Гулаш нека биде, по избор со свинско или говедско или мешано може...
Еве јас сега скоро готвев ќе ја ставам рецептата и сликата, aма уште еден ќе направам...
Гулаш со пире
Свинско месо на коцки околу 400 гр се пржи на зејтин со неколку главици сецкан кромид све дури кромидот не се карамелизира (ова е битно за да биде гулашот густ)...Се ставаат зачини- вегета, бибер, сол, црвен пипер...Пoсле тоа се става доматен сос околу 200 мл и малку зовриена вода, 2-3 ливчиња ловоров лист, малку лук сецкан и неколку зрна шеќер и се остава да се динста поклопено со капак на ниска темпертура...За време на динстањето треба да се внимава да не загори и затоа по потреба може да се достава вода све дури месото не стане меко...Јас околу 1,5 саат го готвев...
- Пире на стандарден начин направено и се сервира заедно све во чинија...
На магдоносот не му обрнувајте внимание многу...
А варијации на овој рецепт има многу...