Ракомет на ОИ Рио 2016

• Креатор на темата Креатор на темата ColdSky
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 септември 2011
Мислења
5.450
Поени од реакции
5.576
Handball,_Rio_2016.png

Не сметајќи ги ОИ во Берлин 1936 година каде се играл „голем“ ракомет како олимпијски спорт, ракометот е релативно млад спорт кој се појавува за прв пат во Минхен 1972. На тој турнир се играло само во машка конкуренција. Златото го освоила нашата бивша држава Југославија.

Најголем број на медали во машка конкуренција имаат Шведска и Романија по 4, а СССР со 3.

Турнирот започнува на 6 август и ќе трае до 21 истиот месец.

Сите утакмици ќе се одржуваат во "Future arena" во олимпискиот комплекс.

526223756-general-view-of-the-future-arena-during-the-gettyimages.jpg

general-view-of-the-future-arena-at-the-olympic-park-in-rio-de-on-picture-id526098260

Екипите ќе бидат поделени во 2 групи

0_News%20draw_4.jpg

Откако ќе завршат групите следи нокаут фазата, која тргнува од четвртфинале и се игра по систем А1-Б4,А2-Б3,А3-Б2 и А4-Б1, победниците на првите две четвртфиналиња го играат првото полуфинале, а на другите две, второто.

Нешто околу репрезентациите :D

Данска

Екипа која го има Микел Хансен. Претставници на скандинавската школа. Цврста одбрана, брз пренос на топката, јака транзиција...добар тренер. Гудмундсон се покажа во Левен дека е прав наследник на Вилбек. Ако Ландин брани на своето ниво...и крилата им се како и секогаш смртоносни, нападот на медал е извесен...

0_DEN_Team%20photo_news.jpg

Франција

Олимписки првак од Лондон, репрезентација, екипа која е веројатно една од најдобрите на сите времиња ако не и најдобра. Костурот на тимот не се менува, веројатно најдобриот голман на сите времиња Тиери Омејер, неколку пати најдобриот ракометар Никола Карабатиќ, крилата Гигу и Лук Абало, Сораиндо на пикер. Главна карактеристика одбрана, одбрана и Омејер :D. Нападот не претерано течен али пун со импровизации, многу искусни бекови, ги сакаат и судиите и тоа често во ракометот е пресуден фактор.:rolleyes:

0_FRA_team%20photo_men_news.jpg

Хрватска

Хрватите ваљда можат до медал само ако се поклопат некои работи... :D. Ако мекушот Копљар конечно одигра добар турнир, ако Дувњак е одморен кога е најпотребно, ако Штрлек и Чупиќ бидат на ниво. Многу „ако“. Некогаш озбилната зона со Вори 5-1, мора да трпи за да се Дувњаќ чува за нападот....

Croatia-Mens-National-Handball-Team-Uniform.jpg

Полска

Нов тренер, стара гарда. Славомир Шмал, Бјелецки, Јурецки, Лијевски...
Во одбрана зона 6-0 и не толку добра игра во одбрана на некои играчи ја надокнадуваат со габаритите на централните играчи во одбрана. Во напад главно се ослонуваат на левите бекови и нивната соработка со пикерите, крилата не ги користат во некоја преголема доза. Кога имаат ден за секого се нагазна мина.

0_POL_team%20photo_news.jpg

Како фаворит од сенка се јавува Германија и претендира на висок пласман...

Kатар не е вреден за спонување, го обезмислуваат денешниот ракомет...

ЖЕНИ

Кај жените ракометот се појавува уште од 1976 година и ОИ во Канада, освојувачки на првото злато во историјата на ОИ биле ракометарките на СССР бидејќи во финалето ја совладале Источна Германија.

Овогодинешниот турнир во Рио ќе биде одржан од 6 до 21 август, а дамите ќе бидат поделени во 2 групи.

ГРУПА А: Норвешка,Романија, Црна Гора, Бразил, Шпанија, Ангола

ГРУПА Б: Холандија, Русија, Шведска, Франција, Аргентина, Јужна Кореја

Норвежанките се голем фаворит и на овој турнир предводени од најдобриот светски пикер Локе, Нора Мерк новата ракометарка на Ѓер, Катрин Лунд а тука се и секогаш добрите Ида Алштад, Камила Херем и Ригелхут.

Романките во Рио доаѓаат предводени од една од најдобрите светски ракометарки, член на Будуќност од Подгорица Кристина Неагу. Тука се ветеранките Унгуреану, Мунтеану и Брадеану.

Црногорките во Рио доаѓаат бранејќи сребро од минатите ОИ и со повратник во своите редови, Бојана Петровиќ која после 4 години пауза, се врати пред еден месец на паркетот. Колото во тимот го водат Каќа Булатовиќ како и двете одлични крила Петровиќ и членот на ЖРК Вардар Јованка Радичевиќ.

Бразилките како домаќинки на ОИ, медиумите ги сместуваат во борба за медал, а нив ги предводи некогашната најдобра светска ракометарка Александра Насименто, голманката Песоа,Едуарда Аморим и други...

Холанѓанките забележуваат виден пораст на нивниот квалитет и можат да бидат некои фаворити од сенка на ОИ, предводени од феноменалната голманка Тес Вестер па Корнелиа Грот, Ивет Брох, Лои Абинг и Естевана Полман.

Во борба за медалите може да се замешаат и Швеѓанките со Изабела Гулден, Французинките со Алисон Пино, па и Русинките со младите а веќе големи звезди на женскиот ракомет Дариа Димитриева и Ана Вјахирева...

Бразиу моментално ја трти Норвешка.:icon_mrgr:
На десет минути пред крај имаат 5 гола предност, тешко да преокренат норвежанките.

Toa моментално што сум го гледал било во снимка, Бразил ја доби Норвешка со 31-28, а сеа баш моментално Франција - Холандија играат доста интересен натпревар, Франција води 6-3.

Последно уредено:
@The Procrastinator 3,75

Катар ја изненади Хрватска

Така нашите медиумчиња го толкуваат овој пораз на Хрвативе.. какво изненадување бе тиквари едни, Катар буквално подот го избришаа со Хрватите, плус тоа ти е светски вице-шампион... тркачка, кондиционо далеку по спремна екипа... тие како изненадување го толкуваат.. :pos:
Толку абер да се немало од пишување на овие статии...

Што е со Европскиве селекции? Хрватска изгуби од Катар, Данска се мучи со Аргентина. Кај жениве Романија изгубила од Ангола, Норвешка од Бразил

@The Procrastinator 3,75

Катар ја изненади Хрватска

Така нашите медиумчиња го толкуваат овој пораз на Хрвативе.. какво изненадување бе тиквари едни, Катар буквално подот го избришаа со Хрватите, плус тоа ти е светски вице-шампион... тркачка, кондиционо далеку по спремна екипа... тие како изненадување го толкуваат.. :pos:
Толку абер да се немало од пишување на овие статии...

sho e smeshno tolku neznam? 3.75 im dale koeficient toa ne ti kazuva nisto tebe ? Ne ti kazuva deka bile autsajderi na utakmicata? vo red jaki se katar ama koga kladilnicite im davaat skoro 4 kvota mora ova dase smeta za iznenaduvanje .Deka treskaat gluposti mediumive,treskaat.Ama ovde nisto glupo nema od nivna strana napisano,bash naprotiv.

sho e smeshno tolku neznam? 3.75 im dale koeficient toa ne ti kazuva nisto tebe ? Ne ti kazuva deka bile autsajderi na utakmicata? vo red jaki se katar ama koga kladilnicite im davaat skoro 4 kvota mora ova dase smeta za iznenaduvanje .Deka treskaat gluposti mediumive,treskaat.Ama ovde nisto glupo nema od nivna strana napisano,bash naprotiv.

Па и кладилниците се истрескаа, ко да тимот на Катар беше само за првенството кај нив направен и Ривера да не е веќе тренер.

e a sea nakrajo vie pogolemi experti ke ispadnete odkolku kladilnicite.Niv se im e presmetano.
Toa dali jas bi igral na hrvative e drug muabet, i mozebi bea potceneti malce katar sprema koeficientot.Ali da se smees i da gi pravis idioti e glupo spored mene

Тој КАТАР ти е моментален ВИЦЕ-ШАМПИОН во светот, и ако малку разбираш ракомет според тоа што го поседува Катар воопшто нема да го потцениш а најмалку да ја оспоруваш оваа фантастична победа и да ја правиш како изненадување.
Го имаат најдобриот тренер, го имаат Шариќ на голот, страшно физички подкована селекција, функционираа од секаде.. Хрвативе беа жални, и изминативе неколку години играат топло-ладно, и беа далеку од апсолутен фаворит против Катар.

epa sto ne si janatovaril be na katar na 3.75 ?nevelam jas deka e pm nekoe si iznenaduvane na prvenstvoto, ama ne e ic smesno deka pisale ovie deka e iznenaduvacki rezultatot.ili vie pod iznenaduanje razbirate hrvatska da izgubi od albanija rakomet ?

epa sto ne si janatovaril be na katar na 3.75 ?nevelam jas deka e pm nekoe si iznenaduvane na prvenstvoto, ama ne e ic smesno deka pisale ovie deka e iznenaduvacki rezultatot.ili vie pod iznenaduanje razbirate hrvatska da izgubi od albanija rakomet ?
Не практикувам многу да играм спортска...
Изненадување се вели ако загубиш тесно со некоја селекција која не е од твој калибар во многу сегменти, ама Катар буквално подот го избришаа со Хрвативе, е тоа не е изненадување, тоа ти е веќе делење лекција по ракомет. :)

brat muabetov e pred pocetok na utakmica kako se gledale rabotite.Znaci i nadal izgubi od kyrgios pred nekoja godina na wimboldon i bese iznenaduvanje taka? a utakmicata da ja gledas ne bese ni tesna nisto, krgios ja izbrisa trevata so nadal.Pa iznenaduvanej pak se smetase....Iznenaduvanej e koga nekoj poslab pobedi i toa e toa.A katar se smeta za poslab... dzabe ja zatupivme temata....

Даваат очаен фудбал на мтв а не ја даваат Полска-Бразил ракомет :tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom