Специјален знак за sound copyright symbol ℗

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.735
Поени од реакции
1.340
Користам flash media player кој ги чита записите од xml фајл и никако не можам да го вметнам овој знак ℗ во xml фајлот, што е финтава?

Пробај да го енкодираш фајлот во UTF-8 и да го зачуваш како таков па направи ја измената.

Како мислиш да го енкодирам?
Користам Notpead++ и коудингот автоматски го имам подесено на utf-8 али пак ништо.
Плус, првата линија ми е <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
Чудно © го чита без проблем.

Пробај ги и двеве опции во Notepad++, едната треба да работи само не сум сигурен која:
1. Encoding -> Encode in UTF-8 without BOM
2. Encoding -> Convert to UTF-8 without BOM

Значи прво едната, зачувуваш, објавуваш, проверуваш... ако не успее со првата, ја повторуваш постапката на втората.

Патем, ако го посетиш .xml фајлот преку бровсер, се појавува P-то?

Пробај ги и двеве опции во Notepad++, едната треба да работи само не сум сигурен која:
1. Encoding -> Encode in UTF-8 without BOM
2. Encoding -> Convert to UTF-8 without BOM

Значи прво едната, зачувуваш, објавуваш, проверуваш... ако не успее со првата, ја повторуваш постапката на втората.

Патем, ако го посетиш .xml фајлот преку бровсер, се појавува P-то?

Ништо.
Кога го отварам xml фајлот нема зима си се отвара "п"-то најнормално.
Изгледа до флешот ќе е проблем?
Наместо "п" ми отвара правоаголниче.

Таквите (специјални) знаци пишувај ги со код, не copy-paste.

&#8471; во случајов.

Кој фонт го користиш во флеш?

Или ембед, или фонтот нема таков карактер, ама повеќе ми трга на второто оти ако нема ембед мислам дека нема да прикажи ништо.

Да, треба да го твикнам флешот.

Што не направи ти нас, аматери.

Пробај со ембедирање на фонтот ама комплетно, пошто по дифолт ги ембедира само основните карактери. Од друга страна пробај и со запишување на знакот како <![CDATA["znakot"]]> или запишан со неговиот код (што по напишаното гледам дека си го пробал).

The special sound copyright symbol you're referring to is not an official symbol like the © for copyright. Instead, sounds can be protected under copyright law if they are original and fixed in a tangible medium. For more on intellectual property, it's useful to understand Copyright vs Trademark : copyright protects original works like music or literature, while trademarks protect brand identifiers like logos or slogans.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom