Загадувањето не сопира, секоја година нови 4.500 заболени од рак!

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
19.814
Поени од реакции
15.737
ЕУ треба да ги затвори сите електрани на јаглен до 2030[DOUBLEPOST=1487883330][/DOUBLEPOST]
Овие „ црни точки “ ме збунија
Тука има Конго, Мауритенија. Нигер, Еритреја
Од каде вакви земји.Дали и таму се топлат на дрва?
не мора да се грее на дрва... има кој произведуваат дрвен јаглен (Доминикана ги изгореа сите дрва ), некаде горат дрвена маса при крчење на џунглата ( Бразил)...
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.693
Поени од реакции
12.100
Загаденост со прашина околу 19 часот

намалено е можеби оти се возеше пар непар

истиот ден на полноќ

зголемено е можеби оти завршило возењето пар непар.


ЕУ треба да ги затвори сите електрани на јаглен до 2030
во Македонија се најавени 4 нови на ќумур :unsure:
 
Последно уредено:
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Објавена научна студија како да се намали аерозагадувањето во Скопје. Еве:
Целосното искористување на централниот топловоден систем за греење, покрај намалување на цената на услугата за корисниците за околу 25%, ќе овозможи и развој на когенеративното производство на топлинска и електрична енергија и ќе овозможи зголемување на употребата на природен гас, што е стратешка определба на нашата држава. Истовремено тоа ќе значи и намалување на проблемот со загадувањето во Скопје.

Ова е еден од главните заклучоци на студијата „Дефинирање на техно-економски оптимална и еколошки одржлива структура на греење и имплементирање на централизирано снабдување со санитарна топла вода на градот Скопје“, изработена од Машинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје и Центарот за енергетска ефикасност на Макeдонија (МАЦЕФ), која денеска беше презентирана пред членовите на Македонската енергетска асоцијација (МЕА) при Стопанската комoра на Македонија.

Главна мотивација за изработка на оваа студија е потребата да се даде прилог кон изнаоѓање на ефикасно решение за намалување на големиот проблем со аерозагадувањето во Скопје, кој ги засега сите граѓани, а кое е базирано на технички, инженерски принципи.

Резултатите од анализата во оваа студија се совпаѓаат со сите претходно изработени студии и испитувања од овој тип, според кои користењето на нееколошки средства за затоплување на домовите (пред сè дрвата, јагленот и останати несоодветни горива за урбани средини) се еден од главните причинители за проблемот со енормна загаденост на воздухот во Скопје во текот на грејната сезона. За потребите на анализата е дефиниран и модел за избор на оптимален начин на снабдување со топлинска енергија за греење во урбана средина, кој е прилагоден и применет на условите на градот Скопје.

Математичкиот модел претставува споредбена анализа на дванаесет начини за греење, кои се вообичаено присутни или се достапни, во однос на нивните еколошки, технички и финансиско-економски параметри, имајќи го во преден план влијанието врз животната средина. Со него се добиваат цврсти насоки за избор на оптимален начин на греење во одделни делови на градот, од еколошки, финансиско-економски и технички аспект.

„Споредбената анализа на различни типови и системи за греење покажува дека централниот систем за топловодно греење претставува техноекономски оптимален тип на греење во густо населените региони на градот Скопје, односно регионите кои претставуваат голем топлински конзум. Во регионите со помала густина на населеност (регионите по периферијата на градот кои претставуваат помал топлински конзум) техноекономски оптимален тип на греење е примена на топлински пумпи и инвертер клима уреди, а конкурентно е и индивидуалното греење со природен гас“, вели проф. д-р Ристо Филкоски од Машинскиот факултет во Скопје.

Во градот Скопје веќе постои широко-распространет и еколошки оптимален систем за централно греење кој е развиван во последните 50 години со намера да го прими целокупниот постоечки и потенцијален конзум на градот. Овој систем го користи природниот гас како единствено гориво и нуди можност за еколошко загревање на домаќинствата, но поради одредени причини тој е само половично искористен.

Во студијата е изложен предлог концепт за развој на грејната структура на градот Скопје составен од краткорочен, среднорочен и долгорочен план, со преглед на потребните инвестиции за реализација. Покрај тоа, споредбено се анализира усогласеноста на предлог-решението за оптимален систем за греење со домашната и меѓународните енергетски стратегии и со познатите меѓународни практитки.

Покрај другото, во главните заклучоци од Студијата се наведува дека зголеменото ниво на концентрации на цврсти честички во воздухот во градот Скопје, особено изразено во зимскиот период, во одредена мерка се должи на условите во сообраќајот кои диктираат режим на работа на возилата кој е еколошки неповолен и продуцира поголемо количество на цврсти честички и други штетни материи, особено при возење на мали релации и во услови на сообраќаен метеж. Големото загадување се должи и на згуснетите урбанистички решенија, зголемениот број на жители и други последици од неприродното растење на градот, како и на појавата на температурна инверзија, карактеристична за котлините, поради што долните слоеви на воздухот се задржуваат во „затворена состојба“, што значително ја ограничува можноста емисиите кои се создаваат во градот да се дистрибуираат повисоко во атмосферата./крај/со/бб

http://makfax.com.mk/makedonija/студија-парно-греење-и-во-куќите-ќе-зна/
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.693
Поени од реакции
12.100
Кога јавноста предупредуваше на Дрисла и италијанската фирма која ја зема Дрисла за работа
Италија ја испитува Владата на Рама за илегално увезување на опасен отпад

Италијанскиот портал Планета Италија објави истражувачка сторија во која се тврди дека Владата на албанскиот премиер Еди Рама скришно увезла над 6.000 тони италијански отпад кои требало да бидат испорачани и уништени или складирани во депонијата Дрисла во Скопје. Откако Македонија забранила увоз на отпад за складирање во Дрисла во 2016 година, порталот пишува дека транспортот продолжил, но на потенцијално опасниот отпад трагата му се губи во Албанија.

“Документите со коишто располагаме кажуваат дека во 2016 година најмалку илјада и триста контејнери од по 22 тона, коишто официјално биле упатени во депонијата Дрисла, во Mакедонија, не ја преминале границата. Истоварени во пристаништето Драч, во Албанија, каде биле испорачани од пристаништето Џоја Тауро во Италија, во истражувачката сторија се наведува дека е можно да се работи за опасен или индустриски отпад, кој по забраната за увоз на ваков отпад во Македонија, скришно и илегално бил депониран некаде во Албанија.

за Дрисла
http://prizma.mk/pobednikot-na-tenderot-za-drisla-nitu-iskustvo-nitu-investitsii/

и една слика од филтер од прочистувач
https://twitter.com/i/web/status/837401004530360325
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.992
Како изгледа филтер од уред за прочистување на воздухот во домашни услови во стан во центарот на Скопје после 2,5 месеци користење.

Од фејсбук страна на еко-организација.
17098440_10208675875158761_3630922396631517019_n.jpg 17098601_10208675877118810_3615105830154174002_n.jpg
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Еве еден мал квиз:
Погодете колку тони годишно јаглен моноксид се испушта во атмосферата во Скопје
1. 17,50 тони годишно
2. 175 тони годишно
3 1750 тони годишно

За да ви помогнам ќе ве подсетам дека јагленмоноксидот е многу отровен.
Неговиот токсични ефекат настанува многу брзо и при мали концентрации. Смртна доза за љуѓе изнесува 0,1-0,2 % при вдишување на гасот од 30 мин.
https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_monoxide#Toxicity
 
Член од
9 септември 2016
Мислења
560
Поени од реакции
398
Дедоми од на татко ми страната почина од рак.
На дедоми брат од на мајка ми страната почина од рак?
Недај боже, дали има шанси некој од родителите да добие :place:
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.693
Поени од реакции
12.100
Меѓувреме правени се студии за нови 4 термоелектрани на јаглен :confused:
ПЕПЕЛТА ОД РЕК Е НА ГРАНИЦА ДА СТАНЕ ДЕПОНИЈА НА РАДИОАКТИВЕН ОТПАД
Депонијата со пепел во РЕК „Битола“ е на границата да стане депонија на радиоактивен отпад. Пепелта која настанува со согорување на лигнитот и се депонира на отворено има зголемана радиоактивност.

Еве еден напис за тоа како се уништува човековот здравје и природата во Нигерија. Еден од најголемите производители на гас ја има уништено животната средина со сеча на дрвја и високо загадување од цврсти горива. Од 170 милиони, 120 милиони лица се греат на црвсти горива. И според СЗО и според официјалните нигериски лица, гасот е единствено решение за заштита на човековата околина.
http://news.trust.org//item/20140530183509-63ekq/
Nigeria is a leading producer of Liquefied Petroleum Gas (LPG), and has the world’s seventh largest reserves of natural gas. Yet the West African country is also among the biggest users of solid fuel for cooking. According to the International Energy Agency, over 120 million Nigerians rely on firewood and charcoal for their cooking needs.
Wood, a form of biomass, remains the sole source of energy for hundreds of millions of Africans, who lack access to modern sources of power.
“The local and global environment is being degraded, as the demand for biomass encourages deforestation … and, to the extent that it is used unsustainably, burning biomass contributes to global warming,” said Paddy Ezeala of the Nigerian Conservation Foundation. It also creates local and regional air pollution, including smog, he added.
he World Health Organisation (WHO) says indoor smoke from solid fuel is one of the leading causes of avoidable deaths and ill-health worldwide. Women are most affected because they often cook for their families and spend a lot of time in smoky kitchens.

In a 2013 report, the WHO said 98,000 Nigerian women die each year from the use of firewood, with thousands more at risk of serious health problems. “After malaria and HIV/AIDS, smoke is the biggest killer of mostly women and children. This has cost poor families and institutions money that could be put to better use on education, health and nutrition,’’ the report said.
The government has also tried to replace fuel wood with kerosene, cooking gas and electricity through its National Energy Policy. Despite this, Nigeria ranks among the lowest LPG-consuming states in Africa. It uses less than 0.5 kilogrammes (kg) per capita, compared with 1.9kg in Cameroon, 3kg per capita in Ghana, 5.5kg in South Africa and 44.4kg in Morocco.
According to the Global Alliance for Clean Cookstoves, it has been estimated that the carbon impact of LPG is substantially less than that of other forms of solid biomass burned in a stove, and produces fewer harmful emissions than other fossil fuels, including kerosene.
“We have to adopt policies that will make gas affordable. If this is done, fuel wood will become more expensive, and if we protect the forests
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Меѓувреме правени се студии за нови 4 термоелектрани на јаглен :confused:
ПЕПЕЛТА ОД РЕК Е НА ГРАНИЦА ДА СТАНЕ ДЕПОНИЈА НА РАДИОАКТИВЕН ОТПАД
Депонијата со пепел во РЕК „Битола“ е на границата да стане депонија на радиоактивен отпад. Пепелта која настанува со согорување на лигнитот и се депонира на отворено има зголемана радиоактивност.

Еве еден напис за тоа како се уништува човековот здравје и природата во Нигерија. Еден од најголемите производители на гас ја има уништено животната средина со сеча на дрвја и високо загадување од цврсти горива. Од 170 милиони, 120 милиони лица се греат на црвсти горива. И според СЗО и според официјалните нигериски лица, гасот е единствено решение за заштита на човековата околина.
http://news.trust.org//item/20140530183509-63ekq/
Nigeria is a leading producer of Liquefied Petroleum Gas (LPG), and has the world’s seventh largest reserves of natural gas. Yet the West African country is also among the biggest users of solid fuel for cooking. According to the International Energy Agency, over 120 million Nigerians rely on firewood and charcoal for their cooking needs.
Wood, a form of biomass, remains the sole source of energy for hundreds of millions of Africans, who lack access to modern sources of power.
“The local and global environment is being degraded, as the demand for biomass encourages deforestation … and, to the extent that it is used unsustainably, burning biomass contributes to global warming,” said Paddy Ezeala of the Nigerian Conservation Foundation. It also creates local and regional air pollution, including smog, he added.
he World Health Organisation (WHO) says indoor smoke from solid fuel is one of the leading causes of avoidable deaths and ill-health worldwide. Women are most affected because they often cook for their families and spend a lot of time in smoky kitchens.

In a 2013 report, the WHO said 98,000 Nigerian women die each year from the use of firewood, with thousands more at risk of serious health problems. “After malaria and HIV/AIDS, smoke is the biggest killer of mostly women and children. This has cost poor families and institutions money that could be put to better use on education, health and nutrition,’’ the report said.
The government has also tried to replace fuel wood with kerosene, cooking gas and electricity through its National Energy Policy. Despite this, Nigeria ranks among the lowest LPG-consuming states in Africa. It uses less than 0.5 kilogrammes (kg) per capita, compared with 1.9kg in Cameroon, 3kg per capita in Ghana, 5.5kg in South Africa and 44.4kg in Morocco.
According to the Global Alliance for Clean Cookstoves, it has been estimated that the carbon impact of LPG is substantially less than that of other forms of solid biomass burned in a stove, and produces fewer harmful emissions than other fossil fuels, including kerosene.
“We have to adopt policies that will make gas affordable. If this is done, fuel wood will become more expensive, and if we protect the forests
Kaко не ти е срам да постираш вакви глупости?
Во Нигерија умирале од ќумбиња на дрва и требале да користат гас - Демек гасот бил чист а дрвата нечисти
Вистина е дека илјаднициумираат во Нигерија а еве од што умираат
upload_2017-3-9_22-57-27.jpeg





Нигерија е пекол на земјата благодарејќи на нафтата и гасот. А тие кои пишуваат дека сите треба да се греат на гас, тоа го прават за пари. А зошто ти го правиш тоа?
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.693
Поени од реакции
12.100
Kaко не ти е срам ?
де бре, кроце малку. Ко полицаец се однесуваш, сопри се.
А тие кои пишуваат дека сите треба да се греат на гас, тоа го прават за пари.
Јас сега што треба да те прашам, зошто не си протестирал против топлификација пред 15 години или тебе кој те плаќа. Ама мене тоа не ме интересира. Размисли малку за што е темата. Во секој случај не е за борба против најкриминалната организација Топлификација АД. Ти постирав официјални податоци од Министерство за здравство, од Мин за животна средина, од СЗО, ти кажуев реални искуства со греење на нафта и дрва, ти ми постираш информации од баба Рада, не се грееш на дрва и нафта и пак знаеш како чури. Цитирај ги оние илјадници граѓани чии деца заглавија цела зима на Детска клиника и објасни им дека радијаторите дома ги имаат разболено.
А зошто ти го правиш тоа?
за волја на вистината, за пари, многу пари. Од Сорос, Мин за здравство, Мин за животна средина, Аденауер, гринпис, блупис, шитпис, индијанците од Северна Каролина и ред други.

Кога сме кај дрвата, еве од домашните оџаци. Еколошки


[DOUBLEPOST=1489155785][/DOUBLEPOST]Ах, од следната година. И така секоја година
Од следната година построги контроли за фабриките кои загадуваат


според годишните извештаи од мин. за жив средина, одамна требаше да се воведат тие а и б интегрирани дозволи, а не од следната година.
 
Последно уредено:
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Еве еден мал квиз:
Погодете колку тони годишно јаглен моноксид се испушта во атмосферата во Скопје
1. 17,50 тони годишно
2. 175 тони годишно
3 1750 тони годишно

За да ви помогнам ќе ве подсетам дека јагленмоноксидот е многу отровен.
Неговиот токсични ефекат настанува многу брзо и при мали концентрации. Смртна доза за љуѓе изнесува 0,1-0,2 % при вдишување на гасот од 30 мин.
https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_monoxide#Toxicity
Се чини дека не сте љубители на математика, па нема никој да пресмета колку јаглен моноксид испуштаат ќумбињата во Скопје. Затоа јас како добар по математика ќе пресметам, а вие ќе се подсетите на математиката
Да претпоставиме ќумбињата во Сопје годишно испуштаат 10 тони јаглен моноксид.
Ќубињата работат само во зима, да земеме дека тоа е 5 месеци - можеме да заклучиме дека ќумбињата секој месец испуштаа 2 тони или 2000 килограми
Да претпоставиме дела во Скопје има 20 илјади ќумбиња. значи секое ќумбе месечно испушта 2000:20000 = 0,1 кг = 100 грама
Месецот има 30 дена а тоа значи дека Ќумбињата дневно емитираат 100 : 30 =3,3 грама
Ако претпоставиме дека ќумбињата работат 10 часа, тоа значи дека на саат испуштаат 3,3 грама . 10 = 0,33 грама на час
0,33 грама = 330 милиграми
Нека само еден процент од оваа количина на јаглен монокид навлезе во просторијата
Тоа значи дека 3,3 милиграми јаглен моноксид за еден час влегуваат во просторијата
Ако просторијата има волумен од 50 метри кубни
3,30:50 = 0,066 милиграми = 66 микрограми
А тоа е доза од која се умира бргу
https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_monoxide
Carbon monoxide (CO) is a colorless, odorless, and tasteless gas that is slightly less dense than air. It is toxic to hemoglobic animals (both invertebrate and vertebrate, including humans) when encountered in concentrations above about 35 ppm,
Бидејќи 20 илјади Скопјани кои имаат ќубиња сеуште се живе можеме да заклучиме:
ЌУМБИЊАТА ВО СКОПЈЕ ИСПУШТААТ ПОМАЛКУ ОД 10 ТОНИ ЈАГЛЕН МОНОКСИД ГОДИШНО!
а
јде сега погодете колку јагленмоноксид годишно произведуваат ќумбињата во Скопје според „ надлежните “
 
Последно уредено:
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Повеќето од граѓаните веруваат во мерењето на загаденоста
А дали можете да гарантирате дека тоа мерење е точно?
Дали знаете на кој принцип работат мерачите?
Обвинителството во Германија истражува измама со мерењето - повелете прочитајте
http://sitel.com.mk/germanskoto-javno-obvinitelstvo-vleze-vo-audi
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.693
Поени од реакции
12.100
сигурно нема да се случи чудо невидено, посебно со само 1 ваков панел, но кога е веќе донација, вреди да се проба. Нормално, властите мора долгорочно да работат на подобрување на животната средина, не само на вакви панели
http://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/tetovo-ekoloshki-bilbord-ke-go-prochistuva-vozduhot/
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.640
Поени од реакции
34.846
де бре, кроце малку. Ко полицаец се однесуваш, сопри се.
Јас сега што треба да те прашам, зошто не си протестирал против топлификација пред 15 години или тебе кој те плаќа. Ама мене тоа не ме интересира. Размисли малку за што е темата. Во секој случај не е за борба против најкриминалната организација Топлификација АД. Ти постирав официјални податоци од Министерство за здравство, од Мин за животна средина, од СЗО, ти кажуев реални искуства со греење на нафта и дрва, ти ми постираш информации од баба Рада, не се грееш на дрва и нафта и пак знаеш како чури. Цитирај ги оние илјадници граѓани чии деца заглавија цела зима на Детска клиника и објасни им дека радијаторите дома ги имаат разболено.
за волја на вистината, за пари, многу пари. Од Сорос, Мин за здравство, Мин за животна средина, Аденауер, гринпис, блупис, шитпис, индијанците од Северна Каролина и ред други.

Кога сме кај дрвата, еве од домашните оџаци. Еколошки


[DOUBLEPOST=1489155785][/DOUBLEPOST]Ах, од следната година. И така секоја година
Од следната година построги контроли за фабриките кои загадуваат

според годишните извештаи од мин. за жив средина, одамна требаше да се воведат тие а и б интегрирани дозволи, а не од следната година.
...моментално штом ќе каже една посебна ТВ клик овде веднаш овде оди иста вест :D (мислам за Рек Битола;)) ако е во интерес на вистината би требало и други вести од други ТВ, па ние неутралните ќе одлучиме, вака ептен пристрасно... до вчера загадувач си беше она фабрикана во Јегуновце, ама сега е затворена па не е интересна сега домовите демек загадуваат, ама потенцирано во Битола се префрливме таму сега :)...
Ти само пренесуваш несвесно лага или вистина?(тебе ти пречеше моите информации од ВИКИ што е македонска енциклопедија) ова чаденово може да е во Калифорнија во предградие на Hanford - клик овде? не не, или може да е во Косоово клик овде? не,не изгледа во Грција клик овде?а може е во Србија клик овде? или Чешка клик овде ! е сега прашање каде е снимена вторава фотографија? :rolleyes:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom