Serpico
Сковинистратор / I'm Batman
- Член од
- 25 јануари 2007
- Мислења
- 11.166
- Поени од реакции
- 691
Од први септември оваа година стапи во сила законот за забрана за продавање на алкохол после 19:00 во лиценцираните трговски објекти. Речиси три месеци подоцна, гледајќи дека ретко кој најде за сходно да го објасни законот и причините поради кој е донесен, а пропратно да ги анализира ефектите од истиот, одлучив да спроведам едно мало истражување.
1. Причини и постигнувања
Според "муабетите" кои се вртеа околу фамозниот закон, официјалната цел на регулативата е да се намали бројот на млади "алкохоличари" (во наводници, бидејќи медицински гледано, алкохоличар е лице кое во тек на една година конзумира повеќе од 8 литри жесток алкохол). Покрај оваа причина, може да се исфилуваат комотно уште пар популарни "мис на светот" причини како: јавното здравје, култура на живеење и слично.
Дали оваа цел е постигната? Дали младите повеќе - не пијат?! Или само им е отежнат патот до алкохол преку купување во локалните трафики, а олеснат им е бизнисот на трговците од сивите зони кои во количка продаваат алкохол на лица под 18 години, по 19 часот?
Се согласувам дека сликата на стотици клинци во градксиот парк во Скопје околу полноќ, за време на летниот период, е тотално грда слика која треба да се искорени. И го поддржувам тоа. Е сега, прашувам: дали за регулирање на овој неред требаше да се донесе еден ваков закон, или просто требаше да се применуваат постојните регулативи како забраната за пиење на јавно место *, забраната за дамлосување на клупа *, забраната за продажба на алкохол на малолетници, забраната за конзумирање алкохол на малолетници?
Дали донесувањето на ваков закон е практично признавање на неспособноста на системот да се бори со појавата т.е. неспособноста на инспекторите да прошетаат по продавници и да проверат кому се продавал алкохолот т.е. неспособноста на полицајците да шетаат секоја вечер во парк и да полнат комбиња со алкохолизирани клинци? Дали требаше ригорозна мерка која на големо го оневозможува возрасниот Македонец да одлучи сам дали ќе купи и конзумира алкохол во 9 наутро или во 10 навечер?
*не сум сигурен за точното име на законот, ал смислата е таа.
2. Економски ефект
Познато е дека секој трговски објект во кој се продава алкохол (до 19, нормално) треба да има посебна лиценца за продажба на алкохол. На западот ова се вика off-licence за разлика од угостителските објекти кои имаат on-licence дозволи. Уште познато е и дека за обезбедување на оваа лиценца трговците ќе треба/треба да платат/платија 20.000 денари за период од две години. Апсолутно логично е да се претпостави дека оваа регулатива ќе ги погоди ситните трговци (маалски продавници) кои за да остварат минимален профит на продажбата на алкохолот, откако ќе соберат пари за оправдување на вложеното во лиценцата, ќе им треба или ненормално добра продажба на алкохолните пијалаци, или дигање на цените. Значи, се "исфрлаат" малите од игра - а профитираат "големите". Секое друго толкување е предмет на анализи од сиво-економски побуди и како такво не е во склад со темава која ја анализира применливоста на законот, како најважниот ефект од неговото носење. Покрај ова, се протежира "социјализацијата" по кафани и кафиќи кои ќе ве послужат со алкохол во секое време, нормално по цени кои се минимум 3 пати повисоки отколку по маркетите.
3. Компарација: Македонија vs. светот
Океј, еве некои податоци од Австралија:
-Тасманија воведува забрана за продажба на алкохол, како Македонија, со тоа што таму се поригорозни: забраната започнува во 18:00 часот по локално време.
-Нов Јужен Велс, Јужна Австралија, Викторија и Нов Зеланд ја воведуваат истата, која во историјата на Австралија е позната како Six o'clock swill.
Единственото интересно во овие податоци е дека овој закон во Австралија бил воведен во периодот помеѓу 1915 и 1917 година, зависно од териториите - а бил укинат меѓу 1937 и 1967 година (повторно, во зависност за која држава во Австралија станува збор). Македонија или прерано ја откри Америка, или предоцна ја откри Австралија.
сликата The Bar на Џон Брек, посветена на фамозниот Six o'clock swill
За САД, не би ни зборувал... Кај нив, во зависност од типот на лиценца (он или офф) односно местото на продажба (угостителски или трговски објект) постои временско ограничување, точно.
Кај најголем дел од нив, важи дека временското ограничување (кое кај нас стапува во фамозниот и мистериозен 19:00 часот) кај трговските објекти (најчесто културно означени како Ликер Стор) започнува најрано во 22:00, најдоцна во 05:00, зависно од државата. По угостителските објекти, ограничувањето е во зависност од работното време на објектот.
Америте имаа еден обид за прохибиција на алкохолот, која се покажа за неуспешна, па научиле од своите грешки - економски, најчесто.
Се обидов да најдам регулативи од ЕУ, или земјите од Европа (членки на ЕУ или не) но не успеав да соберам доволно материјали. Забележав сепак, дека во Германија законите се прилично либерални по ова прашање, слично е и на островот, иако таму постојат некои ограничувања. Сепак, на впечаток сум дека незнам за друга земја во светот во која постои закон кој вика дека после 19:00 часот не смее да се продава алкохол во трговски објекти (со лиценца, фала богу). Би сакал форумџиите ширум светот да помогнат со собирање на податоци, секој за земјата во која престојува или располага со информации по прашањево за одредена земја во светот - претежно земјите од ЕУ, кон кои се стремиме со воведување на ваквите закони.
4.Прашања
Ајде да направиме мала студија, да споредиме:
1. Дали Македонија го намалила бројот на деца алкохоличари со новиот закон?
2. Дали законот е по "европски" терк или е донесен од ракав?
3. Дали со законот голема група на граѓани не се силува финансиски и општо-по однос на слободата на одлучување, со регулативата која забранува пазарење пиво од маалска продавничка во ден кога има фудбал на ТВ, а работното време на македонецот кој е погоден како колатерална штета за сметка на младите (за кои како што напишав, и пред ова постоеа забрани кои ја имаа истата цел) најчесто завршува околу 16-17:00 часот?
Пред крај, мала статистика:
Europe's young: Drinking
(% teenagers drunk 20 times or more)
Denmark 41%
UK 29%
Finland 28%
Ireland 25%
Portugal 4%
France 4%
Italy 2%
Ако е штетен, забрани го секаде. Ако не е толку штетен што може да го вброи во задоволствата или пороците кои подлежат на личен избор, регулирај го со нормативи кои ќе предвидат дозволени места и начини на конзумирање. Ама, не ме врзувај со некој глупав 19:00 термин, после кој за едно ладно пиво ќе мора да одам до кафиќ и да платам меѓу 80 и 100 денари за 0.33 литри од најевтиното пиво. Ако има термин, зошто лиценци? Ако има лиценци, зошто 19:00?! Ако има закони, зошто уште еден - во 21-от век?
Или, во гените ни е да измислуваме топла вода?
1. Причини и постигнувања
Според "муабетите" кои се вртеа околу фамозниот закон, официјалната цел на регулативата е да се намали бројот на млади "алкохоличари" (во наводници, бидејќи медицински гледано, алкохоличар е лице кое во тек на една година конзумира повеќе од 8 литри жесток алкохол). Покрај оваа причина, може да се исфилуваат комотно уште пар популарни "мис на светот" причини како: јавното здравје, култура на живеење и слично.
Дали оваа цел е постигната? Дали младите повеќе - не пијат?! Или само им е отежнат патот до алкохол преку купување во локалните трафики, а олеснат им е бизнисот на трговците од сивите зони кои во количка продаваат алкохол на лица под 18 години, по 19 часот?
Се согласувам дека сликата на стотици клинци во градксиот парк во Скопје околу полноќ, за време на летниот период, е тотално грда слика која треба да се искорени. И го поддржувам тоа. Е сега, прашувам: дали за регулирање на овој неред требаше да се донесе еден ваков закон, или просто требаше да се применуваат постојните регулативи како забраната за пиење на јавно место *, забраната за дамлосување на клупа *, забраната за продажба на алкохол на малолетници, забраната за конзумирање алкохол на малолетници?
Дали донесувањето на ваков закон е практично признавање на неспособноста на системот да се бори со појавата т.е. неспособноста на инспекторите да прошетаат по продавници и да проверат кому се продавал алкохолот т.е. неспособноста на полицајците да шетаат секоја вечер во парк и да полнат комбиња со алкохолизирани клинци? Дали требаше ригорозна мерка која на големо го оневозможува возрасниот Македонец да одлучи сам дали ќе купи и конзумира алкохол во 9 наутро или во 10 навечер?
*не сум сигурен за точното име на законот, ал смислата е таа.
2. Економски ефект
Познато е дека секој трговски објект во кој се продава алкохол (до 19, нормално) треба да има посебна лиценца за продажба на алкохол. На западот ова се вика off-licence за разлика од угостителските објекти кои имаат on-licence дозволи. Уште познато е и дека за обезбедување на оваа лиценца трговците ќе треба/треба да платат/платија 20.000 денари за период од две години. Апсолутно логично е да се претпостави дека оваа регулатива ќе ги погоди ситните трговци (маалски продавници) кои за да остварат минимален профит на продажбата на алкохолот, откако ќе соберат пари за оправдување на вложеното во лиценцата, ќе им треба или ненормално добра продажба на алкохолните пијалаци, или дигање на цените. Значи, се "исфрлаат" малите од игра - а профитираат "големите". Секое друго толкување е предмет на анализи од сиво-економски побуди и како такво не е во склад со темава која ја анализира применливоста на законот, како најважниот ефект од неговото носење. Покрај ова, се протежира "социјализацијата" по кафани и кафиќи кои ќе ве послужат со алкохол во секое време, нормално по цени кои се минимум 3 пати повисоки отколку по маркетите.
3. Компарација: Македонија vs. светот
Океј, еве некои податоци од Австралија:
-Тасманија воведува забрана за продажба на алкохол, како Македонија, со тоа што таму се поригорозни: забраната започнува во 18:00 часот по локално време.
-Нов Јужен Велс, Јужна Австралија, Викторија и Нов Зеланд ја воведуваат истата, која во историјата на Австралија е позната како Six o'clock swill.
Единственото интересно во овие податоци е дека овој закон во Австралија бил воведен во периодот помеѓу 1915 и 1917 година, зависно од териториите - а бил укинат меѓу 1937 и 1967 година (повторно, во зависност за која држава во Австралија станува збор). Македонија или прерано ја откри Америка, или предоцна ја откри Австралија.
сликата The Bar на Џон Брек, посветена на фамозниот Six o'clock swill
За САД, не би ни зборувал... Кај нив, во зависност од типот на лиценца (он или офф) односно местото на продажба (угостителски или трговски објект) постои временско ограничување, точно.
Кај најголем дел од нив, важи дека временското ограничување (кое кај нас стапува во фамозниот и мистериозен 19:00 часот) кај трговските објекти (најчесто културно означени како Ликер Стор) започнува најрано во 22:00, најдоцна во 05:00, зависно од државата. По угостителските објекти, ограничувањето е во зависност од работното време на објектот.
Америте имаа еден обид за прохибиција на алкохолот, која се покажа за неуспешна, па научиле од своите грешки - економски, најчесто.
Се обидов да најдам регулативи од ЕУ, или земјите од Европа (членки на ЕУ или не) но не успеав да соберам доволно материјали. Забележав сепак, дека во Германија законите се прилично либерални по ова прашање, слично е и на островот, иако таму постојат некои ограничувања. Сепак, на впечаток сум дека незнам за друга земја во светот во која постои закон кој вика дека после 19:00 часот не смее да се продава алкохол во трговски објекти (со лиценца, фала богу). Би сакал форумџиите ширум светот да помогнат со собирање на податоци, секој за земјата во која престојува или располага со информации по прашањево за одредена земја во светот - претежно земјите од ЕУ, кон кои се стремиме со воведување на ваквите закони.
4.Прашања
Ајде да направиме мала студија, да споредиме:
1. Дали Македонија го намалила бројот на деца алкохоличари со новиот закон?
2. Дали законот е по "европски" терк или е донесен од ракав?
3. Дали со законот голема група на граѓани не се силува финансиски и општо-по однос на слободата на одлучување, со регулативата која забранува пазарење пиво од маалска продавничка во ден кога има фудбал на ТВ, а работното време на македонецот кој е погоден како колатерална штета за сметка на младите (за кои како што напишав, и пред ова постоеа забрани кои ја имаа истата цел) најчесто завршува околу 16-17:00 часот?
Пред крај, мала статистика:
Europe's young: Drinking
(% teenagers drunk 20 times or more)
Denmark 41%
UK 29%
Finland 28%
Ireland 25%
Portugal 4%
France 4%
Italy 2%
Ако е штетен, забрани го секаде. Ако не е толку штетен што може да го вброи во задоволствата или пороците кои подлежат на личен избор, регулирај го со нормативи кои ќе предвидат дозволени места и начини на конзумирање. Ама, не ме врзувај со некој глупав 19:00 термин, после кој за едно ладно пиво ќе мора да одам до кафиќ и да платам меѓу 80 и 100 денари за 0.33 литри од најевтиното пиво. Ако има термин, зошто лиценци? Ако има лиценци, зошто 19:00?! Ако има закони, зошто уште еден - во 21-от век?
Или, во гените ни е да измислуваме топла вода?