Мистиката на Египет (сфингата, скарабите, пронајдоците...)

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Е па забелезав дека нема ваква тема.
Мислам дека една од нај мистериозните цивилизации кој постоеле се еѓипјаните.

Пред некој ден бас гледав емисија, баш ми е чудно како тогаш можеле да изградат пирамиди, со огромна прецизност, и внатре да направат совршени лавиринти за да ги заштитат гробниците,да градат огромни храмови . Први имале астролошка карта. Дали употребувале некои други моќи, дали комуницирале со вселената на некој начин. Зошто баш боговите ги замислувале во таква форма, на сфинги и слично. Дали комуницирале со таков изглед и слично.
Сакам да слушнам и ваше размислување.
 

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.360
Поени од реакции
25.055
Баш се нафатив да гледам пред некоја недела на Дискавери, имаше повеќе теории за моќта на изградбата на пирамидите. Ми остави впечаток теоријата за тоа како вонземјани им помагале на еѓипјаните да ги изградат тие пирамиди. Ама не вервам во тие глупости, зато шо мислам дека тие цивилизации биле многу повеќе интелигентни.
 

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Имало милион теми за пирамидите досега, не ја затерувајте темата во тој правец.
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Темата нека биди општо за сите пирамиди во светот, и не само за тоа баш ме интересира што мислите за фараоните зошто носеле баш такви маски и зошто боговите сите се претставени со глави на некој мутирани животни на пример змија помешана со куче и слични работи.
 

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Поради сличноста на темава со онаа за Пирамидите сакав да ги спојам но сфатив дека навистина е потребна тема во која ќе се разработи мистиката на египет, египјаните како цивилизација, нивните достигнувања, чудните форми кои ги исцртувале, нивните откритија и слично, повелете.
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.648
Поени од реакции
13.112
Ок оти тука се раскажува за мистериите на Египет, еве една тема за разговор. Скаработ. Што означувал во египетската митологија? Зошто бил толку од важно значење за Египет?
 
Член од
20 мај 2007
Мислења
1.139
Поени од реакции
153
Scarab, или кај нас просто кажано, бумбар =). Амајлиите/талисманите во вид на овој инсект за Египјаните биле свети колку што крстот е свет за Христијаните. Овој инсект ги несе свотие јајца кои потоа ги тркала како топче, нешто што за Египјаните претставувало слика на сонцето и патот на истото низ небото, тркалано од огромна бубачка. Скарабите се поврзуваат со египетскиот бог Кепри. Всушност, тој го тркалал сонцето низ небото. Скаработ претставува симбол на воскресението, односно способноста за повторно раѓање. Сонцето секој ден исчезнувало, за следниот ден повторно да изгрее/да се роди повторно.
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.648
Поени од реакции
13.112
Слично на Nightwalker ќе кажам дека скарабите имаат многу свето и мистично значење за нив. Скаработ за време на својата плодност ствара еден вид на гнездо - тркала измет кој се формира во топче. Во него подоцна тој ги полага јајцата. За египјанинот му било многу чудно од едно нешто што е ѓубре (нешто што нема никаква потреба) да излегува нов живот. Така, скаработ оттука го има добиено симболот на воскреснувањето. Инаку мала поправка до Nightwalker: Анкот нее ли нешто што повеќе заличува на крстот кај христијаните?
 
Член од
20 мај 2007
Мислења
1.139
Поени од реакции
153
Инаку мала поправка до Nightwalker: Анкот нее ли нешто што повеќе заличува на крстот кај христијаните?
Да, всушност анкот бил употребен како инспирација за официјалниот крст на првата христијанска црква во Египет... А горенаведеното од моја страна беше напишано само како пример; да го доловам ефектот колку скаработ всушност имал значење за старите Египјани, како нешто свето.
 
Член од
16 јули 2008
Мислења
44
Поени од реакции
0
Стариот мистичен Египет и мене ми е многу интересен и имам читано многу работи за таа древна цивилизација од една книга која ја имам дома и во неа се илустрирани и сликовито многу работи кои навистина фасцинираат. На пример пирамидите се најотпорните градби на природни катастрофи земјотреси и сл. Опстојале после неколку милинеуми ама пред некое време читав дека сега се изложени на голем ризик да се уништат бидејќи се отворени за посетители. Исто така и мумиите пак се достигнување бидејќи пронајдиле начин како да го сочуваат телото од распаѓање. Подеднакво интересни се и многуте ритуали, обичаи исполнети со многу симболика.Сето ова помешано со многуте мистерии, ритуали и сл. го прават стариот Египет многу привлечен и јас верувам дека постојат уште многу работи кои треба да бидат разоткриени во египетските лавиринти.
 

GTFO

Pushing the button
Член од
3 април 2009
Мислења
5.654
Поени од реакции
4.579
www.ancientegypt.co.uk сајт за египетските фараони,пирамиди,мумии и начинот на живот на египќаните.
 

faraon

БОГ
Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.397
Поени од реакции
21.952
15 000 години??? c`mon... 2500 BC (cca) + AD 2000 (cca) = 4500.

Сфингата е стара повеке пд 13 000 години..А пак за пирамидите северува дека се стари повеке од 8 000 години...
 

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Патем Фараон и Flower power... КАде пишува дека сфингите или пирамидите се толку стари?
(знам сеа ќе скокнат Toecuter и Exlexmkd иако се единствените кои имаат барем некакви аргументи) сепак ова се однесува на другите двајца.
Nemora oni , jas ke ti kazam od kaj.
Praveni se ispituvanja na svingata (potocno na delot osteten od erozii) sto patem kazuva deka bila vo voda.
I kako brancinjata udirale u svingata ostavile otpecatoci.
I geolozite(taka mislam se vikaa) dosle do zaklucok deka tie tragi(od eroziite) se stari okolu 10 000 godini.

Geologija tvrdi da je Egipat bio izlozen dugotrajnim vodenim nanosima kada se led otopljavao tokom zadnjeg Ledenog Doba.(13000-10000 g.p.n.e.)

Naravno mi dodajemo da je jedan specifican dogadjaj bio presudan:potapanje Atlantide,promjena polova i podizanje nivoa vode za mjestimicno i do 100 metara sve ovo se zbivalo prije 12500 godina.
od http://almemc.blogger.ba/arhiva/2007/04
 

Kajgana Shop

На врв Bottom