Реставрација на Свети Ѓорѓија | Курбиново | Преспа

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.924
Поени од реакции
6.673

Свети Ѓорѓи — единствена манастирска црква на Курбиновскиот манастир, сместена е над селото Курбиново, Преспа, во непосредна близина над Преспанското Езеро. Ѕидовите се украсени со Ангели на Комнена Уметност.

Афилијација: Македонска Православна Црква.
Стил: Византиска Архитектура.

1024px-Freska_vo_Sv._Georgij_vo_Kurbinovo_018.JPG

e2cd3553bd348e498da6354a87265048.jpg

R.cb93b91768bead5620037a90c988832d

Macedonians Restore an Ancient Church, With an Eye on the Future
| THE NEW YORK TIMES

Virtually nothing is known about who ordered the tiny church’s construction in so isolated a spot. Just as mysterious are the artists who painted its stunning ensemble of frescoes, with their elegant elongated figures clad in swirling robes, considered by art historians to represent the artistic pinnacle of the Middle Byzantine period.

The church and its frescoes hold a special place in the remarkable collection of Byzantine churches in Macedonia, a small Balkan country that, after 26 years of independence, is still struggling to find its place in Europe.

merlin_134674473_c396dc0b-267e-4877-a32e-2d6241f3dead-jumbo.jpg

Во 2019та (?) е започнат проект, соработка на Министерствата за Култура на Македонија и Грција за обнова на објектот и реставрација на фреските.
На 10ти Мај 2022ра на чело со Мери Стојанова како глава на целиот тим, конзерваторите Електра Каргианидоу, Астериос Апостолидис, Алексиос Папапелеканос, Александрос Константас заедно со македонските колеги Оливера Макриевска, Јовица Богев, Славе Стојанов и Крсте Коцев спроведоа истражувања со најнова технологија на фреските. Целта е да се документираат фреските и да се предложат можни насоки за реставрација.

Заприметете како Марија е облечена во Пурпурно. Како да е членка на семејството Порфирогенитус (родени во лиљаково).

Kourbinovo_1-1200x797.jpg

Kourbinovo_6.jpg

R.56e9d8a821fbdc3d45c3993a0ef07017

Kourbinovo_1-1200x797.jpg

R.56e9d8a821fbdc3d45c3993a0ef07017
Со ногата ставена на ѕидот на овој до ѕидот, ептен ќе ја оправат црквата - да се надеваме дека нема да ја турнат и да ја упропастат.

Црквата е од (веројатно уште 10ти) или 11ти век - кој би утврдил точно, тој дел од доцна Византија наводно не е баш документиран.

Комнините имале тенденција да одат во некои од најнапуштените делови и таму да го истураат целото свое богатство за изградба на мини манастири, за кои само бојата чинела повеќе од денешната вредност на дијамантите. Таква црква има и во Мариово од 10ти век? од некој Алексиос Комненос, не тој големиот, туку некој братучед на Императорот од Константинопол.
Оваа во Преспа спаѓа во истата категорија. Таа во Скопје, во Нерези, спаѓа во истата категорија. Во сите од нив има по некоја маркантна фреска (Исус со Мама во Ск), Ангелот во Преспа. Во таа во Мариово има два мажи кај што се бакнуваат (Исус и Јуда?) (агенда? само споделувам тоа што видов и сите други прилепчани беа подзинати кога видоја) ахха на таа тема нема да навлегуваме.

Како и да е, градбите се во лошо, а сепак вчудоневидувачки добро издание. Оваа во Преспа конкретно, покривот и капеше, дел од фреските од влага беа излуштени и гнили и спремни да се одлепат. Фактот што целосно со покри со лимови на старт - е премија и добар почеток. Како ќе оди натаму незнам. Јас сум за да се бараат реставратори од Италија или САД (има еден претерано добар перфекциониста од реставратор, со огромна почит и внимателност кон оригиналот од Чикаго).

Комнините творат најмногу во она што денес е Вардарска, кај 11ти век. Тоа е она што не прави некако посебни. А Македонците од овај дел, веќе дебело биле измешани со Словените уште во 6ти век. Ана пишува дека Македонските армии често биле придружени од Словени.

Последно уредено:
Црквата е од (веројатно уште 10ти) или 11ти век - кој би утврдил точно, тој дел од доцна Византија наводно не е баш документиран.

Комнините имале тенденција да одат во некои од најнапуштените делови и таму да го истураат целото свое богатство за изградба на мини манастири, за кои само бојата чинела повеќе од денешната вредност на дијамантите. Таква црква има и во Мариово од 10ти век? од некој Алексиос Комненос, не тој големиот, туку некој братучед на Императорот од Константинопол.
Оваа во Преспа спаѓа во истата категорија. Таа во Скопје, во Нерези, спаѓа во истата категорија. Во сите од нив има по некоја маркантна фреска (Исус со Мама во Ск), Ангелот во Преспа. Во таа во Мариово има два мажи кај што се бакнуваат (Исус и Јуда?) (агенда? само споделувам тоа што видов и сите други прилепчани беа подзинати кога видоја) ахха на таа тема нема да навлегуваме.

Како и да е, градбите се во лошо, а сепак вчудоневидувачки добро издание. Оваа во Преспа конкретно, покривот и капеше, дел од фреските од влага беа излуштени и гнили и спремни да се одлепат. Фактот што целосно со покри со лимови на старт - е премија и добар почеток. Како ќе оди натаму незнам. Јас сум за да се бараат реставратори од Италија или САД (има еден претерано добар перфекциониста од реставратор, со огромна почит и внимателност кон оригиналот од Чикаго).

Комнините творат најмногу во она што денес е Вардарска, кај 11ти век. Тоа е она што не прави некако посебни. А Македонците од овај дел, веќе дебело биле измешани со Словените уште во 6ти век. Ана пишува дека Македонските армии често биле придружени од Словени.

Црквата во Мариово се вика св. Никола и важи за најстара во тој регион. А Исус и Јуда не се бакнуваат туку е претставен Јуда како го бакнува Исус- типично како се претставува неговото предавство.
Еве нешто од професорката за фрескоживописот:
Официјално инфо за црквата:
https://infokompas.com.mk/2021/08/18/750-години-богата-историја-култура-и-зна/
Автоматски споено мислење:

Инаку во Курбиново бев во 2019, уште претходно се започнати конзерваторските работи. И не гледам причина тоа да го прави некој од надвор, кога и кај нас има супер конзерватори кои со своите ученици можат да ја средат црквата, ако се направи добар проект каде би соработувале историчарите на уметност со конзерваторите и вистински се одвојат финансии или пак се побара некаков грант. Институциите неможе да сметаат само на државни пари, особено не во ваква држава.

П.С. црквите се од втора половина 11- 12 век. Конкретно црквата во Курбиново е изградена во 1191 г.

И уште една забелешка. Периодот може не е добро документиран како и секој кога се работи за секојдневие, меѓутоа кај црквите, во повеќето за среќа е зачуван ктиторот кој скоро секогаш е претставуван кај влезот и многу често и годината во која била подигната црквата.

Последно уредено:
Црквата во Мариово се вика св. Никола и важи за најстара во тој регион. А Исус и Јуда не се бакнуваат туку е претставен Јуда како го бакнува Исус- типично како се претставува неговото предавство.

Не сум сигурен дека правиме муабет за истата црква. Did my research, мажите што се бакнуваат беа Свети Петар и Павле. Кога Исус и Јуда биваат сликани, секогаш Јуда го бакнува Исус, но ова не е взаемна акција. Од тоа што го видов јас, двајцата за мене неидентифицирани мажи беа прилично кхм, инволвирани sozusagen.
Пошто неможам да најдам слики од оригиналот во црквата постирам икона. Таму се нацртани многу поубаво, наметките им се како на Ангелите во Преспа и одма препознаваш дека некој од Комнините се потпишува зад нив.
Се разбира, ова не е невообичано, раните Христијани имале начин на поздравување, кој го викале бакнеж на мирот. Во денешните православни општества, ова подолу е во најмала рака скандал.
Реакцијата на дечките од Прилеп беше.. интересна.
2f93b1cc5bb892ac1df79ef20172b603.jpg

Последно уредено:
Колку што ми е мене познато и од тоа што сме го учеле на факултет, во Мариово друга црква од тој период нема.

Не сум сигурен дека правиме муабет за истата црква. Did my research, мажите што се бакнуваат беа Свети Петар и Павле. Кога Исус и Јуда биваат сликани, секогаш Јуда го бакнува Исус, но ова не е взаемна акција. Од тоа што го видов јас, двајцата за мене неидентифицирани мажи беа прилично кхм, инволвирани sozusagen.
Пошто неможам да најдам слики од оригиналот во црквата постирам икона. Таму се нацртани многу поубаво, наметките им се како на Ангелите во Преспа и одма препознаваш дека некој од Комнините се потпишува зад нив.
Се разбира, ова не е невообичано, раните Христијани имале начин на поздравување, кој го викале бакнеж на мирот. Во денешните православни општества, ова подолу е во најмала рака скандал.
Реакцијата на дечките од Прилеп беше.. интересна.
2f93b1cc5bb892ac1df79ef20172b603.jpg
Не ти текнува од прилика во кое село е црквата? Битолско или прилепско Мариово?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom