Генетска анализа за потеклото на Грците

Член од
19 јануари 2006
Мислења
127
Поени од реакции
1
Абе Грците се никој и ништо за нас бре ,без разлика дали се побројни од нас или се и економски посилни , Македонија е Закон :)
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Atinjanite vekje podolgo vreme se obiduvaat nauchno da ja pobijat tezata na germanskiot istoriski istrazhuvach i profesor po istorija Jakob Filip Filmerajer (1790-1861) koj tvrdel deka tie poteknuvaat pretezhno od Sloveni i Albanci.

Imeno, Filmerajer tvrdel deka Slovenite i Albancite se osnovnoto naselenie na Poraneshnata Turska Provincija Grcija (PTPG) i deka pod vizantisko vlijanie go primile grchkiot jazik i obichai. Filmerajer isto taka tvrdi deka antichkite Grci se zbrishani od istorijata vo sredniot vek i deka vo Atinjanite ne teche ni kapka antichka krv.

Filmerajer e do den-denes verojatno najomrznatata lichnost vo PTPG, oznachen kako "panslovenski agent" i chesto denunciran vo javnosta. Denes, atinjanite se povekje se obiduvaat da go pobijat demek so genetski istrazhuvanja:

http://dienekes.ifreepages.com/blog/archives/000220.html

Inaku Filmerajer pred dvesta godini ubavo ja opishal "naivnosta na 'filhelenite' vo Britanija i Francija" za slavata na "anticka Grcija". Toj tvrdi deka vo 1800tite godini, so pohodite na Napoleon, se zgolemil interesot za "anticka Grcija" navino romanticharski, pretezhno preku sferata na umetnosta. Vo toa vreme Grcija e del od Otomanskata Imperija, a grchkiot nacionalizam se razviva otkako Velika Britanija prevzema nekolku grchki ostrovi na upravuvanje. Posebna opasnost Filmerajer gledal od Rusija, koja preku pravoslavieto sakala od Grcija da napravi svoja baza (shto podocna stana so kreiranjeto na druga takva ruska gubernija narechena Bugarija).

Filmerajer dolgo vreme vrshel istrazhuvanja i ja napishal knigata "Istorijata na Mursiot poluostrov" od 1830 godina otpechatena vo Shtudgart. Vo nea na primer ja upotrebuva Hronikata na Monemvasia (Chronicle of Monemvasia) kako svedoshtvo za "slovenskite" toponimi vo PTPG.

Bitnoto za nas e deka Filmerajer koj propatuval niz site oblasti uzduzh i popreku e ochevidec deka glavninata na naselenieto na PTPG e "Slovensko" i Albansko, t.e. ne e grchko, a grcizmot mu se nakalemuva na toa naselenie iako etnichki toa ne e takvo.
 

f9

Член од
21 април 2007
Мислења
30
Поени од реакции
2
Do sega nema ispituvanje na genetski materjal od Antichkite Makedonci.Koga bi imalo ke bide interesno da se vidi na koja grupa
bi pripagale. Teoretski jas pretpostavuvam na grupata I*. Grcite do sega imaat prijaveno golema sarenitost vo nivnata genetska struktura.Najbrojni se Blisko-istocnite geni J2 i E3b koj zavzemaat nekade okolu 50% i se distribuirani vo ili posle neolitot. E3b e najverojatno Trakisko-Albanski, a J2 Grchki. Tie imaat i od protoevropskiot I1b1 kako nie vo varijacii megu 10 do 14%, 10% od Slovenskiot R1a i 15% R1b(Atlantski).

Kaj nas se napravi edna studija na HLA i istata samo gi potvrdi naodite na prvata.Od togas Hrvatite(Perishich) napravija na Y-hromozomite populaciska studija vo koja pod Makedonci figuriraat i drugi nacionalnosti i imame za prv pat i studija na Mt-dnk kade sto sme vo klasata H.Makedonija ucestvuvashe vo nekolku studii vo vrska so Vlasite.Od sive dosegasni ispituvanja proizleguva deka sme najbrojni vo grupata I* i toa posebno vo I1b1. I databazata na Y-str go pokazuva istoto.
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
f9, moze li malku da sublimiras i da pojasnis so "normalen" jazik kakvo e genetskoto poteklo na denesnite Makedonci? Mislam vrz baza na site dosegasni genetski ispituvanja. Nadvor e od temata ama moze da bide interesno..
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Go nema F9, pa samo da se nadovrzam deka ne-Grcite bile osnovnoto, mnozinsko naselenie na Epir, Tesalija i Peloponez. Deka deneshnive "Grci" se meshavina na rasi e istoriski fakt. Po celata teritorija na deneshna Grcija, Vizantija raseluvala razlicni rasi vkl. Arapi, Turci i Ermenci, kako na primer na Peloponez. Se do zavladuvanjeto na Osmanliite vo 15. vek, ovie oblasti nekolku veka imale potpolna nezavisnost od Vizantija. No bitnoto e deka so sistematska helenizacija, povekjeto lugje vo ovie oblasti "stanuvaat" Grci, iako toponimite ostanuvaat makedonski.
 

f9

Член од
21 април 2007
Мислења
30
Поени од реакции
2
Grcite gi ima i se znae deka dosle posle neolitot od Anadolija.Vo Anadolija dosle od Bliskiot Istok i toa najverojatno od denesen Kurdistan .A vo Kurdistan dosle od Afrika.Za vreme na neolitot dosle Trako-Albanskite pleminja koj ja nosat grupata E3b.I tie dosle po istiot pat no tie vo Afrika prvo bile vo Severoistocniot del pa se prefrlile na severniot del.

Denesnata nacija Grci e nacija so drzaven dekret i pod prisila e izvrsena unifikacija.Se razbira deka ima i drugi primesi vo Grckata kasha i do sega se izdiferencirani Haplotipovi A,C,G,K2,L i dr.no vo pomali frekfencii od 0.2 do 6%.No tie povaznite veke gi spomnav.

Kaj nas se izvrsija tri tipovi na ispituvanja.Ednoto na Villena i Dimitrovski vo koj se trgna od aspekt na imunogenetikata da se klasifikuva Makedonskata populacija i spored mene najispravno e bash preku ovoj nacin ,no zaradi xyz prichini toa se napushti od populacionite geneticari.
Na pocetok od temava e prezentiran toj izvestaj.Sepak imunogeneticarite ne mozat da se oslonuvaat na podatocite od X hromozomite ili Mt-DNK koga im treba tocen podatok i tie si napravija sopstvena databaza.

http://www.ebi.ac.uk/imgt/hla/ethnicity.html

Togas se javija nekoj koj baraa da se prosirelo toa ispituvanje na poveke loci bozem ke dadelo toa poinakva slika. I toa kaj nas go napravija,no ovojpat so Spiroski od Medicinskiot fakultet i rezultatite voopsto ne se razlichni, a toj vo edno intervju se iskaza kako edinstveno nadlezen za populacionata genetika kaj nas i gi kaza principite po koj ke vrsi ispituvanja.

Kratko - Makedoncite gi tretira kako teritorjalna populacija. Megutoa toj istiot standard ne go zadrzha dolgo i napravi specijalno nekolku ispituvanja na Vlaskata i Romskata populacija vo Makedonija. Sepak od i tie skudni i prefarbani podatoci lesno moze da se voochi situacijata vo Makedonija posebno ako se sporedat podatocite od ispituvanjata na Y-hromozomite koj se objaveni i onie od databazata na Y-str.I kaj dvete preovladuva istata slika. Makedoncite imaat mnozinstvo kaj haplogrupata I i toa pretezno I1b1.

Ova ja potvrduva tezata deka Makedoncite se starosedelci koj se na ova tlo najmalku pred 11 000 godini.Vsushnost zaradi specifichnosta (Nie se uste opstojuvame vo sklonisteto od pred poslednoto ledeno vreme)na ovaa haplogrupa koj se povrzuva so Gravetskata kultura gornata granica e nekade nad 30 000 godini.Haplogrupata J2 za razlika ima 2800 godini (800 g.p.n.e.)opredelena starost na Balkanot sto se poklopuva so Grchkite invazii vo toj period.Haplogrupata E3b koj se povrzuva so neolitskite doselenici ima starost nekade okolu 5000 godini (3000 g.p.n.e.). Ovie dve haplogrupi mozat da se sledat migraciski - starosno i prostorno. Haplogrupata H1 ja ima kaj Makedonskite cigani i taa e atestirana deka poteknuva od Indija.
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
27

Fluffy

Hellraiser
Член од
6 мај 2007
Мислења
1.373
Поени од реакции
16
Dzish напиша:
Нема Грци... Грците се дивјачко МАКЕДОНСКО племе (сакале или не) одцепено од Античките Македонци. Само незнам како успеаа да станат побројни и од нас Македонците... Па сега дури не не признаваат... А се заради историјата и непостоење на таа нивна Античка Грција.
:eek:ftopic:Па побрзо се размножуваат...само така може да станат побројни.
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
27
нема потреба од генетика? доволен е само визуелен поглед за да заклучиш дека има нешто црно кај нив
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498



Ova dokolku nekad ve mrzi da pisuete i barate socuvajte i uploadirajte :D Pozdrav

 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Инаку PubMed е интернет станица каде можете бесплатно да дојдете до стручни научни трудови од областа на медицината и биологијата, и има чисто научна позадина, никаква полиичка.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Ne e potrebna genetska analiza za da se zakluci deka potekloto na grcite ne e evropsko. Doselenite "grci" vo egejska Makedonija se turci; toa se tnr. Karamani.

http://makedonskaistorija.blog.com.mk/node/65048
Mnogu gi udara vo nerv soznanieto deka se so afrikansko poteklo (tipichna rasistichka reakcija kaj niv) pa zemale da pravat video klipovi na youtube deka ne bilo tochno. :)))

Gore vi pishuvav za Filmerajer kako najomrznata lichnost vo PTPG, no za zhal ne bev vo mozhnost da najdam informacii i od Arnold van Gennep, poznati francuski etnolog i folklorist, za kogo prochiutav deka tvrdi odredeni delovi na Grcija se naseleni so "Grci" koi se vsushnost so tursko poteklo. Inaku Gennep bil "Chair of Ethnography" na univerzitetot Neuchatel vo Shvajcarija i prviot kojorganiziral etnografska konferencija vo 1914 god.

Ajde da ve pottiknam malku - koj ima povekje vreme i zhelba da podistrazhi, mozhe da proveri i da postira tuka.


P.S. Ushte ednash da potencirame deka terminot "cigan" oznachuva karakterna osobina i nema vrska so prekrasniot Romski narod.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom