Зависност од капки за нос

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.222
Поени од реакции
26.336
Вака на прва темава може звучи чудно, се дур не седнеш со друштво и случајно се отвори овој муабет па се испостави дека сите знаете барем по некој. Јас лично знам четворица што со години користат капки за нос, секако без дијагноза или препорака од доктор, туку на своја рака. Сите тие тврдат дека не можат да дишат ако не стават од капките неколку пати на ден, што значи дека се буквално зависни од нив. Две марки особено се истакнуваат "Оперил" и "Бенил" како најчесто користени.
Дали вие знаете такви случаеви? Посебно ме интересира мислењето на медицинските лица членови на форумот за овој феномен и појаснување зошто е така и дали има начин да им се помогне на тие лица. Далеку е од сериозен проблем како зависност од хероин на пример, ама па зошто да се влечат луѓе со капки за нос со години.

Помагаат ама и одмагаат капкиве. Отпишува за 10 секунди, ама ја оштетува внатрешността на носот и мене обавезно ми тече крв после некој ден. Претпоставувам дека се зависни пошто осеќаат олеснување кога ќе ги употребат и можат пак да дишаат. Не го гледам како зависност у смисла еее брату имаш ли две три капки да боцнам у нос.

Ја имам од оние лентине на магнет од тему, ги користам од есента и вистина бркаат работа.
Сега само чекам да почне некој друг да носи т.е да не е срамота за да ги промовирам пред пошироката јавност.

Ако имаш ринитис тоа е единствен спас, нема друго чаре. Не си зависен од спрејот воопшто, но ако не го користиш одма се враќа затнувањето.

Јас бев зависник од капки за нос оперил и без нив не можев да спијам. Зависноста траеше од 15/16 години до 28 години а и не помагаше фактот дека имам девијација у носот. После извесно време користење, самите капки ти ја потекуваат слузницата во носот и влагаш во еден круг кај што си ‘приморан’ да ги користиш.

Ми требаше 10-15 дена да се одвикнам со помош на капки (раствор) на природна база и мералис за деца во екстремни ситуации како настинки и слично. Сега знам да искористам кога ми е затнат носот али тоа е 1-2 у месец. Подобро мирисам од кога прекинав и подобро дишам.

На нив пишува да не се користат повеќе од 7 дена, сигурно има причина зошто е тоа така. Ми се чини колку повеќе ги користиш толку подолго носот се мачи самиот да се „избори“ со затнувањето, како да го правиш мрзлив или не знам што како функционира.

Инаку имам девијација на носот т.е само со едната страна дишам 80% од времето ретко кога ми се отнати и двете страни

Погрешни капки сте користеле.

Ја имам од оние лентине на магнет од тему, ги користам од есента и вистина бркаат работа.
Сега само чекам да почне некој друг да носи т.е да не е срамота за да ги промовирам пред пошироката јавност.
Daj link

... спрејови за нос (буквално сите) не ја третира причината за затнат нос, туку само ги маскира симптомите за неколку часа и повторно симптомите се враќаат, вистинската причина останува нелекувана!

...по една недела редовна употреба, ќе биде тешко да се престане со нивна употреба, бидејќи почетните дози повеќе не се доволни за ,,чистење“ на затнат нос, за да го постигнат посакуваниот ефект, така да се користи спрејот (капки) сè почесто и во сè поголеми дози, а со тоа доаѓа до појава на зависност (rhinitis medicamentosa).
... е сега мој колега како лекар во својот џеб секогаш имаше шишенце од капки за нос, буквално како инхалатор(капки) без кој не може да диши ако не го применуваше секојдневно неколку пати, причината на неговите симптоми во носот секогаш беше од алергиска природа која никогаш не ја разрешил, ама станал зависник на тие капки во џебот.

... па сега веќе не ги применува, што се вели ја поминал фазата од одвикнување, зависност од тие капки за нос, на чуден начин, ама се снашол од двете зла да го одбере според него помалото зло, а тоа беше и е сеуште ,,пушење со пуфкање“, односно пушење на цигара без вовлекување туку само земање на чадот на цигарата и исфрлување на истиот чад преку носот, со што од самиот никотин од цигарата доаѓа не само до стегање на тие ,,опуштени дилатирани“ крвни садови во носната празнина што е една од причините на појава на тие сиптоми на чешање, течење на носот итн, туку и до помалку осетливост на носот.

Последно уредено:
Треба да се провери на оториноларинголог дали е се во ред внатре и дали дишат со 100% капацитет. Можно е да е потребна операција, што е друг ризик. Мене ми беше кажано дека треба да правам операција на левата страна што уште ја немам направено зашто за сега не ми смета. Не ни користам капки.

Јас сум еден од ,,страдалниците" со вечито запушен нос и со години користам нозетал капки за нос. Од неодамна почнав да се прашувам дали пред да почнам да ги употребувам проблемот беше помал отколку што е сега, не се сеќавам а мислам дека капките поприлично го усложнија. Фармакомафија јебига, сè да им ебам.

Инаку, си купив од оние традиционалните индиски чајарници (така се изразив оти личат на чајарник а не ми текнува името) во кои се става млака вода и малку сол па тураш во едната ноздрва а излегува од другата, малку е заебано на почеток дури се навикнеш ама функционира засега.
Исто така планирам да земам и од тие магнетите за спиење.

Јас сум еден од ,,страдалниците" со вечито запушен нос и со години користам нозетал капки за нос. Од неодамна почнав да се прашувам дали пред да почнам да ги употребувам проблемот беше помал отколку што е сега, не се сеќавам а мислам дека капките поприлично го усложнија. Фармакомафија јебига, сè да им ебам.

Инаку, си купив од оние традиционалните индиски чајарници (така се изразив оти личат на чајарник а не ми текнува името) во кои се става млака вода и малку сол па тураш во едната ноздрва а излегува од другата, малку е заебано на почеток дури се навикнеш ама функционира засега.
Исто така планирам да земам и од тие магнетите за спиење.
Пробај со инхалација.Има инхалтори по апотекиве.Мене ми помага кога сум настинат.

• Ми се допаѓа
Reactions: 831

Пиши nose strips или како беа. За спиење тешко, ама за преку ден, за луѓе со девијација на септум како мене, имаат солиден ефект и подобрување
Автоматски споено мислење:

Пиши nose strips или како беа. За спиење тешко, ама за преку ден, за луѓе со девијација на септум како мене, имаат солиден ефект и подобрување

Имам девијација на септум на десна страна и таа страна ми е 100% блокирана ако не ставам капки. Ги користам капките секојпат кога девојка ми ќе спие кај мене или сме на одмор иначе нема спиење за неа, хрчам како ебен нилски коњ без нив. Се мислам да купам тија глупости од Тему за спиење ама језиво ми пластики по усти и нос да ставам, тешко дека ќе заспијам.
А треба да отидам и да направам операција, бев еднаш на консултација и докотрот ми кажа дека не се големи шанси дека нешто драстично ќе се смени, да сум седел мирен ама не земав друго мислење.

Капки не користам али спрејови како Фликсоназе и Риноко користам често, имам проблеми со полипи и кога ми се активираат блокирано ми е дишењето. Не знам дали е во контекст на темава зашто се работи за различен продукт, вајда не сум зависен :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom