Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Каде го виде зборот казна? Ниту го напишав ниту го мислев. Секоја воља си оди на место кое што е адекватно за неа. Што задоволство ќе најде во рајот оној што има воља за омраза (на пример).
А оти не му се допушта на некој да има омраза? Оти му се ускратува тоа право, оти со сила го тера да потиснува во себе чувства. Омразата е чуство исто како и љубов среќа тага.... Затоп велам, тој рајот е како северна кореја каде има листа на пожелни и непожелни емоции чувства и мисли. КАде да оди човек роден со психичка мана, пореметен психоипат - во пеколот?

А оти не му се допушта на некој да има омраза? Оти му се ускратува тоа право, оти со сила го тера да потиснува во себе чувства. Омразата е чуство исто како и љубов среќа тага.... Затоп велам, тој рајот е како северна кореја каде има листа на пожелни и непожелни емоции чувства и мисли. КАде да оди човек роден со психичка мана, пореметен психоипат - во пеколот?

Не се ускратува ништо, вољата (карактерот) е слободна. Едноставно секој си оди на место кое што му одговара. Тоа што го прашуваш е како да негодуваш зошто рибите живеат во вода а не на суво.

Како што кажа и Зорт "Универзалното Едно " т.е. Бог како што сакаат да го викаат им дал на луѓето слободна волја т.е. Правото на Акција. Но го задржал Правото на Реакција со цел да го одржи Балансот .

Приказните за рај и пекол се направени со друга цел а и ти самиот си свесен за тоа :D

Не се ускратува ништо, вољата (карактерот) е слободна. Едноставно секој си оди на место кое што му одговара. Тоа што го прашуваш е како да негодуваш зошто рибите живеат во вода а не на суво.
То ти шо го опишуваш е дискриминација, зошто лош човек да не оди во рајот? ако е слободна воља - нека оди каде му е воља. Ако му забрануваш на некого - му затвараш порти - веќе му ускратуваш слободната воља. Зошто добар човек да не оди во пеколот ако сака?? Зошто некој да не оди ни во рај ни во пекол ете сака настрана да е од тие религиозни избори и по смртта неќам никаде да одам, оти таква слободна воља да не се почитува/ Кај е опцијата за тие?[DOUBLEPOST=1419329892][/DOUBLEPOST]
Како што кажа и Зорт "Универзалното Едно " т.е. Бог како што сакаат да го викаат им дал на луѓето слободна волја т.е. Правото на Акција. Но го задржал Правото на Реакција со цел да го одржи Балансот .

Приказните за рај и пекол се направени со друга цел а и ти самиот си свесен за тоа :D
кога му дал таква слободна воља???

То ти шо го опишуваш е дискриминација, зошто лош човек да не оди во рајот? ако е слободна воља - нека оди каде му е воља. Ако му забрануваш на некого - му затвараш порти - веќе му ускратуваш слободната воља. Зошто добар човек да не оди во пеколот ако сака?? Зошто некој да не оди ни во рај ни во пекол ете сака настрана да е од тие религиозни избори и по смртта неќам никаде да одам, оти таква слободна воља да не се почитува/ Кај е опцијата за тие?[DOUBLEPOST=1419329892][/DOUBLEPOST]
кога му дал таква слободна воља???

Од самиот ден кога си роден :D

То ти шо го опишуваш е дискриминација, зошто лош човек да не оди во рајот? ако е слободна воља - нека оди каде му е воља. Ако му забрануваш на некого - му затвараш порти - веќе му ускратуваш слободната воља. Зошто добар човек да не оди во пеколот ако сака?? Зошто некој да не оди ни во рај ни во пекол ете сака настрана да е од тие религиозни избори и по смртта неќам никаде да одам, оти таква слободна воља да не се почитува/ Кај е опцијата за тие?

Немам повеќе време морам да одам. Ако сакаш повеќе дискусија можеме утре. Засега само една работа - Нема дискриминација секој оди каде што сака (во согласност со неговата воља).

Од самиот ден кога си роден :D
за човештвото прашувам, за првите луѓе[DOUBLEPOST=1419330464][/DOUBLEPOST]
Немам повеќе време морам да одам. Ако сакаш повеќе дискусија можеме утре. Засега само една работа - Нема дискриминација секој оди каде што сака (во согласност со неговата воља).
то е веќе поарно, ете муџахедините се разнесуваат во школи и сечат глави со воља да одат во рајот. Таа нивна воља не треба никој да ја спречи.

Па вие таа вистина не можете да ја препознаете -

Свето Евангелие според Марка

13 Но ви велам: дека и Илија дојде, како што е напишано за Него, и му направија што сакаа.”
Каде во овој стих виде реинкарнација?

И на вас сто пати ви е кажано дека не е поентата кој греши од ваша перспектива, апсурдот е во тоа креаторот да тврди дека има грешка во креацијата, а при тоа за тоа одговорноста да ја префрла на креацијата, себе си сметајќи се за безгрешен и совршен.
Сто пати и ти објаснија, но ти во твојата желба за оправдување си фантазираш ’’еве ја апсурдноста’’.
Еве едно прашање па можеби ќе го најдеш одговорот за она што те мачи-
Ако едно дете кое е со љубов одгледано и воспитано, започне да оди по секти и да се дрогира, кој е крив:
-Родителите(кои со љубов го одгледале),
-Дрогата и сектата(која го прелажала)
-Детето(неговиот избор)?[DOUBLEPOST=1419343164][/DOUBLEPOST]
Но ви велам дека Илија дојде - Тоа што е?
Исполнување на пророштвото.
Еве едно кратко резиме за твојов проблем.

Светите отци многу пред теософистите го протолкувале писмото.
Според Светото Писмо мисијата на Илија е да подготви избраниот народ за доаѓањето на Господ на земјата. Ако св. Јован Крстител е духовно еднаков на Илија, тоа значи дека веќе се исполнило пророштвото за доаѓањето на Месијата.

Покрај тоа, може ли човек да се прероди пред да умре? Библијата кажува дека пророкот Илија е земен жив на небото (Сир. 48: 1). Како тој може да се прероди, штом не умрел со тело?

А самиот предтча кажува кој е
19Кога еврејските верски водачи од Ерусалим испратија кај Јован Крстител свештеници и левити за да го прашаат: „Кој си ти?“ - Јован им кажа отворено,
20тој призна и не порекна, туку им рече: „Јас не сум Месијата!“
21„Тогаш, кој си?“ - го запрашаа тие пак - „Илија ли си?“ „Не сум!“ - им одговори Јован. „Пророкот ли си?“ „Не сум!“ - одговори тој.

Последно уредено:
Исполнување на пророштвото.
Еве едно кратко резиме за твојов проблем.

Светите отци многу пред теософистите го протолкувале писмото.
Според Светото Писмо мисијата на Илија е да подготви избраниот народ за доаѓањето на Господ на земјата. Ако св. Јован Крстител е духовно еднаков на Илија, тоа значи дека веќе се исполнило пророштвото за доаѓањето на Месијата.

Покрај тоа, може ли човек да се прероди пред да умре? Библијата кажува дека пророкот Илија е земен жив на небото (Сир. 48: 1). Како тој може да се прероди, штом не умрел со тело?

А самиот предтча кажува кој е
19Кога еврејските верски водачи од Ерусалим испратија кај Јован Крстител свештеници и левити за да го прашаат: „Кој си ти?“ - Јован им кажа отворено,
20тој призна и не порекна, туку им рече: „Јас не сум Месијата!“
21„Тогаш, кој си?“ - го запрашаа тие пак - „Илија ли си?“ „Не сум!“ - им одговори Јован. „Пророкот ли си?“ „Не сум!“ - одговори тој.

Што сакаш да кажеш дека душата не може да биде на две места во исто време? Па според некои истражувања постојат паралени универзуми каде има различни времиња. Па клонирање постои за потреба на некоја цел. така да не можете да го разберете Господ и зато не го прифаќате тој стих. Уствари вие си го тумачите како што на вас ви одговара.

20 Тој призна и не одрече, а објави: “Не сум јас Христос.”

тоа што го прашувлае се однесува дали е он Христос. Нели евреите го чекале месијата.

А тоа што им догворил дека не е Илија, тој немал капацитет тоа да го спознае кој е и што е. Тоа го знаел Исус Христос и затоа така изјавил. Зато јас на искажанот на Господ Исус Христос му верувам кога кажал дека Илија дојде и не го познаа.

Се‘ зависи: дали умрел (!) или се упокоил (!) во Христа Бога.

Дали ја гледаш разликата?

Плус, смртта за верните е само преод во вечен живот, а не преод „у земја„.
Исус не е Бог,те излажале.Единиот Бог кој му се објавил на Мојсеј,Тој е жив Бог.Ни Исус,ни свети Петка,ни Богородица нема да те спаси од Божјиот гнев.Ти кога ја прекршуваш втората заповед,не очекувај благослов.Верувај во Севишниот Бог кој е објавен на патријарсите,Авраам,Исак и Јаков.Нема друг Бог освен Јахве.Тој нема ниту Жена,ниту Син.Читај ја Тората.

Незнам од кој паралелен универзум ви е е логикава, но во овој тоа што го тврдите е апсурд, глупост. Значи во никој случај слободната волја не е одговор на парадоксот! Веќе образложив зошто. Ако некој има волја да разбере, ќе разбере од прва дека креатор што вината за грешка ја префрла на сопствената креација е тежок апсурд! Посебно ако креаторот е семоќен, сезнаен и од него потекнува се.[DOUBLEPOST=1419345387][/DOUBLEPOST]
Сто пати и ти објаснија, но ти во твојата желба за оправдување си фантазираш ’’еве ја апсурдноста’’.
Еве едно прашање па можеби ќе го најдеш одговорот за она што те мачи-
Ако едно дете кое е со љубов одгледано и воспитано, започне да оди по секти и да се дрогира, кој е крив:
-Родителите(кои со љубов го одгледале),
-Дрогата и сектата(која го прелажала)
-Детето(неговиот избор)?
Фалична споредба. Родителите не се семоќни, не се сезнајни и неможат да му ги предодредат особините на детето. Од друга страна Бог доколку е семоќен, сезнаен и се потекнува од него, може да го предвиди секој исход и однапред да го елиминира доколку не треба да постои.

Последно уредено:
Фалична споредба. Родителите не се семоќни, не се сезнајни и неможат да му ги предодредат особините на детето. Од друга страна Бог доколку е семоќен, сезнаен и се потекнува од него, може да го предвиди секој исход и однапред да го елиминира доколку не треба да постои.
Значи останува
-Сектата и дрогата или
-Детето[DOUBLEPOST=1419346325][/DOUBLEPOST]
Што сакаш да кажеш дека душата не може да биде на две места во исто време?
Разделување на душата се нарекува шизофренија.
Па според некои истражувања постојат паралени универзуми каде има различни времиња.
Некои истражувања.....
20 Тој призна и не одрече, а објави: “Не сум јас Христос.”
тоа што го прашувлае се однесува дали е он Христос. Нели евреите го чекале месијата.
Да така е.
А тоа што им догворил дека не е Илија, тој немал капацитет тоа да го спознае кој е и што е.
Напротив тој бил на јасно со себе
’’Јас ве крштавам во вода, а по мене иде поголем од мене, толку голем што јас не сум достоен ни сандалите да Му ги одврзам. Тој ќе ве крсти огнено, во Светиот Дух’’.
така да не можете да го разберете Господ и зато не го прифаќате тој стих.
Кој е тој стих што не го прифаќаме?
Овој за кој има толкување од светите отци многу пред теософистите?
http://forum.kajgana.com/threads/Ди...станати-убедувања.71895/page-206#post-7021683

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom