Елини! Јас - македонскиот цар Александар,син на Аминта ве предупредувам....

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.110
Кај Евенет во шаторот седеле Македонците во своите широки волнени наметки, кои ги заштитувале од студот и от жаркото сонце. Командирот на македонскиот одред станал и рекол:

— Елини! Јас сум македонскиот цар Александар, син на Аминта. Ние дојдовме кај вас тајно скришум и ве молиме оваа тајна да ја зачувате. Ве советувам, не останувајте тука во Темпејскиот проход - не се давајте на врагот кој доаѓа. Неговата војска е огромна и вие нема да заминете од овде живи, ако не побрзате да ја напуштите оваа опасна за вас долина.

ЗАПОМНЕТЕ: МАКЕДОНСКИОТ ЦАР АЛЕКСАНДАР, СИНОТ НА АМИНТА ВАС ВЕ ПРЕДУПРЕДИЛ.

Македонецот се поклонил, ја ставил својата капа и излегол од шаторот. По него излегле и останатите Македонци. Тие скокнаа на коњите и исчезнале во горите.


У Евенета в шатре сидели македонцы в своих широких шерстјаных плаштах, заштиштавших их от холода и от жаркого солнца. Командир македонского отрјада поднјалсја и сказал:

— Эллины! ја — македонскиј царь Александр, сын Аминты. Мы пришли к вам тајно и просим, чтобы вы эту тајну сохранили. ја советују вам: не оставајтесь здесь, в Темпејском проходе, не давајте раздавить себја подступајуштему врагу. Численность его војска огромна, и вы не ујдете отсјуда живыми, если не поспешите оставить эту опаснују длја вас долину.


Помните: македонскиј царь Александр, сын Аминты, предупредил вас.

Македонец поклонилсја, надел своју широкополују шлјапу и вышел из македонцы . Они вскочили на конеј и исчезли в горных зарослјах. шатра. Вслед за ним вышли и остальные


линк
 

Kajgana Shop

На врв Bottom