Зошто бодрење на странски клубови, а не на домашни?

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.641
Поени од реакции
29.629
Локација
Скопје
Инспириран од мноогу мислења на подфорумов, по многу караници на оваа тема и дебати решив да отворам посебна тема со наслов Зошто бодрење на странски клубови, а не на домашни?

Многу од тука што се членови нема да претерам со процентите али сигурно едно 70% не ни знаат дека во нивниот град постој МАКЕДОНСКИ клуб. А, и да го знаат па ништо повеќе не знаат за тој клуб. Па покрај самото прашање на темата имам и уште едно, зашто нема толкава заинтересираност за Македонските клубови? Некои ќе речат дека нема никакви услови, не личи на фудбал, нема добри стадиони, многу насилства на трибините. Точно е дека нема никакви услови и дека далеку сме од добар фудбал не сме ни приближно добри до лигите на Туркменистан, Афганистан и Узбекистан но сте се запрашале ли зошто е тоа така? Добри стадиони јас мислам дека има само треба добра реконструкција на некој од нив да се направат, а за насилства не сакам ни да зборам. Па сите ги гледате лигите од типот на Италијанско, Шпанско, Англиско и Германското првенство. И сте неупатени ( барем така мислам) и не знаете дека хулиганството (насилството) потекнува од Англија па се проширува во Италија па натака... Тука и нема некое насилство така да тоа и не е изговор.

Лигата ни е катастрофална од многу причини, а една причина може да го врати фудбалот во државата и да го издигне на повисоко ниво - ПУБЛИКА. Долколку се врати публиката, а не да чека само европски натпревари како што беше Работнички - Ливерпул и постари натпревари што беа како Вардар - Спартак Прага, Вардар - Шалке, Вардар - ЦСКА, Вардар - Анортозис, Ѓорче - Бате Борисов тогаш лигата би била на далеку повисоко ниво. Со публиката ќе дојдат и повеќе спонзори. Со спонзори јасно е што доаѓа.

Повеќето тука со исклучоци навиваат за странските екипи, епа дали вие воопшто сте биле на таков натпревар, дали вашиот клуб (пр. Партизан) има некое значење за вас? Што допринел Партизан за да биде сакан од ваша страна. Многу ќе одговорат татко ми навивал за тој клуб, освојувал титули или како што кажа еден член во темата Партизан - Шкендија поради тоа што имал богата историја. Па таа историја дали има допирна точка со нас ?

Ќе морам да го цитирам членот Ѓорче Бој
Neprirodno je da prodjes svoju ulicu, kvart, grad i zavolis klub iz drugog grada. To ti je isto ka da se sad ti zaljubis u sakiru jer je ljepsa od svake djevojke koju ti poznajes.

Па нека се развие дискусија но без провокации ќе ве молам и ако може да одговорите Зошто повеќе ги цените странските клубови за разлика од нашите? Сте се запрашале зошто пр. Италијаните не навиваат за нашите клубови ?

Мислам дека мислиш на моето мислење од темата Партизан-Шкендија. Еве нема да ти кажам зошто ја бодрам Звезда, ќе ти кажам зошто јас како индивидуа не пратам македонска лига. Прво од 33 кола 29 се местени од авион се гледа. Лигата ни е премногу неквалитетна, бев да гледам Вардар-Скопје кога повикувавте на масовност за да го спасиме Вардар од втора лига(бидејќи ете сакам да имаме каков таков фудбал), а самите Комити бевте 80 луѓе максимум. Значи никој не прати од тие причини за разлика од кошарката која има каква таква посетеност и често се наоѓа во секојдневни муабети со друштво, колеги итн.

Зошо ние реално гледано немаме фудбал.:confused: Навивам само за Ливерпул.
Не си го прочитал моето мислење и дадов добро објаснување зошто нема и како да се врати фудбалот но океј навивај за Ливерпул. Само не сте свесни која радост е кога титула славиш во Македонија на Македонски тим. ;)

Можеби зошто во странство се игра фудбал,а ние сме далеку од фудбал т.е во странство играат фудбалери а кај нас ‘‘играат‘‘ врскајлии кој што немаат Ф од фудбал.

Мислам дека мислиш на моето мислење од темата Партизан-Шкендија. Еве нема да ти кажам зошто ја бодрам Звезда, ќе ти кажам зошто јас како индивидуа не пратам македонска лига. Прво од 33 кола 29 се местени од авион се гледа. Лигата ни е премногу неквалитетна, бев да гледам Вардар-Скопје кога повикувавте на масовност за да го спасиме Вардар од втора лига(бидејќи ете сакам да имаме каков таков фудбал), а самите Комити бевте 80 луѓе максимум. Значи никој не прати од тие причини за разлика од кошарката која има каква таква посетеност и често се наоѓа во секојдневни муабети со друштво, колеги итн.
Да на твоето мислење мислев. И да точно е, но тие се местат ради сопствениците на клубовите. Тој мести натпревари пред 80 гледачи натпревар. А доколку има 10.000 дали таа утакмица ќе е наместена ? Еве од наредна година клубовите ќе преминат во Акционерски друштва па нема да се краде. Дали тоа значи дека би се вратиле ?

За кого да навивам фудбал во Велес ? За Борец кој е трета лига и кој собира деца од мало за да игра (така е зборот), нека има барем некакви услови првен за играчите (спонзори, соблекувални, стадиони итн) па после ќе правиме муабет за публика односно навивачи. Искрено да живеам јас барем во Скопје и да навивам за друг клуб (надвор од државава) не ми е логично.. но од помаливе градови каде што немаат барем просечни тимови сосема ги разбирам.. нека створат барем основни услови за добар натпревар, нека дојде добар спонзор би навивал. Еве на пример зошто за ракомет не навивам за странска екипа ? зошто каква таква барем просечна има Борец можам секогаш да го гледам и има какви такви спонзори.

И треба работата првен да почне да се мењава од врвот, првен нашава влада и премиер да се чукнат во тоа главата и да кажат стоп на криминалното водење на Хари.. не за џабе Груевски кога беше опозиција беше гласен како имало криминал а сега ништо не превзема. Откако ќе се стават луѓе желни за работа и управување на фудбалот ќе биде мноогу полесно, е тогаш ќе тргнат и младински школи па и ќе се отворат места за спонзори на тимовите.. вака никој не е глуп да спонзорира нешто во случајов тим и да дава пари на криминалци како Хари.

Да на твоето мислење мислев. И да точно е, но тие се местат ради сопствениците на клубовите. Тој мести натпревари пред 80 гледачи натпревар. А доколку има 10.000 дали таа утакмица ќе е наместена ? Еве од наредна година клубовите ќе преминат во Акционерски друштва па нема да се краде. Дали тоа значи дека би се вратиле ?
па јас пошо не сум изгорен по ни еден клуб, би доаѓал само на дерби можда вардар-работнички, пелистер испадна така да главното отпаѓа. Заборавив уште една битна ствар, КАРТИТЕ СЕ СКАПИ, 200 денари југ и север.... кога би се намалила цената би било многу по посетено

Едноставно од репрезентација па до клубски фудбал е една траги-комична појава што се нарекува македонски фубдал, кога би имало квалитет и организираност на македонската лига би одел на секоја утакмица и би прател што се дешава и редовно би купувал карта, но едноставно навивам за други 2 тима што ми се во срцето и никогаш нема да има некој друг клуб па и да бил од нашата држава!!!

па јас пошо не сум изгорен по ни еден клуб, би доаѓал само на дерби можда вардар-работнички, пелистер испадна така да главното отпаѓа. Заборавив уште една битна ствар, КАРТИТЕ СЕ СКАПИ, 200 денари југ и север.... кога би се намалила цената би било многу по посетено
Картите не се скапи воопшто 50 денари е карта. 200 е на репрезентација во домашно првенство не памтам кога карта била 200 денари. На дерби се по 100 денари. Картите за Звезда - Партизан се 10 пати по скапи. Но тие ценат свој фудбал и си го гледаат споственото, а не Вардар или Пелистер па така имаат и спонзори и затоа има и фудбал.

Затоа што во стантсво си има стандарди, И играат тие што стварно знаат да играат а не тука у прв тим игра внукот на секретарот на клубот и тако даље

Картите не се скапи воопшто 50 денари е карта. 200 е на репрезентација во домашно првенство не памтам кога карта била 200 денари. На дерби се по 100 денари. Картите за Звезда - Партизан се 10 пати по скапи. Но тие ценат свој фудбал и си го гледаат споственото, а не Вардар или Пелистер па така имаат и спонзори и затоа има и фудбал.
Па не дека они нешо ценат само Звезда,Партизан и Војводина имаат посетеност, останатото мизерија ко кај нас.ај од следна сезона глеам се праи реформација на лигава ке се стегне има и асален стадион сеа може ке има поголема посетеност, јас еве ветувам дека на две ќе дојдам утакмици 100% :D

Никогаш не сум гледал и не сум се интересирал за клубскиот фудбал овде, ај репрезентација и така и така ќе се понадеваш некогаш. Незнам причина поради незаинтересираноста моја кон домашниот фудбал, но таа постои и е неодминлива.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom