Здрава исхрана-медитеранска исхрана

Член од
31 мај 2008
Мислења
803
Поени од реакции
32
[FONT=&quot]

Зошто баш овај начин на исхрана?!
Еве зошто:

[/FONT]Медитеранската исхрана не е посебен начин на исхрана или диететски режим, туку збир на прeхранбени навики кои традиционално ги следат луѓето кои живеат во медитеранското подрачје.Многубројни истражувања на оваа тема докажале дека медитеранците со ваквиот начин на исхрана доживуваат длабока старост,што со денешениот "брз" начин на живот е вистинска реткост.Филозофијата "slow food" се повеќе се популаризира за сметка на американскиот,па и европски урбан начин на исхрана.Кај овие луѓе се јаде полека и на семејната трпеза се собираат сите членови заедно.Оваа кујна позната е и по тоа што секојдневно се готви.[FONT=&quot]

[/FONT]Главни карактеристики на медитаранската исхрана се: [FONT=&quot]

1. [/FONT]Многу овошје, зеленчук, компир, ореви, леб и житарици [FONT=&quot]
2. [/FONT]Маслиновото масло е најупотребувано [FONT=&quot]
3. [/FONT]Умeрено користење на риба, мала конзумација на месо [FONT=&quot]
4. [/FONT]Мала и умерена конзумација на полномасно сирење и јогурт [FONT=&quot]
5. [/FONT]Умерено конзумирање на вино, обично со оброци [FONT=&quot]
6. [/FONT]Активен животен стил
[FONT=&quot]

Медитеранската исхрана е превентива од многу срцеви,мозочни заболувања како и од некои видови на рак.Фактот што се јаде многу тестенини и леб(што во леб,што во пици),не го намалува квалитетот на оваа исхрана,зошто другите состојки се во ред.Заблуда е дека американците јадат масна а медитеранците немасна храна-имено еден просечен италијанец дневно внесува 35-40% масти.Основната разлика е во користењето на маслиновото масло(тие не користат сончогледово масло,свинска маст),кое е богат извор на незаситени масни киселини и на витамин Е.
[/FONT]Големиот внес на овошје и зеленчук штити од срцеви болести[FONT=&quot], [/FONT]како и од рак на дебело црево[FONT=&quot]. [/FONT]Ротквите се сметаат за посебно важно овошје во медитеранската исхрана[FONT=&quot]-[/FONT]истите се многу богати со витамини и антиоксиданси[FONT=&quot]. [/FONT]Токму процесите на готвење на сок од роткви[FONT=&quot], [/FONT]двојно ја зголемуваат концентрацијата на леикопеин[FONT=&quot]-[/FONT]еден од главните антиоксиданти во ротквицата[FONT=&quot].
[/FONT]Рибиното масло од риби со повеќе маснотии[FONT=&quot], [/FONT]како сардини на пример содржат големи количини на омега[FONT=&quot] 3 [/FONT]масни киселини[FONT=&quot]-[/FONT]кои имаат заштитен ефект на срцето и крвните садови[FONT=&quot].
[/FONT]Во медитеранската исхрана вообичаено се пие умерена количина вино за време на оброкот[FONT=&quot].[/FONT]Умерено значи[FONT=&quot]-2 [/FONT]чаши вино за мажи и една чаша за жени[FONT=&quot]. [/FONT]Виното[FONT=&quot], [/FONT]посебно црвеното вино[FONT=&quot], [/FONT]содржи полифеноли кои имаат поволен ефект на срцето[FONT=&quot].
[/FONT]Но[FONT=&quot], [/FONT]не смее да се заборави и поопуштениот однос кон храната[FONT=&quot], [/FONT]многу сонце и телесни активности[FONT=&quot], [/FONT]што исто така придонесува за здравиот животен стил во медитеранските региони[FONT=&quot].

[/FONT]
За крај,моја препорака е да го практикувате колку што можете овај начин на исхрана,ако веќе сакате да живеете здраво.


[FONT=&quot]

[/FONT]
 

Elena F.Sinatra

Temper Tantrum
Член од
5 август 2008
Мислења
227
Поени од реакции
14
Да, статистиката покажа дека медитеранската исхрана е најздравата исхрана, можеби поздрава и од различните типови на алтернативна исхрана (вегетаријанска- ово, лакто, ово-лакто вегетеријанска, веганска исхрана...)
Треба да се практикува ваков начин на исхрана уште од старт, навиките во исхраната да се стекнат уште во најраното детството, како на тој начин би бил се смалил ризикот од атеросклеротични процеси, канцерогени и срцеви заболувања, дијабет итн...
 
Член од
21 ноември 2008
Мислења
1.157
Поени од реакции
18
definitivo i po razni statistiki i ispituvanje tie se mnogu zdravi lugje so dolg zivoten vek..ama taa navika vo ishranata ja steknuvaat uste od mali,maslinovoto maslo sto go konzumiraat i jadenjeto riba mislam deka toa e osnovnoto kaj niv,omega 3,6,9 mastite se od golema vaznost za tie lugje da bidat zdravi ..
 
Член од
21 октомври 2008
Мислења
178
Поени од реакции
3
zdrava ishrana

ako ima nekoj sovet za zdrava ishrana ili specijaliteti neka pise
i sekoj specijalitet za sto sluzi
ako moze specijalitetite da bidat za vegetrijanci po moznost
 

Elena F.Sinatra

Temper Tantrum
Член од
5 август 2008
Мислења
227
Поени од реакции
14
ako ima nekoj sovet za zdrava ishrana ili specijaliteti neka pise
i sekoj specijalitet za sto sluzi
ako moze specijalitetite da bidat za vegetrijanci po moznost
Во принцип, и нема потреба од рецепти... Интересна е темава за медитеранска исхрана... проследи ја, комбинирај, исфли го месото...
Ако си лактовегетаријанец, можеш овошјето со јогурт да го мешаш, салати неограничено, избегнувај адитиви и зачини...
 
Член од
31 мај 2008
Мислења
803
Поени од реакции
32
Јас една година преминав на полу-веге.Јадев само риба и тоа најчесто лосос и туна.Маслиновото масло многу ми се допаѓа со лосос да признам,и многу често го употребувам.Машко сум,ама многу сакам да готвам.Многу често готвам варива со зеленчук,брокула,а ги јадам и свежи.Тој период се осеќав многу подобро,бидејки претходно имав проблеми со варењето.Рецепти има полно на google sekako:pos2:,и мој совет е до сите да се префрлат на ваквиот ЗДРАВ начин на исхрана,бидејки тоа значи и поздрав и подолг живот:wink:
 
Член од
21 септември 2008
Мислења
4.021
Поени од реакции
2.513
Здрав начин на исхрана

Сите зборат за тоа како е важна здравата исхрана не треба да се јаде ова она бла бла...Па баш ако има некој што е по упатен во тоа може да напише некој начин на здрава исхрана комбинации... дневни , неделни , доручек ручек вечера, за што е најдобар тој начин на исхрана... слабеење , бодибилдинг, за нормално одржување во форма... и слично.... се разбираме ваљда. Епа ајде да видиме чекам одговори...
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.338
Поени од реакции
46.458
Сеа во секоја комбинација ќе ти посочат ориз и салати и од месо пилешко или риба, па ако ти е толку дојдено да си здрав бујрум шо а ти кажам :)
 
Член од
21 септември 2008
Мислења
4.021
Поени од реакции
2.513
јасно ми е одприлика дека тоа ке ми посочат али битнo e како се комбинираат :)
 
Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Не треба да се комбинираат јаглехидратите со белковините и скробот во ист оброк. Значи еден ден да се јаде месо со салата, или јајца со салата(јајцата и месото да не се мешаат). Друг ден компир, ориз, леќа, такви зрнести работи. Тестенини и благо да не се мешаат со горенаведените. На овој начин се подобрува метаболизмот.
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.174
Поени од реакции
4.132
Обожавам да јадам медитеранска храна,а богами и сакам да живеам некаде на Медитеранот.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom