Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Pocituvani hristijanski vernici, jas bi Ve zamolila dokolku imate nekoj logicen odgovor da dadete za vasata vera, bi bila srekna, sepak vo zivotot sakam da ja spoznaam vistinata a ne da bidam muslimanka, samo zatoa sto moite roditeli se muslimani, ili hristijanka samo zatoa sto nasite predci bile i t.n i tn.
А дали доколку ти одговориме на прашањата и испадне дека вистината е во христијанската вера, дали ти тогаш би имала слобода да си ја смениш верата? Те прашувам затоа што имам читано за муслимани татковци кои ги убиле своите ќерки заради тоа што поверувале во нешто друго, а и за сопрузи муслимани кои ги убиле своите жени затоа што поверувале во нешто друго.

Според Шерјатот (Исламското право) казната за напуштање Ислам е смрт. Да да, ни повеќе ни помалку туку смрт (бесење, стрелање). Па затоа те прашувам дали тебе воопшто ти е даден избор за веруваш во нешто друго (во други докази), или пак едноставно со смрттна казна си принудена да веруваш во она што веруваш. Доколку ти немаш избор, тогаш залудни ќе бидат нашите одговори, докази, убедувања, бидејќи ти едноставно заради притисокот од твојата средина не би имала можност да поверуваш во нешто друго.

Ова, верувам ќе се согласиш, е малку чудно затоа што ако доказите во исламот се толку очевидни, тогаш зошто исламските авторитети би морале со смртни закани да ги заплашуваат верниците да не би ги случајно ги испитале и останатите докази и да поверуваат во некоја друга вера.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Така е, другарице, ама ако и ти веруваш дека Ева е направена од реброто на Адам, нема баш многу да се поклопиме со мислењата.

Историски, Исламот е Христијанство II дел... или Јудеизам v3.0. Смешно е кога човек чита како се натегате едни со други околу тоа на кого му е поголем или чиј дедо боже е пофраер.

И уште нешто. Да браниш религија која тебе како пол те понижува, обезвреднува и не те смета за релевантна е, според мене, тужно. Некому може му одговара така.

Член од
20 август 2011
Мислења
43
Поени од реакции
23
Бидејќи Мики ја пикна главата во песок, еве прашање до сите христијани на форумот. Често сретнувам дека многу христијани биле убедени во вистината на христијанството преку тоа што согледале остварени пророштва дадени во црковните книги. Дали може некој да ми посочи ЕДНО ЕДИНСТВЕНО веродостојно остварено пророштво?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.911
Поени од реакции
12.462
Бидејќи Мики ја пикна главата во песок, еве прашање до сите христијани на форумот. Често сретнувам дека многу христијани биле убедени во вистината на христијанството преку тоа што согледале остварени пророштва дадени во црковните книги. Дали може некој да ми посочи ЕДНО ЕДИНСТВЕНО веродостојно остварено пророштво?
а каде си ги сретнал тие христијани и од која што би рекол колегата форумџија од 38 или 39 илјади деноминации, правци тоа го велат? Од кои црковни книги ако може да посочиш се дадени пророштвата кои според истите христијани биле остварени и кога си ги прашал, дали ти одговориле конкретно кои пророштва се оствариле?

Член од
20 август 2011
Мислења
43
Поени од реакции
23
а каде си ги сретнал тие христијани и од која што би рекол колегата форумџија од 38 или 39 илјади деноминации, правци тоа го велат? Од кои црковни книги ако може да посочиш се дадени пророштвата кои според истите христијани биле остварени и кога си ги прашал, дали ти одговориле конкретно кои пророштва се оствариле?
Ги читав темиве за религијата овие дена, и во неколку наврати ја сретнав таа изјава, ми се чини дека еден форумџија под ник Генезис ја имаше напишано. И Мики тврдеше дека има многу такви пророштва. Затоа ме заинтересира кои се тие остварени пророштва и во кои книги се среќаваат...

Значи не се обидувам да бидам ироничен, прашувам затоа што сакам да знам...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.911
Поени од реакции
12.462
Ги читав темиве за религијата овие дена, и во неколку наврати ја сретнав таа изјава, ми се чини дека еден форумџија под ник Генезис ја имаше напишано. И Мики тврдеше дека има многу такви пророштва. Затоа ме заинтересира кои се тие остварени пророштва и во кои книги се среќаваат...

Значи не се обидувам да бидам ироничен, прашувам затоа што сакам да знам...
Ок, ако никој друг не може да помогне, да го насочи човекот кон информациите за пророштвата...ова го најдов со срч по темите, дискусија за пророштвата во Библијата
http://forum.kajgana.com/threads/Библиски-Пророштва.16794/
Постојат и други извори, линкови...
Пророштво во Стариот Завет за Пресвета Богородица

http://preminportal.com.mk/content/view/3438/68/
За Светиот Пророк Исаија

Св. Козма кој е споменат од Мики1
http://www.pravoslavna-srbija.com/forum/index.php?topic=1546.0

И така натаму. ова е што можам да помогнам со извори на информации. За она што го има пишувано Генезис, најверојатно ќе треба да го прашаш него или некој што е запознаен со неговите дискусии

Член од
25 август 2011
Мислења
109
Поени од реакции
6
za zhal nikoj od pochituvanite vernici muslimani ne mi odgovori koja godina e spored muslimanskiot kalendar., i bez mnogu filozofija ve molam ., samo me interesira tochnata brojka na godinata
1432

Па затоа те прашувам дали тебе воопшто ти е даден избор за веруваш во нешто друго (во други докази), или пак едноставно со смрттна казна си принудена да веруваш во она што веруваш. Доколку ти немаш избор, тогаш залудни ќе бидат нашите одговори, докази, убедувања, бидејќи ти едноставно заради притисокот од твојата средина не би имала можност да поверуваш во нешто друго
Zosto da ne mi e daden?Jas ne ziveam vo Arabija, koj ke me obesi Nikola Gruevski:pos:?

А дали доколку ти одговориме на прашањата и испадне дека вистината е во христијанската вера
E ajde de cekam, ama nikako da dobiam odgovor i se za vozvrat dobivam prasanja.
Ako znae nekoi neka odgovori, a ne da mi postavuva prasanja kako odgovor so cel da go izbegne odgovorot GOLEM minus za vas, bolje neka MCI.
Jas dadov primer kako se odgovara so dokazi,E AJDE DA GI VIDAM GOLEMITE HRISTIJANI KADE SE KRIJAT????

Историски, Исламот е Христијанство II дел... или Јудеизам v3.0. .
2 del???Pa vo biblijata pisuva za islamot i za nacinot na klanjaje kako sto klanjaat denesnite muslimani, a nieden hristijanin ne klanja, kako toa da e prodolzenie i jas ne sfakam o_O?
Eve uste ednas

Site pratenici koi se vo biblijata klanjale na ist nacin kako sto klanjaat denesnite muslimani.Islam znaci pedanost (posvetenost) na Boga i ne go dobil svoeto ime od lugeto, nego toa ime e direktno od Boga.Islam e vera na site Bozji pratenici (Noa, Ibraham,Mojsej,Isus,Muhammed) neka e mir i Allahov blagoslov na niv.Nacinot na koi se molat muslimanite stoenje, svitkuvanje i drugi pokreti ne e nesto nepoznato vo biblijata.Mnogu evrei i hristijani go smatraat muslimanskiot nacin na molenje mnogu miren.Nekoi smatraat za cuden nacin.Sakam da vi napomenam na site da se bide musliman e znaci da se predade na Bozjata volja.Muslimanite od hadisite naucija i dobija svoe moto kako da ziveat, da sakaat, da rabotat,da gi vospituvaat svoite deca, da dadat sadaka, da se molat i t.n Koga muslimanite se ucele kako da se molat na Boga, se ucele od primerite na Muhammed s.a.w.Dokolku hristijanite i evreite bi go zele i ucele primerot na molitvite so koi se molele Bozjite pratenici daden vo evangelieto, denes bi se molele na ist nacin kako muslimanite.

Eve VI dokaz za toa:

Ne, togas gi imav od ucebniceto za sesto oddelenie.Denes odluciv da ukradam nesto od biblijata.Koj vika deka jas ne sakam biblija, a uste poveke koga citam vakvi raboti??

Sto mislis nema, ne se plasam, eve sega

DOKAZI VO BIBLIJA DEKA SITE BOZJI PRATENICI I ISUS BILE MUSLIMANI

Muslimanite zimaat abdest (muslimansko cistenje) pred pocetokot na molitvata.
wudu.jpg

"Zatim se David podigao sa zemlje, oprao se, obukao cistu odjecu, usao u Bozji kuci i bacio se na zemlju (radi molitve)" Samuel (12:20)

"Treba da operu svoje ruke i noge tako da nebi umrli.i da to postane trajna naredba Aarona (Harunu) i generacijama koji ce doci" Exodus (30:21)

"I Moses (Musa) i Aaron (Harun) i njihovi sinovi su prali svoje ruke i noge." Exodus( 40:31)

Na pocetokot na molitvata muslimanite (znaci prvata pozicija) gi podigaat svoite race taka sto se ispraveni racete vo visina na glavata.

tekbir.jpg

"Molicu Ti se i obozavati Te sve dok budem ziv i u tvoje ime podizem svoje ruke"
Biblija (Psalmi 63:4)

Koga muslimanite gi podigaat svoite race vo visina na glavata izgovaraat "Allahu ekber" (Bog e najgolem)

"Bog je velicanstven i najvredniji nase molitve, u gradu nasega Boga, Njegovo sveto brdo" Biblija (Psalm 46:1)

Site Bozji pratenici klanjale na nacin kako sto klanjaat denesnite muslimani, ova vazi i za Isus (Isa.a.s) i negovite sledbenici.

sujood.jpg

Abraham (Ibrahim a.s) je pao licem na tle i Bog je sa njim razgovarao..... Genesis (17:31)

Moses i Aaron
"Pali su licem na tle, pred velicanstvom svoga Gospodara" Numbers (20:6)

Joshua
"Spustio je lice na tlo kod Gospodarovog broda, sve do sumraka" Joshua (7:6)

U vrijeme vladavine Salomona (Sulejman a.s)
....Spustili su se licima na tlo zemlje, pokraj puta i molili se... 2 Chronicles 7:3

(Za vreme na Nehemiah jasno e opisan nacinot na molenje)
...."Podizajuci ruke, i pognutih glava, i molili se svome Gospodara licima na tlu."
Nehemiah (8:6)

Isus
"Odmakao se malo dalje, spustio je glavu na tlo i molio se......Matthew (26:39)

duri i najbliskite sledbenici na Isus se molele kako muslimani
"Kad su sledbenici culi ovo, bacili su se iz straha licima na tlo" Matthew (17:6)

Elijah
"Sageo se na zemlju i spustio lice izmedju koljena" 1 Kings (18:42)
ruku 1.jpg

U vreme vladavine Salomona
"klecali su na koljenima, kraj puta s licima na tlu i molili su Bogu i zahvaljivali Mu"
2 Chronicles 7:3

sezde 1.jpg

....pali su, pred tronom licima na tle i molili se Bogu... Revelations (7:11)

sezde.jpg

Hajde da se sagnemo obozavajuci naseg Gospodara, spustimo na koljena pred nasim Gospodarom, nasim stvaraocem" Psalm (95:6)

.... ko ce spusti na prasimu kleca ce pred njim....Psalm (22:29)

"Manoah i njegova zena su pali licem na zemlju" Judges (13:20)

Kad su svi ljudi vidjeli to, bacili su se pokorne i placuci govorili:Gospodar je Bog, Gospodar je Bog" 1 Kings (18:39)

..pao na svoje lice, i placuci govorio:"O Gospodaru,Boze" Ezekiel (19:8)

David se uputio s mjesta juzno, i pao licem na tlo, sagibajuci se tri puta...."
1 Samuel (20:41)

I Joshua je pao licem na tle, molio se i govorio:Sta kaze Gospodar svome slugi?"
Joshua (5:14)

i proculo se da kada su Abrahamovi sljedbenici culi njihove rijeci, on je obozavao Gospodara saginjuci se ka zemlju" Genesis (24:52)

Dali i ti se molis kako sto se molele i Bozjite pratenici?????
Morame da sfatime deka lugeto koi gi odbral Bog da ja donesat Negovata objava se najdobri luge.Da ne se sledi nivniot pat i nacin e nelogicno i arogantno.Spusti se na zemja pred tvojot Bog i moli Go da te upati.Samo nasiot Bog moze da ne upati.

Molitvu obavljajte i zekat dajite i zajedno sa onima koji molitvu obavljaju i vi obavljajte
Kuran (2:43)
И уште нешто. Да браниш религија која тебе како пол те понижува, обезвреднува и не те смета за релевантна е, според мене, тужно. Некому може му одговара така.
Mnogu tuzno da znaes :place:.Uste pogolema glupost da napise nekoi :pos:.Vie ne si znaete za vasata vera da dadete dokazi, za moja ke zborite o_O

Proud to be a muslim,ај што ја имаш згрешено темата на која можеш да го фалиш Исламот (постои соодветна тема), ама све ми се чини дека имаш и одговори на сите можни прашања па зашто очекуваш некој нешто да Ти одговори?...:rolleyes:
Mi rekoa deka ne sum citala biblija pa morav da dokazam.Ama barem nekoj da si priznaese eve si citaat od SVOITE knigi, ama ne od pusta gordost, leta li magareto leta, a zosto?Abe leta..

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ne, togas gi imav od ucebniceto za sesto oddelenie.Denes odluciv da ukradam nesto od biblijata.Koj vika deka jas ne sakam biblija, a uste poveke koga citam vakvi raboti??
Aiii ja znaev deka Islamot e najzatucanata religija sto postoi, ama ti bre devojko go nadminuvas i toa. Za tebe treba da s eotvori frakcija u Islamot.

Se dodeka nosis samija na glavata, se dodeka ne se znae koj kogo ebe u vasite familii vie ne ste nisto poveke od PLEMENSKA ZAEDNICA.

Ako si edna od tie retkite sto stignala do sesto oddelenie, bravo me "vcudoneviduvas". No so seto ova sto go prasuvas go pobivas i toa sesto oddelenie.

Zosto prasuvas hristijanski vernici za nesto sto odnapred sakas da go otfrlis?

Prasaj me mene, prasaj gi ateistite i kje dobies odgovor WHO IS THE FUCKING ALAH?
--- надополнето: Aug 26, 2011 6:31 PM ---
Така е, другарице, ама ако и ти веруваш дека Ева е направена од реброто на Адам, нема баш многу да се поклопиме со мислењата.

Историски, Исламот е Христијанство II дел... или Јудеизам v3.0. Смешно е кога човек чита како се натегате едни со други околу тоа на кого му е поголем или чиј дедо боже е пофраер.

Kako be tuzno prijatele, oni uzivaat vo toa.:P

Za niv e sosema relevantno da bides predmet na mazzot, da bides pod nego itn...
--- надополнето: Aug 26, 2011 6:38 PM ---
Mnogu tuzno da znaes :place:.Uste pogolema glupost da napise nekoi :pos:.Vie ne si znaete za vasata vera da dadete dokazi, za moja ke zborite o_O
Devojko tvoeto (vaseto) ne e vera bre. Vaseto e fanatizam vo koj sekoj den svrsavate na rikanjeto na odzata od minareto.

Moram da priznaam ima i cesni isklucoci i kaj muslimanite, ama istite tie ne se klanjaat 5 puti dnevno i idat u dzamija samo zaradi drugite ne im prerecat.

Mnogumina se plasat da se deklariraat kako ateisti samo zaradi eventualnite problemi od idiotskite radikalni muslimanski fanatici.

Mozes kolku sakas da raskazuvas prikazni, nisto nema da go pobie faktot deka radikalniot islam e najgolemoto zlo na planetava.

Gledam si pisala si citala Kuran, Biblija, a to averojatno i drugite od vasata religija og pravat.
BIG FAIL MUSLIM GIRL - Citaj knigi, ama naucni, i razmisluvaj so svoja glava.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.763
Поени од реакции
31.930
navistina sum mnogu toleranten i imam razbiranje za site konfesionalnosti., no da tvrdish deka isus i negovite sledbenici bile muslimani koi se pojavuvaat so svojata religia so muhamed chii pochetoci zapochnuvaat duri 600 godini posle hristijanstvoto vo najmala umstvena umislenost e drska i provocira i producira kontraefek i kaj onie shto go pochituvaat i tugjoto mislenje., aj bidete barem ednash i malku realni vo nekoi svio tvrdenja ., znam deka vi e svet mesec ramazan ama toa ne vi dava za pravo da iznesuvate tezi koi samo se kontraproduktivni., i vo sebe ja nosat komponentata odenje na gjon pa ako uspee uspee ako nekoj prekuti dobro e .,

pred faktot deka islamot kako vera se pojavuva 600 g posle hristijanstvoto govori samo za sebe i dovolno argumentirano

a i se chudam na vakvoto pishuvanje ta neli e mesec na radost i tolerancija a ne obid za nametnuvanje na se ili nishto ako ne si so mene togash si protiv mene ., kako ke izlezete pred gospod ili muhamed koga vo svet mesec bogohulite

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Gledam si pisala si citala Kuran, Biblija, a to averojatno i drugite od vasata religija og pravat.
Јок, не читаат они Библија, ниту други христијански книги. Од каде знам? Многу едноставно: човек што само онака паушално ја разлистал Библијата не би поставил толку глупи прашања и не би тресел такви небулози од типот дека Исус, Мојсеј и библиските пророци биле муслимани. Муслиманите од типот на Proud to be a muslim читаат само исламистички т.е. антихристијански пропагандни памфлети и нивната содржина ја копи-пејстираат по форуми. Речиси сите нивни памфлети ги имам во печатена форма или во електронска верзија. Бидејќи ги преведуваат од англиски или од босански, често пати не знаат ни имињата како гласат на македонски јазик па така наместо евангелие по Марко пишуваат „евангелие по Марк“ (од англиското Mark) или наместо евангелие по Јован пишуваат „евангелие по Иван“ (од босанското Иван) и ред други лапсузи кои јасно укажуваат на тоа дека тие никогаш не отвориле Библија во рака, туку само копи-пејст од бајатите памфлети.
Да ги седнеш до тебе со Библија во рака им да ги натераш да ги најдат стиховите што ги препишуваат тука, иако ги имаат референците се кладам дека ќе им треба пола саат да ги најдат. Нема да знаат ни дали се во стар или во нов завет :)

Него имам една практична идеја. Ајде сите да и пишеме на муслиманкава дека прифаќаме ислам, белким така ќе олабави и нема веќе да спамира со исламистичка пропаганда по темиве. Ваљда ќе ни верува на збор. Белким нема да побара да ставиме експлицитни фотографии како доказ дека сме се сунетисале :)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
2 del???Pa vo biblijata pisuva za islamot i za nacinot na klanjaje kako sto klanjaat denesnite muslimani, a nieden hristijanin ne klanja, kako toa da e prodolzenie i jas ne sfakam o_O?
Јудеизам v.1.1 (прочистена од Баал -Маал и компанија) cca. 1300 г.п.н.е.
Јудеизам v.2.0 (aka Христијанство) cca. 150 г.н.е. (овде има пун курац верзии. Над 38.000.)
Јудеизам v.3.0 (aka Notorius Is' L-Am) cca. 600 г.н.е.

Како што можеш да забележиш, редоследот е v.1.1, v2.0, па тек после 500 години, v3.0. Верзијата не лаже. Провери си и на Windows-от или на word-от. Тоа што во Куранот пишува нешто што пишува и во Тората, никако не потврдува дека Куранот е повистинит. Ти се побркале лончињата.

Ова се вика историја. Запишано е и се знае. Нема религија која може да ја промени историјата.

Кога сме кај историја, бујрум, кликни на:

Хиндуизам cca. 5500 г.п.н.е.
Месопотамски религии cca. 4000 г.п.н.е.
Египетска митологија cca. 3000 г.п.н.е.

Во последниве две ќе си ги најдеш и Алах/Јахве и Исус, Муса, Исак-мисак... и Ева (вечниот дежурен кривец за све зло).

За да си знаеш која си и што си и од каде ти се верувањата! Да не си ги исплукаш корените несакајќи, нели!

Јас не верувам во богови.

Ти, пак, веруваш во религија која те понижува тебе лично и го понижува твојот род. Е, тоа е тажно.

Член од
20 август 2011
Мислења
43
Поени од реакции
23
Прво да му се заблагодарам на Лурз за линковите. Колку што гледам, христијанските пророштва можат да се поделат на две големи групи. Едната група се пророштва кои се даваат во стариот завет, па се обвистинуваат во новиот, а другата група се пророштва кои ги има во новиот завет, плус прорштва на некои други христијани кои не се во новиот завет, а кои се однесуваат на иднината. Овие првите не се многу валидни, со оглед на тоа дека новиот завет е редактиран неколку пати, така да воопшто не било тешко да се напише нешто што ќе изгледа како да е обвистинување на некое пророштво од стариот завет. Мене ми се поинтересни за анализа овие пророштва од втората група. Еве серија на такви пророштва за кои Мики тврди дека во голем дел се обвистиниле:

ПРОРОШТВА СВЕТОГ КОЗМЕ ЕТОЛСКОГ

1. Доћи ће време кад ће вам непријатељи узети и пепео са огњишта, али ви немојте издати и променити веру вашу, као што ће то да ураде.

2. Покушаће да реше ствари пером, али неће успети; 29 пута решаваће ратом, а једним пером.

3. С једнима ћете заноћити, а са другима осванути.

4. Ићи ћете да живите на друго место, а други ће доћи на ваше место.

5. Видећете 40 коња свезаних за један колац.

6. Многи ће умрети од глади, богаташи ће постати сиромашни, а сиромашни ће умрети од глади. Шака брашна - шака злата.

7. Доћи ће време да ће се хришћани клати између себе, препоручујем слогу и љубав.

8. Доћи ће време када ће светом управљати алала и балала (безгласне жице и машине).

9. Све што траже дајите, само душу спасавајте.

10. Доћи ће време кад неће бити ове слоге између свештеника и народа.

11. Зло ће вам доћи од начитаних.

12. Свештеници ће постати гори и безбожнији од свих.

13. Крв ће се пролити у Цариграду да заплива у њој трогодишња јуница.

14. Тако страшне ствари ће се догодити, да ће мајке превремено рађати од страха свога.

15. Наметнуће порез на кокошке и прозоре.

16. Доћи ће време кад ће ђаво свуда стизати с тиквом својом.

17. Папу да проклињете јер он ће бити кривац.

18. Људи ће постати сиромашни због недостатка љубави према дрвећу.

19. Ви ћете друге спасити, а други вас.

20. Много шта ће се догодити. Градови ће постати бараке!

21. Доћи ће време кад ће проклети демон изићи из јазбине своје.

22. Појавиће се у неко доба лажни пророк, не вјерујте му и не радујте му се. Поново ће се изгубити и више се неће вратити.

23. Доћи ће време кад ће хришћани устати једни против других.

24. Имајте крст на челу да би вас познали да сте хришћани.

25. Школа ће дати такве ствари какве вам ни на памет не могу доћи.

26. Видећете кола која јуре по пољани брже од зеца.

27. Доћи ће време кад ће људи разговарати са једног удаљеног места на друго, као у две суседне собе, као из Цариграда у Русију.

28. Видећете људе како лете по небу као црне птице и како бацају огањ на земљу. Они који у то време буду живели, трчаће на гробље и викати: „Изиђите ви мртви да легнемо ми живи".

Број 1. Нема коментар, толку е општо што може да значи било што.

Број 2. 29 пати со војна еднаш со перо, три пати со кугла, 4 пати со сарма. И глупости да напишам, не е доволно сликовито напишано.

Број 3. На Св. Козма му се има сонето оргија...

Број 4, Ако е ова пророштво, јас сум Вајат Ерп.

Број 5. Има некој видено 40 коњи врзани за еден колец? И што ако има?

Број 6. Голема работа, и во негово време се слушувало тоа, јако пророштво.

Број 7. Исто како број 6.

Број 8. Исполнето пророштво, но толку општо што апсолутно ништо не значи. Секој со малку фантазија можел вакво нешто да напише.

Број 9. Не е пророштво, совет е, и тоа глупав.

Број 10. Само уште една потврда дека христијанството зазира од читање.

Број 11. Исполнето пророштво, но уште во неговото време, така да не се квалификува како пророштво.

Број 12. Исто како 11

Број 13. Не знам за јуницата во Цариград, но крв се проливала по плоштадите на сите градови, со такво пророштво немаш промаш...

Број 14. Постојат недоносени деца, но не ќе да е од стравот.

Број 15. Порез на кокошки и прозори? Beats me.

Број 16. Ѓаволот со тиквата, уште еден елемент од христијанскиот фолклор, who cares?

Број 17. Папата е кривец, за што? Кој ќе ти каже...

Број 18. Точно, во Македонија луќето не ги сакаат дрвата, па се сиромашни. Затоа владата на Груевски спроведува акции за садење на дрва, со цел да развиеме љубов спрема дрвата и станеме богати...

Број 19. Пророштво, ептен прецизно, се е јасно...

Број 20. Ќе се случи многу тоа !!!! Ова е веројатно најсигурната работа што можеш да ја кажеш за иднината без да згрешиш...

Број 21. Јас демон немам видено, ако некој има, нека пријави...

Број 22. Ова е најопштото место во христијансите пророштва, сите го чекаат лажниот пророк, а тој никако да дојде. Кој чека...

Број 23. Не заебавај. Христијаните и не знаат ништо друго освен да се делат меѓу себе. Референца, Животот на Брајан. Ова не е пророштво, туку согледување на минатото и сегашноста...

Број 24. Не е пророштво, нешто помеѓу моден совет и заповед...

Број 25. Остварено пророштво, но со оглед на сиромаштвото на умот од пророкот, воопшто не било тешко да си прорекне ова.

Број 26. Св . Козма сонувал Формула 1. Остварено пророштво. Секоја чест.

Број 27. Ова е најточно пророштво, меѓутоа многу го имаат ова прорекнато, христијани и нехристијани, не одрекувам дека овој имал фантазија.

Број 28. Некој да видел живите да ги молат мртвите да станат, за тие да легнат? Не ? ОК

Не е страшно што некој старец пред 2-3 века си размислувал и фантазирал за иднината, страшно е што некој денес може да смета дека ова се пророштва, и уште остварени. Ало МИКИ...

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ќе ве молам без непотребни генерализации. Овој Козма не е претставник на христијаните, туку на православците. И адвентистичката пророчица Елена Вајт има утнатно неколку пророштва, па сепак никој заради неа не му префрла вина на христијанството, туку само на адвентизмот.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Aiii ja znaev deka Islamot e najzatucanata religija sto postoi, ama ti bre devojko go nadminuvas i toa. Za tebe treba da s eotvori frakcija u Islamot.

Se dodeka nosis samija na glavata, se dodeka ne se znae koj kogo ebe u vasite familii vie ne ste nisto poveke od PLEMENSKA ZAEDNICA.

Ako si edna od tie retkite sto stignala do sesto oddelenie, bravo me "vcudoneviduvas". No so seto ova sto go prasuvas go pobivas i toa sesto oddelenie.

a
abre miki zarem vakaa te ucii hristijanstvoto da se odnesuvaas ,, braavoo allaal da tiee mnogu dobraa veraa bilaa taa , tee molaamm beez navredii nee dolikuvaa na nisto toaaa
--- надополнето: Aug 27, 2011 1:19 PM ---
Јок, не читаат они Библија, ниту други христијански книги. Од каде знам? Многу едноставно: човек што само онака паушално ја разлистал Библијата не би поставил толку глупи прашања и не би тресел такви небулози од типот дека Исус, Мојсеј и библиските пророци биле муслимани. Муслиманите од типот на Proud to be a muslim читаат само исламистички т.е. антихристијански пропагандни памфлети и нивната содржина ја копи-пејстираат по форуми. Речиси сите нивни памфлети ги имам во печатена форма или во електронска верзија. Бидејќи ги преведуваат од англиски или од босански, често пати не знаат ни имињата како гласат на македонски јазик па така наместо евангелие по Марко пишуваат „евангелие по Марк“ (од англиското Mark) или наместо евангелие по Јован пишуваат „евангелие по Иван“ (од босанското Иван) и ред други лапсузи кои јасно укажуваат на тоа дека тие никогаш не отвориле Библија во рака, туку само копи-пејст од бајатите памфлети.
Да ги седнеш до тебе со Библија во рака им да ги натераш да ги најдат стиховите што ги препишуваат тука, иако ги имаат референците се кладам дека ќе им треба пола саат да ги најдат. Нема да знаат ни дали се во стар или во нов завет :)

Него имам една практична идеја. Ајде сите да и пишеме на муслиманкава дека прифаќаме ислам, белким така ќе олабави и нема веќе да спамира со исламистичка пропаганда по темиве. Ваљда ќе ни верува на збор. Белким нема да побара да ставиме експлицитни фотографии како доказ дека сме се сунетисале :)
ajj ti se molaam bes mudruvaanjaa nikoj ne ve teera da primaate islam,,

G

galaxy

Гостин
Сакам да ми предложите книга, или подобро, сајт за етика, историја на етика, етика пред христијанството, етика и морал ослободени од религија и сл. Значи нешто за етиката, ама напишано стриктно од атеист и со критично размислување за влијанието на античката етика врз модерната религја и на влијанието на религијата врз етиката.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom