Бремена. Што сега? Брак или...?

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Па недај боже да ми се случи ова, ако се случи треба да се разговара со партнерот, да се донесе заедничка одлука пред се. Зависи во кој стадиум од врската сме, ако сме пред брак ќе го задржам дететото ама ако не сум пред брак ако не сум спремна за тоа, фино лепо абортус. Јас знам дека тоа е убиство од било кој аспект, но ако го родам тоа дете за мене ќе биде кошмар, нема да можам да си го завршам факултетот како треба, а камо ли пак постидипломски - ќе ги сонувам. Можеби звучам себично од некоја страна ама што знам, премногу проблеми ќе зададе тоа дете. Не се гледам себе со дете в рака. Можеби би отишла во странство и таму би го родила и би го дала да го посвојат.:toe:
 

Necrophilia

Optimal Сasual Dating - Authentic Ladies
Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
ќе ја прашам "тетката" дали сака кариера или сака брак. Јас сум повеќе за брак :)
 

Emma

Supergirl.
Член од
7 јуни 2006
Мислења
3.045
Поени од реакции
157
Прво и основно, треба да мислиш пред да се случи она кое не би те радувало ни тебе а ни на партнерот. Ако дојде, на овие години ( 16 - 20) абортус дефинитивно. Нема шанисо брак и нема шанси да гледаш деца да ти трчаат низ куќа на 20 год..Затоа луѓе со паметот во глава :star:
Па и порано се случува. И тука е делумно грешката. Ок, пак она со идеалната возраст за сексуални односи, ама ете уште една причина зашто 14 - 15 годишни деца НЕ СЕ способни ниту физички ниту психички на тоа.

На овие години, на детето ќе се гледа како на потенцијален проблем. Ќе "расипе" планови за во иднина/школо/студии/кариера и слично, првата помисла во моментов би била секако таа. Или нема да може да се шетаат, да излегуваат и да се гледаат со друштвото зашто ќе имаат дете за гледање. Што алудира на себичност. Ама еј... Ако биле доволно зрели и возрасни да имаат секс, ќе си бидат исто така ворасни и зрели + одговорни да си ги сносат последиците.

Не е невозможно да се изгледа дете и во такви услови. И мене ме родиле на тие години бе, така избрале.

Идејата за абортус не ме воодушевува. Има луѓе кои без размислување би се решиле на тоа, но немам ништо против туѓиот избор.
Лично, не би. У крај краева... Изборот е секако првенствено на мајката.

ne sum za abortusi dokolku si vo brak na primer.....a ako bi mi se slucilo toa (pu pu pu) vaka....mislam deka bi abortirala......ne mozam da se obvrzam za brak na primer eve ne go sakam nego...
Во брак - нема да абортираш, а во спротивно, ќе абортираш?
Бракот не е гаранција за љубов. И не гледам зошто воопшто би имала секс со некој што не го сакаш.
ili sum mnogu mlada i ne sum spremna...mnogu taka sto se "zele" od pricina-bremena ostanala devojkata i se "zele" bez ljubov, podocna vo brak samo izneveruvanja od strana na dvajcata....zaso edinstveno gi spojuvalo bebeto.... ne znam ama jas mislam deka bi abortirala dokolku ne e licnosta sto ja sakam ili ne sum spremna za brak!
Брак склучен само зашто останала бремена, не трае многу. И детето не предизвикува бог знае какви чувства меѓу нив, не па љубов. Мислам, еве... И да се земат, тоа би било за детето да расте со двајцата. Според мене, подобра опција е да не бидат заедно, ако не се сакаат. И да се разделени/разведени, тие се` уште се родители, со подеднакви обврски кон сопственото дете, нема помалку да го сака било кој од нив, само што заедничкиот живот би бил измачување, претпоставувам. :jaj:
 

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Чек одма да се побијам :)

Нема шанси да го абортирам
Најверојатно би абортирала ако е резултат на силување. Не би сакала било што да ме потсетува на тоа, а уште помалку би сакала да му ги ширам гените на идијотот.

Финансиски сум способна да го издржувам, и би требало да сум и доволно псхихички зрела.
Зборувам за ситуацијата денес. Порано, во студентските денови, кога животот ми беше хаотичен, луд и супер-брз, абортусот ќе беше најдобро решение, најверојатно. За среќа сум имала среќа и не сум морала да размислувам за ова.
 

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
167
Немора да значи дека ако останеш бремена ќе биде од типот што го сакаш. Мн жени се одлучуваат на тој чекор бидејќи направиле глупост која сега свакаат дека морала да се спречи но ете се случило.
Но и како и да е, сепак ке решеш убиваш невино суштество...Не гледам на тоа како на убиство или на злосторство, зашо тоа се уште и не е оформено како суштество. А и ке спречеш мн несакани проблеми после тоа.
А ти размили би ја зацрнила младоста, се она што те исполнува, дружења, журки, факултет, кариера???? Со дете на тие години ништо нема да е исто како порано, а ако може да се спречи, зашо да си го упропастиш зивотот. Ке гледаш деца после тоа, има време...
tocno..vo pravo si i te podrzuvam za ova! i jas ne gledam na toa kako ubistvo... deteto bi bilo samo teret vo ostvaruvanje na mnogu raboti...kako na primer fakultet...najvaznoto nesto! kako ke mu obezbedam jas uslovi na toa dete ako ne sum zavrsila skolo pa posle da imam soodvetna rabota?! a kamoli da sum sredno pa da ostanam bremena ni sredno ne ke zavrsam.....i da ne mora toa da se slucilo so licnosta sto ja sakas..... mozebi si se muvala so nekoj ili pocetok na vrska e i samo ti se sviga ne cuvstvuvas nisto poveke so nego....i jas da se mazam za nego da go pominam cel zivot so licnost sto ne ja sakam samo zaradi deteto??!! e ne.....mislam tuka i na mene a ne samo na deteto!! a sto zivot ke bide toa ako se "zemame" i dvajcata sme nesrekni(bidejki e bez ljubov brakot) ? da ima non stop izneveruvanja, pa nedaj boze moze da dojde i do razvod?!! ednostvano toa nema da bide happy family!i eve vo slucaj da se decko i devojka koi odat podolgo vreme se sakaat no sepak dvajcata se na vozrast od 16-20 na primer..... i ete ostanuva bremena....i sega treba da stapat vo brak samo zaradi toa?? prva i osnovna rabota ne se spremni za brak!! psihicki ko prvo! drugo, sredno, fakultet.... treto da propustat tolku raboti sto se pred niv vo najubavite godini.....setanja, izleguvanja po diskoteki, zaebancii, druzenja ova ona....bez ekoi pogolemi obvrski...... kakov zivot ke imaat ako se "zemat"? dali se sposobni da cuvaat tolku mladi edno bebence? pa ne e lesna rabota znam! toa ti e dete cuva dete! ne e toa toa be lugje!! nema poubava rabota da se odlucis na brak od ednostavna pricina--ljubov, spremen si psihicki, ednostavno vreme ti e za brak ( normalno ako ti si sakas) si se "zemate" pa si imate decinja po nekoe vreme.......:)jas sum protiv abortusi vo brak........no ako se najdes vo vakva situacija kako sto napisav mislam deka e neophoden za tvoe dobro...ke si olesnis i sebe si a i na bebeto da ne se maci dokolku se rodelo!! nesrekni roditeli---nesrekno dete! soova sakam da kazam dokolku deteto non stop primetuva deka nesto ne e vo red so roditelite, ne se slozuvaat, gleda deka nema ljubov, ne se srekni, i toa pati!! i toa najmnogu deteto pati!! zatoa ako tolku ti e stalo dosrekata na deteto, podobro abortiraj za da se izbegnat e vakvi raboti!sepak i za da ne dojde ni malku do abortusi pa ostanala bremena...koristete si zastita...!! taka ke se izbegnat site problemi koi bi mozele da nastanat so edna najmala greska!:)
 

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
167
Можеби би отишла во странство и таму би го родила и би го дала да го посвојат.:toe:[/quote]</p>
ne e ubavo toa!! vo nikoj slucaj ne bi dala dete na posvojuvanje!!! ili ke go rodam i ke si go cuvam, ili abortiram!! edno od tie dve! sega samo taka velis, a nikogas ni ti ne bi se odlucila na posvojuvanje!! toa go pravat bolni lugje!! pa taka cel zivot ke mislis na deteto....&quot;kade e sega, so kogo e , dali e srekno&quot;, ke posakas koga togas da go vidis, a ne mozes i ne smees! ako abortiras niti si go rodila, niti si go videla, nisto znaes so e ....abortiras i gotovo go nema i zaboravas na toa!! a vaka greota e i toa...koga togas ke doznae deka e posvoeno pa ke mu bide tesko mozda ke posaka da te vidi samo za da te osuduva (i normalno)..... potaka ke imas brak od ljubov mozda pa ke si imas drugi deca....i sekogas ke mislis na ona drugoto sto si go dala na posvojuvanje....sepak i toa e tvoe dete i ke si velis zosto ne si go zacuvav sega da si bide so mene da gi ima istite prava ko i drugite...kako i da e cel zivot ke mislis na toa dete.... ili ke go rodam i ke go cuvam ili abortiram i zaboravam na toa so znaenje deka ne sum rodila dete koe moze mnogu da pati dokolku go dadam na posvojuvanje i cel zivot da mislam na nego!!!
 

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
167
----------p>Најверојатно би абортирала ако е резултат на силување. Не би сакала било што да ме потсетува на тоа, а уште помалку би сакала да му ги ширам гените на идијотот.</p>----------a vo ovoj slucaj bez razmisluvanje abortiram!!! tocno....i jas ne bi sakala da se sirat genite na nekoj idiot, bolen covek ,psiha pa da se plasam deteto da mi bide nekoj ko nego...... nema sansi!! i da sto velis da te potsetuva na nego.....apsolutno da...ako go rodam cel zivot da patam so sekoe prisustvo negovo da me potsetuva na idiotot sto me siluval , na momentot!! ne ne mozam taka cel zivot!! bi spobudalida i direktvo v lusnica! ne e krivo deteto ama sakala ne sakala ke te potsetuva na toa!! i da ostanam bez maz cel zivot bidejki takov mentalitet imame vo makedonijava ....koj ke zeme nekoja so dete i toa plod na siluvanje!! abe ajde!
 

Ред хот!

***candy girl***
Член од
6 март 2007
Мислења
593
Поени од реакции
12
Многу пати сум размислувала на темава,но никако да дојдам до заклучок шо би направила ако ми се случи тоа.Изгледа се би зависело од ситуацијата во која се наоѓам.Ако останам бремена и го сакам човекот,а и он мене,и ако двајцата се согласиме на тоа да се земеме,супер тогаш.Ако тој не би сакал,ќе си бидам самохрана мајка и готово,но абортус никако!Премногу ми е ризично тоа,а и не сакам да го убијам тоа што се зачнало во мене,не е тоа криво за ништо.Би си се соочила со последиците и крај,па сега била млада или не.Но не велам и дека нема да ми се промени животот,сепак тој е пред мене и треба да го проживеам малце пред да станам мајка,факултет,друштво...но,ако се сака па,се се може.Имам баш пример,другарка остана бремена на 18 и си го роди детето и си се запиша на факултет:toe:Но сепак,не би сакала ова да ми се случи на мене,скраја да е:)
 

The General

A Slight Case of Overbombing
Член од
6 мај 2007
Мислења
478
Поени од реакции
13
Мислам дека не би се одлучила за абортус, а за брак само ако и двајцата сме спремни на тој чекор.
 

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
167
i drugarka moja ostanala bremena na 18 decko i isto 18 ima....go rodi ama gi gledam kako i im e ..tesko niv gi zalam stvarno...... da da moze da se zapise na fakultet , ama kolku ke go zavrsi ne znam......tesko, !!!
 

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Да, и ја знам едно девојче што остана бремена уште во втора година средно и се земаа одма, продолжи вонредно со средното ама толку беше амбициозна што и се запиша на факултет пак вонредно ама се запиша! Среќа нејзините го чуваат детето ама секогаш кога ќе се видиме само ми вели леле немој како мене, живеј колку можеш после не е ништо исто. Ако и е се средено до некаде, пак неможе да прави некои работи како ние што ги правиме и фали сето тоа. Тоа е.
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Сигурно нема да абортирам. Тоа не доаѓа предвид.
Инаку, точно дека е комплицирана ситацијата, ама па мене не ми се јасни тие сфаќања дека ако остане девојката трудна, мора да се земат. Живи глупости.
Детето не е уцена, па ај сеа трудна сум и земи ме за жена. Битно ми е да биде добар татко на моето дете и да биде покрај него. Бракот треба да биде како круна на љубовта, нели така викаат. А со сила убавина не бидува. Ако еден од партнерите не е спремен на брак, тогаш не мора да се земат.
Ако се разделиме, барем да останам во пријателски контакти заради детето пред се, а не да живееме со сила заедно, па после ни очи да не можеме да си видиме, а детето да биде сведок на сето тоа.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Немора да значи дека ако останеш бремена ќе биде од типот што го сакаш. Мн жени се одлучуваат на тој чекор бидејќи направиле глупост која сега свакаат дека морала да се спречи но ете се случило.
Но и како и да е, сепак ке решеш убиваш невино суштество...Не гледам на тоа како на убиство или на злосторство, зашо тоа се уште и не е оформено како суштество. А и ке спречеш мн несакани проблеми после тоа.
А ти размили би ја зацрнила младоста, се она што те исполнува, дружења, журки, факултет, кариера???? Со дете на тие години ништо нема да е исто како порано, а ако може да се спречи, зашо да си го упропастиш зивотот. Ке гледаш деца после тоа, има време...
Aха не е убиство, во германија има закон кој вели дека намерно сопирање на продолжетокот на развој на ембрион постар од стадиум на 4 клетки се смета според законот за убиство.
А пошто кај нас не е тоа сеуште регулирано, ако мајката случајно се осмели да абортира без моја согласност (која никако нема да ја добие) ќе ја тужам на суд за убиство на моето дете.

Па недај боже да ми се случи ова, ако се случи треба да се разговара со партнерот, да се донесе заедничка одлука пред се. Зависи во кој стадиум од врската сме, ако сме пред брак ќе го задржам дететото ама ако не сум пред брак ако не сум спремна за тоа, фино лепо абортус. Јас знам дека тоа е убиство од било кој аспект, но ако го родам тоа дете за мене ќе биде кошмар, нема да можам да си го завршам факултетот како треба, а камо ли пак постидипломски - ќе ги сонувам. Можеби звучам себично од некоја страна ама што знам, премногу проблеми ќе зададе тоа дете. Не се гледам себе со дете в рака. Можеби би отишла во странство и таму би го родила и би го дала да го посвојат.:toe:
Не да звучиш себично и егоистички, кога тебе ти се поважни твоите излегувања по диска и пијанчења до сабајле и забави од животот на твоето дете , јас не знам колку посебично створење може да постои на светов, ако имаш ваков став не знам кој би те земал за жена, па ако сакш биди и поубава и од сите фотомодели на светов.


Мојот став е дека сите што се за абортус на еден здрав ембрион за мене се првенствено убијци а ко второ непријатели на сопствениот народ. Ако мене ми се случи тоа зависно од ситуацијата и односите со мајката може да има или да нема брак. Како и да е подобро вонбрачно дете со два родитела отколку еден живот помалку.
 
Член од
8 април 2007
Мислења
725
Поени од реакции
6
Aха не е убиство, во германија има закон кој вели дека намерно сопирање на продолжетокот на развој на ембрион постар од стадиум на 4 клетки се смета според законот за убиство.
А пошто кај нас не е тоа сеуште регулирано, ако мајката случајно се осмели да абортира без моја согласност (која никако нема да ја добие) ќе ја тужам на суд за убиство на моето дете.
Ако си подготвен да ги сносиш последиците и ако навистина можеш да се грижиш за детето, а ако и појасниш на мајката дека би ја тужел, ако и докажис дека го сакаш детето, тогаш тое е друга работа. Таа ке се чувствува заштитена и заедно ке можете да го одгледате тоа дете, а ако сакаш детето да расте здраво право ке мора да му дадеш љубоов онаа која ја заслужува. Напаметно е да се ожениш со типката во таква ситуација пошто детето ке е најсреќно кога двајцата родители ке се крај него.
Гледано од друг аспект, со ако такото и воопшто не го ни сака бебто па и рече на мајката прави со сакаш, онаа не е подготвена за толкава промена, а што е најтешко сама да се соочи со тие проблеми???? Шо праиме тогаш? Ако таа абортира ти нема да имаш крижа на совест што си ја отфрили и си и рекол со сакаш прави? Или најлесно е да ги судите само женските? Сигурно типката би имала пришини ако се одлучи на таков чекор:smir:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom