My Network Places - проблем

skech

United Will Rise Again
Член од
10 јули 2007
Мислења
186
Поени од реакции
37
Имаме ставено кабелски интернет и со рутер го делиме 3-ца. Имаме сите ист Workgroup и сите иаме шерувано фолдери. Проблемот тука е што двајца се наогаме ама неможеме да го најдеме третиот нити пак он нас. КОга ке побарам во My Network Places него го нема дури и коа ке напишам во адрес барот \\Името на компјутерот\ го дава еророт

"Име на компјутер" is not accessible. You might not have permissions to use this network resource. Contact the administrator of this server to find out if you have access permissions. Access is Denied

Доколку од кај компјутерот кој неможеме да го најдеме ке влезам во View Workgroup computers дава ерор
"Име на Workgroup" is not accessible. You might not have permissions to use this network resource. Contact the administrator of this server to find out if you have access permissions. The list of servers for this workgroup is not currently available.

Чаре!!!!!!

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
start - Control Panel - Administrative Tools - Local Security Policy -

после Local Policy - Security Options -

одиш Accounts: Limit local accounts use of blank passwords to console logon only

и постави го Disabled

Друг начин
Control Panel > Adminstrative Tools > Local Security Policy > Local Policies > User Rights Assignment > Deny access to this computer from the network - исфрли го "Guest" од листата.

Во Control Panel > User Accounts > Вклучи го "Guest" account.

Ако не успее ова пиши пак, има и други начини на решавање!

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Оваа работа никогаш ја немам сфатено. Значи компјутерите се подесени се како што треба. Имам дома 2 компјутери врзани во мрежа. Денес ги гледам двата во нетворк плејсис, утре не се гледаат, задутре од 7 до 10 се гледаат, а од 10 до 12 не се гледаат, па после пак се гледаат.
Не ми е јасно стварно како е можно. Ништо нема ни да наместам во сетинзите, а зависи од расположение се гледаат или не.

Има некој разумен одговор или објаснување за мојов пост (проблем)???

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Компјутерите се живи!!! Гарант се испокарале нешто:pos2:

Озбилно: Фрка има некоја во Group Policies или пак со Network sharing итн. Тутурутка сум за мрежи ејјј:kesa:

Член од
20 јуни 2007
Мислења
56
Поени од реакции
0
Оваа работа никогаш ја немам сфатено. Значи компјутерите се подесени се како што треба. Имам дома 2 компјутери врзани во мрежа. Денес ги гледам двата во нетворк плејсис, утре не се гледаат, задутре од 7 до 10 се гледаат, а од 10 до 12 не се гледаат, па после пак се гледаат.
Не ми е јасно стварно како е можно. Ништо нема ни да наместам во сетинзите, а зависи од расположение се гледаат или не.

Има некој разумен одговор или објаснување за мојов пост (проблем)???
Најчест проблем е: Мрежната картица, или кабелот! - доколку сетинзите ти се добро подесени.
Ако не се, тогаш провери дали и двата компјутери се на иста Workgroup-а и провери дали го имаш исталирано IPX/SPX Compatibile Trasport Protocol - ако го нема додади го!

skech

United Will Rise Again
Член од
10 јули 2007
Мислења
186
Поени од реакции
37
абе друже напраив тоа шо ми рече и пак нејке истото
друго нешо

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Start->Run
напиши regedit

Сега оди во

HKEY_LOCAL_MACHINE
SYSTEM
Control
Lsa
restrictanonymous

Ако клучот restrictanonymous има вредност различна од 0 пример 1 или 2 направи го 0 (нула)

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Најчест проблем е: Мрежната картица, или кабелот! - доколку сетинзите ти се добро подесени.
Ако не се, тогаш провери дали и двата компјутери се на иста Workgroup-а и провери дали го имаш исталирано IPX/SPX Compatibile Trasport Protocol - ако го нема додади го!
Кабелот ако не работи, нема да работи воопшто.
Мрежната ако е по некоја логика нема ниеднаш да не работи а не кога ќе и текне.
Воркгрупот е исти. Тоа спаѓа во сетинзи, а сетинзите се како што треба.
Пак не ми е јасно. Еднаш работи, еднаш не, а ништо не е ни сменето на компјутерот.

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Кабелот ако не работи, нема да работи воопшто.
Мрежната ако е по некоја логика нема ниеднаш да не работи а не кога ќе и текне.
Воркгрупот е исти. Тоа спаѓа во сетинзи, а сетинзите се како што треба.
Пак не ми е јасно. Еднаш работи, еднаш не, а ништо не е ни сменето на компјутерот.
Имаш подесени IP на сите компјутери.

Често се јавува проблем, ако на еден имаш да си зема автоматски а на друг имаш подесено.

Пример: првиот го пушташ компјутер (тој што си зема IP и си ја зема првата слободна 192.168.1.2), па, после го пушташ вториот кој е подесен на 2ка. Така ќе настане конфликт...

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Имаш подесени IP на сите компјутери.

Често се јавува проблем, ако на еден имаш да си зема автоматски а на друг имаш подесено.

Пример: првиот го пушташ компјутер (тој што си зема IP и си ја зема првата слободна 192.168.1.2), па, после го пушташ вториот кој е подесен на 2ка. Така ќе настане конфликт...
Наместено е и тоа. 192.168.1.10 и 11 се ИП адресите.
Друго нешто? Ви се јавил ли на вас проблемов?

neo-geo

The Empire Strikes First!
Член од
17 август 2005
Мислења
500
Поени од реакции
2
problemot se javuva poradi asociranje na ime kon adresa, vo ovoj slucaj ne asociranje
windowsot e malce glup na taa tema i treba da mu se kaze tocno sho da prai
e sea ili dns server, sto e nelogicno u tolku mali workgroup okolini ili sreduvanje na hosts fajlot

znaci ides u c:\windows\system32\drivers\etc
i go baras hosts fajlot, go otvaras so notepad
i u nego unesues ip adresa na kompjuterot i ime na koe da asocira

recimo

10.20.0.1 kompjuter1
192.168.10.1 kompjuter2
itn.
posle ova ke brka rabota
i koga browsate drugo pc u mreza, bolje vi e u run da pisete \\ime
otkolku view workgroup computer posto kao sho kazav pogore svarno e malce glup win i cesto znae da se uglavi

Член од
18 јануари 2006
Мислења
195
Поени од реакции
0
првин види дали имаш ping до нив
Обично ако Guest e на disbaled може тоа да го прави
пр. Guest ili Админ / дали имаш на нив некој пасс, ако си знаеш не би требало да имаш проблеми

mr.wicket

limitless..
Член од
20 јуни 2005
Мислења
5.127
Поени од реакции
519
Имаме ставено кабелски интернет и со рутер го делиме 3-ца. Имаме сите ист Workgroup и сите иаме шерувано фолдери. Проблемот тука е што двајца се наогаме ама неможеме да го најдеме третиот нити пак он нас. КОга ке побарам во My Network Places него го нема дури и коа ке напишам во адрес барот \\Името на компјутерот\ го дава еророт

"Име на компјутер" is not accessible. You might not have permissions to use this network resource. Contact the administrator of this server to find out if you have access permissions. Access is Denied

Доколку од кај компјутерот кој неможеме да го најдеме ке влезам во View Workgroup computers дава ерор
"Име на Workgroup" is not accessible. You might not have permissions to use this network resource. Contact the administrator of this server to find out if you have access permissions. The list of servers for this workgroup is not currently available.

Чаре!!!!!!
Кога не се гледаат во Мај Нетворк Плејсес, преку ран си пробал да пристапиш?

-- Start >> Run >> \\IP\C$

Имаш на двата ПЦ шер фолдер наместено?

Ping ако има нека не те буни.. има голема веројатност да имаш пинг а да немаш пристап до шерингот.

На самата мрежна Local Area Connection имаш активирано File and Printer Sharing?

Има многу варијанти пообјасни малце..

Ета за пример, кога нема да ги гледаш во Нетворк Плејсес, земи пробај да пристапиш како погоре што пишав (Start >> Run >> \\IP\C$) и ако даде некој ерор, кажи го може ќе можеме да ти помогнеме повеќе.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812

Чаре!!!!!!
E ovaka sea probaj da go pingas znaci vidi mu ja ip adresata i probaj go pingas ako ne uspees znaci nesto necini (kabel,ip adresa ,sabnet maska) a ako uspees da go pingas naj prosta rabota ides na toj kom desen klik na c,d particii na security odberi ja grupata Everyone i dadi full permisii(odnosno site kvardatcinja stikliraj gi ) i na dvete particii (ili kolku ima ) istoto i na seruvaniot folder .Za da raboti ovoa userot mora da bide najaven so administratorski akaunt( guest ne) i firewall ili spy bot search&destroy da bidat na off i bajdavej ne ni kaza dali na toj kom uopste stiga internet

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
problemot se javuva poradi asociranje na ime kon adresa, vo ovoj slucaj ne asociranje
windowsot e malce glup na taa tema i treba da mu se kaze tocno sho da prai
e sea ili dns server, sto e nelogicno u tolku mali workgroup okolini ili sreduvanje na hosts fajlot

znaci ides u c:\windows\system32\drivers\etc
i go baras hosts fajlot, go otvaras so notepad
i u nego unesues ip adresa na kompjuterot i ime na koe da asocira

recimo

10.20.0.1 kompjuter1
192.168.10.1 kompjuter2
itn.
posle ova ke brka rabota
i koga browsate drugo pc u mreza, bolje vi e u run da pisete \\ime
otkolku view workgroup computer posto kao sho kazav pogore svarno e malce glup win i cesto znae da se uglavi
Ovoa sto go kaza ti e ok ama ne znaci nisto vo ovoj slucaj posto i da ne e editiran host fajlot windowsot pusta broadcast paketi i go naodza kom ili po ime i ili po ip adrresa bez potreba od dns a so editiranje na host fajlot samo vrsis mapiranje na ime so ip adresa (eden prvobitenvid na dns serverite) i ovoa ne moze da pomogne vo ovoj slucaj moze samo da ja olesni mrezata, a nema da funkcionira ako im se staveni mreznite na obtain automatic ip (odnosno ruterot da dodeluva ip adresi)

Kajgana Shop

На врв Bottom