Раѓање деца на постари години

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.238
Поени од реакции
1.297
Пола и повеќе од нас немаше да сме тука ако требале нашите да чекаат идеални услови.

Штом 10ти пат прават инвитро на 61 години и ред други операции и се друго мислам дека не треба да им се секираш од финансиски аспект и дека се само на пензија. Не ми делуваат на просечни пензионери

Законот е за посвојување кое мора државата да го одобри и држвата ти дава дете за посвојување. И не е законот дека треба да си 45 години стар за да посвоиш дете. Комшии постари(кои имаа веќе возрасни деца кои се иселени) привремено(10тина години, додека да наполнат 18) исчуваа две деца за кое се пријавија да ги чуваат зашто татко им реши да ја убие мајка им и додека да одлега 11 години затвор.
Ова ти е инвитро каде можеш да направиш во добар број на приватни клиники и можеш колку сакаш да направиш. Зашто државата да ограничува кој смее и кој не смее да има деца?
Aма неколку пати напоменав дека зборуваме за просечен случај. Просечен пар пензионери нема "милиони" за да може лесно да го израсне детето. Просечен пар пензионери едвај преживува од месец за месец тука. Недај боже да треба дел од лековите што ги земаат да ги плаќаат приватно.

Некако ова го гледам како општ проблем на кајгана. Луѓето се фокусираат на конкретна ситуација и не сакаат да ги дисктураат работите во општ случај.
Пример некој имаше пишано дека луѓе пијат/пушат/се дрогираат па имаат деца. А што мислите, овие старите на 60 години што сакаат да имаат деца не живеат нездрав живот?

Ако веќе сакаме да фантазираме за тоа колку пари има овој пар приватно, од кај знаеме дека не ги лупнале последните пари на ова ин витро и дека сеа се на 0?

И уште едно прашање за вие што викате дека 60+ е ОК време за раѓање деца. Тогаш што правиме со луѓе што можат да родат на 70, 80? Ставате ли граница некаде или додека може да роди, нека роди?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.416
Поени од реакции
24.139
Законот е за посвојување кое мора државата да го одобри и држвата ти дава дете за посвојување. И не е законот дека треба да си 45 години стар за да посвоиш дете. Комшии постари(кои имаа веќе возрасни деца кои се иселени) привремено(10тина години, додека да наполнат 18) исчуваа две деца за кое се пријавија да ги чуваат зашто татко им реши да ја убие мајка им и додека да одлега 11 години затвор.
Ова ти е инвитро каде можеш да направиш во добар број на приватни клиники и можеш колку сакаш да направиш. Зашто државата да ограничува кој смее и кој не смее да има деца?
Go zedov zakonot za posvojuvanje kako nekoj reper do koga se smeta deka starosnata granica ili jazot vo godini e prifatliv za rastenje na dete.
Ne zboruvam tuka za invitro, prirodno ili neznam kakvo zacnuvanje i ragjanje. Nekoj prethodno napisa deka ne e samo da go rodis i gotovo. Toa koga ke ima 10 ili 15 godini, roditelite ke imaat 70 80. I ne stanuva tuka zbor samo dali ke bidat zivi, eden kup drugi okolnosti se vo prasanje.
Bilo kako bilo, da mu e zdravo i zivo.
Автоматски споено мислење:

Многу старосни граници кај нас се заостанати и нелогични, тоа ич не ми е водилка да ти кажам искрено.
Site tuka voopsto ne vi preci starosnata granica ili jazot vo godini, a stanuva zbor za novorodence, totalno bezpomosno. Zaostanati bile i nelogicni.
Istite vie na site vi preci starosnata granica i jazot vo godini koga se raboti za sex na primer, iako stanuva zbor za dve seksualno zreli licnosti ( ne mislam na taa 9 godini, toj 50 vo slucaj nekoj da me sfati pogresno ).

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.412
Поени од реакции
30.874
Site tuka voopsto ne vi preci starosnata granica ili jazot vo godini, a stanuva zbor za novorodence, totalno bezpomosno. Zaostanati bile i nelogicni.
Istite vie na site vi preci starosnata granica i jazot vo godini koga se raboti za sex na primer, iako stanuva zbor za dve seksualno zreli licnosti ( ne mislam na taa 9 godini, toj 50 vo slucaj nekoj da me sfati pogresno ).
Kaj nas na primer, drzavata odredila deka 14 godisna licnost e zrela za seks, no isto taka odlucila deka e zrela za alkohol i glasanje na 18 godini.
Pa najdi mi logika.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.890
Поени од реакции
116.208
Kaj nas na primer, drzavata odredila deka 14 godisna licnost e zrela za seks, no isto taka odlucila deka e zrela za alkohol i glasanje na 18 godini.
Pa najdi mi logika.
Па ако ебеш на пијано можеш беља да напраиш, логично. :icon_lol:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.416
Поени од реакции
24.139
Pa najdi mi logika.
14 godisna e potpolno seksualno zrela da ragja, za seks de, toa ne zavisi od nieden covecki zakon, ako mislese na toa. Kolku e dozvolivo so koj ke ima seks e sosem druga rabota.
Ali nastrana zakonite kaj nas, povekje mislev na toa da vidis 20 godisna so 60 godisen, gusnati, zaljubeni. Na taa starosna granica mislev, na toj generaciski jaz, nikoj od vas tuka sto ja hvalospevate babata deka rodila na 60 nema blagonaklono da gleda na niv.
I ne ne e hrabra spored mene, sebicna e, samo na nejzinite zelbi i potrebi mislela. Deteto tuka e vo vtor plan.

Член од
22 август 2022
Мислења
747
Поени од реакции
2.140
Пола и повеќе од нас немаше да сме тука ако требале нашите да чекаат идеални услови.
Кога мајка ми останала бремена со мене, во исто време останале и двајцата без работа, што сигурно и на муабетот меѓу нив влијаело.

Ама не рекле, нема везе нема услови. Напротив, татко ми рекол, ете ни знак дека не треба да се опседнуваме со банални и минливи работи. После татко ми си најде друга работа, а на мајка ми и' се исполнила желбата да работи во струка за што скоро деценија се трудела и молела. Дете некогаш и ксмет носи. Секако , ако си желен да ја научиш лекцијата со неговото доаѓање и се фокусираш на развој на вистинските работи. Тоа е и всушност она што го викаме ксмет. Мотивацијата за брзо и темелно дејствување.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.412
Поени од реакции
30.874
14 godisna e potpolno seksualno zrela da ragja, za seks de, toa ne zavisi od nieden covecki zakon, ako mislese na toa. Kolku e dozvolivo so koj ke ima seks e sosem druga rabota.
Ali nastrana zakonite kaj nas, povekje mislev na toa da vidis 20 godisna so 60 godisen, gusnati, zaljubeni. Na taa starosna granica mislev, na toj generaciski jaz, nikoj od vas tuka sto ja hvalospevate babata deka rodila na 60 nema blagonaklono da gleda na niv.
I ne ne e hrabra spored mene, sebicna e, samo na nejzinite zelbi i potrebi mislela. Deteto tuka e vo vtor plan.
Da, moze dete da raga, a ne moze na primer da zeme vozacka i da glasa

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.416
Поени од реакции
24.139
Da, moze dete da raga, a ne moze na primer da zeme vozacka i da glasa
Pa ednoto e instikt, za drugoto treba ajde nekoe zivotno iskustvo, smireni hormoni. Gledas na intisktot, nagonot od denesna gledna tocka, a ne koga ni se vrezal vo maliot mozok pred iljadnici godini. Ne treba tinejder ili tinejderka da ja ucis kako da zatrudni, naprotiv gi ucime kako da ne zatrudnat, da se sprotivstavat na nagonot, instiktot za parenje sto im idi koga seksualno ke sozreat, a toa e okolu 13, 14 godini.
Od druga strana konceptot polnoletstvo, vozacka, glasanje evoluciski se sosem novi poimi. Za babite i dedovcite nasi bile nepoznati poimi, ne pak za ljugeto od pred 1000, 2000, 10000 godini. Togas na 18 vekje pola zivot si go pominal. Na 40 vekje si bil vo dlaboka starost. Zborot mi e deka nasiot bioloski casovnik ne ja sledi nasata tehnoloska naprednost. Uste si cuka po staro, kako pred iljadnici godini koga sme evoluirale kako vid. Uste tolku i ke projdat najverojatno pred da napravime nekoj biten evoluciski iscekor, ako i napravime voopsto.
Site ovie pridobivki od modernata civilizacija, eticki i moralni normi sto sega gi imame magicno ke isceznat pri prvata pogolema kataklizma. Instiktot ne, toj ni e vrezan vo nasiot genetski kod ili kade i da e vrezan vekje.
Автоматски споено мислење:

A moze kaj nas baba i dedo da stanat zakonski kertejkeri na vnuci ko sho moze na zapad, eve roditelite poginale vo soobrakjajka... ? Ili decta idat odma vo dom oti baba i dedo imaat povekje od 45 primer?
Najverojatno, sepak najblisku im se bioloski genetski gledano. I tuka zboras za deca koi imale roditeli i koi od X pricini ostanale bez niv, a ne deka toa im bilo planot, ili pak babite i dedovcite na toa racunale, decata da im zaginat vo soobrakjajka za da ovie na starost gi dogledaat vnucinjata. Vo sekoj slucaj podobro kaj svoja krv otkolku po domovi za deca bez roditeli ili pak posvoeni. Krv si e krv.
So babata toa voopsto ne e slucaj, niti e za sporedba. Taa svesno resila da ragja na tamu 60 godini. Ne slucajno zatrudnila, ne i go dodelile kako najbliska bioloska rodnina, tuku svesno se resila na takov cekor samo i samo da si udovoli sama na sebe, da si ja ispolni zelbata. Kako nekoj vo mladosta sto sakal da vozi djip ili pojma nemam sto, ali od X pricini ne mozel da si go dozvoli, ali ete na 60 se naredile kartite i si kupil.
Samo tuka sto ne stanuva zbor za djip tuku za dete.

Последно уредено:
Член од
17 септември 2022
Мислења
1.073
Поени од реакции
2.572
Najverojatno, sepak najblisku im se bioloski genetski gledano. I tuka zboras za deca koi imale roditeli i koi od X pricini ostanale bez niv, a ne deka toa im bilo planot, ili pak babite i dedovcite na toa racunale, decata da im zaginat vo soobrakjajka za da ovie na starost gi dogledaat vnucinjata. Vo sekoj slucaj podobro kaj svoja krv otkolku po domovi za deca bez roditeli ili pak posvoeni. Krv si e krv.
So babata toa voopsto ne e slucaj, niti e za sporedba. Taa svesno resila da ragja na tamu 60 godini. Ne slucajno zatrudnila, ne i go dodelile kako najbliska bioloska rodnina, tuku svesno se resila na takov cekor samo i samo da si udovoli sama na sebe, da si ja ispolni zelbata. Kako nekoj vo mladosta sto sakal da vozi djip ili pojma nemam sto, ali od X pricini ne mozel da si go dozvoli, ali ete na 60 se naredile kartite i si kupil.
Samo tuka sto ne stanuva zbor za djip tuku za dete.
Vlade ti ne znaesh dali babata kje go izgleda dobro deteto ili ne, moze kje si ja drzi zdravje, moze ima vekje plan i sistem koj da go dogleda ako nejze ja zakopame. Ko sho imaat plan i tie babi dedovci koi gledaat deca na otsutni roditeli od x pricini. Ti ednostavno ne znaesh.. i drugo, moze ona bash go rodila slednio Nikolcho Tesla koj kje go izmisli perpetum mobileto oti site vekje znaeme deka ti nema da go.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.416
Поени од реакции
24.139
Vlade ti ne znaesh dali babata kje go izgleda dobro deteto ili ne, moze kje si ja drzi zdravje, moze ima vekje plan i sistem koj da go dogleda ako nejze ja zakopame. Ko sho imaat plan i tie babi dedovci koi gledaat deca na otsutni roditeli od x pricini. Ti ednostavno ne znaesh.. i drugo, moze ona bash go rodila slednio Nikolcho Tesla koj kje go izmisli perpetum mobileto oti site vekje znaeme deka ti nema da go.
Nikoj ne go znae toa, ali glupo e da se koristi kako izgovor. Mozi go rodila idniot Nikola Tesla, no mozi go rodila sledniot Hitler koj ke ubie 90% od naselenieto i ke ne vrati vo kameno doba. I Ti ova ednostavno ne go znaes, no da se vratime na poprizemni raboti.
Vaka po muabetot ke recime deka nemas ti problem so babata sto resila da stani majka na tamu 60 i kusur godini. Na kolku bi imal problem ?
Na 70, na 80, na 90 ? Imas nekoj limit koga e eticki i moralno opravdano posto ete nema zakon, barem ne kaj nas koj toa bi go reguliral, baska imaat plan neli. Za posvojuvanje ima zakon no ete za invitro nema.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.943
Поени од реакции
3.290
Deteto od ragjanje e osudeno na mnogu potezok pat od negovite vrsnici. Ako nekoj se prai empaticen, cudno kako go ignorira ova. Stanuva zbor za vestacko oploduvanje, i toa treba da podlezi na nekakva regulativa. Cudno mi e kako nema godisna granica za vakvi raboti.
И мене највеќе ме чуди тоа што душегрижнициве се радуваат дека мајкава демек се остварила ко мајка, а не се сеќираат ич за кутрото дете што можеби и најверојатно, рано ќе остане само на овој свет. Емпатија??? Ај доунт тинк соу. 0 Емпатија спрема детето.

Да има староротки, но не ја прекорачиле 45 година. Всушност, се што оди против законите на природата, не е етички и морално прифатливо според мене, ај добро, инвитро оплодување прават и млади, тоа е ок, ама порано кога немало инвитро, природата одредила до кога може жената да роди, до менопауза, значи до кај 45 макс., понатаму веќе е ризична бременост.

Детето не е трофеј, не само роди го па шо биде биде, најлесно е да го родиш, најтешко е да го изгледаш и пораснеш.

Природата си створила свои закони и кога човекот им пркоси на законите на природата, ми е најдегутантен момент, зашто се разбира последиците за секоја индивидуа треба добро да се извагаат и добро и лошо, всушност ниту една работа на светов не е ниту целосно добра, ниту целосно лоша, само да нема патење, највеќе ме погодува човечка патња, детска солза е нешто најболно на светот, ја гори душата.

Посакувам сите дечиња на светот да се среќни и згрижени, и оние во дом душички заслужуваат топол дом, ако толку сакале дете можеле да посвојат, и на помлади години, до сега ќе го исчувале и ќе го пораснеле.

Последно уредено:
Член од
17 септември 2022
Мислења
1.073
Поени од реакции
2.572
Vaka po muabetot ke recime deka nemas ti problem so babata sto resila da stani majka na tamu 60 i kusur godini. Na kolku bi imal problem ?
Na 70, na 80, na 90 ? Imas nekoj limit koga e eticki i moralno opravdano posto ete nema zakon, barem ne kaj nas koj toa bi go reguliral, baska imaat plan neli. Za posvojuvanje ima zakon no ete za invitro nema.
Dokolku ja toa odlucuvam vlade nema da se godinite problem ali kje im baram plan da vidam... sekoj treba plan da ima.. i ja go imam u slucaj da ne snema ne pa 60.. 70 godishni.

Всушност, се што оди против законите на природата, не е етички и морално прифатливо според мене
Razmisli sho se pravish u sovremenata civilizacija sho e sprotivno na zakonite na prirodata.

Член од
30 октомври 2022
Мислења
734
Поени од реакции
1.922
Транзицијата нема никаква врска со ова што го напишав.За да се занимаваш со спорт не ти треба цело богатство туку памет а овие што ги потенцирав имаат се само памет немаат.Од нив како постари луѓе можеш само да научиш дека не треба да бидеш како нив и толку.Најстарата планинарка на светот беше србинката Јелена Минарди од Ниш која почина на 102 годишна возраст ноември.Немој да ми кажеш дека оваа жена не ја поминала таа транзиција што ти ја потенцираш како нашите во Македонија и дека целиот живот и бил мед и млеко.Не случајно највозрасните планинари кај нас не учат нас помладите со поговорката ШЕТАЈТЕ ГИ ПЛАНИНИТЕ ЗА ДА НЕ ГИ ШЕТАТЕ АПТЕКИТЕ И ЗДРАВСТВЕНИТЕ УСТАНОВИ:
Надвор од темава ама ај.Како е можно да споредуваш дански и холандски пензионер со наш кој зема 12000 пензија?И не знам дали си бил на запад не сите пензионери се посветени на девизата во здраво тело здрав дух,премногу ги идеализираш.Имаш таму пензионери тешки наркомани и пијаници,така да муабетов не ти држи вода.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.183
Поени од реакции
6.209
Надвор од темава ама ај.Како е можно да споредуваш дански и холандски пензионер со наш кој зема 12000 пензија?И не знам дали си бил на запад не сите пензионери се посветени на девизата во здраво тело здрав дух,премногу ги идеализираш.Имаш таму пензионери тешки наркомани и пијаници,така да муабетов не ти држи вода.
Пак си помешал БАБИ и ЖАБИ и ти дадов линк од 102 годишната пензионерка од Ниш која скромно живее.Големината на пензијата нема никаква врска дали некој ќе реши редовно да планинари или да вози велосипед.За да се качуваш на Водно или Скопска црна гора не ти треба пензија од 1000 евра бидејки имаат бесплатен превоз сабота и недела.На нашиве пензионери и 1000 евра пензија да им дадеш ќе си останат исти така да споредбата не ти е релевантна.

Kajgana Shop

На врв Bottom