Парите како долг

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Идејата е било да се создаде европа без граници како што е САД. Ниту во САД сојузните држави не се еднакви економски и финансиски. Само за разлика од ЕУ се далеку подисцплинирани и го гледаат заедничкиот интерес, а не поединичниот. Грција да е била малку подисцплинирана ќе знае дека не смее да си дозволи толкав долг, а камоли да монтира финансиски извештаи и да кажува дека е во добра финансиска кондиција. Сите прват како што сакаат, затоа што ако се случи нешто, унијата ќе ги спаси.
--- надополнето: Jun 27, 2011 3:33 PM ---
Ако се прашувам јас Унијата би ја затворил барем за едно 50 години уште кога беа 25 членки. Без Романија, Бугарија, сега Хрватска, а недај боже Србија, Албанија и Македонија. Макар што они мислат дека овие земји со нивма помош побрзо ќе се развијат и ќе бидат на истото рамниште со западните земји.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.329
Поени од реакции
7.796
Ако не знаеш што збориш подбро и немој.
Целта на Централната банка е да ја спроведува Монерарната политика на земјата и да одржува стабилност на валутата како примарна цел, и ниска инфлација како секундарна. Така НБРМ го штити народот.
НБРМ нема никава врска со кредитите на комерцијалните банки. Таа не може да каже на Стопанска банка со која каматна стапка да дава кредити. Тоа е мешање во работата на комерцијалните банки. Тие ако сакаат ќе даваат и кредити со 50% камата, ако има кој да ги зеде.
.
А чекај НБРМ не е регулатор на пример договорите за кредитите што се со скриени клаузили, тука нема никаква моќ?
Ами зошто се вика Народна банка за народот или за приватните банки, ај види таму кој работи и од кај дошол и кај се враќа, само ротации се прават па и уште се фалат со резимеата работел во комерцијална банка па потоа во НБРМ, што мислиш тој човек чии интереси ќе штити на народот или на банката кај што претходно работел?
--- надополнето: Jun 27, 2011 5:39 PM ---
Вратете се на темата не ЕУ ова она школата јака што ја имате а таа е парите како долг.

Значи секој денар во нашево опшество што е во циркулација е долг од некој кон некого, од една фирма кон друга, од фирма кон државата, од државата кон фирма, од државата кон некој човек, од фирма кон свој вработен, од еден човек на друг човек. Кога сите долгови би се исплатиле нема да има доволно пари во оптек.....
 
Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
А чекај НБРМ не е регулатор на пример договорите за кредитите што се со скриени клаузили, тука нема никаква моќ?
Ами зошто се вика Народна банка за народот или за приватните банки, ај види таму кој работи и од кај дошол и кај се враќа, само ротации се прават па и уште се фалат со резимеата работел во комерцијална банка па потоа во НБРМ, што мислиш тој човек чии интереси ќе штити на народот или на банката кај што претходно работел?
--- надополнето: Jun 27, 2011 5:39 PM ---
Вратете се на темата не ЕУ ова она школата јака што ја имате а таа е парите како долг.

Значи секој денар во нашево опшество што е во циркулација е долг од некој кон некого, од една фирма кон друга, од фирма кон државата, од државата кон фирма, од државата кон некој човек, од фирма кон свој вработен, од еден човек на друг човек. Кога сите долгови би се исплатиле нема да има доволно пари во оптек.....
Како прво името Народна банка не е соодветно за таа институција. Најсоодвено е името Централна банка, ама кај нас иако сакаат да го сменат, тешко ќе оди од причина што името Народна банка стои во уставот на Р. Македонија Така да не значи дека ако го носи името НБРМ, таа ги одредува стапките на кредитите (барем не кај нас зошто македонски банки не земаат кредити од НБРМ). Второ пред два поста ти кажав како Централната банка ги штити интересите на народот. Трето според тебе излегува дека таа е институција која постои за да им угодува на комерцијалите банки, и да им помага да го лажат народот, преку скриени клаузули во договорите за кредит (n). Нема да најдеш ни 100 истомисленици. НБРМ нема право да ги менува клузулите на договорите за кредит на некоја банка. Тие се одредуваат со статут на самата банка. Значи ти работиш за некој кај што порано си бил вработен, а не за некој кај што сега си вработен. За ова последново ќе мораш да се обратиш кај стучни лица од ММФ, зошто верувам овде никој не може да ти ја разбере поентата.
 

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.209
Според мене НБРМ треба да ги зголеми каматните стапки за вистински раст е побитно штедењето (депозитите) од кредитите. Барем тоа може да се научи од Америка и Британија и Јапонија имаат ниски каматни стапки а економијата им стагнира. Високи камтни стапки ќе создата дефлација и полесно ќе се пласираат производите во извоз и реши трговскиот дефицит. Иако идеално е каматните стапки да бидат пазарно одредени без интервенции од државата.
 
Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Дефлација за една земја е исто толку лоша како и инфлацијата. За зголемување на нашиот извоз нужно е да се зголеми продуктивноста на производството и само така ќе бидеме конкурентни во странство. Мора да научиме нови технолошки процеси на производство и да примеруваме што посовремена техника. За тоа да се оствари треба чести обуки на вработените и снабдување со посовремени машини.
 

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.209
Дефлација за една земја е исто толку лоша како и инфлацијата. За зголемување на нашиот извоз нужно е да се зголеми продуктивноста на производството и само така ќе бидеме конкурентни во странство. Мора да научиме нови технолошки процеси на производство и да примеруваме што посовремена техника. За тоа да се оствари треба чести обуки на вработените и снабдување со посовремени машини.
Не се согласувам со тебе дефлација е позитивна работа.Токму тоа што го сакаш резултира со дефлација/Во секоја гранка дека има технички иновации и зголемување на продуктивноста на производството има дефлација. Компјутерите например. Дефлацијата го зголемува куповата моќ а со тоа и животнот станарард и го стимулира извозот. Што има тука лошо?
 
Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Не се согласувам со тебе дефлација е позитивна работа.Токму тоа што го сакаш резултира со дефлација/Во секоја гранка дека има технички иновации и зголемување на продуктивноста на производството има дефлација. Компјутерите например. Дефлацијата го зголемува куповата моќ а со тоа и животнот станарард и го стимулира извозот. Што има тука лошо?
Дефлацијата претставува макроекономска големина која се дефинира како намалување на вредноста на паричните единици. Таа е спротивна од инфлацијата. Со појавата на дефлацијата во определен регион или држава се означува дека за помалку пари би можело да се купи исто количество на стока или услуга. Главна карактеристика на дефлацијата е не само намалувањето на вредноста на парите, туку со тоа и зголемување на невработеноста.

Тоа што ти го збориш за воведување на технико-технолошки иновации и како резултат на зголеменото поризводство се намалува цената по единица производ е економија на обем, не дефлација.
Дефлација е штетна за една држава бидејќи на крај води до енормно зголемување на вработеноста( се разбира доколку се одржи подолг временски период)
 
Член од
2 август 2010
Мислења
100
Поени од реакции
38
Заради фиксниот курс имаме проблеми со ликвидноста, бидејќи народната банка постојано внимава на инфлацијата. Малите и средните фирми имаат потешкотии со наплата на долгови дури подолги од 30 дена. Денарот можеби малку треба да се релаксира. Девалвација би помогнала на извозниците на краток-среден рок.
 

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.209
Заради фиксниот курс имаме проблеми со ликвидноста, бидејќи народната банка постојано внимава на инфлацијата. Малите и средните фирми имаат потешкотии со наплата на долгови дури подолги од 30 дена. Денарот можеби малку треба да се релаксира. Девалвација би помогнала на извозниците на краток-среден рок.
Со девлавација ќе има инфлација кај увезените производи со што ќе се намали животниот стандард и куповната моќ на Македонците а ефектот на извоз како што рече е краткотраен. Најдобро е флуктуирачки курс пазарно определен и корегиран.
 

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Заради фиксниот курс имаме проблеми со ликвидноста, бидејќи народната банка постојано внимава на инфлацијата. Малите и средните фирми имаат потешкотии со наплата на долгови дури подолги од 30 дена. Денарот можеби малку треба да се релаксира. Девалвација би помогнала на извозниците на краток-среден рок.
Со девалвација на сите должници ќе им се помогне, ќе се обезвреднат нивните долгови но... Довербата во денарот ќе исчезне и депозитите од банките ќе се повлекуваат. И пак одново за да се врати довербата, а за тоа ќе треба многу време. И повторно високи камати за да банките привлечат нови штедачи и пак задолжување до следната девалвација...
--- надополнето: Jun 29, 2011 1:24 PM ---
Со девлавација ќе има инфлација кај увезените производи со што ќе се намали животниот стандард и куповната моќ на Македонците а ефектот на извоз како што рече е краткотраен. Најдобро е флуктуирачки курс пазарно определен и корегиран.
Србите имаат флуктуирачки курс и со кризава поминаа многу лошо и жалат што немале фиксен курс.
 
Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Со девалвација на сите должници ќе им се помогне, ќе се обезвреднат нивните долгови но... Довербата во денарот ќе исчезне и депозитите од банките ќе се повлекуваат. И пак одново за да се врати довербата, а за тоа ќе треба многу време. И повторно високи камати за да банките привлечат нови штедачи и пак задолжување до следната девалвација...
Исто тука треба да се постави прашањето што ќе биде со долгот на Македонија спрема странство, кога знаеме дека над 60% од нашиот долг е надворешен. Со девалвација тој ќе стане уште поголем и ќе биде над 40% од БДП, што за нас како мала економија би било голем проблем.
 

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.845
Поени од реакции
5.146
Исто тука треба да се постави прашањето што ќе биде со долгот на Македонија спрема странство, кога знаеме дека над 60% од нашиот долг е надворешен. Со девалвација тој ќе стане уште поголем и ќе биде над 40% од БДП, што за нас како мала економија би било голем проблем.
Ке може малку објаснување како ќе скокне долгот со девалвација кога долгот е во странски валути?
Не тролам,навистина ме интересира.
 
Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Ке може малку објаснување како ќе скокне долгот со девалвација кога долгот е во странски валути?
Не тролам,навистина ме интересира.
Значи вака. Македонскиот долг како што спомнав е повеќе од 60% кон странство т.е. надворешен.
Ние на странските доверители должиме евра или долари, а не денари, што е јасно.
Сега кога би го девалвирале денарот, значи дека ја намалуваме неговата вредност во однос на еврото ( во однос на доларот, нашиот курс е флексибилен - Трајко Славески, проф. на Економски факултет Скопје). Сега за да купиме 100 евра на девизниот пазар за да вратиме дел од долгот нам повеќе нема да ни требаат 6150 ден, туку 7150 затоа што имаме девалвација.Оттука на само 100 евра долг, имаме зголемување на долгот за 15 евра. Можеме да замислиме дека ако на 100 евра имаме дополнителни 15, колкаво би било зголемувањето на целиот долг кон странство. Доаѓаме до огромна сума, што би ни предизвикала состојба да не претерам како на Грција, се разбира не веднаш, туку за подолг рок. Ако пак се постави прашањето зошто не се пуштат повеќе пари во оптек од страна на НБРМ, тука е секогаш добро познатиот одговор - страв од инфлација.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.329
Поени од реакции
7.796

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Дефлацијата претставува макроекономска големина која се дефинира како намалување на вредноста на паричните единици. Таа е спротивна од инфлацијата. Со појавата на дефлацијата во определен регион или држава се означува дека за помалку пари би можело да се купи исто количество на стока или услуга. Главна карактеристика на дефлацијата е не само намалувањето на вредноста на парите, туку со тоа и зголемување на невработеноста.

Тоа што ти го збориш за воведување на технико-технолошки иновации и како резултат на зголеменото поризводство се намалува цената по единица производ е економија на обем, не дефлација.
Дефлација е штетна за една држава бидејќи на крај води до енормно зголемување на вработеноста( се разбира доколку се одржи подолг временски период)
Da pojasnime nesto. Cenite od 1800 do 1913 vo SAD pagaa prosek 2% godisno.. za tie 100tina godini SAD stana od agrarna zemja vo svetska megasila. Ne toa tuku nominalno stagnaten dohod postiguvnashe 2% realen rast. Koga ke go dodadish i nominalniot porast na dohodot standardot na lugeto se zgolemil mnogukratno vo toj peroiod dodeka cenite padnale mnogu.
Deflacijata sama po sebe ne sto ne e shtenta tuku e pozitivna za ekonomija. Ja zgolemuva relativnata kupovna mok na drzavata t.e JA zgolemuva vrednosta na parite a ne namaluva kako sto tvrdish.

Empiriski dokazi za deflacija i nevrabotenost glavno se poso4uvaat od Golemata Depresija. Deflacijata e isklu4itelno bolna za ekonomijata ako posoti mnogu dolg pokrien so sredstva. Vo takvi uslovi padot na cenite na sredstvata (koi prethodno porasnale kako rezultat na kreditinite pari t.e sozdavanjeto na dolgot) doveduva do negativno kapitalno saldo kaj dolznicite koi bankrotiraat. Kreditorite gi povikuvaat obezbeduvanjata gi zaplenuvaat sredstvata i gi prodavaat na pazar ponatamu depresirajki ja cenata. Ovaa spirala ponatamu nadolu ja povlekuva ekonomijata i vrabotenosta. No mnogu bitno e da se znae deka ekonomijata prethodno bila napumpana so dolg koj gi podignal cenite koi pagaat za vreme na deflacijata. Vo vakvi uslovi samo brza likvidacija na dologt e spas za ekonomijata. Odlozuvanje, spasuvanje, monetiziranje na dolgot i sl gi prolongira problemite i evenutalnata korekcija e mnogu poteska. Kenzijacite gi opniraat ovie arugmenti so stavot deka platite tesko se prilagoduvaat nadolu t.e sticky wages. Jas bi rekol najbitno za rast e kolku e ekonomijata fleksibilna - minimum intervencija vo cenite, platite itn. Lugeto ke prifatat namaluvanje na platata ako cenite na se sto kupuvaat se namalat drasti4no.

Celiot problem e sto site ceni/plati itn vo ekonomijata se dujat pod vlijanie na privremeni pari pozajmeni od idninata- dolg. Stom dojde vreme dolgot da se likvidira site varijabli treba da se vratat na niova sto korespondiraat na vistinskata koli4inata pari vo optek a ne na pari+dolg.
Disciplinata na zlatniot standard gi spre4uva vakvite raboti. Dava mnogu pogolema stabilnost na celiot proces na pozajmuvanje od idinitata i go ograni4uva zna4ajno. Zatoa krizite vo zlaten standard se mnogu pomeki i pobrzo se prebroduvaat. Tuka mislam na metalen standard kade sto ima slobodna cirkulacija na metal. Knizniot standard na 20tite ne e zlaten i e osnovna pri4ina za golemata depresija.

Teoretski poradi porastot na produktivnosta vo edna ekonomija so vreme cenite treba da pagaat.

Nema nikakva teoretska osnova sto moze da potvrdi kauzalna vrska megu deflacijata i nevrabotenosta. Ima empiriska korelacija. Edno nesto na sto treba mnogu da se vnimava e kolku zna4enje se pridava na korelaciiite vo ekonmoijata i kako se tolkuvaat. Ova e odtamu sto mnogu od ekonomskite magnitudi se vo nekakva vrska.

Deflacija i nevrabotenost ti e isto kako da pravish studija za rak na beli drobovi i da utvrdish deka lugeto sto poseduvaat zapalki imaat pogolemi sansi da imaat rak na beli drobovi.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom