Анализа на крв - толкување резултати

Screenshot 04-04-2025 23.06.20.png
Screenshot 04-04-2025 23.06.47.pngScreenshot 04-04-2025 23.07.12.pngScreenshot 04-04-2025 23.07.34.png

...различни денови на лабораториски анализи каде глукоза во крвта ги има следниве вредности :

4,9 - 5.1 - 5.3 - 5.3 при референтна вредност 3.4 - 6.5 , вие му пишувате на членот дека бил во предијабет и дека треба да направи вакво онакво испитување и да се загрижи дека, ете преку ноќ може да стане дијабетичар!??? :facepalm:

:vrtioci: hqdefault.jpg :boksix:

znaci jas so 5.8 tromesechen sum diabeticar
...а бе ајде не читај глупости, жити се! :facepalm:

За женско, дали е океј овој хормонски резултат

TSH - 0.67 - пише граница од 0.35 до 5.33

Еден доктор вели океј е а друг вели не требало да биди толку ниско

Нормален разултат.
Тоа што сака да ти каже докторот е дека вредностите се многу близу до долна граница.

...велиме ОКЕЈ - TSH - 0.67 но треба да се види T4 која вредност ја има? тоа иде во пакет испитување, не може само TSH!

...велиме ОКЕЈ - TSH - 0.67 но треба да се види T4 која вредност ја има? тоа иде во пакет испитување, не може само TSH!

FT4 - ако мислеш на тоа тогаш тоа е
11.87 а пише граница од 7.86 до 19.4

Vazno e da razberete deka ako nekoj se obide da tolkuva medicinski rezultat vrz osnova na samo edna ili dve vrednosti, togas toj ne postapuva kako lekar, t.e. ne e lekar!

Kako lekar, jas ne gi analiziram rezultatite samo poedinecno, tuku gi stavam vo kontekst na celokupnata krvna slika.

Kompartivno, ako gi gledate laboratoriskite rezultati kako umetnicka slika (kako sto toa go pravime site lekari), togas ako mi pokazete samo eden del od nea, ne mozam da ja pocuvstvuvam umetnosta vo celost.

Za da razberete celosno sto se slucuva so vaseto zdravje, moram da gi razgledam site vrednosti zaedno, isto kako sto e potrebno da se vidi celata umetnicka slika za da ja razberete umetnosta.
Ako se gleda samo eden segment, nema da imame celosna i tocna slika.

Srekno na site pacienti i onie sto se obiduvaat da gi tolkuvaat medicinskite rezultati. No, vazno e da se znae deka samo lekar, koj ima celosno razbiranje za medicinata i zdravstveniot kontekst, moze tocno da gi tolkuva ovie rezultati.
Jas odluciv da se isklucam od temata Zdravje, bidejki ima premnogu nemedicinski lica koi se obiduvaat da se postavuvaat kako lekari i da ja narusuvaat celosnata slika.
Zatoa, za vasiot zdravstven status, najdobro e da se konsultirate so liceto koe navistina go razbira ovoj proces.

Sekoe dobro.

Последно уредено:
Jas odluciv da se isklucam od temata Zdravje,
... погрешна одлука,

...прво ова е форум со разни подфоруми и подтеми каде се зачленуваат анонимни членови за кои не се знае ни кој пол, ниту возраст ниту професија, а секој има право да искометира што мисли, а другите да искоментираат на негово мислење дали со спротивно, дали со факти онака од општа култура, затоа што тука во овој подфорум Здравје сте „Стерн“ како што сите се со различни никнејм, со ништо докажано дали се или не се медицински лица затоа што ова не е акредитирана медицинска страница или форум со реално име и професија, едноставно дружење и малку повеќе заемно учење и едуцирање, повторување на некои работи кои можеби сме ги заборавиле и што е најважно разменување на искуства од здравството било позитивни или негативни.

...тоа што мислите дека само лекар може точно да ги толкува лабораториските резултати ги потценувате биохемичарите кои и те како ја знаат поврзаноста на лабораториските вредности па и од искуство иако немаат завршено медицински факултет, медицината не значи само „лекар“ , здравството не значи само „лекар“ за да биде целосна здравствена услуга на пациентот треба тимска работа на здравствените работници не е тоа екслузивитет само на лекарите, а богами во ЕУ лекарот поставува дијагноза со помош и на други медицински лица, па дури и терапијата не може само да ја одреди ако нема потврда од другите медицински фактори во тој медицински тим,

...доколку немате време или едноставно ве нервираат страниците на форумов тоа е ваше право да се исклучите, но мислам дека голем број на членови тука одвај ве чекаат да го прочитаат и вашето мислење на нивниот проблем, така да не читајте туѓи мислења едноставно пишето го своето и не се нервирајте ако има некој нестручен пост или грешка во коментар, поправете го или игнорирајте го!

...инаку ако пишуваме за уметничка слика која не е баш ОК споредбата ако се работи за апстрактна уметност и слика, дури не ќе се знае дали воопшто фали дел од таа слика за да се има дојам за целата уметност на таа апстрактна слика, све е тоа дискутабилно!

...што знам, мене лично ми прија вашето присуство тука, а сум сигурна и на другите, па вие како сакате, ваша желба!

... погрешна одлука,

...прво ова е форум со разни подфоруми и подтеми каде се зачленуваат анонимни членови за кои не се знае ни кој пол, ниту возраст ниту професија, а секој има право да искометира што мисли, а другите да искоментираат на негово мислење дали со спротивно, дали со факти онака од општа култура, затоа што тука во овој подфорум Здравје сте „Стерн“ како што сите се со различни никнејм, со ништо докажано дали се или не се медицински лица затоа што ова не е акредитирана медицинска страница или форум со реално име и професија, едноставно дружење и малку повеќе заемно учење и едуцирање, повторување на некои работи кои можеби сме ги заборавиле и што е најважно разменување на искуства од здравството било позитивни или негативни.

...тоа што мислите дека само лекар може точно да ги толкува лабораториските резултати ги потценувате биохемичарите кои и те како ја знаат поврзаноста на лабораториските вредности па и од искуство иако немаат завршено медицински факултет, медицината не значи само „лекар“ , здравството не значи само „лекар“ за да биде целосна здравствена услуга на пациентот треба тимска работа на здравствените работници не е тоа екслузивитет само на лекарите, а богами во ЕУ лекарот поставува дијагноза со помош и на други медицински лица, па дури и терапијата не може само да ја одреди ако нема потврда од другите медицински фактори во тој медицински тим,

...доколку немате време или едноставно ве нервираат страниците на форумов тоа е ваше право да се исклучите, но мислам дека голем број на членови тука одвај ве чекаат да го прочитаат и вашето мислење на нивниот проблем, така да не читајте туѓи мислења едноставно пишето го своето и не се нервирајте ако има некој нестручен пост или грешка во коментар, поправете го или игнорирајте го!

...инаку ако пишуваме за уметничка слика која не е баш ОК споредбата ако се работи за апстрактна уметност и слика, дури не ќе се знае дали воопшто фали дел од таа слика за да се има дојам за целата уметност на таа апстрактна слика, све е тоа дискутабилно!

...што знам, мене лично ми прија вашето присуство тука, а сум сигурна и на другите, па вие како сакате, ваша желба!
Браво Бјонче, колку убаво, културно, коректно кажано.
:bravobe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom