Квиз за Бугарите, прашања и одговори!

Дискусија во форумот 'Историја' започната од Bratot, 8 декември 2009.

 1. Hulse

  Hulse F.N.G.

  Член од:
  24 октомври 2012
  Мислења:
  591
  Допаѓања:
  333
  Аха, значи Турците не успеале да не потурчат 517 години, ама дојдоа Србите и нè направија Македонци за 30 години?
  На Кариес му/ѝ се допаѓа ова.
 2. ЛУДОГОРЕЦ

  ЛУДОГОРЕЦ

  Член од:
  18 февруари 2012
  Мислења:
  952
  Допаѓања:
  604
  Кога реков дека сме имале две цркви? Ти воопшто правиш ли разлика меѓу Патријаршија и архископија?
  Диво племе сме биле според кои критериуми? Кога доаѓаме на Балканот сме биле како вонземски споредено со Словените
  најважно доаѓаме како држава
  имаме по добро воуражена војска од римската империја, имаме развиено земјоделство, веднаш изградба престолнината Плиска која за тоа време била 4 по големина град во светот .Вјарно е дека христијанството не била официјална религија но тоа не значи дека немало христијани од Бугарите, имало е слобода секој да избира својата религија .Пак прашувам според кого ги утврди Бугарите за диво племе?
  Тврдиш дека охридската архископија е по стара, кажи колку стара на која земја била и кој владетел платил за изградба на црквите која платил за препишување на светите книги?

  Во право си Бугарин не е исто како бугарски етнос, ниту сега ниту пред 1400 години, но чисти раси нема!
  На RomanistaRIM му/ѝ се допаѓа ова.
 3. Кариес

  Кариес

  Член од:
  8 ноември 2008
  Мислења:
  1.845
  Допаѓања:
  845
  Ако се водиме од тој принцип тогаш вие бре воопшто нема да имате ни ронка бугарска историја :cool:
  На Bafra му/ѝ се допаѓа ова.
 4. Gari68

  Gari68

  Член од:
  19 февруари 2011
  Мислења:
  341
  Допаѓања:
  288

  Охридската архиепископија е формирана уште во 4 век 3 века пред вие да дојдете на балканот.Да, сте имале војска ама затоа вас ве покори Византија а не вие.Вие сте биле 200 години без држава,без цар и црква па нели царството на Самоил сакате да го прикажете како континуитет на бугарското а едноставно тоа си било царство на Самоил а Охридската архиепископија црква на тоа царство. Каде ви е државата од каде дојдовте,каде се бугарите кои таму останаа да живеат,каде се бугарите од дунавска бугарија и вас ќе ве немаше ако русите сакаа поинаку да биде а не да си создаде вазалска држава на која мораше да и најдат цар од надвор.
  Голема работа во списи ќе напишел некој во охрид бил бугарскиот патријарх,служеле бугарски свештеници.Служеле и грчки ама не значи дека тоа било грчки територии.
  Јас не знам ниту еден археолошки локалитет на територијата на цела Македонија од времето на тоа ваше прво бугарско царство. за деловите од Бугарија има ама кажи ми еден локалитет,град кој бил изграден од бугарите во Македонија.
  --- Споено дупло мислење, 12 февруари 2017 ---
  Де бре таква моќна цивилизација а на еден камен му се молите.Стотици локалитети има од настани 1000 години пред да дојдат бугарите а од вашата силна и напредна држава имало еден камен во Битола.
  Царството било наречено Самоилово а не бугарско 3,4 5 царство ваљда си имало некоја цел и црквата се викала Охридска архиепископија а не бугарска црква.Зошто ли Самоил не ја викал бугарска црква?Па и во историјата зошто не е забележана како бугарска црква?
  Последно уредено: 12 февруари 2017
  На Profesor Baltazar, Lurtz и Кариес им се допаѓа ова.
 5. Кариес

  Кариес

  Член од:
  8 ноември 2008
  Мислења:
  1.845
  Допаѓања:
  845
  царството не се викало “Самоилово царство“ туку “Македонско царство“ (некој намерно ги уништил / прикрил доказите за тоа).
  А некои подоцна (за да го избегнат терминот “Македонско“) истото го викаат “Словенско царство“ (откако се појавиле во литературата “Словени“ - пред тоа не биле такви познати).
 6. jino

  jino

  Член од:
  4 ноември 2013
  Мислења:
  86
  Допаѓања:
  47
  А коj го викал македонско.
  По времето на Самуил област Македонија била на сосема друго место не е ли така?
 7. Кариес

  Кариес

  Член од:
  8 ноември 2008
  Мислења:
  1.845
  Допаѓања:
  845
  На кое друго место?!? Во Азија?
  Македонија била целиот балкански полуостров. Ако наместо целиот полуостров да го нарекуваш Македонија, ти го нарекуваш само еден дел од него и притоа го “шеташ“ делот лево десно - каде е тука грешката? Тоа е исто како во една куќа кујната (која првобитно ја завземала целата куќа, па некој одлучил дека не му треба толкава кујна, па ја намалил на една просторија) на пример да ја преместуваш во различни простории - дали тоа е различна куќа? Дали кујната си ја преместил на друга адреса и во туѓа куќа? Не... Куќата е истата само различни простории од таа куќа се нарекувани “кујна“ во различен период од живеењето во таа куќа.

  Понекогаш на глупави луѓе мораш сликовито да им објаснуваш...
  На Lurtz му/ѝ се допаѓа ова.
 8. blanco

  blanco

  Член од:
  18 мај 2008
  Мислења:
  3.742
  Допаѓања:
  5.072
  Едно прашање за блгарите.
  Зошто "блгарот" Гоце Делчев и останатите македонски револлуционери се залагале за формирање самостојна Македонска држава, а не за припојување на истата кон Блгарија?
  Нели чим сите биле блгари, нема никаква логика да прават планови за посебна држава.
  На Кариес му/ѝ се допаѓа ова.
 9. RomanistaRIM

  RomanistaRIM Автономисти

  Член од:
  6 октомври 2014
  Мислења:
  1.079
  Допаѓања:
  1.144
  Tие се бореле за Автономија на Македонија во рамки на Турција, а не за независна Македонија.

Сподели преку: