За Византија... онаа со која владеел Александар мислиш ?... Инаку потеклото на орелот како симбол е од ПИРО ако не си знаел...
Според Плутарк ...
After this battle Pyrrhus, returning gloriously home, enjoyed his fame and reputation, and being called "Eagle" by the Epirots, "By you," said he, "I am an eagle; for how should I not be such, while I have your arms as wings to sustain me?" ...
In December 289, Demetrius and Pyrrhus renewed their alliance, but the Epirote was the moral victor. The defeat in Aetolia and the ensuing invasion had been heavy blows for Macedonian prestige. After all, since the days of king Philip II, its armies had almost never been defeated. From now on, Pyrrhus was often called "the eagle", a surname that expresses the admiration felt by many people, who were reminded of that other young warrior, Alexander the Great.
Значи Епирците и Македонците биле во сојуз... Неговите војници го споредувале Пиро со орел за неговата храброст а тој им возвратил - Јас сум орел бидејќи вие сте моите крилја кои ми даваат сила... Во сојуз со македонците крилјата на орелот се прошириле на запад,Пиро и на исток Александар... Ова е потеклото на византискиот орел...
Инаку Скендербег тврдел дека неговиот народ се потомци на Пиро и Александар...
Антички збор за орел и сокол се IPЕ, IPЕR... денешен албански јазик ШЌИПЕ, СКИФТЕР... словенски - орел, јастреб...
Затоа албанците се нарекуваат Шќиптар, словените не
...
Многу нешта не знаете или сте во заблуда за тоа што го знаете ... сепак мило ми е што се трудите да дознаете што повеќе за историјата на албанците и македонците...