Самохрани родители

• Креатор на темата Креатор на темата Zvezdica
  • Време на започнување Време на започнување
Никој не живее со 8 000 денари, ако има таков нека ни ја каже таа волшебна математика, секој подработува нешто повеке, дали земјоделие дали нешто друго... нема математика со која може да се истера цел месец со 8 000. Еве јас имам 9 месечно бебе и мојата математика е некаде околу 6.500 денари месечно за памперс, млеко нан 2, разни сокчиња, кашички, павличеви масти, влажни марамчиња и сл. значи основни работи, а да не рачунаме дека неколку пати месечно се оди на доктор, сирупчиња (сите сирупи се од 200- 300 денари па нагоре и до 1000 денари), редовни контроли кај ортопед (1000 денари преглед), секој месец се купуваат вакви такви облеки за детето, чевличиња, дубанчиња, колички, играчки, крштевки.... така да мислам дека просечно трошокот за едно бебе е околу 10.000 денари месечно. И јасно е дека како детето ке расти трошокот ке се зголемува. Ке те носи и по неколкупати во дуќанот по сладолед, чоколади, мастики... потоа ке дојде училиштето што значи книги, школарини, хранарини, поскапа облека, поскапи обувки, екскурзии, тачаци, компјутери, џепарлак, телефони.... после ке дојдат матури, излегувања, автомобили, бензини, одмори, факултети, партиципации... и така потребите и трошокот перманентно ке се зголемуваат. Да помислиме и на тоа дека секогаш и не е по 1 дете туку некогаш се и повеке. Каде со 3 000 денари алиментација? Што вредат 3 000 кога тоа е една месечна сметка за парно или струја или кубик дрва... И тука е проблемот што целиот товар останува на самохраниот родотел. И погоре рековме супер за тие што има кој да им помогне како во случајот со твојот пријател чија што бивша сопруга ете има помош од родителите и може би не е во тешка состојба па можи да си дозволи дури и ништо да не работи и за таквите на кој има кој имаат нечија подршка или се самите доволно ербап рековме дека немора да се превзема ништо посебно во смисла на помош....
--- zaebi sokcinja i kasicki, nema sreka od toa , neka sisa se dodeka ne pocne da sednuva na masata i da jade tavce oriz ili grav i dodeka ne povne da ja tepa majka mu zatoa sto ne mu dala da sisa (ova od iskustvo ) ;), ne e do ekonomija i nemanje pari , tuku pozdravo ke e deteto

--- zaebi sokcinja i kasicki, nema sreka od toa , neka sisa se dodeka ne pocne da sednuva na masata i da jade tavce oriz ili grav i dodeka ne povne da ja tepa majka mu zatoa sto ne mu dala da sisa (ova od iskustvo ) ;), ne e do ekonomija i nemanje pari , tuku pozdravo ke e deteto
Поздраво е ама нема, изгледа малку ги стискав кога требаше :( ај здраве за второто ке стискам повеке :)

aj neka e taka, ama obicno ne e taka, obicno zenata podlaznuva , oti snemala mleko, a ustvari fintata e , ne saka da doi za da i ostanat gradite kako sto i bile , moeto prvo taka, onie drugi dve sisaa dolgo , dolgo vreme :)

aj neka e taka, ama obicno ne e taka, obicno zenata podlaznuva , oti snemala mleko, a ustvari fintata e , ne saka da doi za da i ostanat gradite kako sto i bile , moeto prvo taka, onie drugi dve sisaa dolgo , dolgo vreme :)
Тоа ти е искуството, еднаш ке го зезнат човека ама после кога ке ја фати финтата нема мрдање :)

-- ova ispaga deka pomos treba da im se dava na tie sto se vo teska materijalna situacija, so seglacuvam so toa, ama strogo poradi toa sto nekoj e samohran roditel , definitivno ne se slozuvam so toa

Ај прочитај го уште еднаш текстот, па размисли што ми беше поентата на текстот.

Ај прочитај го уште еднаш текстот, па размисли што ми беше поентата на текстот.
-- nemma sto da citam veke, imam 3 deca koi od kef gi cuvam , ama i jas sakam nekoj da mi pomaga , ne bi mi bilo loso da me kreditira drzavata, i jas sakam da odam po diska, kafani, da sum doteran , da ne rabotam , a nekoj da me finansira

-- nemma sto da citam veke, imam 3 deca koi od kef gi cuvam , ama i jas sakam nekoj da mi pomaga , ne bi mi bilo loso da me kreditira drzavata, i jas sakam da odam po diska, kafani, da sum doteran , da ne rabotam , a nekoj da me finansira

epicFAIL.jpg

Моја добра другарка живееше(омажена е сега) заедно со мајка и и братот така да бев сведок на тешкотиите кои ги има Мајката,целото семејство и децата...се чувствував лошо што...не бев моќен да помогнам...не можев..

Ама да ги изедначуваме самохраните родители со оние кои се во брак е крајно нелогично,навистина има одредени бенефиции за децата но...не му требаат пари туку родител.

Што се однесува до бенефициите Р.Македонија е социјална држава така да се помага колку што се може Иако тоа не е доволно.

Ние имаме проблем-институциите не се спремни ниту кадарни да им се појават сусрет на овие семејства.

Моја добра другарка живееше(омажена е сега) заедно со мајка и и братот така да бев сведок на тешкотиите кои ги има Мајката,целото семејство и децата...се чувствував лошо што...не бев моќен да помогнам...не можев..

Ама да ги изедначуваме самохраните родители со оние кои се во брак е крајно нелогично,навистина има одредени бенефиции за децата но...не му требаат пари туку родител.

Што се однесува до бенефициите Р.Македонија е социјална држава така да се помага колку што се може Иако тоа не е доволно.

Ние имаме проблем-институциите не се спремни ниту кадарни да им се појават сусрет на овие семејства.
-- ako ne mu trebaat pari tuku roditel, kako da pomognat instituciite ??? tie lli da mu najdat roditel ???

-- ako ne mu trebaat pari tuku roditel, kako da pomognat instituciite ??? tie lli da mu najdat roditel ???

Секако дека не можат да најдат родител но можат да помогнат за да детето може да студира на пример-едноставно да му помогне полесно да се вклопи во системот.

Дали на самохраниот родител и децата од починатиот родител им следат други права/додатоци/олеснувања освен семејната пензија?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom