Кабала и нејзината симболика

Член од
5 јануари 2006
Мислења
20
Поени од реакции
3
LisaRowe напиша:
не знам од каде ти се овие податоци... но, едноставно, не се точни... не знам колку си изучувал Кабала, али ако си прочитал малце, или си бил барем на еден состанок, ќе знаеш дека сето она на што се заснова било какво верување во Кабалата, е дел од Тората. Кабалата е создадена години по Тората, и тоа е факт.

Кабалата нема врска со магии. Да, можеби некој човек, практикувач на Кабала, во исто време се интересира и за магија, но тоа е све - Кабала и магии немаат никаква врска воопшто.

повторно, не знам од каде го извади сето тоа, али што и да си читал, прочитај пак. оти не е точно...
Lisa nemoj nikogas da velis toa e taka i tocka.Ne moze da bide fakt.Ajde pokazi mi 2 dokazi deka kabalata ne vlece nikakvi koreni od nesto postaro i deka nastanala posle torahot.Mene zborot mi bese deka glavnata filozofija na kabalata e toa sto taa go objasnuva univerzumot i se sto e vo nego preku takanarecenoto Tree of Life.E sega ovoj 'simbol' sto moze da sluzi za meditacija i za sfakanje na univerzumot i na energiite pomaga vo pravenjeto na magija.Eve na primer ti si Wicca.Vie na nekakov nacin direktno ili indirektno vlijaete na energiite i so toa pravite nesto sto denes se narekuva magija.Epa sega koga si Ceremonial Magician pravis nesto slicno no sekako toa sto go pravis moze da se objasni preku Tree of Life t.e preku kabalata.Ne znam na mene ovaa vrska mi e mnogu cvsta i zatoa mislam deka moze da se kaze deka ravenstvoto kabala=magick e donekade tocno.A i drugo.imam na mnogu mesta sretnato mislam vo kulturite na mnogu anticski religii kako celiot univerzum i procesite vo nego se objasnuvaat preku eden simbol ili crtez.I toa me naveduva da mislam deka celata filozofija na kabalata e mnogu postara otkolku sekoja denesna religija.

Член од
24 април 2005
Мислења
124
Поени од реакции
13
на што те наведува тоа да мислиш е едно, што е општо прифатено е друго. прочитај било што било каде за Кабала и ќе го видиш она јас што го зборувам.
на крај краева не е битно, ти имаш едно мислење, јас друго. едноставно, јас не го кажувам моето мислење, туку она што е општо прифатено како факт. разгледај било која страна или книга за Кабала и ќе го прочиташ истото.

3DS

Член од
19 јануари 2006
Мислења
52
Поени од реакции
0
LisaRowe напиша:
Кабалата нема врска со магии. Да, можеби некој човек, практикувач на Кабала, во исто време се интересира и за магија, но тоа е све - Кабала и магии немаат никаква врска воопшто.

Kako sto gledame od Nile i toj procital deka ima vrska so magija i kao sto kazav barem za mene jas toa go procitav vo LEKSIKON citat"Kabala e tajna evrejska misticna nauka koja se zanimava so razlicni tolkuvanja na nekoi mesta od biblijata(sakas reci tora, sakas talmud, sakas biblija star zavet, toa e slicno) i e kombinacija na magija na brojki i bukvi.I izvornoto znacenje i e intriga,spletka mistika.
Znaci poprvo bi mu veruval na tipot sto go napisal leksikonot(logicno a ne za provokacija) otkolku sto si slusala,razbrala a diskutabilno e i kolku sakale da objasnat sto tocno e kabala tamu vo Kalifornija kade si posetuvala(koj bi objasnuval tajni i magija? Bi go napravile lud a mozebi i ne smee da kaze se).

Член од
24 април 2005
Мислења
124
Поени од реакции
13
човек, барем во магија верувам безрезервно!

местото кое го посетив во калифорнија се вика центар за кабала. само главното училиште за кабала во светот... но не е ни битно тоа...
кабалата има разлика од верување до верување - како и све друго. како и да е, во почетокот на оваа тема, е напишано дека зборуваме за кабалата како еврејски мистицизам. ако е таков случај, ондак тоа што го напишав е непобитен факт. како и да е, денеска кабалата се проширува и се зголемува, се поврзува со зохарот, со минатото и сегашноста. денеска, кабалата е многу повеќе од наука на една религија.
но она што го напишав јас е кабалата како основен мистицизам за јудаизмот. за све друго, постојат илјадници различни опишувања и верувања.

3DS

Член од
19 јануари 2006
Мислења
52
Поени од реакции
0
LisaRowe напиша:
човек, Wicca сум! барем во магија верувам безрезервно!

местото кое го посетив во калифорнија се вика центар за кабала. само главното училиште за кабала во светот... но не е ни битно тоа...
кабалата има разлика од верување до верување - како и све друго. како и да е, во почетокот на оваа тема, е напишано дека зборуваме за кабалата како еврејски мистицизам. ако е таков случај, ондак тоа што го напишав е непобитен факт. како и да е, денеска кабалата се проширува и се зголемува, се поврзува со зохарот, со минатото и сегашноста. денеска, кабалата е многу повеќе од наука на една религија.
но она што го напишав јас е кабалата како основен мистицизам за јудаизмот. за све друго, постојат илјадници различни опишувања и верувања.

Ok np, temava e interesna,ke pisi uste nekoj nesto drugo ke procitame, ke naucime uste neso.I sto e toa wicca ustvari?

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
LisaRowe
А дали постои некоја поврзаност помеѓу некогашниот Сибела култ и Кабала учењата.Се има ли некој Wicca-рите да објаснувал нешто слично

Поздрав

Член од
22 март 2007
Мислења
9
Поени од реакции
0
Predmet na interes e:
Sto znaeme za vrvni naucni dostignuvanja vo oblasta na prirodnite nauki, metafizikata i Svetoto Pismo.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
ЗКОга пишуваш тема, даваш правец и насока на истата, не само една реченица и крај.

Затоа, седни сега, во постот после мене, напиши што за тебе е кабалата, како ја доживуваш, што ти мислиш, потоа одредени прашања кои те интригираат, интересираат, дај точки за дискусија итн.

Така се почнува тема, а не ова твоето. Нејсе, нов си, ваљда ќе научиш, иако не ми се верува, оти да седнеше и разгледаше, ќе видеше како се започнува сериозна тема.

Плус, темава е за во религија, а не во философија и психологија, затоа и ќе ја префрлам таму.
Ај сеа, на работа, среди си ја темата, оти ќе се изгуби со оф топик ако вака остане, а мене ме мрзи на туѓа тема да давам насока за разговор.

moof KOOZ tee

Mystis
Член од
26 ноември 2008
Мислења
361
Поени од реакции
63
Админот нека моите последни два постови и последните два постови на 1307 од темата прашања за христијанството ги премести во ова тема - Кабала

moof KOOZ tee

Mystis
Член од
26 ноември 2008
Мислења
361
Поени од реакции
63
А може и во веќе постоечката тема за Кабала.

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=11571&highlight=%EA%E0%E1%E0%EB%E0
сеедно, не знаев дека има таква тема...но колку што прочитав од 20-тина постови можеби 1 или 2 носат нешто во себе , другото е празно...

Ќе започниме од поодамна... За Абрахам, легендарниот претходник и прататко на Јудаизмот, Христијанството и Муслиманството.

Постојат чудни приказни за Абрахам во Стариот Завет. Така на пример, приказната за жртвување на овен наместо неговиот син Исак - така е обожуван богот Мардук, а не Јехова. Мардук барал од своите поклоници да проведат машко дете низ оган, и тоа она
првороденото или во овој случај првороденото со законитата жена а не најстарото дете со некоја од конкубините. Се зборува дека Терах Абрахамовиот татко дошол со Аврам (Абрахам) од Халдејскиот град Ур, Вавилонскиот град држава. Терах еднозтавно бил Вавилонец кој не можал да се снајде во Ур, скитал низ пустината со своето семејство и продолжил да го работи она на што навикнал. Можеби не се согласувал со неговите соседи и нивните богови па конечно го напуштил Ур и се населил во земјата Харан. Веројатно прифатил само еден бог, затоа што не е згодно да се патува со еден куп богови кои во тоа време тежеле 20-25 кг. по парче. Тие помалите би можеле да се испокршат ако би биле сите заедно врзани во вреќа. Било утешно да се разговара со нив и биле пријатно друштво, но се чини било позгодно во вреќите да има малку повеќе место за храна.Абрахам имал свое време на лутање и сите резервни богови што ги задржал неговиот татко биле претешки за носење. Можеби Аврам уште при делењето на
семејството од Терах наследил само еден идол а другите биле разделени на останатите членови. Во секој случај Абрахам имал
само еден бог.
Абрахам имал неколку синови. Кога станало збор за наследството синовите со неговите конкубини требало да добијат помал дел, а
Исак Сариниот син главниот дел од наследството. Најстариот син на Абрахам ја добил Светата Кабала со чија помош светот може да се создава и уништува. Се може да се промени, создаде, разори, да се добие власт над силите како на земјата така и под земјата.Тоа е делот од Кабалата наречен Масе Меркава (Ma'asseh Merkabah), постар од христијанската епоха а веројатно и од еврејските предци.

Околу Масе Меркава - Меркава не е онаа добро позната работа обично разгледувана во книгите за Кабала со броеви и слично на тоа. Трагите на Масе Меркава се наоѓаат во Египетската Книга на Мртвите. Ако постоел некој историски Мојсие или Моше, Масе Меркава би можело да биде она што е пренесено од Египет за време на лутањето по пустината. Според Кабалистичката легенда на почетокот беше една Тора, пред создавањето на светот, Тора на Празнината. Тоа не било пишана книга. Тоа бил Жив Дух.

Христијанството веројатно ја искористило оваа идеја и ја нарекло "Реч" или "Логос", но изгледа дека таа идеја е заедничка на сите древни народи.

Во раскажувањата за Кабалата, Тората содржи се што можеби било, се што е и се што може да биде. Сето тоа постоело како што мислата постои во умот. За ова се вели дека е содржина на умот на Творецот, првобитниот образец. "Невидлива Тора" е израз кој иденес се користи во Кабалата. Оваа невидлива Тора содржи "Реч" која се појавила да би создала се во Универзумот. Наречена е книга бидејќи содржи знаење. Колку од тоа знаење ќе постигнете толку ќе можете да имате.

Речено е дека оваа Невидлива Тора е архетип на сите работи кои постојат и таа останала кај Божеството-Креатор. Долу во светот
каде биле создадени првите луѓе постоела уште една, некој вид на скратена верзија. Оваа верзија Кабалистичката традиција ја
нарекува "Сефер Ха-Адам", "Книга на Човекот" или "Адамова Книга" во која се содржело знаење со чија помош секој човек би можел да научи да заповеда на сите сили на земјата и надвор од неа дури до патувачките ѕвезди и планетите.Она што човок не би можел да направи е да управува со силите надвор од планетите и силите на Ѕвездите, тоа не спаѓа во "Книгата на Човекот" туку во книгата "Тора". При "Падот" човекот се обидел да добие прекумерна власт, и тогаш "Адамовата Книга" му била одземена.

Легендите во Талмудот и елементите кои се припоени кон Кабалата изложуваат дека во текот на времето постоел еден човек по име

Енох или Ханох. Тој исто така се споменува и во Стариот Завет. За Енох се вели:"Тој одеше со Бог и исчезна".Истото се вели и за Језекил:"Шеташе со Бог и исчезна".Никаде не се вели дека ниеден од нив умрел.Според легендата кога првобитниот маж и жена ги изгубиле своите моќи им била дадена една друга книга. Таа книга носела моќ над многу рабти на овој свет, влијание на она што е на небото и она што е под небото. Не било тоа моќ туку само влијание. Книгата е наречена "Сефер Разиел" што буквално преведено значи "Книга на Тајната Божја".

Тоа не доведува до првите пишани книги за Кабала и Магија. Има многу книги кои се наречени "Сефер Ха-Разиел" од кои некои се
со корен во Римско време но повеќето потекнуваат од последните 1500 години.Кога за првпат се појавиле овие книги, Кабалата е нарекувана Раз или Сод, значењето на овие зборови е мистична или света тајна. За такви книги се велело дека содржат моќен дел од Кабалата. Тој дел од Кабалата се нарекува Масе Меркава или "Патот на Кочијата". Непосредните немитски книги за Масе Меркава се нарекуваат "Hekhalot" литература и често и претходат на христијанската литература.

За 1307 - на почеток веднаш за "Како горе така долу". Незнам зошто цело време се потпираш на ова би го нарекол(а така и се нарекува бидејќи е за првпат забележано на смарагдните таблици на Х. Т.) закон на Хермес Трисмегистус, кога тоа не е никаков ексклузивитет на Кабалата. Денес тоа може да се најде во секоја литература за Херметизмот и Магијата. Не велам дека не функционира, напротив Поврзаноста на Микро и Макрокосмосот е несомнена и очигледна, што сум го искусил и самиот. Кога лично бев воведуван во мистериите една од работите што ми беа речени уште на почетокот беше токму ова.

Не ми се допаѓа поделбата на класична и западна Кабала, а навистина таа поделба може да се сретне на повеќе места. Мислам дека она што некои го нарекуваат западна Кабала се само варијации на тема со мирудии кои се додадени а чие потекло се древните Индиски текстови и знаењата што потекнуваат од нив, заедно со некои трудови на луѓе кои се занимавале со западната херметичка мисла, но и Евреи кои преминале во Христијанството па се обиделе/уваат во кабалата да инкорпорираат христијански елементи(се разбира човек гледа тоа што сака да види па ти ги ловиш токму тие елементи - тоа што со вметнување на Шин во тетраграматонот се добива Јехешуах може но и не мора да посочува на ништо. што ако ти кажам дека со додавање на Шин може да се добие и моето име).Во горниов текст мислам дека разјаснив некои работи за изворот на Кабалата - еве ќе повторам, она што Мојсие го пренел од Египет е знаење кое го поседувале Египетските Свештеници или можеби и самиот Мојсие бил подучуван по храмовите на Нил, а на прашањето од каде тие го добиле тоа знаење одговорите не се за тука.
Што сакам да кажам - оној кој денес има намера да навлезе во овие тајни не би требало да двои Кабала од Херметизам или Окултизам или Алхемија сето тоа оди рака под рака.

Со оглед на тоа дека ти се заблагодари за твоето знаење на некои луѓе (Дајн Форчн една од првите луѓе кои на запад направи најсеопфатна систематизација нејзината Мистична Кабала - секоја чест за неа.)

Јас се заблагодарувам на Израел Регардие на неговото Дрво на Животот кое до ден денес е ненадминато,на Пердурабо кој пред своето време ги урна сите табуа во однос на тајната наука, на Сабазиус за неговите Попатни атракции.

Конечно мое мислење е дека Христијанска Кабала не постои.Јасно е дека Кабалата е со предхристијанско потекло.

Да ќе заборавев нешто за значењето и потеклото на зборот Kabbalah.Еве една од интерпретациите буквално од Еврејското "прима" а се однесува на примање знаење и тоа усно, а не знаење од книга. Друга, Ka - староегипетски збор за лик/слика, Abba - Арамејски за Татко и Alah - Арабски за Преисламскиот Бог. Значи Ликот нА Богот Татко.

п.с. овој пат не навлегов во технички детали од Кабалата со цел и на оние што чисто информативно сакаат да знаат за неа да не се откажат од читањето.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.155
Поени од реакции
83.914
Ова е мојот пост (ископиран некако, од темата Прашања за Христијанството) кој му предходи на твојов пост над мене. Додека пак твојот пост кој му предходеше на копираниов пост и така е содржан во цитатите од мојов пост, па нема потреба да го пренесувам (рачно). Всушност кој сака може да ги види таму, сеуште стојат.

Еднаш ми велиш "не можеме а да не ги приметиме сигналите (а тие се и многу повеќе од тоа)
кои укажуваат на Неговата божественост" а потоа "Не можам да ти го презентирам кабалистичкото гледање на Исус"
Нема контрадикторност во двата мои цитати. Околу ова сметам дека настанало недоразбирање. Ти побара од мене нешто што не постои (колку што знам) и што јас не ни го спомнав. Затоа ти реков дека не можам да ти го презентирам. Тоа што сум рекол дека постојат нешта кои укажуваат на Неговата божественост, не значи дека тоа е кабалистичко гледање на Исус. Затоа ти реков дека такво нешто, не можам да ти презентирам. Нештата кои кои укажуваат на Неговата божественост, се првенствено нешта кои индиректно укажуваат на Неговата божественост, а се однесуваат на Светото Тројство чиј што интегрален дел е Синот Божји. Но има и нешта кои директно се поврзуваат за Него, поточно за неговото име.

Недоразбирањето најверојатно настанало при предпоследниот мој пост:
Дури и доколку гледаме од еден поинаков духовен аспект*(а не од аспектот на официјалното Христијанство), не можеме а да не ги приметиме сигналите (а тие се и многу повеќе од тоа) кои укажуваат на Неговата божественост.
Болдираното не се однесува на насочено гледање кон проблематиката Син Божји. Тука мислам на глобално гледање на нештатата. Еден целосен светоглед. Карактеристичен животен став. Значи не станува збор за кабалистичко гледање на Исус, како што кажа ти.
Кабалистичко гледање на Исус како дисциплина не постои (или можеби јас не сум сретнал). Оттука и не можам да го презентирам (можеби и не знам, можеби има). Ако наредниов муабет некој го нарече Кабалистичко гледање на Исус, ОК.

Во секој случај ова е повеќе граматичко недоразбирање.
Се чини дека со Кабалава згазна на трула штица...
Како што е горе така е и долу.
Е околу горниов и долниов цитат, дури нема ни недоразбирање. Се сложувам со тебе.
Тоа што реков дека можат да се најдат нешта во кабализмот кои укажуваат на Синот Божји, во никој случај не е тврдење (од моја страна) дека сум врвен или било каков еминентен познавач. Но дури и како таков (неврвен, нееминентен) сепак можам на овој форум да изнесам некое мислење (секако доколку не ги прекршувам форумските правила, но и за тоа има надлежни). И кога некој смета дека не е така како што пишувам, нека ми укаже. Стварно, овој цитат долу одговара на вистината: моите познавања на оваа материја ни оддалеку не се задоволителни.
Се гледа дека немаш познавање од Кабала можеби нешто површно но површното познавање е полошо од незнаење така да ќе сметам дека за тебе Кабалата е непознаница.
Добро е што така сметаш, па доколку ти се укаже шанса се надевам, ќе поделиш нешто од твоето сугурно многу поголемо знаење. Како што направи, на пример, во понатамошниот дел од твојот пост.
Кабалата е поделена на три дела:
GMTRIA, Гематрија;NVTRIQVN, Нотарикон; и ThMVRH, Темура.
Сигурно е потребно, но времето и просторот верувам не дозволуваат подлабоки навлегувања, во оваа насока (што е Кабала, од што е составена, историјат и генеза...). Но, битно е да се покаже дистикнцијата помеѓу Мистчната (Западната) Кабала и онаа такнаречена класична. Иако првава извлекува есенција/основа од втората, сепак има некои елементи во првата, кои на класичната и се непознати. Нештата за кои зборувам погоре се извлечени од Западната*, но и од класичната. Мене твоите написи ми делуваат исклучиво класично (ако не се лажам). Последниот дел од твојот пост бара да се укаже на разликата помеѓу класичната и западната.

...за Кабалистите Исус е само пророк исто како и Мухамед и Буда.
Ова е став на класичните еврејски кабалисти. Дури не сум ни сигурен дека го сметаат и за пророк.
Кај западните кабалисти има поделба, по ова прашање, бидејќи некои ја знаат вистинската природа на Исус Христос.
Доколку се обраќа внимание на законот: [FONT=&quot]Како што е горе така е и долу[/FONT], не може да се негира отелотворувањето на Господ, заради откуп на нашите гревови. Божјата жртва (грубо кажано) е дел од неговиот план за наше спасување.
Дрвото на Животот не е само обична шема со симболика. Го нарекуваат метод на работа по кој функционираат божјите механизми. Типичен доказ за апсолутноста на погоре болдираното, бидејќи ја претсавува и Божјата Слика во човекот (односно макрокосмосот во микрокосмосот) и тн.. Многу може да се зборува за неговата симболика и значење.
Истото важи (последната реченица) и за Средниот Столб, неговата улога, поставеност, сефиротски состав и значење во однос на другите два. Во врска со тоа вреди да се спомене дека некои системи се качуваат само по овој столб.
На дното е Малкут (единствената сфера на Земјата), “заземјувањето” на Дрвото, кој е поврзан и со другите два столба. Неговата симболика во контекстот во кој зборуваме, може да се вклопи, но ќе го скокнеме (заради штедење време-простор).

За Дрвото на животот не се обидувај да ми објаснуваш бидејќи го знам и од лево и од десно и озгора и оздола со сите кореспонденции и гематриски вредности.

Во ред. Затоа околу симболиката, значењето на Сефиротите од Средниот Столб, во контекст на Светото Тројство, само ќе ги наредам асоцијациите без додатно објаснување:
Ќе тргнеме од врвот.

> Врховниот сефирот Кетер (Круна)
-почеток
- Вечниот Мудрец
–Највозвишен
- Амин
-Јас сум оној што е
-Кетер се манифестира преку Метатрон

>Тифарет
Магијска претстава:
-Достинствен Крал
-Дете
-Жртвуван Бог
Положба:
-Во центарот на Столбот на Рамнотежа (Средниот)
Имиња (меѓу другите): Крал, Син...
Духовното искуство кај овој сефирот се Визија за хармонијата на нештата и Мистериите на Распетието
Симболи:
Крст со Ружа, Крстот на Распетието...

>Јесод
Во Јециратските текстови се нарекува и Чиста Интелегенција бидејќи ги прочистува еманациите...
Кој од дел од Светото Тројство е познат како прочистувач?
Јесод е сфера на материјата позната како Етер на Мудреците. А Етерот е аналоген на Светиот Дух (не се мисли на физичкиот етер).
Нотарикон потекнува од латинскиот збор нотариус, препишувач. Постојат два облици на Нотарикон, по првиот секоја буква од еден збор се зема како почеток на друг збор така да од еден збор може да се обликува цела реченица. според тоа секоја буква од зборот BRAShITh, Берашит, првиот збор во постанокот земено за почеток на нов збор се добива-BRAShITh RAH ALHIM ShIQBLV IShRAL ThVRH, Берашит Рахи Елохим Шејеквебело Израел Тора, "На почетокот
Елохим виде дека Израел би можел да ја прими Тората (Законот)". Другиот облик на Нотарикон е обратен, почетните букви на зборовите од еден израз или реченица се земаат за да се состави еден или повеќе зборови.
Темурата е пермутација. Према одредени правила една буква се заменува со друга која е пред неа или зад неа во Алеф-Бетот, за ова сликовито да се прикаже ќе требаат и табели со буквите.
Многумина Атеисти и останати неверници, често се обидуваат да ги толкуваат нештата што не можат да бидат опфатени со човековиот разум додека е во инкарнација, па прашуваат ако е Бог створител на се, тогаш кој го створил него. Пред Бог нема ништо тој е Прв. Библијата всушност не започнува со нешто друго, туку со Господ:
BRAShITh (На почетокот), го има првиот слог BRA: B-B’nei ; R-Ruch; A-‘Ab. А тоа се елементите на Светото Тројство. Создавањето во својот зачеток го има Господ. А поентата ми е дека знаењето за троичната природа на Бог им е наговестено на луѓето уште многу пред неговото отелотворување. А докази за ова има и други.
Значи станува збор за асоцијации/паралели кон Светото Тројство. Некој би го поставил пршањето зошто баш Исус е тој отелотворен Бог, а ако е , дали нема и други?
Не, нема други. Точката од која доаѓа се и кон која се слева се е една. Во една само точка се пресекуваат временската и просторната оска на крстот, во чиј што центар е Божјата инкарнација (воедно и жртва), за откуп на нашите гревови.
Кога сме кај тетраграматонот тој е YHVH што значи буквата Шин ја нема во него.
Да, ја нема. И благодарам на укажувањето, но овој дел од мојот пост:
-Буквата Шин и нејзиното значење во контекст на тетраграматонот.
-не го имплицира тоа дека ја има, така да ниту тука не гледам потреба од демант.
Што се однесува до Јахве:
Го читаат Јахве, го пишуваат YHVH (Yod He Vau He) некаде може да се сретне и како YAHVAH. Широко е познато неговото основно значење, на што нема да се задржувам.
Но, доколку се вметне Шин точно во неговата средина, се добива YHShVH** (Yod He Shin Vau He), што би се прочитало како Јешуа или Исус (на нашки).
[FONT=&quot]Името на нашиот Господ Бог Исус Христос го содржи тетраграматонот во себе. [/FONT]

Од Јахве добивме Исус. Дали Јахве е Исус или Јахве се претвори во Исус.
Може да се дискутира што носи промената и што симболизира Шин (што ја изврши промената).
Дел од симболиката на Шин:
[FONT=&quot]Како случајно, едно од значењата на зборот (буквата) Шин на Еврејски е промена (шинуи).[/FONT]
[FONT=&quot]Шин го поврзуваат со јагленот. Поточно со огнот што тлее(Божјото Откровение) сврзан за него (Божјата Суштина). Јагленот симболизира непроменлива суштина, тајната на реченицата од Малахиј 3[/FONT][FONT=&quot]:[/FONT][FONT=&quot]6[/FONT][FONT=&quot]: “[/FONT][FONT=&quot]Јас сум Господ, јас не се сменив[/FONT][FONT=&quot]”[/FONT][FONT=&quot] (оваа реченица исто така ја поврзуваат со Шин). [/FONT][FONT=&quot]Огнот што тлее во него ја представува парадоксалната латентна присутност на силата што менува во неменливото. [/FONT]

[FONT=&quot]Грубо кажано, Бог не се променил. Истиот е, еден е.[/FONT]
[FONT=&quot]Исто така Шин со својот облик (многу личи на нашето Ш) претставува идеална симетрија (трите Столба од Дрвото) и најприродната позиција за него е врховната позиција во центарот каде и што е. [/FONT]
[FONT=&quot]Центарот на човековата историја и воопшто човештвото е Исус. Од него и кон него течат сите настани.[/FONT]
[FONT=&quot]Исус докажа дека е Месија исполнувајќи 300 пророштва од Стариот Завет. Така го познаа многумина. Таа бројка ни укажува на него, како и да свртиш. [/FONT][FONT=&quot]Како што е горе така е и долу.[/FONT]

... буквата Шин - 300 има иста вредност како и зборовите RVCh ALHIM, Духот на Елохим па затоа таа буква и е симбол на божествениот Дух.
Да, кабалистите повлекуваат аналогија помеѓу Шин и Светиот Дух (Етер или Акаша), оној кој ги обединува (владее над) елементите, таканаречениот петти елемент. Неговата врховна позиција (во зборот Исус, со букви распоредени во елементарниот пентаграм) укажува на неговото владеење над четрите елементи (верувам дека ти е позната кабалистичката компарација помеѓу деловите на тетраграматонот и елементите).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*-во Западната спаѓа и такнаречената Христијанска Кабала
**-некаде се среќава како YAHSHVAH

[FONT=&quot]За знаењето Фала им на Дион Форчн, Харав Јицак Гинсбург, Јашуа Соул Чрч, Франц Бардон и др.

[/FONT]

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.155
Поени од реакции
83.914
----------------------------------------------------------------------------------------------------

...на почеток веднаш за "Како горе така долу". Незнам зошто цело време се потпираш на ова би го нарекол(а така и се нарекува бидејќи е за првпат забележано на смарагдните таблици на Х. Т.) закон на Хермес Трисмегистус, кога тоа не е никаков ексклузивитет на Кабалата.
Не е ексклузивитет на Кабалата, а е ексклузивитет на реалноста (во која спаѓа и Кабалата). Самиот си кажа:
Не велам дека не функционира, напротив Поврзаноста на Микро и Макрокосмосот е несомнена и очигледна, што сум го искусил и самиот. Кога лично бев воведуван во мистериите една од работите што ми беа речени уште на почетокот беше токму ова.
На крајот од краиштата нема врска што не e дел од ниту едно класично кабалистичко дело, важно е на сила а и:
... оној кој денес има намера да навлезе во овие тајни не би требало да двои Кабала од Херметизам или Окултизам или Алхемија сето тоа оди рака под рака.
-што е точно.

Не ми се допаѓа поделбата на класична и западна Кабала, а навистина таа поделба може да се сретне на повеќе места. Мислам дека она што некои го нарекуваат западна Кабала се само варијации на тема со мирудии кои се додадени а чие потекло се древните Индиски текстови и знаењата што потекнуваат од нив, заедно со некои трудови на луѓе кои се занимавале со западната херметичка мисла, но и Евреи кои преминале во Христијанството па се обиделе/уваат во кабалата да инкорпорираат христијански елементи...
Ништо од она што го наведов не е земено од таканаречената Христијанска Кабала, чии автори сметаа дека Горниот Триаголник е Светото Тројство, а не Сефиротите по Средниот Столб.
Асоцијациите за сефиротите на Средниот Столб сите до една ми беа извадени од (делото) Мистична Кабала, на Дион Форчн.
Сметав дека не треба до толку да навлегувам во објаснување и да цитирам текстови (на Дион Форчн) за нив (за сефиротите на Средниот Столб). И самиот знаеш дека тие асоцијации се прилично силни во објаснувањата на Дион Форч. Особено кога е во прашање Тифарет. Толку се јасни и очигледни, што за ова:
SUKON;2237561 напиша:
...се разбира човек гледа тоа што сака да види...
-во случајов, не станува збор.
Самата Дион Форчн на повеќе места во книгата, кога зборува за Исус Христос го користи изразот нашиот Господ или нашиот Господ Исус Христос. Нејзината христијанска ориентација уште подобро може да се примети во Психичка Самоодбрана.
Дали Дион Форчн е сметана за дел од таканаречената Христијанска Кабала? Не. Ти како личност со антихристијански ставови – ја почитуваш:
SUKON;2237561 напиша:
...Дајн Форчн една од првите луѓе кои на запад направи најсеопфатна систематизација нејзината Мистична Кабала - секоја чест за неа.
На крајот, Овој диалог сметам дека нема никакво значење дали се води вака јавно или по приватни пораки, бидејќи не верувам во импактот врз популацијата на форумов.
Во никој случај немам право да те убедувам во било што, не го правам тоа (исто така не делува возможно обратното) . Само дебатираме,што ќе повторам, за жал, исто ни се фаќа дали го правиме вака или јавно.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.201
Еве сосема мало објаснување од таа наука. Само теорија, за некои можеби само полно неповрзани информации, за некои нешто повеќе.
Повелете линк!

П.С. Многу е долг текстот за да го копирам овде.

Kajgana Shop

На врв Bottom