Стипендии за средношколци

Член од
15 јануари 2019
Мислења
14
Поени од реакции
4
Здраво сакам да прашам за околу стипендиите за средношколците .Учам машински техничар за моторни возила и кога ке биди пријавувањето за втора година ако знае некој да ми каже благодарам
Прикачи
 

borso

Робсо
Член од
7 ноември 2020
Мислења
66
Поени од реакции
113
Од школки само __________
 
Член од
9 јануари 2021
Мислења
782
Поени од реакции
816
Здраво сакам да прашам за околу стипендиите за средношколците .Учам машински техничар за моторни возила и кога ке биди пријавувањето за втора година ако знае некој да ми каже благодарам
Прикачи
МОН секоја година објавуа конкурс за стипендирање на средношколци и на студенти. Обично при крај на септемви, почеток на октомври го објавуаат конкурсот. Конкурсот е поделен во неколку категории, според дипломи, семејства со минимална плата, деца со еден родител, спортисти и.т.н. Просекот е битен, пример, ако конкурираш во 400 стипендии на семејства со ниски примања, тогаш минимален просек е 4,00 и над то, ако конкурираш во друга категорија тогаш таму е различно. Ама не е се тури напиј се, туку има процедури, има едно куп докумнти да средиш и да пратиш, сведителството се заведува на нотар, изјави, извод, и ред други потребни документи. Доколку испраќаш по пошта, некои работи ќе ги пополниш електронски и на меил адресата каде што испраќаш со слика дека испраќаш документи ќе кажиш што документи пушташ преку пошта. После откако ќе ја одобрат стипендијата, пополнуваш договор во 3 примероци испечатен и со потпис, со одобрение на родител во банка отвораш своја лична сметка, после таа сметка со се договорот се испраќа во МОН. После треба некаде во јуни да ти пратат одобрение конечно дека си примател на стипендија и ти ја испуштат стипендијата за таа година, после за наредната и натаму години со сведителство заведено на нотар и потврда за редовен ученик испраќаш во МОН и примаш таму некаде од декември стипендија за таа учебна година, и добиваш секој нареден месец редовно.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom