- Член од
- 9 јануари 2022
- Мислења
- 143
- Поени од реакции
- 131
Пробај да најдеш по маркетите ајвар под името Перустија, и уште еден друг кој има ознака GP, со златни букви на црна позадина. Тоа ми се двата најдобри ајвари кој моментно можат да се купат во Македонија. Тој од Кам за ништо не го бива.Така, еве го моето резиме: Македонскиот ајвар требаше да биде лут, но едвам едвам почувствував лутовината. Заради патладжанот - имаше по кремаста структура. Некои од едросмлjaните бугарски лутеници, кои претендираат дека се направени исто по домашни рецепти, имаат многу сличен вкус. Во споредба со бугарскиот ајвар од Лидл - македонскиот беше и малку посладок на вкус. Вкусен е. Бугарскиот ајвар од Лидл, ми се чинеше вака: Во Бугарија има рецепта со печени, огуленi пиперки, кои се полни со извара (или сирење), измешана со јајца, по што со оваа наполнета, печената пиперка се пржи. Претпоставувам дека и во Македонија се приготвува слично јадење. Е, игнорирајте го вкусот на јајцата и изварата. Оставете само вкусот на печената пиперка, која потоа е запржена. Така ми се чини бугарскиот ајвар. По едросмлjaн и не толку сладок како македонскиот. Но и тој е вкусен.
Колку милијарди е тој Гурменица?Пред малку си купив нови три буркана со ајвар - 1 македонски и 2 бугарски. Утре ќе направам слики. Македонскиот се вика "Гурменица". Во убав буркан и со добро пакување е.
Го купив од Кауфланд - 14 лева (442 денари), количината е 490 грама (во буркан од 500 мл.).Колку милијарди е тој Гурменица?
Во Стокомак има еден ајвар Делициа и доста го фалат, искрено имам домашен па не ми паѓа на па ет да купувам индустриски така да само на збор е муабетовПробај да најдеш по маркетите ајвар под името Перустија, и уште еден друг кој има ознака GP, со златни букви на црна позадина. Тоа ми се двата најдобри ајвари кој моментно можат да се купат во Македонија. Тој од Кам за ништо не го бива.
Од домашен нема поубаво, од индустрискиве ниту еден ми се нема погодено, или е полн со лушпи, или штеделе на масло, или е недоварен. Годинава чисто ради тоа планирам домашен.Во Стокомак има еден ајвар Делициа и доста го фалат, искрено имам домашен па не ми паѓа на па ет да купувам индустриски така да само на збор е муабетов
Па нормално никад нема да биде исти зашто пред се не го печат пиперот него го горат со бренериОд домашен нема поубаво, од индустрискиве ниту еден ми се нема погодено, или е полн со лушпи, или штеделе на масло, или е недоварен. Годинава чисто ради тоа планирам домашен.
Го немам пробано, во мојот град нема Стокомак. Баш ќе видам дали го има во другите маркети.Во Стокомак има еден ајвар Делициа и доста го фалат, искрено имам домашен па не ми паѓа на па ет да купувам индустриски така да само на збор е муабетов
Нормално дека нема поубав од домашен, но кога нема домашен мора да се купува индустриски. Јас сакам ајварот да биде многу испржен. Зато ги сакам Перустија и Grand Premium, но во последно време и нив ги нема по маркетите. И едниот и другиот се чисти и многу испржени.Од домашен нема поубаво, од индустрискиве ниту еден ми се нема погодено, или е полн со лушпи, или штеделе на масло, или е недоварен. Годинава чисто ради тоа планирам домашен.
Хард кор на ќумбе од буреКако ги печете пиперките? Во Бугарија традиционално се печат во "чушкопек".