Издвој се од толпата - не биди обичен човек

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
На еден сајт наидов на ова : Прифаќај се’ како што прави грото , не поставувај излишни прашања -и умри како обичен човек.

Во детството родителите ги советуваат децата - што и како треба да постапуваат, како да се однесуваат, што е најбитното во животот, наоѓањето стабилна работа и едноставно да бидат во толпата- да не се издвојуваат од неа .
Но, сето тоа резултира со тоа што општеството прави од нив ОБИЧНИ ЛУЃЕ -кои како такви и ќе заминат од овој свет .

Дали навистина треба секој еден да прифаќа од околината она што му се наметнува или треба без разлика на се’ да прави и живее онака како што мисли дека е најдобро за него.

овие „штетни по човекот навики“ русите ги прикажаа преку слики-


Прифаќајте се’ како должно (мора така и никако поинаку ) , не поставувајте излишни прашања



запишете се на факултет затоа што така треба, а не затоа што ви се учи
Минувајте по 40 часа неделно на работното место, но работете само 40 од нив:P(не забушавајте)



одмарајте на места безопасни и онаму каде летуваат вашите познаници
земете го во хипотека најголемиот стан кој можете да си го дозволите и изгубете 30 години од животот исплатувајќи го


размислувајте за тоа да отворите(започнете) свој бизнис -но никако не отварајте го
не се издвојувајте од толпата


не се издвојувајте од толпата.
Чекајте.... животот да ви приреди подарок


за пензионирање може и ќе ве наградат со еден рачен часовник :pos:



вие не сте должни да живеете онака како што налагаат- бараат, зборуваат другите!!!!!!!!!
 
Член од
13 март 2011
Мислења
2.277
Поени од реакции
1.989
Прифаќај се’ како што прави грото , не поставувај излишни прашања -и умри како обичен човек.
Дали навистина треба секој еден да прифаќа од околината она што му се наметнува или треба без разлика на се’ да прави и живее онака како што мисли дека е најдобро за него.
Се знае кој е одговорот. Нормално дека не, зошто да прифаќам се од околината ако мене тоа не ми се допаѓа?
Излишни прашања? На кои прашања поточно се мисли? На религиските, за настанокот на човекот, правата на човекот во општеството? Воопшто не се излишни, на тие шо не им одговараат избегнуваат да ги одговорат.
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Ок све тоа, јас се согласувам дека не треба слепо да се оди по правилата на општеството, ама колку што е лошо да се конформираш и да ги правиш работите како и сите други, толку е лошо и намерно да одиш контра само за бидеш различен.
Луѓево нон-стоп мора да си лепат етикети: обичен човек, нормален човек, уникатен човек. Работава: Ти си уникатен, како и сите останати. Јас сум за човекот да живее по сопствени уверувања и идеали, но не оди и со главата во ѕид да одиш само за да се прикажеш себеси како “несфатен, генијален ум“ кој околината не може да го сфати.

Кога ми се свиѓа нешто што е општо прифатено - ми се свиѓа и си го правам тоа. Кога не ми се свиѓа - го игнорирам и си терам по мое.

Јас сум за индивидуалност и себеизразување, ама не по секоја цена да се излезе “различен“. Сите ние сме обични луѓе, никој од нас не е над другите, не е “необичен“. Разликата е што луѓето како индивидуи со посебни чувства, мислења, идеи, идеали се разликуваат едни од други и во тоа нема ништо лошо, напротив, различноста е одлична, тоа е она што го прави општеството толку шарено и различно.

Мене лично повеќе ми се допаѓа човек што искрено си сака нешто што и другите го сакаат, отколку човек кој глуми лудило и кој оди контра само за да излезе “уникатен“ и “несфатен“.

Прави тоа што ти се прави, слушај тоа што ти се слуша, гледај тоа што ти се гледа, читај тоа што ти се чита и не им суди на другите што прават во однос на тоа дали “сите го прават тоа“.

Јас знам дека сите имаме его и сакаме да мислиме дека сме специјални и посебни и уникатни, ама не сме. Барем поголемиот дел не е. Тие што навистина направиле промени во општеството се замарале да го променат светот и да го направат истиот подобро место за живеење и не губеле време на муабети од типот “мене општеството не ме разбира“. Ако не те разбира, работи на тоа да те разбере и слушне, наместо намерно да одиш контра и на ствари што ти се свиѓаат само за да го задржиш статусот на “неразбран“.
 

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Мене повеќе ми се свиѓа обичноста. Повеќето тотално се изгубија себеси во потребата да бидат поинакви, да не речам збеснаа!
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
Се знае кој е одговорот. Нормално дека не, зошто да прифаќам се од околината ако мене тоа не ми се допаѓа?
Излишни прашања? На кои прашања поточно се мисли? На религиските, за настанокот на човекот, правата на човекот во општеството? Воопшто не се излишни, на тие шо не им одговараат избегнуваат да ги одговорат.
добро де, нека не е се’, ама добар дел прифаќаш/ме
јас на пример- сакам многу необични работи - кои повеќето немаат разбирање за тоа-:(
најпрост пример- сакам необичен одмор- за разлика од мнозинството- за кое одмор е да отидат на море и да се печат на сонце ко гуштери, што за мене е непоимливо( јес да и јас одам на море- но тоа е само делче од одморот) .
Сепак околината/општеството „не’врзува„ за своите правила- внимаваме да не испаднеме црни овци во стадото - плашејќи се од осудата на средината
 
R

Rigel Kent

Гостин
Секоја чест на темава (y). Повеќето се заробени во обичноста , стравот од промени , неиницијативност затоа што така се чувствуваат побезбедни и не се издвојуваат од групата. Не секој ризик се исплати , но секој обид е нешто што те покренува да го искористиш сиот капацитет , само така ќе се издигнеш и ќе го постигнеш она што го замислуваш и кон што се стремиш. Многу е убаво и предизвикувачки да бидеш реализиран човек но... многу е тешко да го постигнеш тоа. Но , внимателно, да не прибегнете кон фриволност.
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
сакаш да кажеш дека „обичните„ луѓе се нормални- а остатокот ненормални?!

Ти остануваш значи во „ТОЛПАТА“?
 
Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
Еве реплики на темава од корисници на reddit:
Also I feel this comic isn't accurately describing life. Its putting life away as something shallow and cheap. Life isn't just about where you work. Life is about who you love and your experiences. This comic doesn't tell the story about how he meets the love of his life in college and how they stay'd up all night to watch the stars together. It doesn't tell you that with that massive mortgage that he had to pay for for 30 years he bought the house of his dreams. The house he raised his family in. The house his 3 children were born in and that still have their growing marked in the door frame. It doesn't tell about his passion for wood work that his daytime job payed for. I hate comics like this because they put so much effort into trying to motive you to become better in life but all they do is cheapen it. Life is not about trying to be better then everyone else. Life is about finding a way to be happy and if living an "average" life like I just described makes you happy, well then that is what you should do.
As someone who lived an above average life before settling down and now living an average life. I am so glad my life is now just average and I can just be happy with who I am and who I am with.
надоврзување на претходниов одговор:
I used to live life really hard. Burning the candles at both ends, drinking hard, doing drugs and advancing really, really quickly in a career and at an organization I believed in very deeply. By 26 I was definitely a rising star. People always talked to me about how far I could go and how much I could accomplish. Then, I flew too close to the sun and it all came crashing down.
Now I live a quiet life. I work a quiet but challenging job with fewer hours (and much less money) for the same organization I still believe in very deeply. I have no desire to advance any more. I've quit drugs. Moderated my drinking. I bought a house. I get up crazy early in the morning to take my dog on long walks and bake muffins to share with my coworkers. Sometimes I stop by friends houses on the way to work and bring them breakfast and coffee. I cook big brunches and dinners and invite all the people who matter to me to my house. I read. I chain smoke cigarettes.
My life isn't made meaningful anymore by what an impressive person I am. Becoming powerful isn't what drives me day in and day out. Making the people I'm close to happy, my dog, my cat and those quiet, still hours in the early morning are where I get meaning and satisfaction now. Both lives made me happy. This one makes me at peace.
Не е проблем да преведам, ама така се губи автентичноста, затоа што мислам дека се стварно убаво напишани.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Јас се држам до геслото - Живеј и дозволи им на другите да живеат!
Не сакам да бидам „ необичен “ туку сосема обичен и да терам по свое.
 
Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.683
За првпат со ова прашање се сретнав уште во основно училиште и сеуште убаво го паметам цртежот и зборовите на наставникот по ликовно
Untitled.png
Правата црна линија го претставува просечниот човек, а другите две црни, една лудоста/генијалноста на човекот (зашо нели тенка е границата меѓу овие две), а другата нешто како човекот во најбедната состојба во кој би можел да се најде.
Ни кажа да се стремиме да стигнеме на местото каде се црвените линии, без разлика дали тоа ќе биде црвената линија горе или доле. Она што е важно е да не останаме просечни цел живот.
Со сомневам дека тогаш сум сфатила нешто, ама затоа добро го запаметив.

Друго... Кога ја видов темата веднаш на ум ми падна Демијан од Хесе каде одлично е објаснет патот на човекот до себе-пронаоѓањето кој единствено може да го откриеме само ако се одделиме од "стадото" и тргнеме по сопствениот пат.

Значи да, мислам дека е потребно да се издвоиме од стадото, да не се потпираме на другите, да не се срамиме од она што сме, затоа што кога ќе се соочиме со самите себе и ќе научиме да ги сакаме покрај доблестите, и нашите маани, тогаш луѓето ќе почнат да не почитуваат.
 
Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.207
Многу ми е јак моментот на уникатност. Зашо мислите дека ствари као cold reading делуваат на толку многу луѓе? Dum dums.
 

831

HOATH IAIDA
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.679
Поени од реакции
11.744
Имаше една ваква слична тема па ќе одговорам како и тогаш:
Дарки не е баш така. Тоа можеби во тинејџерски годиње кога има толку многу позери така шо инаквите се стопуваат во сликата. Подоцна се прочистува сликата како водана кога почнува да мирува и се гледаат рипчињата и каменчињата...е така исто кога хормоните ќе стивнат кај поголемата група ќе можат да се забележат вибрациите на "немирните" или "инаквите" шо се ретки на жалост ама ги има за среќа ;) Ти сите исти ги напрај со сликава ебаго :D

Не можеш и не смееш целосно да се одвоиш од стадото ако сакаш да ти биде мирна глаата, да функционираш итн. и не може таа одвоеност да се научи од книги и филмови или било што, или си инаков таков скроен од мајка или не си. Џабе се овие анонимус булшети наоколу...
Кој не сака да биде дел од толпата нека ој в планина нека живеј. Не велам дека треба да и бидеш покорен туку прилагодлив ко камелеон, физиката ти ја поседува, зависиш од неа ама треба да се потрудиш да бидеш свој...ете и јас почнав со порака ко анонимусите а заборајв дека реков или се раѓаш таков или не тачка :)
 

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.232
Не сфати ваљда. Не се сите исти, исти се само во тоа што мислат дека само тие се уникатни. Сите сме различни, само што различно е тоа колку ќе дозволиме светот да го види тоа или пак колку сме практични и многу други варијабили.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom