Децата и разводот

Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Сигурна сум дека ако не сте го доживеале ова прашање лично,тогаш сте го слушнале од некој свој пријател/ка.
Што мислите како поминуваат децата (без оглед на возраста) низ разводот на своите родители?
Како да им се помогне полесно да го преживеат моментот на растурање на домот,семејството,на сепарацијата на нивните родители.

Има ли едноставен,брз и лесен начин да прифатат дека нивните родители не се сакаат повеќе и преку своите деца се обидуваат да истераат некоја своја `искривена` правда???
 

Iris

Ruzha, ruzhica...
Член од
29 април 2005
Мислења
278
Поени од реакции
7
Najubavo e decata da rastat so majka i tatko. No, ako brakot e nepodnosliv, ako ne se zhivee vo harmonija, ako postojat sushtinski razliki vo karakterite na roditelite podobro e da se razdvojat. Najlesen nachin na razveduvanje e civilizirano odnesuvanje. Roditelite bi trebalo na miren nachin da se spogodat i da se razdelat bez histerichni sceni, ucenuvanja i navreduvanja.
Za zhal toa mnogu retko se sluchuva, i obichno razvodot e nokjna mora barem za edniot partner i normalno za decata. Sepak treba da se izdrzhi, zoshto ako brakot ne chinel, posle razvodot se chuvstvuva ogromna lesnotija i volja za zhivot.
Decata toa kje go prifatat normalno ako otvoreno se zboruva so niv za toa.
 
Член од
21 март 2006
Мислења
60
Поени од реакции
1
Prvo, razvod, vo nikoj slucaj ne e isteruvanje na nivna "iskrivena" pravda preku decata. Koga rabotite megu roditelite bi stignale do najlos mozen stepen, definitivno sum za razvod. Zamisli samo kolku bi bilo poloso koga tie bas zaradi "srekata" na svoite deca bi izbrale da ostanat zaedno. Pomisli samo kako bi izgledalo toa,zarem voopsto nekoj vo toa semestvo bi bil sreken. Site bi ziveele vo edna loso iskrivena slika na fiktivno semejsto. Sekoe dete bi bilo nesrekno koga negovite se razdeluvaat, fakt e, no bolje da taguva nedela, mesec i da razbere i svati, otkolku site da "ziveat" vo laga.
 
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Се сложувам со вас,подобар е среќно разведен брак,одошто несреќен брак.
Друго ми беше прашањето.Како да им се помогне полесно да го преживеат моментот на растурање на домот, семејството, на сепарацијата на нивните родители.
 
Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
bibika напиша:
Што мислите како поминуваат децата (без оглед на возраста) низ разводот на своите родители?
Не може да не се земе предвид возраста на детето. Разводот на родителите на три, тринаесет и дваесет и три години, различно се доживува и бара различен приод во објаснувањето.
На секоја возраст ќе има болка и стрес, зависи од пристапот колку ќе трае.
 
Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
bibika напиша:
Се сложувам со вас,подобар е среќно разведен брак,одошто несреќен брак.
Друго ми беше прашањето.Како да им се помогне полесно да го преживеат моментот на растурање на домот, семејството, на сепарацијата на нивните родители.
ima nekoi deca koi shto na mila boga chekaat nivnite roditeli da se razvedat. no za zal povekjeto ne go primaat razvodot dobro, i duri i se obvinuvaat samite sebe si. zatoa najdobro e i dvajcata roditeli da sednat i da razgovaraat so deteto, da mu kazhat deka ne im odi vekje, i ednostavno da mu ukazhat deka od koga ke se razvedat na site ke im bide polesno i poubavo, pa duri i na deteto. razvodot vo nikoj sluchaj ne treba da bide edna ogromna karanica, eden skandal, i edna bitka vo koja mora da prevladee eden od roditelite. kolku i da ne se podnesuvaat roditelite, makar i da se mrazat, mora da dojdat zaedno zaradi deteto i ednostavno da rabotat zaedno za da go napravat razvodot shto po nebolen i po netraumatichen za site.
 

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Eпа ете се сложувам со повеќето од вас....јас имам една пријателка која има разведени родители ама мајка и по разводот се преселила во Италија....не сум ја распрашувал што и како било бидејќи знам дека иако поминало доволно време за да ја преболи не е пријатно да разговара за тоа....инаку јас повеќе би сакал мајка ми да биде мртва отколку да не ме сака(не викам да се разведат поради нив туку мојата мајка да не ме сакала мене)....иако малку отидов оф топик па ќе се вратам....мојата мајка е мртва а воопшто не знам како и биле односите со татко ми бидејќи сум имал едвај 4 и пол години кога таа умрела...имам и поголема сестра која не поднесува тоа што татко ми почна да се забавува со други после 5-6 години од смртта на мајка ми но јас мислам дека потполно го сваќам......а што се однесува до како ќе преболи детето разводот мислам дека тоа би било еднакво на смрт на едниот од родителите бидејќи го гледаш секој ден без да си кажете едно здраво...освен ако и двајцата не се согласат детето да живее и во двајцата родители која е сепак ретка ситуација
 
Член од
13 февруари 2006
Мислења
315
Поени од реакции
4
Paaa i mama i tato moraat da im objasnat kolku mnogu gi sakaat i da im dokazat i pokazat deka e taka!!Mora da se oslobodat od nivniot avtoritet(sto prirodno e da go imaat),da se oslobodat od obvrskata sekogas da bidat hrabri,izdrzlivi i bezgresni pred nivnite deca iiii lesno,lesno i najlesno da im kazat deka i tie NE sE sovrseni i deka im e dozvoleno da gresat!!!
Znam deka ova moevo bese epten filmski razvod po americki terkovi ama otprilika taka treba da funkcionira.......
E sea znam sekakvi gi ima ama ova mi se cini kako najbezbolno!!!aa moze i taka samo mi se cini!!
Simply,life goes on....and on....
 
Член од
15 март 2006
Мислења
195
Поени од реакции
1
moite se razvedeni i prvata godina mi bese mnogu tesko. U skolo gadno popustiv i nonstop si gi mrzev svoite, ama so tek na vreme se prilagoduvas i za edno godina dve sve e ok
 
Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
А колку години имаш?У школо кажуваш дека се разведени твоите?
 

betogrozdanov45

мајстор за гибаници
Член од
26 октомври 2005
Мислења
1.549
Поени од реакции
6
A зашо да не кажуе у школо, тоа е работа што се случува во нечиј живот и треба да се преброди. Типче пеер знаеш дека ние твоите френдс те сакаме: ))
 

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
neznam,ama custvuvam deka razvedeni roditeli e navistina gadna rabota!Izgleda zatoa sto ziveam vo HAPPY FAMILY,ne ne mozam da si zamislam da se razvdeni moive be...ja mislam deka tesko bi se spravila so toa!ova mi e navistina custvitelna tema!!
 

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.487
Поени од реакции
5.963
Неможам да замислам да дојде до ваква ситуација што би правела, сум растела секогаш покрај моите и сме биле заедно во секакви ситуации, сме пребродиле многу незгоди. Да се разделат они ми изгледа невозможно. Сепак знам дека тешко им е на децата кои имаат разведени родители. Што можат да сторат? Едноставно треба да ја прифатат вистината и да се обидат и со двајцата родители да останат во добри односи. Зависи од причината поради која се разделиле ама детето би требало да има контакт со своите, сепак иако се разделиле, детето не мора да страда. Постојат различни ситуации и причини за развод.
Можеби детето може да стори нешто и за да ги спречи да се разведат :raz:
Сепак ако љубовта престанала тоа е тоа, секој по својот пат.
 

Топка

Генерал
Член од
21 април 2006
Мислења
1.220
Поени од реакции
2
Разведувањето на родителите всушност претставува рушење на семејството и целата таа хармонија која постоела во него. Секако дека на децата сето тоа тешко има паѓа, но, тие треба да сфатат дека подобро би било родителите да се разведени, отколку да се заедно и во семејството да има несогласувања и расправии. Конкретно, јас лично имам пријатели на кои родителите им се разведени, па децата се одлични другари. Се се одвива на начин исто како нивните семејства да се целосни. Сакам да кажам дека разведувањето на родителите е само еден тежок момент од целиот живот кој лесно се пребродува.
 

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Само да се надоврзам на мојов пост од друга тема:

FortunE напиша:
Јас сум од оние луѓе кои мислат дека е подобро дете да расте со еден родител (среќно) отколку со двајца кои животот му го прават пекол на цело семејство. Страдаат брачните партнери, детето (децата) и цела фамилија од двете страни. Ниеден родител не сака да го види своето дете само или малтретирано.

Доколку прашате дете кој го научил да чита, да си ги врзува патиките, да вози велосипед, тоа веднаш ќе знае да ви одговори. Но, ако го прашате кој го научи да сака или како да создава трајни љубовни односи, нема да има готов одговор. Секое дете поминува часови, денови, години во изучување на човечките взаемни односи и тоа во сопствениот дом. Во детството, човекот неизбежно учи од своите родители. Преку нив детето учи како да се отвара пред другите или како да се затвора во себе. Ако гледа како родителите се лажат меѓу себе, тоа ќе го прави истото. Ако гледа дека родителите ги кријат вистинските чувства, така и тоа ќе ги крие своите.
Родителите често сметаат дека треба да ги кријат чувствата или вистината од децата, за да ги заштитат од непотребни грижи. Но и покрај тоа тие ги чувствуваат, ќе бидат збунети од противречноста меѓу инстинктивните приемања и она кое им се покажува. Родителот вели дека се е во ред, но тие сепак чувствуваат дека нешто не е во ред и можно е да се осеќаат виновни за незадоволството на родителот.
Доколку партнерите забележат дека се движат веќе во различни насоки и не може да се спаси ништо од бракот, подобро е да се разделат. Најмачно е за родителот да се одлучи на развод зошто не сака да му создаде болка на детето. Децата сакаат да гледаат дека родителите им се среќни. Ако упорно се одржува еден несреќен брак поради децата тоа носи далеку поголеми емоционални растројства, отколку ако се разведат и најдат среќа кај друг.
Децата чиишто родители нашле љубов и среќа - независно дали останале сами или склучиле нов брак, растат со многу подобри чувства како кон родителите, така и кон себе си. Тие имаат позитивен однос кон љубовта и љубовната поврзаност, затоа што имале добри примери за подражавање, кои им покажале како се оддржува љубовта без да се губи самопочитта. Децата кога гледаат дека родителот е сакан, се чувствуваат и тие сакани.
Разводот е тешко преживување за децата и се разбира дека идеална варијанта е детето да израсне во среќен дом заедно со мајката и таткото. Кога партнерите прават нешто за своето добро, прават за доброто на своето дете.

Караниците, тепањето, пијаниот татко или мајка влијаат лошо на психичката состојба на детето. Зошто тоа да ги дели родителите на "добар" и "лош" кога може и двајцата да му поклонуваат љубов и разведени.
Премногу чувствителна тема особено за оние кои се деца на разведени родители. Преболувањето зависи од односот на родителите кон детето после разводот. Нормално е да е тешко, нормално е да му недостига едниот родител (затоа што ќе живее со другиот), никогаш нема да е како што било навикнато, една етапа од неговиот живот престанува и почнува нова.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom