Најекономично греење (затоплување)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
714
Здраво,

мило ми е што има вакви теми по форуми. Го исчитав овој thread од почеток до крај и сум заинтересиран да ставам парно. Посебно ми е примамлива понудата од Кано Еко Системи, но малку како да ми е сомнителен системот што го нуди. Причини за тоа што ми е сомнителен има повеќе:
1. Коефициентот на искористивост на претварањето на електрична енегрија во топлинска е 98%, што е потполно ист со парно од тип руска подморница.
2. Начинот на повлекување на струја е логаритамски, што е потполно ист како и кај руските подморници.
3. Начинот на загревање на водата се базира на истата (или слична) техника што се користи кај руските подморници (http://www.galaneuro.ru/galan21_1.htm)
4. Кано има работено кај Др Цветин (го имам запознаено Цветин и оддалеку може да се каже дека човекот е измамник), и како што Кано самиот вели дека системот на Др Цветин е всушност дизајниран од него, а во еден пост имав сретнато дека Др Цветин всушност користи руска подморница што ги купува, па им ја трга облогата до сондата и така ги монтира.

Сето ова ме наведува дека постои можност и Кано да користи руска подморница за неговите Кано системи.
пу пу пу машала... позади добриот коњ се крева голема прашина... барем така велеа старите...:) шала на страна... не сум бил на форумов долго, па доста се изнапишало во меѓувреме

ВЕ МОЛАМ немојте да ме споредувате т.е рамните со доктор цветин, човекот е она што е а јас не сум ни приближно блиску до него. да, точно е, немајки технички решениа, тој токму тоа и го прави, купува руски подморници, ги “препакува“ во друг изглед и ги продава како цветин технологија. тоа не е ништо ново во светот на индустрисјата. многу производи се препакувани и продавани под друго име.
НО, КАНО инжинеринг не го прави тоа. кано инжинеринг инвестира во напредок на системот и нови иновации, како и постигнување на подобри резултати во енергетската ефикасност. КАНО ИНЖИНЕРИНГ има СОПСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО на системите за греење. ние не купуваме од никде готов продукт и стоиме зад тоа што го тврдиме, а докази има многу.

во секој случај, те канам тебе лично а и сите други интересенти на кои сакаат да им се покаже и докаже дека кано системот не е ни од блиску руска подморница, да дојдете во нашата канцеларија каде што има изложено кано систем и како примерок има и една руска подморница, па така да се уверите во разликите на самата сонда, квалитетот, изгледот, димензиите, материјалите и се друго. понатака ке подискутираме околу заштитите и на крај за електролитот. ве уверувам дека електролитот не е сода бикарбона нити па некаква сол. и едното и другото го разоруваат металот, а ние не сакаме да си имаме проблем со дупнати радијатори на кои и самата фабрика не дава гаранција кога ке види за што станува збор.

значи секој што сака да види и да се увери т.е. е заинтересиран за да му се докаже, ајде едно попладне да направиме една мала собиранка во нашата канцеларија на кано инжинеринг, фирмата ќе части кафе и сок и ке подискутираме за се што сакате да се информирате. нашата канцеларија е во аеродром, спроти бисер-тобако во зградата на телекабел, во сутерен локал бр 28. или на нашиот сајт имате и наши тел. броеви јавете се да се договориме.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Вчера бев кај мои, познати, во Карпош IV, се греат на парно и плаќаат 3200 месечно. Жив измрзнав...
Им реков, дали сте нормални, плаќаате толку пари, а мрзнете, ми одговорија дека немаат на што друго да се греат.
Me интересира, за колку најмалце пари може да се опреми стан од 60 м2 со греалки ( само инвестицијата )?
 
Член од
6 ноември 2011
Мислења
11
Поени од реакции
1
Неколку прашања за поупатените.

- Има ли некаков консенсуз за best-buy бренд/модел на клима уред со инвертор... ама нешто што не мора да се увезува? (не ми е проблем увезувањето туку евентуалното искористување на гаранцијата...)

- За загревање на просторија од окулу 35м2 со висина од накај 2.7м, дали можеби не е најдобра варијанта да се земат 2 клима уреди. Еден добар модел со инвертор и еден ефтин модел (како спомнатиот Нео можеби). Моделот со инвертор би се вклучувал во периодите со пониски температури или би работел паралелно со ефтиниот модел ама со малку повисока температура на самовклучување.
Идејата е поголемиот дел од амортизацијата да падне на поефтиниот модел.

- Кој период од годината е најдобар за купување на клима уред? (период на најмала побарувачка, попусти, итн)

- Дали е паметно и/или можно да се нарача монтажа од пореномирана фирма дури ако купите клима уред од помала/непозната или на лош глас фирма?

- Дали е можно во домашни услови да се прави проверка на нивото на фреонот, или можеби некои модели имаат индикација за ова?[/quote

Здраво
мое мисленје е дека ако ти е за загревање на една просторија како што кажуваш 35м2 најдобро е да земеш еден квалитетен инвертер ама не да е 3,5КW туку 4KW
и од моето испитување на нашиов пазар најдобра понуда има енергија и тоа ти препорачувам TOSHIBA RAS -16SKV2 која ти е доволна за таа квадратура и кошт63790ден без монтажа (69,190ден. со монтажа) (значи наместо да даваш пари за два инвертера од кои едниот е поквалитетен одноно како сто реце дека за него даваш 800 до 1000евра и плус уште еден од евтините оваа моја варијанта ти е подобра а можеш да прашаш и колку се кај нас инверторите FUJITSU ама од не 12 туку 14 да бараш зошто 14 нема на лагер и незнам колку кошта конкретно FUJITSU ASIA-14LE па прашај колку е во Хидро сет или Прашај за DAIKIN FTXS42J или MITSUBISHI MSZ-GE42VE
сиве овие споменати модели ти се за споменатата квадратура знаци се 4KW и истите се врвни марки како што и самиот знаеш веројатно , Пошто и јас сум во иста дилема и многу барав по форуми и на интернет овие недели затоа сакам и да ти помогнам знаци да не се мамис ако некој ти рече дека е доволна 3,5KW
И најблидку сум да земам TOSHIBA од Енергија зошто се тие генерални увозници и сите модели ги имаат на лагер и спремно ми одговорија на сите мои прасања и по тоа се гледа дека се професионалци и имаат стручни лица и со тоа само се бават.И споменативе горе се во самиот врв ама каде што прашав секаде ми рекоа дека немаат на лагер и треба да се чека за истите и незнаат конкретни цени само FUJITSU во Хидро сет имаа на лагер ама само 12 односно FUJITSU ASYA-12LEC но таа е 3,5KW и е за до 30м2 максимално. а во Енергија има од TOSHIBA и поевтин инвертер TOSHIBA RAS-167SKV ама е енергетска класа C/B и затоа не ти ја препорачав ако сакаш ке ти го пратам ценовникот и се сто те интересира слободно прашај ме ако можам да помогнам ке ми биде задоволство.
 
Член од
16 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
12
Dobro ti kazaa i prethodno tie se samo prodavaci na bela tehnika a serviser i montazaer na klimi tesko da ima saglam kaj nas ....vo energija ima strucni lica so fakultet i obrati se za pomos samo i ke ti kazat kakva klima i so koja jacina ti e dovolna zboruvam strucni lica so fakultet i so dolgogodisno iskustvo inaku kaj niv ima Toshiba i Carrier klimi i se dosta skapi mislam deka se i kvalitetni i jas veke 3 nedeli sum po forumi i po klima za doma i iamm iskustva so proadvacite za bela tehnika (Tehnomarklet i Neptun ) i nekoi pomali malski dukani i site me ubeduvaa deka 3.5KW e dovolna za 45m2 prostorija ama toa ne e taka ko ke gi prasav od kade znaat demek majstorite i monterite taka im velat evo ti hrvatski sajt i vidi za kolku kvadrati se tie klimi so taa jacina inaku 3.5KW
http://www.klimacentar.com/mitsubishi-electric/mitsubishi-inverter/mitsubishi-kirigamin-msz-fd35va/muz-fd35va.html
ovaa ti e 4KW
http://www.klimacentar.com/mitsubishi-electric/mitsubishi-inverter/mitsubishi-kirigamin-msz-fd50va/muz-fd50va.html

procitaj do kolku kvadrati gree ili ovaa
http://www.klimacentar.com/panasonic/panasonic-inverter/panasonic-cs/cu-e12lke-3.html
pa videte za greenje kolku treba otprilika
Еве само да јавам. За дома се среди ми ја заменија со ваква како последнава (CU-E12MKE-3), така да си викам ќе брка работа за оние 25квадрати.

За во канцеларија, за 50 квадрати зедов две тошиби suzumi plus (daisekai ми беше прескап) :
RAS-10SKV2 (2.5/3.2)
RAS-13SKV2 (3.5/4.2)

и сега осанува да ја чекаме зимата да покаже заби :)

На ова што покажува досега - тошибите за 50квадрати се далеку подобри од панасоникот за 25.
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Се предлагате скапи клими. Дали некој знае каде има најефтини клими?
Има и у МАЛТА, а за ГОЛЕМТА соба набави си за пристојна или поскромна сума пари некоја клима или инвертор за кои малку погоре пишуваше Титаник... Германски производител, нам познат како производител на конвектори нудат Vaillant инвертер за пристојни 30 или нешто малку повеќе беше!? Прочитај си, распрашај се..... и знаеш што, не сметам дека е инфериорен по квалитетот во однос со малезиските и кинеските ‘‘лепотани‘‘ со звучни имиња од по +1000 Евра!....а дали е така, те дали е навистина добар или можеби одличен ќе каже Титаник, ко ќе помине зимата!
Се е прашање на вкус на крајот на краиштата и можностите се разбира.....
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Има и у МАЛТА, а за ГОЛЕМТА соба набави си за пристојна или поскромна сума пари некоја клима или инвертор за кои малку погоре пишуваше Титаник... Германски производител, нам познат како производител на конвектори нудат Vaillant инвертер за пристојни 30 или нешто малку повеќе беше!? Прочитај си, распрашај се..... и знаеш што, не сметам дека е инфериорен по квалитетот во однос со малезиските и кинеските ‘‘лепотани‘‘ со звучни имиња од по +1000 Евра!....а дали е така, те дали е навистина добар или можеби одличен ќе каже Титаник, ко ќе помине зимата!
Се е прашање на вкус на крајот на краиштата и можностите се разбира.....
Мислам дека во моментов најдобра понуда има Хидросет позади собрание 38.990 за Fujitsu 4.5kw инвертер без монтажа или 670 евра со монтажа. Заборавив да го прашам колку BTU е, но најверојатно се работа за 12.000.
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Се сложувам со тебе и јас го препорачував тој инвертер предходно во неколку наврати... се работи за многу добар уред, само не сум сигурен дека е со излезна снага 4,5Kw...и не е скап воопшто! Барем е многу подобра опција во однос на сите оние III Лига инвертори што се нудат во Техномаркет под брендот Panasonic или во Нептун под брендот LG кои чинат ист толку или многу малку поевтини....
 
Член од
6 ноември 2011
Мислења
11
Поени од реакции
1
Се сложувам со тебе и јас го препорачував тој инвертер предходно во неколку наврати... се работи за многу добар уред, само не сум сигурен дека е со излезна снага 4,5Kw...и не е скап воопшто! Барем е многу подобра опција во однос на сите оние III Лига инвертори што се нудат во Техномаркет под брендот Panasonic или во Нептун под брендот LG кои чинат ист толку или многу малку поевтини....
Da i jas se slozuvam deka e mnogu dobar uredot FUJITSU ASYG 12LEC ((630evra (so montaza 695evra)) i e 3.5KW taka gi vikaat site inverteri koi pocnuvaat so 3KW za ladenje odnosno negovite karakteristiki se 3.4KW(0.9 - 3.9)KW snaga na ladenje i 4.0KW (0.9 - 5.6)KW snaga pri greenje spored ona sto go gledav i spored moe mislenje site inverteri 3.5KW kako ovaa se za do maksimalno 30m2 za greenje za soba so sredna visina od okolu2.6m i so dobra izolacija i dograma (ako neam dobra izolacija i dograma za nekade maksimalno do 24 ili 25m2) zboruvam za da moze da se gree i pri niski temperaturi i na -15 da ne mu e potrebno dopolnitelno greenje . Inaku potpolno se slagam so vas deka e mnogu podobar od gore navedenite uredi....inaku da napomenam ima i Toshiba poevtini od 1000evra inverteri (RAS-137SKV )AvAnt model 765evra ili (RAS-13SKV2)Suzumi Plus - 875evra i dvava inverteri imaat dobri karakteristiki pisuvam ceni bez montaza zosto site taka gi pisuvaat ovde kako sto gledam
--- надополнето: Nov 15, 2011 9:20 PM ---
Еве само да јавам. За дома се среди ми ја заменија со ваква како последнава (CU-E12MKE-3), така да си викам ќе брка работа за оние 25квадрати.

За во канцеларија, за 50 квадрати зедов две тошиби suzumi plus (daisekai ми беше прескап) :
RAS-10SKV2 (2.5/3.2)
RAS-13SKV2 (3.5/4.2)

и сега осанува да ја чекаме зимата да покаже заби :)

На ова што покажува досега - тошибите за 50квадрати се далеку подобри од панасоникот за 25.
Ke kazes kako ke pominis zimava (Spored mene pametna investicija i jas planiram za doma da zemam Toshiba od tie samo RAS-16SKV2 (4.5/5.5)) samo neznam dali sega ili naprolet nesto so finansiite da vidam)...
 
Член од
15 јули 2011
Мислења
201
Поени од реакции
117
Во енергија ми кажаа дека имале даисеикаи 6ка 3.5ката е 80k точно и повеќе грее само помала ефикасност има. Има некој информации за даисеикаи 6?
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Во енергија ми кажаа дека имале даисеикаи 6ка 3.5ката е 80k точно и повеќе грее само помала ефикасност има. Има некој информации за даисеикаи 6?
http://powerclima.com/index.php?page=details&id=187
kaj братјава Волгари..Супер инвертор Даисеикаи 6....произведен во Таиланд! 1170 Еур....
 
Член од
15 јули 2011
Мислења
201
Поени од реакции
117
Член од
6 ноември 2011
Мислења
11
Поени од реакции
1
Во енергија ми кажаа дека имале даисеикаи 6ка 3.5ката е 80k точно и повеќе грее само помала ефикасност има. Има некој информации за даисеикаи 6?
Zdravo jas na intrenet vidov karakteristiki na Daisekai VI i e dobra samo e poslaba od Daisekai V i zatoa e poevtina inaku e toa nov model od godinava i se proizveduva vo Thailand
samo Daisekai V se proizveduva vo Japan a site drugi modeli na Toshiba se proizveduvaat vo Thailand (za sekade vo svetov e taka)....moj sovet ti e ako sakas mozes da zemis i Daisekai III ima skoro isti karakteristiki so VI a e poevtina...ako zemas pak 4.5KwW odnosno 16ka da zemis Suzumi Plus gi ima skoro istite karakteristiki a e mnogu poevtina , normalno Daisekaite se najdobrite modeli od Toshiba se znae...ako teinteresira nesto slobodno prasaj ako znam ke odgovoram...pozzz...samo da vi kazam bugarija e drzava a nie si igrame drzava (izvinete ama mora da se kaze vistinata) kaj niv carinate ili e 0 ili e minimalna a kaj nas carinata na vakvi proizvodi e 16% zatoa e taa razlika vo cena DDv vo Bugarija e 20% a kaj nas 18% i toa e vsusnost i razlikata vo cena presmetajte pa ke vidite...(2350leva =1205evra,, 80.000den = 1300evra...1evro = 1.95levaza pojasnuvanje ) znaci razlikata vo cena e pomala od spomenatite 16%carina....
 

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
epa ako odis da go kupis od bugarija i da stavis samo patni yroskovi i den zaguba pa tuka nekade sme so cenata
ti sakas da kupis nesto 1300 evra i pravime matematika za 100e razlika
ima mnogu drugi proizvodi sto se poeftini kaj nas a tamu se poskapi pa nikomu nisto
 

Kajgana Shop

На врв Bottom