Лековите не се пијат со сокови!

• Креатор на темата Roten 96
  • Време на започнување

LGBT

Weird
Член од
20 јули 2011
Мислења
329
Поени од реакции
157
Читам сите различно кажувате.
Факт е дека не се пијат со алхохол, но сепак мислам дека со сок може, зошто да не или ?
Некој да каже стварно дали е добро т.е. дали се фаќе апчето кога ке го испиеш со сок или се губи тоа што треба? Дали може да се пие со негазиран сок или само со вода е препорачливо ?
Јас пијам секогаш со вода, немам навика да пијам апчиња со нож.

И само 2-3 пати имам кршено таблета но тоа беше со препорака од доктор.

Sandra

wicked
Член од
24 август 2005
Мислења
1.490
Поени од реакции
224
Abe sho :) sho ke mi dojde najblisku toa ke go piem so lekovite. Nikoj nishto ne mi rekol do sega :) I koj i da mi reche ne mie gajle. aj mozi ne sum piela bash so votka, ili so pivo. Ama shojma vrska dali go ispiem so gazoza? Eve sega sum zdrava :P Izgleda rabotele apchinata i togash.

С

сашенко

Гостин
Докторот секогаш ми вика пиј ги со вода не со чаеви или сокови.Алкохол нема потреба и да спомнува нели :pos:

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
Најдобро е 2 пива (0,5) со 1 апче за смирување. Најдобро делува ! (штедиш и апчиња и пиво така )

Член од
27 јуни 2011
Мислења
225
Поени од реакции
42
vaka znaci lekovi deka ne se pijat so sokovi toa e cista glupost znaci nema blaga veza edinstveno ne smeat da se pijat so alkohol mislam toa i pticite go znaat :)

Член од
18 март 2011
Мислења
60
Поени од реакции
12
Најдобро е лековите да се конзумираат со вода. Одредени лекови ( тетрациклини и др. ) не треба да се пијат со млеко, а огромен дел од лековите не треба да се пијат со сокови -грејпфрут зошто се намалува фракцијата на слободен апсорбиран лек во организмот ( нема да се појави очекуваниот ефет ) поради интеракција на состојките на сокот со ензимите за метаболизам во организмот. ( ова е најблагата форма на несакан ефект, можни се дури и фатални исходи доколку станува збор за лек со јако дејство и специфично делување ) поздрав

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Дали има врска што капсулата не ја голтам, туку ја отворам го ставам правот во лажичка со вода и така го пијам.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Дали има врска што капсулата не ја голтам, туку ја отворам го ставам правот во лажичка со вода и така го пијам.
Да, и тоа прави огромна разлика затоа што обвивката на капсулата е предвидена да се раствори во одреден дел на дигестивниот систем каде што лекот најдобро се апсорбира. Не треба да се вади правот, треба да се испие целата капсула.

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
Најдобро е лековите да се конзумираат со вода. Одредени лекови ( тетрациклини и др. ) не треба да се пијат со млеко, а огромен дел од лековите не треба да се пијат со сокови -грејпфрут зошто се намалува фракцијата на слободен апсорбиран лек во организмот ( нема да се појави очекуваниот ефет ) поради интеракција на состојките на сокот со ензимите за метаболизам во организмот. ( ова е најблагата форма на несакан ефект, можни се дури и фатални исходи доколку станува збор за лек со јако дејство и специфично делување ) поздрав
Ете човек што живее во 21 век :)

Kajgana Shop

На врв Bottom