А ромази јадете ли?

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Јас овие ги знам како КАРАКУШКИ. Се ставаат во туршија, заедно со карфиол, морков итн итн и се многу вкусни киселки кога се. Јас ги обожавам такви, никогаш не ми е доста од нив.
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.504
Прв пат гледам и слушам за ромази.
Кај ги има......, зошто по пазариве не сум видел?
:)
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.529
Поени од реакции
5.719
Ја има и по пазари, сум гледал...
Ја викаат и чичока, и ( барем во Велес ј“рмлази)
Има стебло што личи на сончоглед и корења што личат, нели на компири
И латинското име и е Heliantus tuberosus​
(комбинација од сончоглед Heliantus annuus и​
компир Solanum tuberosum)​
Малку се незгодни за лупење, поради неправилниот облик
Инаку, најдобри ми се свежи, само излупени и измиени :)


VAŽAN IZVOR INULINA
Na našim prostorima još uvijek rijetka i zaboravljena namirnica, čičoka ili divlji krumpir izuzetno je zanimljiva zbog sadržaja inulina, neprobavljivog vlakna koje 'hrani' korisne bakterije u našim crijevima.
"Čičoka je idealna za čišćenje organizma, pomaže kod zatvora i jača imunitet"
Inulin je prebiotik što znači da stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevima koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje
BOGATSTVO MINERALA I VITAMINA
Čičoku odlikuje niska energetska vrijednost i bogat sadržaj vitamina i minerala. Izvor je kalija i fosfora, kalcija, magnezija i željeza. Sadrži vitamine B skupine, vitamin C, D i provitamin A tj. beta karoten. Izvor je esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može sam proizvesti
BLAGODATI ČIČOKE
- s obzirom na glikemijski index jednak nuli savršena je namirnica za dijabetičare
- odlična je za djecu koja piju antibiotik jer obnavlja crijevnu fluoru i jača imunitet
- pomaže kod zatvora i idealna je za sve ljude koji sjede i malo se kreću
- učinkovita je kod povišenog tlaka jer sadrži mnogo kalija
- stvara osjećaj sitosti, smanjuje apetit i ne deblja
- izvrsna je za čišćenje organizma posebice konzumirana u svježem obliku
 

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.659
Поени од реакции
8.659
Ја ги знам како јоролмази, под земја растат и имаат малку горчлив вкус ако не се лажам, порано ептен ги јадев, измиј, излупи и шибај. :)
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.343
Поени од реакции
79.153
Ромази, каракуши и јоролмази?
Ај признајте си дека ги измисливте сите овие...
 

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.232
Ромази, каракуши и јоролмази?
Ај признајте си дека ги измисливте сите овие...

Сигурно ги измислиле бидејќи навистина се викаат карајомазилци.
 
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.634
Поени од реакции
1.489
Јас овие ги знам како КАРАКУШКИ. Се ставаат во туршија, заедно со карфиол, морков итн итн и се многу вкусни киселки кога се. Јас ги обожавам такви, никогаш не ми е доста од нив.
И ја ги знам ко каракушки,бар така ги викаат кај нас :).
Ги имам пробано али коа бев дете.тоа мислам дека беше прв и последен пат да ги јадам :D.
 

perez9

расипано јајце
Член од
30 декември 2013
Мислења
1.041
Поени од реакции
991
Епа дајте семе да насадам во бавчата кај мене.
 
Член од
13 јули 2010
Мислења
2.793
Поени од реакции
6.206
Епа дајте семе да насадам во бавчата кај мене.
не ти треба семе...купи чичока од пазар...стави во земја и треба да си погоем малер од Тошо
Малерот за да не никнат....потоа сами се обновуваат....доволно е да остане едно "компирче" во земјата за да се обнови пак
 

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.094
Поени од реакции
9.016
Овие ги знам како шалгани и се доста вкусни и не се тврди и напорни како другите коренести зеленчуци.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Ко компир прошетан во Припјат :D

ај набројувајте уште имиња може и јас ќе ги знам под некое 20то :D
 

Kajgana Shop

На врв Bottom