Одите ли редовно во црква и зашто?

Одите ли редовно во црква


 • Вкупно гласачи
  49
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.203
Поени од реакции
6.633
Добро.
Оди сеа допри ги моштите на Василије Острошки и спиј на бетон, може ќе ти се посреќи нешто. :D
Drugsr,
I za tebe i za Ivica a i za site drugi.
Za vkusovi ne se razgovara.
Isto se odnesuva i za crkvata i ne e potrebno nikoj nikogo da mu kazhuva shto kako.

Jas sakam i odam i si ostavam za zdravje na ikonite zatoa sto toa e moja tradicija steknata od dedo baba i generacii nanazad.
I samiot Cin mi dava dusevno zadovolstvo i ne me intrtesira kade ce zavrsat tie pari na krajot na denot.

I eden narod postoi samo ako ima pred se svoja tradicija, folkor, prikazni i licnosti na koi sto ce se go dokazhuvaat negovoto postoenje.A specificnosta na nadata crkva e naseto najgolema tradicija.

Znam primeri kako, manastirot od Tose deka se gradeni od podaroci i zatoa e prekrasni mesto za sekoj sto saka da uziva vo prirodata i spomenot na eden od retkite umetnici sto vireele vo Makedonija i ostavile nesto pozadi niv za mnogu generacii.

Primer Katolicite moraat so zakon da plajcaat Danok za crkvata ili javno da se odkazhat. I toa go pravat malkumina.

A vie ako ne miluvate e vasa rabota i nikoj nitu ve tera nitu ve sprecuva.
Pozdrav i so gospod napred.
 

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.258
Поени од реакции
16.258
Drugsr,
I za tebe i za Ivica a i za site drugi.
Za vkusovi ne se razgovara.
Isto se odnesuva i za crkvata i ne e potrebno nikoj nikogo da mu kazhuva shto kako.

Jas sakam i odam i si ostavam za zdravje na ikonite zatoa sto toa e moja tradicija steknata od dedo baba i generacii nanazad.
I samiot Cin mi dava dusevno zadovolstvo i ne me intrtesira kade ce zavrsat tie pari na krajot na denot
Епа мене ми смета тие пари да завршат за нечии задоволства а не да им се најдат таму кај што навистина треба.
Црквата можда не е хуманитарна организација ама не би било лошо да се грижи за своите верници.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.103
Поени од реакции
21.754
Crkoven brak tuka nema nikakva pravna vaznost. Duri ne se ckrtnis vo maticno za drzavata i instituciite ne si vo bracna zaednica. Kraj na muabetot.
 

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
9.613
Поени од реакции
23.585
Добро.
Оди сеа допри ги моштите на Василије Острошки и спиј на бетон, може ќе ти се посреќи нешто. :D
Мене баш ми е интересно да идам на вакви аџилаци со верници за да ги тролам и заебавам кога нема да ми се исполни желбата. Баш ме интересира што тогаш ќе се правдаат кога наводно 100% се исполнувале желбите за сите (дури и католици и муалимани иделе) што го посетиле Острог.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.103
Поени од реакции
21.754
Веруј некад е боље да заќутиш и да се прекрстиш ради реда иако не веруваш у тоа и те боли кур.
Ја еднаш за малце фамилија ќе растурев и ќе ме бележеа за навек коа влегов у дебата со верници. Нема докажување. Општо на муабет за брак, викам бракот е битен само у матично тоа и ти треба фактички. Коа ми се сипаа, како да не, у црква било побитно таму пред бога се заколнуваш и слични небулози. Уште малце дебатиравме коа видов дека почнуваат да ме гледаат со други очи. Си викам ај боље заќути и остај ги да мислат што сакаат, пошто нема докажување и нема назад. Да не речам како секта се.
Been there, done that :(. Ete odi ubedise so @Darling okolu brakot, pa i razvodot koga sme kaj toa.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.868
Поени од реакции
35.686
Црквата не е бизнис и не се води како бизнис. Црквата е духовно-културна институција.
Тоа зошто не плаќа данок бидејќи таков е уставот.
Еве неколку институции кои се ослободени од плаќање данок • недвижен имот во државна сопственост кој го користат државните органи, недвижен имот во сопственост на општината кој го користат органите на општината, органите на општините во градот Скопје и органите на градот Скопје, освен недвижниот имот кој се користи од страна на физички или правни лица;
 • недвижен имот на странски дипломатски и конзуларни претставништва и на претставништва на меѓународни организации, ако се во нивна сопственост, под услов на реципроцитет;
 • недвижен имот во сопственост на Народната банка на Република Македонија;
 • верски објекти во кои се врши богослужба, молитва и други манифестации на верата како храм, амија, молитвен дом, синагога, гробишта и други простории на црква, верска заедница и религиозна група;
 • недвижности кои согласно со закон се прогласени за културно наследство;
 • објекти за заштита на земјиштето, водите и воздухот;
 • објектите на претпријатијата за работно оспособување, професионална рехабилитација и вработување на инвалиди;
 • земјиште што се користи за површински и подземен коп во рударството и за геолошките истражувања;
 • објекти наменети за примарна обработка на земјоделски производи, и тоа: објекти наменети за одгледување на добиток и риби, за сместување на опрема за следење на квалитетот и безбедноста на примарните сточарски и земјоделски производи на земјоделско стопанство, за сместување и одржување на земјоделска механизација, приклучна опрема и други превозни средства и опрема на земјоделско стопанство, објекти за складирање, прием, чување и пакување на примарни земјоделски и сточарски производи и храна за животни на земјоделско стопанство, објекти, собирни центри за млеко, печурки и лековити растенија, резервоари за вода поврзани со активности во земјоделско производство на земјоделско стопанство и објекти за третман на отпад од активности во земјоделско производство на земјоделско стопанство и
 • земјоделско земјиште што се користи за земјоделско производство.
Дарлинг, црквата профитира повеќе и од бизнисите.
Поседува земја повеќе од било кого.
Класичен бизнис од кој има интерес само одредена група на луѓе, горе-доле нешто како мулти-левел маркетинг (Лајонес).
Овие другите ти се во својство на државата, а државата нема никаков бенефит од црквата (уште зијан).
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.103
Поени од реакции
21.754
Правна не, духовна има.
Duhovnato nema mnogu da ti pomozi okolu imotno pravni odnosi, nasleduvanje na penzija, zdravstveno i pojma nemam sto. Za drzavata i instituciite ednostavno ne si vo brak.
Da rezimirame. Edinstven validen dokument za brak e toj od maticno, si bil ti vencan vo crkva, djamija, pod karpa ili neznam kade.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.992
Црквата не е бизнис и не се води како бизнис. Црквата е духовно-културна институција.
Тоа зошто не плаќа данок бидејќи таков е уставот.
Еве неколку институции кои се ослободени од плаќање данок • недвижен имот во државна сопственост кој го користат државните органи, недвижен имот во сопственост на општината кој го користат органите на општината, органите на општините во градот Скопје и органите на градот Скопје, освен недвижниот имот кој се користи од страна на физички или правни лица;
 • недвижен имот на странски дипломатски и конзуларни претставништва и на претставништва на меѓународни организации, ако се во нивна сопственост, под услов на реципроцитет;
 • недвижен имот во сопственост на Народната банка на Република Македонија;
 • верски објекти во кои се врши богослужба, молитва и други манифестации на верата како храм, амија, молитвен дом, синагога, гробишта и други простории на црква, верска заедница и религиозна група;
 • недвижности кои согласно со закон се прогласени за културно наследство;
 • објекти за заштита на земјиштето, водите и воздухот;
 • објектите на претпријатијата за работно оспособување, професионална рехабилитација и вработување на инвалиди;
 • земјиште што се користи за површински и подземен коп во рударството и за геолошките истражувања;
 • објекти наменети за примарна обработка на земјоделски производи, и тоа: објекти наменети за одгледување на добиток и риби, за сместување на опрема за следење на квалитетот и безбедноста на примарните сточарски и земјоделски производи на земјоделско стопанство, за сместување и одржување на земјоделска механизација, приклучна опрема и други превозни средства и опрема на земјоделско стопанство, објекти за складирање, прием, чување и пакување на примарни земјоделски и сточарски производи и храна за животни на земјоделско стопанство, објекти, собирни центри за млеко, печурки и лековити растенија, резервоари за вода поврзани со активности во земјоделско производство на земјоделско стопанство и објекти за третман на отпад од активности во земјоделско производство на земјоделско стопанство и
 • земјоделско земјиште што се користи за земјоделско производство.
Тоа е за данокот на имот, кое е неповрзан со твојата воведна реченица затоа што наговестуваш за друг тип на данок- данок на добивка.

Црквата не е бизнис, но остварува добивка, и мора и треба да плаќа 10% данок (сем ако не влезе во некој од законските исклучоци кои важат за сите субјекти кои остваруваат добивка, а подлежат на даночна одговорност), пример реинвестицање на остварената добивка.

Треба да се промени, односно прошири, дефиницијата "даночен обврзник".
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.456
Поени од реакции
28.689
Дарлинг, црквата профитира повеќе и од бизнисите.
Поседува земја повеќе од било кого.
Класичен бизнис од кој има интерес само одредена група на луѓе, горе-доле нешто како мулти-левел маркетинг (Лајонес).
Овие другите ти се во својство на државата, а државата нема никаков бенефит од црквата (уште зијан).
Mene ich nema da mi smeta da e odanochena crkvata, i site drugi institucii tamu, osobeno NBRM.
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.758
Поени од реакции
11.827
Темава е дали одите во црква и зошто...
Некако да ја поврзете сета дискусија за парите, црквата, златото и зошто некој оди во црква - ќе биде одлично :coffee:
Вака некако идеме офтопик...

Или отворете тема црквата, парите и зошто така и таму може да се расправа за парите и како се поврзани со црквата и свештенството.

Благодарам.

Ping @Dumbledore, @Ivica^, @Darling ,@Lester Freamon, @мкд владе :)
 
Последно уредено:
Член од
17 септември 2022
Мислења
720
Поени од реакции
1.697
Ne e vo red da razubeduvate vernici, oni se so pogolemi shansi da aktiviraat placebo i imaat podobro mentalno i fizicko zdravje od vas. Nebitno dal veruvaat u glupost ili ne, bitno e sho veruvaat u neshto a naukata vika deka....

.....Most studies have shown that religious involvement and spirituality are associated with better health outcomes, including greater longevity, coping skills, and health-related quality of life (even during terminal illness) and less anxiety, depression, and suicide.

Razbiram deka ne ste go znaele ova pa ste se kurcele kolku ste racionalni tipovi no eve sega znaete.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.456
Поени од реакции
28.689

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.868
Поени од реакции
35.686
Mene ich nema da mi smeta da e odanochena crkvata, i site drugi institucii tamu, osobeno NBRM.
НБРМ е дел од државата, и е клучна институција за функционирање на истата.

Црквата од друга страна ти е „ветер во магла“, прикаски за мали деца, институција чиј маркетинг продава приказна за невидлива сила која последно се појавила пред 2000 години, од книжуле за чии автори нема начин како би покажале и докажале во каква психофизичка состојба биле во моментот.
Ете оди во темата за рамна земја и види какви глупости се пишуваат, замисли тие што ти ја пишувале таа книга да биле опалени во главата како овие. Или уште поверојатно, да биле под дејство на наркотици.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom