Меѓународно движење против промена на името

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Не не, самиот текст и не е толку дебилен за разлика од коментарите под него... Мислам дека сами си коментирале овие од А1 или па авторот.
Незнам не ги прочитав. Ама ај после кога ќе имам време ќе ги читам.
Овој текст е навреда за цела Македонска нација. Друго е да си против некои работи, друго е да си опериран од секакво национално чуство. Најчесто со паричен надоместок.

Лично не ми пречи што А1 јаде трици, ми пречи тоа што нема друга телевизија што ќе нуди и друга перспектива на работите.
 

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
А1

Кнаус: Република Македонија Вардар е одлична база за решение на спорот

Горазд Чомовски Коментари (12)
17.08.2010 18:47
Гералд Кнаус
Сега е најдобра можност да се реши спорот со името, оваа шанса не смее да се прокоцка, бидејќи со тоа на Македонија веднаш ќе и се отворат вратите за членството во НАТО и ЕУ, вели за А1 Гералд Кнаус.
Според директорот на Европската иницијатива за стабилност, предлогот Република Македонија Вардар е одлична база за решение на спорот со Грција за името. Новото име би стапило на сила во оној момент кога Македонија ќе ги заврши пристапните преговори.
Господине Кнаус, вие се залагате за побрзо решавање на спорот со името, влез во НАТО и почеток на преговорите со ЕУ. Дали мислите дека тоа е можно?
- Мислам дека е. Мислам дека ова е најдобрата можност што ја добивте по подолго време, бидејќи грчката влада сфати која е цената на сегашната стагнација и цената на дејствувањето кон проширување на Европската Унија. Македонија е земја која најмногу ветува и која би можела повторно да го започне процесот на проширувањето на ЕУ на Балканот.
- Така што, мислам дека кај Грција постои подготвеност да биде покреативна одошто беше претходната влада, а мислам дека и состојбите во Македонија се добри, бидејќи и самата ЕУ нагласи дека ако спорот може некако да се реши, пристапните преговори би можеле веднаш да започнат. Тоа секако створи мала сензација.
- Клучно е Македонија да не се присилува да прави неповратни отстапки без референдум и без перспективи за влез. Тоа го советуваме со нашиот предлог. Ниту една страна нема ништо да загуби, а сите ќе добијат.
Со вашата стратегија препорачувате Македонија да направи уставни измени.
- Нашата стратегија или предлог е дека Македонија не треба да цели кон сеопфатно решение. Не треба се да се реши, зашто така само ќе се усложнат работите. Мислам дека треба да се фокусирате само на почетната точка на целиот спор, т.е. името на земјата и да направите отстапка кога ќе стапи на сила само во моментот кога Македонија ќе и се придружи на Европската Унија.
- Па така, на овој начин вие само го одложувате моментот на одлука. Би можеле сега да започнете со пристапните преговори, што самото по себе е добра работа, како што видовме и кај другите земји, затоа што кога тие ги започнаа пристапните преговори, голем број на инвеститори почнаа да доаѓаат во Турција и останатите источноевропски земји.
- На крајот, кога пристапните разговори ќе завршат, потоа ќе распишете референдум, како што прават сите земји, каде ќе одлучите дали сакате да влезете во ЕУ. Потоа уставниот амандман ќе стапи на сила или нема да стапи. Во меѓувреме, на Балканот и во светот постои економска криза и нестабилност, а Македонија всушност преговара влез, така што не губите ништо, а добивате многу.
Г. Кнаус, дали сметате дека двете страни се спремни за компромис околу спорот со името?
Мислам дека постојат два проблеми. И на двете страни ќе им требаат политичари кои храбро ќе се соочат со нив. Првиот проблем кај македонската страна е тоа што некои луѓе велат дека воопшто не треба да се прават отстапки. Јас сочувствувам со тие луѓе, зашто како и повеќето Европјани мислам дека грчкото барање за промена на името е неразумно. - Но, мораме да бидеме реални. Јасно е дека моменталниот став на ЕУ е дека пристапните разговори ќе започнат само доколку има решение за спорот. Она што го предлагам е Македонците и нивните политичари да имаат храброст тоа да го објаснат и да кажат „да ветиме дека ќе направиме промени само кога ќе дојдеме пред вратата на ЕУ“.
- Кај грчката страна постои илузија, кај некои грчки националисти, дека ако играат доволно цврсто, ќе можат да го монополизираат името Македонија, во смисла дека Македонија ќе мора да се откаже од употребата на тој збор. Секако, тоа е илузија и никогаш нема да се случи. Не се ни случило во изминатите 19 години.
- Затоа, мислам дека на секоја отстапка што ќе ја направи грчката влада, грчката опозиција ќе се спротивстави. Но, мислам дека владата има силен случај кога вели „видете, во минатите 19 години ништо не постигнавме, освен што го блокиравме нашиот сосед. Сега постигнавме мал напредок и го одблокиравме процесот“, што е во интерес и на Грција, т.е. во смисла на проширувањето на ЕУ на Балканот.
Дали мислите дека името Република Македонија - Вардар е прифатливо и за двете страни?
Мислам дека за тоа не може да суди некој однадвор. Но, мислам дека тоа е подобро од Поранешна Југословенска Република Македонија, што е навистина грдо име. Мислам дека прво што ќе се случи е Поранешна Југословенска Република да се замени со Република Македонија - Вардар или нешто слично.
Според моето сфаќање, мислам дека клучниот проблем за Македонија е тоа што немате придавка меѓу Република и Македонија. Не сте Република - нешто - Македонија, туку Република Македонија - Вардар, што ќе ефектуира со тоа луѓето да ве нарекуваат како што сега ве нарекуваат, зашто луѓето се мрзеливи и не сакаат компликации.
- Затоа, мислам дека тоа е една можност, но важно е тоа што не мора да биде името... секако, името нема да се смени на македонски јазик и не мора името да стапи на сила пред да бидете пред самите врати на ЕУ. Потоа ќе можете да имате национална дебата за тоа прашање.
Сега немам време за да го анализирам текстот, но после секако ќе го анализирам...
 
Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Сега е најдобра можност да се реши спорот со името, оваа шанса не смее да се прокоцка, бидејќи со тоа на Македонија веднаш ќе и се отворат вратите за членството во НАТО и ЕУ, вели за А1 Гералд Кнаус.
Deja entendu, во текот на овие две години ова сме го слушале илјада пати. Секој нареден момент е најдобар.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Сака да каже: Вардарска Македонија.

Дипломатски извори во Скопје, брифираат дека се работи на сет мерки, а дека решението за спорот е веќе во познатата формула уставното име да добие „додавка“.

Овие информации се совпаѓаат со пишувањата на грчки „Катимерини“ дека двете земји се под притисок од меѓународната заедница пред самитот на НАТО во Лисабон.

Република Македонија Вардар што ќе ефектуира со тоа луѓето да ве нарекуваат како што сега ве нарекуваат, зошто луѓето се мрзливци и не сакаат компликации“, изјави Гералд Кнаус.

--

Стандардна тактика со употреба на неименувани "дипломатски" извори со цел да го потврдат својот претпоставен кредибилитет, па фаќање на чекор со нивната пропагандна мајка Катимерини да покажат наводна “релевантност“ и проследено со уште еден "опион мејкер" вработен за овој случај - Гералд Кнаус.

Кнаус - веб клонот, кој себе си се нарекува “активист“, односно ребрендирана верзија на “пропагандист“.
http://www.geraldknaus.eu/

Зошто не се промени твоето име во Гералд Шупак Кнаус само за да видиме дали твојата теорија за мрзеливоста ќе ти помогне да си го зачуваш своето оригинално име!?
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Стандардна тактика со употреба на неименувани "дипломатски" извори со цел да го потврдат својот претпоставен кредибилитет, па фаќање на чекор со нивната пропагандна мајка Катимерини да покажат наводна “релевантност“ и проследено со уште еден "опион мејкер"...
Како од калап да го вадат “информацииве’’. Истата шема дадена од А1 и Алсат:

Нимиц, наводно, ќе понуди нов предлог во македонско-грчкиот спор

23/08/2010

СКОПЈЕ, Македонија -- Посредникот на ОН, Метју Нимиц, се очекува да понуди нов компромисен предлог следниот месец за спорот околу името меѓу Македонија и Грција, објави телевизија А1 во неделата (22-ри август). Владини претставници велат дека Нимиц е во контакт со Скопје и Атина. Грчкиот весник Катимерини изминатиот викенд објави дека Македонија и Грција се под притисок да го решат долготрајниот спор пред самитот на НАТО во ноември во Лисабон. Според медиумите, за спорот околу името ќе дискутираат министрите за надворешни работи на Алијансата на својот состанок во Њујорк следниот месец.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.693
Поени од реакции
12.100
Macedonia changes its constitution to say that from the moment it becomes an EU member its international name will be, for instance, “Republic of Macedonia Vardar”. In the Macedonian language the country would remain “Republika Makedonija”. Next, Macedonia joins Nato and EU accession talks begin still in 2010.
"Интересно", не враќаат во времето кога било забрането (од разните окупаторски власти) надвор од домот да се изговори -македонец, Македонија...тој збор важел само во тивок разговор дома.

Gerald Knaus proposes an amendment in Macedonia's Constitution, changing the country's name, because this would give Athens an option to support the beginning of accession talks with the EU later this year. In the meantime, such a change should enter into force on the day of Macedonia's accession to the EU. Mr Knaus even proposes a possible text for such an amendment:
All references to the Republic of Macedonia in this constitution will be replaced by a reference to XX (a compromise name such as Republic of Macedonia – Vardar) on the day this country joins the European Union.”
Nothing more, nothing less.
Секој од нив си дава за право да се меша во промена на Устав, име, внатрешните работи. Дали владите на државите од каде доаѓаат овие фрикови би биле рамнодушни доколку ние почнеме со критики и сугестии за нивното внатрешно уредување и надворешната политика? Сигурно не би.

Нешто кое е интересно, а на кое овде на форумов беше укажувано безброј пати
EC is not satisfied with the reform process in Macedonia. Can Macedonia expect more critical remarks from Brussels in the following months?
Yes. The problem is, however, that without a credible enlargement perspective any critical remarks from Brussels, however justified, are unlikely to achieve much. If a country does not believe it will ever join, whatever the state of reforms, why worry about a critical report from Brussels? The next weeks will also decide about the future of the EU’s leverage and influence, not only in Skopje but in the whole Western Balkans.
Dnevnik, Monday 16 August 2010
При најмало сигнализирање дека Македонија не прифаќа/се противи на промена на име (или при подготвување на терен за миење мозок на граѓаните), од ЕУ во истиот момент стигнуваат сигнали и извештаи за незавршени обврски, критики на реформи, незадоволство за напредокот на Македонија...нешто кое го нема доколку се осети и најмала клима за референдум или покажување знаци од наша страна за прифаќање на некое од грчките решенија...
Ова не е случајно, нели
Се прашувам дали може Македонија (као Дорис Пак) да бара извинување од овој човек за непристојните предлози и мешањето во уредувањето на македонската држава и Устав.
 

Beowulf

Deep Fear
Член од
11 мај 2009
Мислења
362
Поени од реакции
35
Зошто не се промени твоето име во Гералд Шупак Кнаус само за да видиме дали твојата теорија за мрзеливоста ќе ти помогне да си го зачуваш своето оригинално име!?
:pos2::pos2::pos2:

Токму со таков потег ќе му падне теоријата. Баш заради мрзливост никој нема да се замара со неговото име ами сите ќе го знаат едноставно како Шупакот. Истото важи и за нас.
 
Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
'A Name Is a Name' Premieres at Masonic Temple Theatre, 9/11


'A Name is a Name,' a film about the Macedonian people and their desire to have their name and identity recognized - the Republic of Macedonia, will premiere in Detroit at the Masonic Temple- Scottish Rite Cathedral Theatre on Saturday, Sept. 11 at 7:00 p.m.

All net proceeds from the screening will be donated to a special project in Macedonia by the United Macedonian Churches of Detroit, in their first joint effort to help the Macedonian people. Individually, the churches have contributed to projects providing medical equipment and supplies to hospitals, books for libraries and materials to repair windows at numerous orphanages.

Tickets ($25.00 general seating and $100.00 VIP) are on sale now and may be purchased at any of the United Macedonian Churches of Detroit.

A cross between a documentary and a feature film, 'A Name is a Name,' brings personalities together from Iceland, Norway, the United Kingdom, the United States and Macedonia. The 48 minute documentary takes viewers through the Republic of Macedonia through the eyes of a Scandinavian traveler who speaks with Macedonians from various backgrounds who tell the traveler what it means for them to be Macedonians. The film's title, 'A Name is a Name,' is a song from Morten Harket's solo album, 'Letter from Egypt,' released in 2008.

The film is directed by Icelander Sigurjon Einarsson, produced by American Jason Miko, narrated by Englishman Sir Andrew Motion (until May of 2009 the UK's Poet Laureate for 10 years), and features music by Morten Harket, lead singer of Norwegian rock group a-ha, Icelandic bands Sigur Ros, mum and Earth Affair, Graham Nash of Crosby, Stills, Nash and Young fame, California band Monte Negro, and Macedonians Kiril Dzajkovski and the late Tose Proeski. Macedonian production house fx3x provided the production team, equipment and facilities to create the film.

For more information, visit the film website, www.anameisaname.com. The producer, Arizonian Jason Miko, will be on hand for a question and answer period after the film.

Read more: http://movies.broadwayworld.com/article/A_Name_Is_a_Name_Premieres_at_Masonic_Temple_Theatre_911_20100825#ixzz0xkp1YotP


Погледнете ги коментарите, гејска и татарска параноја пар екселанс...
 
Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Конечно убава работа и на наш медиум.
На Канал 5 оди реклама за кампањата на MHRMI „Никој нема право да преговара за моето име“ .

----------------------

Рекламни банери се појавуваат во печатените и интернет изданијата на поголемите весници, се емитуваат телевизиски реклами, се поставуваат билборди во центарот на Скопје, а и неколку стотини илјади летоци се дистрибуирани низ целата земја.

ММДЧП и АМКЧП ќе ја одржат и својата трета прес-конференција на која што ќе бидат изнесени најновите информации во врска со кампањата.

Инаку, некои македонски медиуми се одлучија да ја игнорираат пораката од рекламната кампања и објавуваа статии со кои што се напаѓа македонската дијаспора за оваа иницијатива, а во очајнички обид да се потцени основното барање на кампањата си дозволија дури и да упатат критики за детето кое што се појавува на постерите. Тие одлучија да продолжат со нивната сопствена кампања на сеење страв, обидувајќи се да ја убедат македонската јавност дека промената на името е неопходна за да се влезе во НАТО и ЕУ.

Оваа рекламна кампања не се однесува на прифаќање или откажување од членство во НАТО и ЕУ. Се работи само за барање конечно да се стави крај на бесмислените "преговори за името".

Македонија воопшто не треба да се фокусира на правење компромис за сопственото име и идентитет. Македонија треба да се фокусира на зачленување во НАТО, зачленување во ЕУ, на почитување на принципите на кои што се засновани овие организации, како и на барање поддршка за признавање под името Република Македонија. НАТО и ЕУ треба да и' упатат јавна критика на Грција заради тоа што станаа заложници на нејзината ксенофобична политика.

Државите кои што веќе ја признаа Македонија мора да и' дадат јавна поддршка, а не да бараат "компромис".

Првиот посредник на ОН за спорот околу името, Робин О'Нил изјави дека "Македонија никако не смее да го смени своето име и да и' попушти на Грција. Ако тоа го стори, тогаш Грција ќе поставува нови и нови барања сe додека не ја постигне својата крајна цел, а тоа е Македонија да ја снема од мапата".

Дури и промена на името само за билатерална употреба може да доведе до трајни промени. Земјите кои што веќе ја признаа Македонија велат: "Доколку се постигне билатерално решение, ние ќе ја почитуваме таа одлука и ќе го користиме новото име за Македонија".

Со продолжување на преговорите, ние самите му изјавуваме на светот дека "ќе го смениме нашето име". Ние самите имаме моќ да му ставиме на ова крај. 127 земји веќе ја имаат признато Македонија под името Република Македонија, вклучувајќи и 4 од 5 постојани членки на Советот за безбедност при Обединетите нации. Прекинете ги преговорите за нашето име.

ММДЧП и АМКЧП бараат од сите Македонци во Република Македонија и странство, да се придружат на барањето Македонија веднаш да ги прекине преговорите за името и да побараат неодложно меѓународно признавање под името Република Македонија.

http://www.mhrmi.org/news/2010/august19_m.asp
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Ајде да создадеме ситуација.

Македонија се повлекува од преговорите за името и бара во ООН почитувањето на основното меѓународно право да си ја нарекува земјата како што она одбрала, Република Македонија.

Плеада европски и нато дипломати ќе бидат засрамени и понижени пред останатата меѓународна јавност која не е западна како на една земја и се налагаат такви услови, што е невиден преседан, а таа заедниа има уште еден преседан, Косово.
Мислиш дека тоа нема да влијае на нашиот однос со ЕУ и НАТО ?
И те како ќе влијае.

Тогаш го имаш суштинското прашање.
Нема НАТО и ЕУ ако не промениш име.
Ако не си во ЕУ и НАТО а си опкружен со ЕУ и НАТО и имаш внатре во самата држава популација која НАТО и ЕУ им подари држава и која неќе да помисли на друга варијанта доаѓаш до амебата, до постоењето, како Македонецот да го помине овој момент без притоа да изгуби се ?
Имаш две опции, на постела да одоговлекуваш умирање, или лавовски да си се избориш за свое место под сонцето.
 
Член од
24 март 2009
Мислења
17
Поени од реакции
6
Славјански, ај баш:

Македонија се повлекува од преговорите за името и е наградена со кондемнаторна тужба од страна на јужниот сосед за исполнување на привремената спогодба и надомест на штета кој убаво би му легнал на негативното салдо од кое страда. Слично како со Окта (само што тие ни зедоа минимални 50 000 000€). упс.

Преседанот кој го спомнуваш, пак, ни дава јасна слика за тоа како би завршило советодавното решение предложено од проф Игор Јанев.
Единствено засега неоспорено предлог решение е докажување ништавност на привремената спогодба, а со тоа:

Македонија врз основа на поволна пресуда на Меѓународниот суд на правдата мора да биде примена под името Република Македонија. Македонија може да ги врати во Уставот нормите за грижа за своето малцинство надвор од Македонија. Македонија може да си го врати старото знаме.
Марјан Попески - Стратегија за зачувување на името
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Меѓународниот суд на правдата е алатка на западната меѓународна заедница.
Колку што Србија доби правда за Косово толку и Македонија ќе ја добие истата правда.
А зошто е тоа така ?
Поради нашата припадност, идентитет, религија итн...

Нашиот најголем недостаток во било која стратегија што на големо тука се расправа е што бараме прием во заедница каде сме означени како народ кој треба да се распадне.
 
Член од
24 март 2009
Мислења
17
Поени од реакции
6
Меѓународниот суд на правдата е алатка на западната меѓународна заедница.
-Не, секој кој не ја исполнува одлуката на Меѓународниот Суд, може да си пее: "It's not too much but now i can, see my house (burning) on CNN"

Колку што Србија доби правда за Косово толку и Македонија ќе ја добие истата правда.
-Ако одиме по предлогот на Игор Јанев.

А зошто е тоа така ?
Поради нашата припадност, идентитет, религија итн...
-Не, советодавното мислење отиде во прилог на Косово врз база на член 1 од:
МЕЃУНАРОДЕН ПАКТ ЗА ГРАЃАНСКИТЕ И ПОЛИТИЧКИТЕ ПРАВА НА
ЧОВЕКОТ И ГРАЃАНИНОТ

и член 1 од:
Меѓународен пакт за социјалните и културните права на човекот

Нашиот најголем недостаток во било која стратегија што на големо тука се расправа е што бараме прием во заедница каде сме означени како народ кој треба да се распадне.
Зарем е чудно што ти, како и сите изморени пензионери кои своите пензионерски денови ги исцрпуваат исполнувајќи се со медиумската зараза која мутира во се понеизлечливи варијанти. Запушува перспективи на млади и стимулирани умови, мои другари, твои дугари. Момци на кои за неколку години треба да им се препуштат лидерски позиции. И што тогаш? Ќе го решаваме спорот со јужниот сосед? Наместо гордо да си го носиш името. А баш добро име имаш, ако е стварно твое.

 

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
8.878
Поени од реакции
7.264
Протест во Берлин-Името е нашиот идентитет




Во Берлин денеска во тек е мирен протест на Македонците под мотото „Името Македонија е нашиот идентитет“.

Протестот пред Брандербуршката капија е во организација на Обединети Македонци за Европа и другите иселенички организации од Швајцарија, Холандија, Чешка, Полска, Данска, Белгија и Луксембург.

Во текот на целиот ден се потпишува петиција за името Македонија со барање до германската Влада да го смени ставот во однос на признавањето на Македонија под референцата и Македонија да ја признае под нејзиното уставно име.

Германија ја призна Македонија како независна држава на 15 април 1993 година, но тоа го стори под референцата „поранешна југословенска република Македонија“.

На протестот ќе говори митрополитот Европски г.Пимен, Драги Богоевски, како претседател на организацијата „Обединети Македонци за Европа“, поранешниот германски амбасадор и автор на книгата „Македонскиот јазол“ Ханс Лотар Штепан, д-р Иван Минев и професор Доровски од Чешка.

За следната недела се закажани средби во германскиот Бундестаг и во германската Влада каде ќе бидат предадени копии од барањето за признавање на Македонија под нејзиното уставно име.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom