Доброто со добро се враќа

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
господ исус христос е еден и единствен !!! и нема никој друг освен него
ова е само ник ако не ти е јасно !!!
--- надополнето: 17 јули 2012 во 15:49 ---

што е зло по тебе ???
Па, лично не мислам дека зло и добро постојат, сооглед да тие се творби на човекот, а не на природата. Оттука, како морални и етички творби, исто така како што не постоеле (пред да бидат создадени), може и да исчезнат, а во тој поглед она што е за мене зло, за друг е добро. Се е тука прашање на морални норми и правила кои со време се измениле и менуваат.

Но еве, за некого зло би било да се говори во име на Бог - Исус Христос, нели? Можеби и за мене е тоа некое зло.... И не само што е зло, туку е и крајно дрско, безобразно и неморално.

А од друга страна па кога ќе размислам, секој нека се вика како сака, макар и Адолф Хитлер, Беалзебуб, Ѓаол или Сотона нека се вика..

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
Па, лично не мислам дека зло и добро постојат, сооглед да тие се творби на човекот, а не на природата. Оттука, како морални и етички творби, исто така како што не постоеле (пред да бидат создадени), може и да исчезнат, а во тој поглед она што е за мене зло, за друг е добро. Се е тука прашање на морални норми и правила кои со време се измениле и менуваат.

не зборуваме за природата или потеклото на доброто и злото туку како актуелни и секојдневно присутни поими, мислам дека не си до толку наивен да не ги разликуваш двете што преставуваат.
дефиниции за овие поими нема, али затоа сите ги чувствуваме на себе и знаме да ги разликуваме.

Но еве, за некого зло би било да се говори во име на Бог - Исус Христос, нели? Можеби и за мене е тоа некое зло.... И не само што е зло, туку е и крајно дрско, безобразно и неморално.

по однос на ова на станува збор за лажно преставување си помешал поимите, едноставно се изнесуваат примери од верската поука а каков ник ќе носи некој е најмалку битно !!! важна е целта негова а таа е во согласност со христовата вера.
друго ги имаш ли ти механизмите со кои можеш да оценуваш што е доброто или лошо во однос на ова . крајно некултурно дрско и безобзирно е да се коментираат туѓи постапки или дела за кои не си повикан да судиш.
Само еден може да ни суди на сите нам Господ Исус Христос и никој друг.
А од друга страна па кога ќе размислам, секој нека се вика како сака, макар и Адолф Хитлер, Беалзебуб, Ѓаол или Сотона нека се вика..

што секако не би преставувал лично тој фала богу

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
не зборуваме за природата или потеклото на доброто и злото туку како актуелни и секојдневно присутни поими, мислам дека не си до толку наивен да не ги разликуваш двете што преставуваат.
дефиниции за овие поими нема, али затоа сите ги чувствуваме на себе и знаме да ги разликуваме.

по однос на ова на станува збор за лажно преставување си помешал поимите, едноставно се изнесуваат примери од верската поука а каков ник ќе носи некој е најмалку битно !!! важна е целта негова а таа е во согласност со христовата вера.
друго ги имаш ли ти механизмите со кои можеш да оценуваш што е доброто или лошо во однос на ова . крајно некултурно дрско и безобзирно е да се коментираат туѓи постапки или дела за кои не си повикан да судиш.
Само еден може да ни суди на сите нам Господ Исус Христос и никој друг.

што секако не би преставувал лично тој фала богу
Па кога веќе ја зачнавме темата „Доброто со добро се враќа“, зошто и да не позборуваме малку и за потеклото и природата на доброто и злото?
Не гледам ништо негативно во тоа, со оглед на фактот дека од кога почна темава, цело време се зборува за религискиот аспект на изреката, заборавајќи при тоа дека самата по себе содржи длабок философски концепт.
А иначе воопшто не сум наивен за да ги разликувам обете, мојот став ти го кажав. Еве ќе го повторам, „лично не мислам дека зло и добро постојат, сооглед да тие се творби на човекот, а не на природата. Оттука, како морални и етички творби, исто така како што не постоеле (пред да бидат создадени), може и да исчезнат, а во тој поглед она што е за мене зло, за друг е добро. Се е тука прашање на морални норми и правила кои со време се измениле и менуваат.

Но еве, за некого зло би било да се говори во име на Бог - Исус Христос, нели? Можеби и за мене е тоа некое зло.... И не само што е зло, туку е и крајно дрско, безобразно и неморално.“

Така да, оттука, само би додал дека би сакал некој од нашите муслимански браќа на форумов да прозбори на темава, затоа што имајќи в предвид дека Ти си ја започнал, а поготово што никот ти е Исус Христос, имам впечаток дека несвесно правиш злоуоптреба на етичкото и морално сфаќање на поимите за Добро и Зло, а со тоа малку фали и на оваа тема да доведеш општ хаос и караници на основ религија - атеизам.

Според мене, не само што ти вршиш евтино идолопоклонство, те цитирам „на ова на станува збор за лажно преставување си помешал поимите, едноставно се изнесуваат примери од верската поука а каков ник ќе носи некој е најмалку битно“ туку и од луѓево ги поткреваш најниските страсти.

Оттука ти правиш зло.

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
Така да, оттука, само би додал дека би сакал некој од нашите муслимански браќа на форумов да прозбори на темава,
dobro e sto ni ja prestavi svojata podmolna priroda nametnata pod koza na jagne pogolemo idolopoklonstvo od islamot nema, celata taa relicija se temeli na eden idolo poklonik illa (bog na mesecinata ) se znae koja e vistinata samo edna svetoto trojstvo otecot sinot i svetiot duh se drugo e eftina laga posebno takanrecenata religija koja propagira mir so sebe :гомце:

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Така да, оттука, само би додал дека би сакал некој од нашите муслимански браќа на форумов да прозбори на темава,
dobro e sto ni ja prestavi svojata podmolna priroda nametnata pod koza na jagne pogolemo idolopoklonstvo od islamot nema, celata taa relicija se temeli na eden idolo poklonik illa (bog na mesecinata ) se znae koja e vistinata samo edna svetoto trojstvo otecot sinot i svetiot duh se drugo e eftina laga posebno takanrecenata religija koja propagira mir so sebe:гомце:
Ти си злобен човек. Ај шо си злобен, туку дебело наседна на добра провокација.

Ниту сум муслиман, ниту имам намера да бидам. А браќа ги викам, затоа што ми се браќа како луѓе, исто како и ти што си ми брат.
Изгледа си заборавил што си пишал „Благодатта доаѓа од сето она што е добро. Но, најмногу заради љубовта спрема братот.

Ти не си способен да сфатиш што зборуваш, а камо ли да правиш дестинкција меѓу добро и зло.

Ти не само што не си христијанин, туку не си ни човек, кога не знаеш да живееш со оние покрај тебе. А си опнал име Исус Христос. Пу јаз`к нека ти е.
Еден атеист овде најде памет да ти соли.. ццц и после атеистите ова атеистите она..

Знаеш овде да шириш морал и етика, христијанство и не знам што, ако се појави нешто што не ти се допаѓа, одма шириш дефетизам, ксенофобија, демагогии тераш и сл исл. Ист си како оние твоине браќа религиозни..

Е брат, заради такви како тебе, а и заради религијата, сама по себе, треба да се стави крај еднаш за секогаш на религијата како концепт. Оти се додека постојат луѓе како тебе, ќе ја злоупотребат, а нејзиното вистинско дејство, таа си го исполнила кога требало.

Ама ај. очигледно има претерано инфантилни створења на планетава...

П.С. А што пропагира твојата религија? братство и мир? Дистинкција меѓу добро и зло?
Патем речено да научеше нешто од твојата религија, наместо да зборуваш за пропаганда и пропагирање, - очигледно признаваш дека религијата е пропаганда..

Не знам колку години имаш но терба да се засрамиш. Тешко на твоите деца (ако имаш) ако ги учиш вака..

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Samo budali i idioti se sluzat so navredi
pametni diskutiraat na nivo !!!
Ништо навредливо не сум ти рекол. Ти си тој што почнуваш...

Дека си инфантилен, инфантилен си. Тоа не треба да те навредува, евидентно е од се погоре што пиша во конверзација со мене. Да ставиш барем прст на глава па да размислиш малку што зборуваш и од тоа инфантилен да извлечеш поука..

Ти си тој што почнува со навреди..

И дај зборувај за темата...

те прашав нешто погоре.. одговори ако знаеш.... оти со вакви изјави „ni ja prestavi svojata podmolna priroda nametnata pod koza na jagne pogolemo idolopoklonstvo od islamot nema, celata taa relicija se temeli na eden idolo poklonik illa (bog na mesecinata ) se znae koja e vistinata samo edna svetoto trojstvo otecot sinot i svetiot duh se drugo e eftina laga posebno takanrecenata religija koja propagira mir so sebe:гомце: “ не знам во која црква те примаат. Да не си во некоја секта случајно?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Успеа да го изнервираш Исус Христос... и го натера да користи погрдни зборови...
Ашколсун :)
ќе го вратат во рајот... или можеби..... Јахве е ифритосан - ки знај!! :)

П.С. негов проблем што се нервира, малку нека се чита какви зелени треска, после атеистите и муслиманите му биле криви.. Ем создава тема за морал и етика, ем добива коректен однос и дебата, а ем кадро ем немадро...
Шо би рекле турцине - Ем фукара ем сики бујук..

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Епа ако е така пријателе, тогаш ти не си способен ни за критика, па така, испаѓа дека секој што те критикува е означен како Трол нели?

Каде ти е образот? Јас имам еден, ти го дадов, сакаш уште еден? Нели доброто со добро се враќа? Вака ли враќаш? Вака ли учиш на христијанство и морални вредности?
А да те потсетам што си пишал кај себе на профил, преземено од http://www.mkbible.net/isus/101.php ?

Еве... :
Во доброто помага Бог, а во лошото демоните. Но, тоа зависи од нашата волја. Треба себеси да се принудуваме на доброто, но знаејќи ја својата мерка. Треба да ја проучиме својата душа и она што е полезно за неа. На некого му е полезно да се моли повеќе, на некого да чита или да пишува. И да се чита е полезно, но подобро е да се молиш нерасеано, а уште подобар е плачот. Како на кого му дава Господ. Конечно, станувајќи од постела, треба да Му благодариме на Бога, потоа да се каеме и да се молиме до ситост. А потоа добро е да се чита за да се одмори умот. Потоа пак молитва и работа. Благодатта доаѓа од сето она што е добро. Но, најмногу заради љубовта спрема братот.

Знаеш што? Не си ти христијанин, ниту си бил, ниту ќе бидеш. А твојава смисла за добро и зло, задржи си ја за себе, не ја наметнувај и не кажувај дека е објективна... смешно е...само ќе се брукаш без потреба...

Дај и ти ко Исус, урни си го храмот на срам што си го изградил и подигни нов ебаго!

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
Јас сепак би сакал д ами одговориш намерно.

И пред се разумно.:)
Дури и кога би сакал, совесно(y) не би можел да се повторувам во кажаното: штом некој одбива да разбере, 10 на 70-та патиo_O одговорување не би било доволно, нели?

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
И ти си способен за добро????:confused::confused::confused:
Оди клањај се на твојот Исуса...
А тоа дали доброто се враќа со добро, или лошото се враќа со лошо, пријателе, се вика Карма а не христијанство.
Така да иди из:drk:ај си го на исус еднаш и не ни пробувај да споредуваш религија со добро.
Вие сте способни само за деструкција, затоа ќе ви се врати со деструкција, внатрешна.
Ќе ве нема пријателе наскоро... жално што ве има веќе толку долго....
Поздрави ми го исус...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
И ти си способен за добро????:confused::confused::confused:
Оди клањај се на твојот Исуса...
А тоа дали доброто се враќа со добро, или лошото се враќа со лошо, пријателе, се вика Карма а не христијанство.
Така да иди из:drk:ај си го на исус еднаш и не ни пробувај да споредуваш религија со добро.
Вие сте способни само за деструкција, затоа ќе ви се врати со деструкција, внатрешна.
Ќе ве нема пријателе наскоро... жално што ве има веќе толку долго....
Поздрави ми го исус...
Доброто со добро се вика карма а?

Де ако сакаш помогни ми да разберам од која религија беше тоа кармата? :facepalm:

Абре несвесни атеисти....за жалење сте....ни буда нема да ви помогне ...со неговата карма...:pos:

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
Доброто со добро се вика карма

Де ако сакаш помогни ми да разберам од која религија беше тоа кармата? :facepalm:

Абре несвесни атеисти....за жалење сте....ни буда нема да ви помогне ...со неговата карма...:pos:
Ѓурџи, брате почна да ми недостигаш....:P:P
И повторно си тука со погрешен аргумент бидејќи не си ме сватил.
Прочитај убаво, никој не рече дека верува во карма, само кажав факт што е што.
Ваљда до сеа свати во што се не верувам мајке ми...
Поздрав

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ѓурџи, брате почна да ми недостигаш....:P:P
И повторно си тука со погрешен аргумент бидејќи не си ме сватил.
Прочитај убаво, никој не рече дека верува во карма, само кажав факт што е што.
Ваљда до сеа свати во што се не верувам мајке ми...
Поздрав
.
Брат, лошо е кога човек ги лаже другите, а најлошо е кога се лаже самиот себе...
Ова горново, со големите букви,е дадено како констатација, тврдење, и покрај тоа што не знаеш дали е така или не....туку само веруваш дека е така. Затоа не се лажи самиот себе, признај си во што веруваш.
За жалење. за жалење сте атеистиве....:sleep:

Kajgana Shop

На врв Bottom