Мозок сум

• Креатор на темата Креатор на темата ateist
  • Време на започнување Време на започнување
A

ateist

Гостин
МОЗОК СУМ
Мора уште еднаш да се навратиме на оваа тема оти е најнајбитна .Всушност едноединствена разлика што воопшто постои помеѓу природни и општествени науки и библија е библиската гаранција од прва до последна страна дека личноста нее материјална и дека таа е самосвесен синхронизиран чувствено мисловно емоционален фунционален склоп а дека физичкото тело па со тоа и мозокот со целата негова грандиозна сложеност нее мисловна категорија .Таа е гаранцијата дека личноста (бог-личноста-јас) постои независно издвоено од биолошкото тело и дека го користи мозокот т.е. преку него управува и со целото тело па така се реализира .Ако ја нема оваа гаранција тогаш биб и не би била пишувана.Затоа мора да се провери на кој начин , како , со кој индикации, претпоставки е дојдено до ова сознание...кое навистина изгледа неверојатно , а првично гледано дури и неприфатливо иако пожелно нели .Ако ја нема оваа гаранција тогаш биб би била само една од многуте напишани книги, тоа стварно во неа има доста поучни работи , мудрости.....ама и во тоа време и денес имало и има книги со собрани искуства поговорки изреки мудрости .....а може да им послужи например на пистели поети како инспирација бидејќи е напишана во некој силен спартански стил.Но ништо повеќе од тоа .Така што секој/а што ќе обвини дека поединци или организации (религиозни или други) ја злоупотребуваат и дека е баш и измислена за заведување застрашување манипулирање на другите луѓе ќе биде во право се подразбира .А и најчестото “јас верувам ти неверуваш...”..ќе биде обично инаетење , лигаење.
Се подразбира дека за секој човек (огромен дел ) биолошка смрт на тело е језива неприфатлива непомирлива работа бар заодредн временски период иако со цело сознание дека е неизбежна ...амаа па и некој да си најде ухлебие од таа работа (освен гробарите што е оправдано) плус да претставува важен државен и општествен фактор е исто така неприфатлива работа .Што се однесува до тој сугестивен утешувачки дел и пред религии си постоеле врачеви шамани ..какви се не што тешеле луѓе Денес на пример има дијанетика и скиентологија кој како и сами кажуваат ја обработиле – испревртеле цела психологија и психијатрија (за да не платат авторски права) и се регистрирани како религија (повторно за да не платат данок оти секоја “проповед” дебело ја наплатуваат) кој ете една гранка од медицината ја нудат како религија а притоа воопшто не се мешаат во тоа членови во што ќе веруваат ...слободно може да веруваат и во Алф од Малмек дека е Господ.Исто така повикување на некекви морално етички принципи не држи оти и пред да биде пишувана биб државата и традиции на луѓе веќе ги имале во некаков облик апа да не збориме за денес кога се предобро издефинирани систематизирани класифицирани и издвоени како научни дисциплини.Но најбитната работа во биб за секој поединец е тоа што се бараат огромни жртви и самоодрекувања до степен на одбојност , па самиот Павле ќе рече- “ако ова нее вистина од сите луѓе луѓе што се родиле и постоеле на земјата ние најмногу ќе бидеме за жалење”...па да, тоа би бил тотален животен промашај , напразно потрошен живот .Во таков случај секој/а што ќе се посомнева и рече дека тие си промашиле живот , се зезнале па ете сега идиотски гледаат и други да зезнат ..се апсолутно во право.Исто како што би биле во право сите оние што велат дека може да биде поединец/ка или група луге си проберат работи од биб си ги протолкуваат како нив им одговара (а во биб е многу нешто изнапишано) па фино лепо си создадат секта , или нова религија ..нели ..”ако сакаш да се збогатиш формирај си религија”.Ајде мало повторување ќе се повикаме на биб бидејќи од таму се роди сомнежот . Па зар и тогаш не се изнагледале умирања , обезглавувања , луѓе со ментален хендикеп, па сепак ќе рече “О мисло зла од каде ли доаѓаш” а секако не мислеле на мозокот .... кој читал биб ќе види одлично се разбирале во анатомија не само на животните туку и на луѓето......не само анатомија туку се и сешто и тоа го вметнувале во текстовите па биб ја направиле мултидисциплинарна наука . Значи прво што сигурно утврдиле е дека Личноста постои Независно , Издвоено , Раздвоено , од мозокот и телото ...е дури потоа се занимавале со бесмртности богови господовци итн .... инаку биб воопшто и немaло да почне да се пишува . Павле “Ние не сме телесни” Јас – нее телесно Инаку ако личноста е матерјална т.е. се јавува во вид на мозочна конфигурација тогаш тоа е работа на природни науки и на никој друг Личноста е предвидена за вечен живот а не физичко тело Павле – како што постои физичко тело , исто така и духовно –личност Павле и апос им советувале ..усовршувајте се надградувајте Ако личноста постои само како атомска конфигурација во мозокот тогаш е сигурно смртна и зошто како таква би станувалa свесна за постоење на некакво битие наречено бог ..иии ..што точно Тој би воскреснувал оживувал ..некакво интегрално коло ...смешно ..апаа што точно би судел ..атомска конфигурација...циркус .Е во таков случај ние би испаднале како некоја дотраена рингла од стар шпорет што цел живот си живеела во надеж дака еден ден човекот ќе ја поправи засекогаш .(?) Или друг случај би бил ....ако сум Јас мозочна атомска конфигурација..а нели Бог ја знае секоја моја мисла....а ниту Јас нити Тој не сме одвоени од матерјалноста...тогаш ..е тогаш дури ... усвтари ние под Бог сме подразбирале исто некаква мозочна кофигурација...шпиунска потпрограма , спаер . тројанец . малициозен код ....грешка во системот . Додуша во таков случај би испаднале и многу други “крокодили”..од типот ... срам...мозочна конфигурација..совесност ..мозочна конфигурација.....се тоа би биле малициозни кодови ...грешки ви системот ..оние што ги имаат се дефектни а оние што ги немаат се здрави луѓе . Глеј кога некоја личност што доживеала тешка траума а не била физички повредена туку присуствувала на страшна сцена ..ии се блокирала , не комуницира со никого со години ...ама мозокот си останал ист без било какви промени било какви измени во негова конфигурација воопшто нее блокиран И зошто два исти (многу такви исти ) мозоци би размислувале различно за иста работа и различно емотивно би доживувале иста случка ..кога имаат потполно иста атомска конфигурација та нели се би било меаханички однапред одредено Но мозок автоматски реагира на сигнали испратени од сензори на тело ..топло , ладно , мирис , вкус , допир...се се тоа Дразби . Додека мислите , емоции , чувства....не му припаѓаат на мозок ниту на тело туку на Личноста.
Тоа што по заблуда луѓе личност поистоветуваат со тело е друга работа . Никој не се запрашува..а како тоа Бог невидлив..а Јас видлив...па нели ме створил според свој образец и лик .........што ќе рече..и Јас сум невидлив Па спрема тоа нее прашањето толку “ веруваш ли дека постои Бог “..тукуууууу......верувам ли дека Јас сум Личност невидлива што преку мозокот управувам со цело тело......ова е главна поента.Поента на биб е кажана прослави го (докажи го ) Бог – Личноста –Јас (не со пијанчење и гнетење) а со тоа и бесмртноста---оти со тоа се решава вечната дилема ...постојам ли Јас и како каков ..како мозочна конфигурација или личност .Создавање нова личност , превоспитување , себеменување не се прави со преконфигурација на атоми во мозокот . тие се статични ...туку во личноста. А првиот чекор е антисамоидентификација на Личноста од биолошко тело 1коринќани-3 ред 3...”сеуште сте телесни”им се обраќа Павле на Коринќаните што ќе рече комплет дури и од мозокот
Во цел Нов Завет поготово посланија на апостоли не се задржуват којзнае колку на тоа кој е Бог или Христос детално ги објаснуваат туку цело време је објаснуваат техниката како се врши раздвојување на личноста од телото – антисамоидентификација всушност чистење на загадувањето што настанало со таа самоидентификација .Дури и самите правеле чудеси како ХристИ изјавуваат дека “ние видовме”биле живи сведоци за Христ – Личност која дури управувала со биолошки мртво искасапено тело ...Тома дури и проверил . А и самите кажуваат дека сознание дека личност постои независно била испитувана и истажувана многу пред да почне да се пишува библија (не клањале , не паѓале у несвест ) биле многу приземни.И пред 2000 год не чекале и не верувале во задгробен живот туку доказите ги добивале ВЕДНАШ оти не само апостоли туку убаво си пишува и многу други оформиле една иста типска личност – Христ во себе па правеле чудесии како што правел и Тој и апостолите.
Значи мозокот е некаков среден атомски кофигуриран орган , во кој меѓу атоми владеат природни закони на механика ,физика (електоника поготово), хемија ,итн .Тој преку сензори на тело прима елекро сигнали и реагира по автоматизам односно испраќа повратни електросигнали за механичка реакција на телото .Исто така познато е дека орган за вид гледа слики ги праќа до мозок а овде има некаков центар за автоматска обработка на податоци кој анализираат што значат сликите па врз основ на некакво толкување се извлекуваат заклучоци . Истото важи и за сетило за звук , за ушите .Е сега дали толкувањето и резонирањето го прави мозокот , некоја соодветна конфигурација од група атоми. Дали вољата е исто така некаква соодветна конфигурација групација на атоми .Што ако на една иста наредба две личности реагираат различно еден изврши друг одбие ....нели тоа би значело дека во атомска конфигурација на вољата на личност што одбила важат некој други електрчни механички хемиски процеси меѓу атомите или тоа се истите како кај првата ама со различни физички хемиски вредности . Ако е така тогаш зошто вторава на пример би била казнувана кога независи од неа какви вредности ќе има меѓу атомите .Или ако за да изврши наредба е потребно да биде испратен посилен електро импулс од друга групација конфигурација на атоми кој би означувале мотивација .Или личности кој растеле во слични или исти услови со исти искуства.....па на пример во автобус едниот ќе стане на постара особа а другиот нема .Тоа значи дека имаат исти мозоци исти конфигурации меѓу атомите амааа кај двајцата се одвиваат разнични мех физ хемиски процеси Е да ама нема такво нешто во реалноста.Или кај медицински случаи кога има двократна ,трократна личност во еден мозок..пази нема две три глави , или мозокот нее поделен физички на неколку дела ..тоа би значело дека меѓу истите атомски кофигурации при премин од една во друга личност важат различни реално измериви врености ...електо магнетни , хемиски меѓу атомите .Е да ама нее така. Пази што ако залута некое атомче во дел од мозок смени атомска конфигурација и човекот убие , или направи нешто несекојдневно .Што би судел судијата.....погрешна атомска конфигурација...(една атомска кофигурација и суди на друга).а што па ако во меѓувреме се врати на старо нели организам има можност за прочистување ...ќе испадне дека ни крив ни должен ќе оди во затвор . Нема вакви примери освен познатите исклучоци под дејство на алкохол или психотропни супстанци . Или пример две личности растени во различни средини , различно воспитувани....па се наоѓаат пред некоја сцена во која едната личност реагира бурно а другата прибрано ....тоа би значело дека кај иста атомска конфигурација за реакција кај двајцата важат различни вредности меѓу атомите ..растојание магнетизам итн.....еее даа ама тоа успат би значело дека атомите може да се дресираат односно со воспитувањето да се смени меѓусебно растојание меѓу атоми во една иста атомска конфигурација, да се смени број на електрони, енергетско ниво итн Неќе да е...мозоците им се исти. Иииии дали тоа значи дека при стекнување на секоја нова навика , премислување.....дека цело време всушност се врши создавање на нова конфигурација од атоми специјално за таа намена , или меѓу постојните се менуваат познатите закони од механика физика хемија....................или меѓу нив се менуваат вредностите од физички хемиски механички аспект...Хаааа па ова се случува секојдневно и секојдневно се вршат скенирања на мозоци на милјони луѓе ама потврда за вакво нешто стварно нема...аааа тешко ќе да е изводливо и за да ја има . Сомнежот сепак постои .............можно е мозокот вистина да нее мисловен ..туку личноста .Нели па ако психички болести се лечат со хемикалии треба побрзо задравување кај луѓе ..ама овие не лечат туку им успоруват рефлекси...па поголем ефект се постигнува со психолошки третмани....на кој реагира личноста а не некаква мозочна конфигурација. Епа вака некако почнала да се пишува библијата .Е сеа немој некој “научник” да ми користи религиозни мистично загадочни финти од типот “абе остај мозокот е мистична работа”…..хаха...а се подразбира секоја критика научно сознание ми е прифатливо ....

За сите на кои им ги избришав мислењата: зошто мислите дека ако не ви се чита напишаното, мора јавно да кажете? Дај олабавете малку, ебаго.

Abe avtor stavaj prored ... ko od planina ili pekolot da pisuvash ... pokazi malce empatija kon citatelite

pokazi malce empatija kon citatelite

Јас се измачив да го прочитам текстот два пати, ама сеуште не успеав да дофатам што сака да каже. Би му бил благодарен на авторот ако накусо објасни која му е поентата.

До атеистот кој навистина се измачува со вакви долги текстови......Дали ти си ја разбрал Библијата како што треба?

mozok si brat.. треба да те земат во некој институт..да им објасниш таму..оти јас поголемо објаснување ни на факултет не сум слушнал или прочитал.. :)
Ајт Поздрав..и жити све ...убај мисли..ама средви ги малце..поестетски пиши ги постовите..

Zeng i Павел Липранди ....еве уште едно подетално објаснување за овој текст во нова тема Постои ли личноста 2 дел

До атеистот кој навистина се измачува со вакви долги текстови......Дали ти си ја разбрал Библијата како што треба?

I do tebe edno prashanje,

Kako treba da se razbere Biblijata?
Kako shto ja razbira Papata, g.g.Stefan, reis ul ulema enfendi Redzepi, ili ?:)

Која е поентата на постирање километарски текстови и плус неформатирани?

Prijatele,sekoj si ja svaka biblijata na svoj nacin, "Slobodna volja" taka? o.0

God.HateUSaLL...........има многу вистина во таа една реченица што си ја напишал .Зошто некое , било кое , верување па нека постои и со векови одново да не биде преиспитано , ставено под критика . Форумов е баш па и вистинско место секој да си даде свое видување .....никому нее забрането.
Слободна волја , слободен избор ...ако е многу напишано а некому не му се чита .....немора .Барем тука нема принуда нели.

па и треба

mozok si brat.. треба да те земат во некој институт..да им објасниш таму..оти јас поголемо објаснување ни на факултет не сум слушнал или прочитал.. :)
Ајт Поздрав..и жити све ...убај мисли..ама средви ги малце..поестетски пиши ги постовите..

Hooligan...........и ти имаш мозок штом си успеал да разбереш

на ова религиозние тешко им оди..................

Ateist, прво ако не е проблем да ми кажеш колку години имаш.
Второ како што спомнаа и други кога пишуваш дели го текстот на параграфи тоа е полесно за разбирање на мисловните целини кои сакаш д аги презентираш.
Трето, при толку многу сознанија и експериментално докажани работи ти ја обработуваш тематиката ко да живееп во пред 1500 година пне.
Четврто и колку сакаш разработувај ја материјата пак ќе ти се сведе суштината на тоа дека до ден денес само е покажано како материјата (енергијата) создава идеи, ама досега не е покажано дека идеите создаваат материја (енергија).

Што се случува по смртта на мозокот со таа личност?

Па останува да живее неговиот “дух“ во сеќавањата на другите, колку долго ќе живее тој дух ќе зависи од делото на личноста додека била жива.

Што се случува по смртта на мозокот со таа личност?

мозокот станува папо за црвкиките

а личност ...живее додека ја паметат другите........

.
..
.
без разлика што библија дава гаранции дека личноста постои

нема никакви ниту докази ниту најави за нејзино постоење надвор од матерјалноста

.
.
инаку библија гарантира дека само личноста би ја преживеала биолошка смрт
и дека едиси некаде во некоја замислена земја-рај
личноста би добила ново -и биолошки тело-а
..
сега за сега бог и ангели и се друго се.........спаери тројанци во човеков мозок
и ништо повеќе........................
тоа е реалноста

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom