. А в танците шопите са ненадминати. Само че ја се опитај да танцуваш шопска р'ченица!
 
Член од
22 јули 2007
Мислења
438
Поени од реакции
1
Еј, подучи ме како таа историја станува твоја ..... да, Таварих-и Булгарија.
 

Станоја

The Patriot
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.322
Поени од реакции
29
Татарската лага се базира на лажирани т.е. фалсификувани докази и факати,поаѓајќи од лажираниот факт дека основателите на Македонската Револуционерна Организација биле бугари,јасно се гледа дека бугарите ја фалсификуваат Македонската историја, и со фалсификувани и недоизречени факти кажуваат за некоја си голема бугарија.

Aј нека се запрашаат каде биле бугарите за време на владеењето на Александар Македонски?!

Kај се тие тука?
 
Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Прашање за сите бугари на темава: кој бил човеков на сликата која многу пати се постира како доказ за вашето туркомонголско потекло ???

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]



[/FONT]
 
Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
219
Па сакаш да кажеш дека кнјаз Борис не е бил татарин а славјанин, така ли? Прихванал го от племе което не е имало д'ржава.
Тогава зашто сбориш за татари?
А Утрински е забавно четиво отвсјак'де. Когато сакам да ми е весело го чета.
 
Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Па сакаш да кажеш дека кнјаз Борис не е бил татарин а славјанин, така ли? Прихванал го от племе което не е имало д'ржава.
Тогава зашто сбориш за татари?
А Утрински е забавно четиво отвсјак'де. Когато сакам да ми е весело го чета.
Имаш одговор ли на прашањата горе или...???
 
Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
219
На кое прашане бе Гораздчо?
На татарско писмо писано на иске-имлја в Казан в краја на VIII век ли? Какво интересно намери в текста? Преведи ми ако разбираш тази разновидност на арабската азбука, којато се е користила в Македонија като официално писмо до преди по-малко от 100 години.
Об'рни внимание, че руснаците правјат разлика между Болгарија и Булгарија.
Като говорих за отговори, ти показа ли ми в која световна историја и енциклопедија е написано дека б'лгарите са татари? Хајде, покажи к'де е написано това!
 
Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Прашање за сите бугари на темава :
кој бил човеков на сликата која многу пати се постира како доказ за вашето татарско потекло ?????

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]


Не врти прашањето ти е поставено.

Таа слика е лик на човек кој живеел во Бугарија. А

ако те интересира толку многу за твоето потекло а не ми држиш тука предавања за моето потекло.

Одговори кој бил Мостич ???
 

Kajgana Shop

На врв Bottom