Вработување на „постари“ лица

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
http://24vesti.mk/na-gurmet-na-crno-vo-stranstvo-legalno-samo-vo-germanija

На гурбет на црно во странство, легално само во Германија

Македонските работници на гурбет на црно во странство. Македонија има потпишано спогодби со Германија, Катар и Словенија за регулирање на вработувањата на наши работници во странство.
Интерес има само за Германија, каде од година во година квотата расте и е пополнета, додека во Катар и Словенија – работници отидени легално – нема, велат од ресорното Министерство за труд и социјална политика.

За оваа деташманска година, односно 2012/2013 година, утврдената квота за Република Македонија за Германија изнесува 570 работници,стои во одговорот од Министерството за труд и социјална политика, од каде објаснуваат дека имаат евиденција само за државите со кои имаме склучено билатерален Договор или Спогодба.

Градежните компании пак мака мачат да екипираат тим. Во изјава за 24 Вести првиот човек на Бизнис конфедерацијата Миле Бошков обелоденува дека и грчката градежна компанија АКТОР која работи на делницата Демир Капија - Смоквица од Коридор 10 – има проблем да најде квалификувани градежни работници.

Од 1-ви август Германија ги отвора вратите за работа за дефицитираните кадри од останатите земји од Европа. Со концептот на сина карта ќе се даде шанса на високообразованите и специјализираните кадри од земјите што не се членки на ЕУ.
--- надополнето: 31 јули 2013 во 00:27 ---
[quote="valvoline, post: 6022724, member: 57759"] Bez poznavanje na jazik i bez rabotno iskustvo sansite za probiv se 0.

Na avtorot ocigledno uste ne mu gori pod noze pa uste ceka na komunističko rabotno mesto. Koga ke ti e prazno stomačeto sve ke napraviš samo da go napuniš,da ne zboram za smetkite. Koga ostanaa moive stari bez rabota vo vreme na tranzicijata plus tatko mi bolen na operacija jas so 16 god sakal nejkel sum rabotel kako crnec sve i svašta od perač na koli,pomošnik vulkanizer, utovar rastovar, maltergija,prodavač itn sve živo samo za da se stavi leb na masata. Nikoj ne me prasal dali sakam ili ne, Znaci samata situacija ke te stisne, kad se mora se mora.[/quote]

So ova se slozuvam potpolno bez rabotno iskustvo i jazik kolku tolku sto trazis gore ??
A ako ne e tajna sto rabotis sega gledam si imal stvarno loso iskustvo i losa sudbina da rabotis tolku mlad ...
--- надополнето: 31 јули 2013 во 00:33 ---
--------------------------------------------------
Германците се се‘ побогати

Паричниот имот во Германија достигнува постојано нови рекордни вредности, истовремено Германците вредно ги отплатуваат своите долгови. Економски најсилен град во земјата е Волфсбург.
Она што не и‘ успева на Германија како држава, им успева на граѓаните како приватни лица - тие ги отплатуваат своите долгови. Посебно висока стапка на отплата бележат потрошувачките кредити во првиот квартал од оваа година, соопшти вчера (29.07.) претставник на Бундесбанката во Франкфурт. Германските граѓани отплатиле кредити во вредност од речиси 4 милијарди евра, што при историски ниските камати е нешто изненадувачко, велат банкарите. Паричниот имот на Германците во првиот квартал од годинава се зголемил на нов рекорд - 4.992 милијарди евра. Во него спаѓаат пари во готовина, вредносни хартии, банкарски заштеди и акции, а не се вклучени недвижностите, автомобилите и уметничките дела.
Паричниот имот на Германците расте во континуитет со децении, со исклучок на одредени периоди, на пример, во третиот квартал на 2011 година поради турбуленциите на берзите. Во 1993 година паричниот имот на Германците изнесуваше околу две илјади милијарди евра, во 2003 се зголеми на 3,6, а денес е околу пет илјади милијарди евра.

Волфсбург „лежи на пари“
Институтот на германската економија од Келн изврши споредување на брутодомашниот производ по глава на жител во градовите, при што дојде до изненадувачки податок - економски најјак град во Германија, во кој луѓето имаат најмногу пари на располагање, е
Волфсбург. Таму отпаѓаат околу 92.600 евра по глава на жител од брутодомашниот производ. Во банкарската метропола Франкфурт на Мајна, втор град на листата, по глава на жител доаѓаат околу 82.700 евра.
Меѓу десетте први не успеа да влезе ниеден од германските големи градови: Берлин, Хамбург, Минхен и Келн.[/quote]
 

Kajgana Shop

На врв Bottom