Повреди на колена, совети, прашања..

• Креатор на темата ФорцаМилан
  • Време на започнување

раднаскела

Wubba lubba dub duuuub
Член од
7 февруари 2011
Мислења
1.684
Поени од реакции
1.990
Имам проблем со левото колено веќе 2 месеци. Значи некаде средината на август, на обична баскет партија при наскок, со поголема сила на спуштање на левото колено, почувствував како нешто направи поп, т.е. како нешто да се скина. Одморив 1 минута и пак си продолжив пошто бев загреан. Но откако се разбудив наредното утро, 2 часа не можев да ја левата нога. Едноставно како да не ја чувствувам. Паузирав 3 недели и повторно отидовме на баскет, но при скок повторно добив силна болка, и од тогаш натаму не сум играл, само трчав по 5 километри два пати и кога удрив спринт, повторно ми се јавуваше болка. Исто така и воопшто не можам да скокам, дури и при обичен скок како да ми се одделува бутот од под коленицата. Некои да не знае што би можело да биде, јас се сомневам во менискусот или можеби некој истегнат лигамент.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.270
Поени од реакции
6.988
Имам проблем со левото колено веќе 2 месеци. Значи некаде средината на август, на обична баскет партија при наскок, со поголема сила на спуштање на левото колено, почувствував како нешто направи поп, т.е. како нешто да се скина. Одморив 1 минута и пак си продолжив пошто бев загреан. Но откако се разбудив наредното утро, 2 часа не можев да ја левата нога. Едноставно како да не ја чувствувам. Паузирав 3 недели и повторно отидовме на баскет, но при скок повторно добив силна болка, и од тогаш натаму не сум играл, само трчав по 5 километри два пати и кога удрив спринт, повторно ми се јавуваше болка. Исто така и воопшто не можам да скокам, дури и при обичен скок како да ми се одделува бутот од под коленицата. Некои да не знае што би можело да биде, јас се сомневам во менискусот или можеби некој истегнат лигамент.

ако е менискус обавезно ќе си имал внатрешно крварење,односно коленото отекува цела топка се прави,начинот на кој објаснуваш како настанала повредата наведува дека најверојатно е пукање на менискусот......пошто не ти помкинува само од себе,правец ортопедија на преглед,барај снимање со магнетна резонанца,ако си бил по местачи и такви работи не кажувај по ортопеди,најверојатно ќе бидеш одбиен да бидеш прегледан како што треба

раднаскела

Wubba lubba dub duuuub
Член од
7 февруари 2011
Мислења
1.684
Поени од реакции
1.990
ако е менискус обавезно ќе си имал внатрешно крварење,односно коленото отекува цела топка се прави,начинот на кој објаснуваш како настанала повредата наведува дека најверојатно е пукање на менискусот......пошто не ти помкинува само од себе,правец ортопедија на преглед,барај снимање со магнетна резонанца,ако си бил по местачи и такви работи не кажувај по ортопеди,најверојатно ќе бидеш одбиен да бидеш прегледан како што треба
Значи немав никаков оток на коленото, можеби имаше некоја модрица но друго ништо, еве и сега при максимално свиткување или истегнување имам големи болки во левото колено, што не е случај со десното.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.270
Поени од реакции
6.988
Значи немав никаков оток на коленото, можеби имаше некоја модрица но друго ништо, еве и сега при максимално свиткување или истегнување имам големи болки во левото колено, што не е случај со десното.

ако не врви само по себе - упат и на ортопедија

Член од
11 февруари 2013
Мислења
12
Поени од реакции
2
imam skinati prendi vkrsteni ligamenti pred dve godii uste ne sum operiran.mi vikaat da odam kaj dr zoran andonovski drzavan dali znae nekoj za doktorov dobar li e.

Член од
11 февруари 2013
Мислења
12
Поени од реакции
2
Доколку можеш да бираш, оди кај д-р Зоран Андоновски на Клиника. Мене он ми ја правеше операцијата и стварно човекот се разбира, дури 1 недела после мојата операција имаше цела статија од 2-3 страни во Дневник или Утрински за него и за методот на артроскопија.

Член од
24 јануари 2013
Мислења
18
Поени од реакции
12
imam skinati prendi vkrsteni ligamenti pred dve godii uste ne sum operiran.mi vikaat da odam kaj dr zoran andonovski drzavan dali znae nekoj za doktorov dobar li e.
Јас од мое лично искуство ке ти кажам, имам и пишувано за мојот проблем може да побараш по форумот и ке видиш. Ако веќе планираш во државна болница да одиш во никој случај да не одиш ка ЗЛАТКО ТЕМЕЛКОВСКИ мене тој лекар на маки ме направи, се уште не можам да се исправам на здрави нозе :( , ако сакаш се да биде во ред ке си одиш кај д-р АЛАН АНДОНОВСКИ многу добар ортопед и да ти објасни и се немам никаква замерка за него, јас здравје во јануари ке одам на реконструкција на преден вкрстен лигамент кај него, оти овој З.Т го ставил графтот многу напред и ногата никако не можам да ја исправам а, вежбам редовно. П.С за д-р АЛАН АНДОНОВСКИ беше статијата што си ја прочитал. Се надевам се ке биде во ред искрено. позз

Член од
11 февруари 2013
Мислења
12
Поени од реакции
2
fala mnogu.kaj temelkovski ne planiram nikako alan andonovski i zoran andonovski se sosema razlicni doiktori.ili se raboti za istiot doktor.posto mene eden drugar mi go pofali ovoj zoran andonovski sega da ne se raboti za istiot doktor.ne znam

Член од
24 јануари 2013
Мислења
18
Поени од реакции
12
fala mnogu.kaj temelkovski ne planiram nikako alan andonovski i zoran andonovski se sosema razlicni doiktori.ili se raboti za istiot doktor.posto mene eden drugar mi go pofali ovoj zoran andonovski sega da ne se raboti za istiot doktor.ne znam
Aлан Андоновски е на Ортопедија, а овој Зоран Андоновски е на Траумотологија со сигурност знам, и за Зоран незнам ама баш ништо...

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Незнаев дека има тема за ова па кога веќе ја најдов да си прашам за мојот проблем.

Веќе 2-3 години назад имам проблем со колената и она што сум приметил е дека најмногу ме болат при промена на годишните времиња, односно крајот на летото почетокот на есента и ладните времиња. Некогаш порано почнуваат да ме болат некогаш покасно. Најмногу болката ми се изразува кога на пример подолго време седам или клечам, односно колената ми се подвиени и после се обидам да се исправам. Осеќам толку страшна и неподнослива болка што некогаш дури и сум заплакувал, најискрено. Некогаш пак ме болеле и кога ми се исправени нозете, па кога се обидувам да седнам ми пукаат и крцкаат стално. Најчудно ми е што ова се случува само во одреден период од годината, кога е зима, ладно време. Летно време немам некои поголеми проблеми ниту пак осеќам болка, освен повремено ако сум изложен на некоја потешка физичка активност. Не сум бил на лекар за овој проблем ниту пак сум го лечел со нешто. Користам стегачи за колена кои до одреден степен ми ја намалуваат болката но не ја отстрануваат целосно.

Би сакал да знам дали некој друг го има/л овој проблем, која е причината што ова ми се случува и дали е нешто опасно.

ПС: Неколкумина ми кажуваа дека наводно тоа било од "вода во колената" ама не ми се верува бидејќи сум 21 година, уште сега ли такви глупости...

Член од
11 февруари 2013
Мислења
12
Поени од реакции
2
aha ok.znaci sepak se zaboti za dva razlicni doktori.ovoj zoran andonovski go prael operacija eden decko ot forumot i on mnogu go pofali mnogu dobro pominal kaj nego.a go imalo u utrinski vesnik demek raboti so novata metoda vo vrska so vrzvanjeto na ligamentite,

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.270
Поени од реакции
6.988
Незнаев дека има тема за ова па кога веќе ја најдов да си прашам за мојот проблем.

Веќе 2-3 години назад имам проблем со колената и она што сум приметил е дека најмногу ме болат при промена на годишните времиња, односно крајот на летото почетокот на есента и ладните времиња. Некогаш порано почнуваат да ме болат некогаш покасно. Најмногу болката ми се изразува кога на пример подолго време седам или клечам, односно колената ми се подвиени и после се обидам да се исправам. Осеќам толку страшна и неподнослива болка што некогаш дури и сум заплакувал, најискрено. Некогаш пак ме болеле и кога ми се исправени нозете, па кога се обидувам да седнам ми пукаат и крцкаат стално. Најчудно ми е што ова се случува само во одреден период од годината, кога е зима, ладно време. Летно време немам некои поголеми проблеми ниту пак осеќам болка, освен повремено ако сум изложен на некоја потешка физичка активност. Не сум бил на лекар за овој проблем ниту пак сум го лечел со нешто. Користам стегачи за колена кои до одреден степен ми ја намалуваат болката но не ја отстрануваат целосно.

Би сакал да знам дали некој друг го има/л овој проблем, која е причината што ова ми се случува и дали е нешто опасно.

ПС: Неколкумина ми кажуваа дека наводно тоа било од "вода во колената" ама не ми се верува бидејќи сум 21 година, уште сега ли такви глупости...
мене ми личи како да слабо ти се подмачкуваат колената. изгледа дека и генетски си така предодреден........би ти препорачал да побараш и пробаш со “коњска маст“ од црвената се продава во мали паковања по цена отприлика 200 денари........се мачка во мала количина пред спиење и се превива коленото со завој,ќе осетиш жештина и пецкање,ако ставиш повеќе - мисли му ја,нема да заспиеш воопшто :icon_lol:

прави така недела дена,мислам ќе ти се подобри состојбата,па јави што како (y)

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.026
Поени од реакции
36.807
За сите што имате некаков проблем со колената а се двоумите дали да се консултирате со лекар ви препорачувам да го направите тоа што поскоро бидејќи кога најмалку ќе очекувате може да се случи некоја незгода која ќе ви донесе поголеми проблеми со колената.

Пример јас имав проблем со коленото(левото) и океј се опоравив но не консултирав специјалист и баш кога се осеќав најспремен ми се случи да го заебам пак коленото на маалски фудбал и да морам операција да правам.

Сум пишал и ќе пишам дека го препорачувам Боро Илиев од Ре-Медика бидејќи се работи за квалитетен човек што си ја знае работата.
Со други сум немал искуства и затоа не ни спомнувам.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
мене ми личи како да слабо ти се подмачкуваат колената. изгледа дека и генетски си така предодреден........би ти препорачал да побараш и пробаш со “коњска маст“ од црвената се продава во мали паковања по цена отприлика 200 денари........се мачка во мала количина пред спиење и се превива коленото со завој,ќе осетиш жештина и пецкање,ако ставиш повеќе - мисли му ја,нема да заспиеш воопшто :icon_lol:

прави така недела дена,мислам ќе ти се подобри состојбата,па јави што како (y)

Фала за советот, коњска маст досега не сум користел но имам користено некоја тигрова маст која полани ми беше препишана од лекар поради болки во грбот после пад по скали. Имав многу болки и неможев да дишам како што треба, па таа маст за 2 дена ме среди како нов. Ако се сеќавам добро и таа маст беше мислам за такви работи, повреди во зглобови, шинато и слично. Ќе пробам па ќе видам што ќе излезе.

Член од
11 февруари 2013
Мислења
12
Поени од реакции
2
abe sve e vo red za boro iliev znam deka e kvaliteten ama za mene e premnogu skapo tamu.zato baram druga alternativa inace bez razmisluvanje ke odev kaj boro.2400 eur kosta opracijata

Kajgana Shop

На врв Bottom