Нешто за Србите

Статус
Затворена за нови мислења.

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Јас сосема отворено ги признавам грешките на србите и не ги оправдувам политичарите.А за тоа за фронтовите- зборев у смисла на тоа дека тие фронтови се отворија баш заради србите у другите земји кои што беа обесправени ,матретирани и убивани.
Kade bea srbite maltretirani i ubivani sto niv gi natera da otvorat frontovi ziti se? Vo Saraevo, vo Vukovar? vo Gorazde? vo Banka luka?
Vcera da umrev nemase da znam.
Ne repliciraj please, prasanjeto e retoricko, odavna go znam odgovorot samo nemozam nekoi raboti da gi razberam pa si vezbam mozok.
 

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Ја могу сад да се кладим да већина људи у Србији и не зна ко је Вранишковски. Они који знају или су а) равнодушни б) припадају клеро-националистичкој мањини која је додуше веома бучна в) припадају оној групи који се боре за људска права у другим државама а не виде шта им се испред носа догађа. г) разумеју да то није политика и труде се да не "таласају". Да додам, од ових који су чули за Вранишковског, можда 10% зна зашто је затворен.

Мислим да политичари у Србији сада схватају да то не треба и не сме бити политичко питање. Ипак знамо шта је вера и религија... Емоције се ту буде врло лако, то је као да некоме псујеш родитеље и треба бити опрезан, и ту мислим на обе стране, и Србију и Македонију.

Сад нешто о будућности - мислим да Македонија, Србија, Албанија, Грчка и Бугарска треба да потпишу регионални уговор и то у Скопљу. ЕУ би само била посматрач. Тамо би се сви обавезали о следећем:

- нема више промена граница
- гарантован суверенитет и име Македоније
- заштита свих мањина у свим овим земљама
- регионална сарадња

Пре овога треба видети какав ће бити статус Косова.
***Глупо је чекати да Европа ради неке ствари за нас*** Један од наших заједничких проблема је увек био да смо гледали негде далеко и тражили помоћ са стране а међусобно се свађали. Нисмо ми ништа гори од било кога у свету. Једном кад покажемо како можемо да сарађујемо сви заједно, тек тада ће нас више поштовати и никоме неће падати на памет да мути воду овде. Е зато је потребно да се охладе националистичке усијане главе. Знам, Грчка је ЕУ, и није у позицији да попушта, али ако буде постојао заједнички дипломатски регионални напор, мораће и они да модификују ставове. (Сад залазимо полако у непознату територију, али ја ћу увек да се надам). Да ли мислите да ће ово икада бити могуће?
 

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
OBDN напиша:
Kade bea srbite maltretirani i ubivani sto niv gi natera da otvorat frontovi ziti se? Vo Saraevo, vo Vukovar? vo Gorazde? vo Banka luka?
Vcera da umrev nemase da znam.
Ne repliciraj please, prasanjeto e retoricko, odavna go znam odgovorot samo nemozam nekoi raboti da gi razberam pa si vezbam mozok.
Каде беа ?! Ај после ова нема потреба од дискусија...
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Мојот кретен роднина од Белград изјави дека ние сме предавници. А кога му се посочи дека ќе се сјебат на мртво име и презиме рече: Ми срби нисмо за раД, ми смо за раТ!
Кретен, ама за жал, многу има како него.
 

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Dani^^^ напиша:
Каде беа ?! Ај после ова нема потреба од дискусија...
Kazi mi de neznam a uzasno me interesira, kade toa pred site vojni srbite bea maltretirani i ni pomalce tuku ubivani? Prosvetli me. Posto jas se sto postoi na temata imam procitano i nikade ne sum videla ni Srbin eden da tvrdi deka Srbite nekade bile ubivani. (ovde ne zboram za bolesnicite ko Sheshelj, on i nemu slicni se tvrdea).
Ti kazi mi togas, koi bea tie osnovi na maltretiranje i ni manje ni vise ubivanje shto niv gi nateraa da vlezat vo Saraevo, vo Vukovar, vo Osijek -- nezboram za tamosnite Srbi zboruvam koe toa maltretiranje na Srbite vo Saraevo gi natera nivnite brakja od Belgrad da odat i so meseci Saraevo da go mavaat so snajperi. I ne mi kazuvaj za od koga pocna vojnata, toa posle bese kasa, mene me interesira kade pred 1991, pred prvite pukanja u SLO srbite bile maltretiarni u ubivani?

Jas ke ti kazam ... NIKADE do pred vojnite, ama NIKADE pa ni na Kosovo. Ali ajde ti si znaes. Mit mit ragja ne rekle za dzabe.
 

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Ej дај те молам НИ НА КОСОВО?! И така Србите од чиста мира ги малтретираа албанците кои btw се срцки ,и сосема праведно се случи она што се случи таму.Ајде бе?Кои ти се тие срби што ти си ги прашала? А да прашаш луѓе што изгубиле некого т.е им умрел некој кој бил убиен од албанец долго пред кризата на Косово?Ма дај те молам немој вакви испади ..до сеа го трпев се она што го пишуваше бидејќи до негде имаше логика ама као што ти ми попуваше тука дека си на овие теми ептен сериозна -епа и јас сум на ОВАА.Со твојов пост крајно ме навреди и можам у иста мера да ти вратам за ситуацијата со албанците тука ама не идам јас до тоа ниво-зошто и мене ме боли коа некој ќе просере за Македонија и Македонците.Ама ти очигледно незнаеш што збориш...ајт не ти реплицирам више на вакви постови
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Деца, олабајте доживување. фер е фер, албанците само во Македонија уживаа слободи, во Словенија исто така, но само ако не беа лабанци ами словенци, а на Косово најмалку имаа права. Да не се лажеме, но, сепак, она што потоа им се случи на србите исто така не е фер! Секој на овие простори си го бара, и тоа со борина!
Дека србите правеа глупости, правеа, не знам колку сте ги гледале сликите од Овчара? Приједор, Сренреница, но исто така и хрватите и муслиманите имаа свој огормен придонес во тие ужасотии!! Најпознатиот конц логор е на Хрватите, а соблекувањето на кожа, при живи пленици и посипување со сол додека им се држи микрофон до устите зарипнати од рикање е на муслиманите.
Сите тие снимки ги имам гледано, верувајте, ужасотии се тоа. Не вреди препирки. Работава ќе затера на кој прв почна! не е битно, бидна, да не с еповтори. Оти мириса на уште еднаш, и тоа кај нас. Верувајте. Жално, но вистинито.
 

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Nikade jas ne rekov deka srbite ne patea, nikade ne rekov deka nekoj e kriv poise od nekoj drug i deka nekoj stradal pojke od drugite. Se shto jas prasav e pred tie sranja i vojni koj Srbin bil ubien, posto kolku sto e grozno i zalno da se merat zlodelata, i nekomu prepisuva pojke od ona shto zasluzil, isto e zalno da se izmisluvaat raboti -- posto od glupostite i greskite se uci a ne se izvitoperuvaat. takvi izvitoperuvanja nosat uzasi i vojni. Takvi mitovi iscistija 300 000 narod na tie nasi prostori, takvi manipulacii dovedoa do stradanje na nevini lugje na site strani. Takvi nacionalisticki izjavi deka nekoj stradal od nekoj drug, i deka zatoa onoj nekoj drugiot zasluzil da bide ubivan se zlodelata. Zlodelo e da se rece deka "seto ona shto Srbite go pravea go opravduvam" isto ko shto e zlodelo da se rece deka bilo koj imal pravo na ona shto go prael. I Hrvatite i Bosancite i site usijani goveda.
I seriozna sum Dani, i ic ne me interesira kolku ti licno se vregjas, posto ne mislam deka kazuvam isto bez osnov, ne mislam deka gi izvitoperuvam rabotite. Sekoj srpski akademec i istoricar pocituvan i cenet denes kazuva deka taa vojna i site nemiri pocnaa so manipulacii i izmislici, cija cel bese samo politicka glad necija, deka nikogash ne bea od civilite, i deka retko koja od prikaznite na koja se baziraa e vistinata. Daj mi edno ime, daj mi edno mesto kade Srbite, obicniot narod se maltretiral i bil ubivan. Ti znaesh shto zbor iskoristi, ti napisa deka bile srbite ubivani sekade a najvekje na Kosovo, sto predpolaga toa sekade devojko? Bosna? Hrvatska? -- toj argument nikoj ne go iskoristil. Diskriminiran da, maltretiran i ubivan nikogash. I ne mi vadi poedinecni argumenti na kriminalno ponesuvanje, koe sekogash sekade go imalo, tuku masovno etnicko maltretiranje koe zahtevashe takva vojna, koe go opravduva celiot toj masakar od site strani koj se desi u ex YU. Nema takvo neshto, na niedna strana, taka da izjavi od tipot "pozadi toa stojam i go opravduvam" mene ne me vregjaat mene me ezat ko covek i licnost. Nikoj normalen Srbin, Hrvat, Makedonec, Bosanec, pa ni onie koi pominaa niz site tie sranja bi izjavil denes takvo neshto i bi rekol deka tie vojni bea potrebni. Nikoj!!!
Dosta vise site izigravaa viktimizirani edinki, zalopeejki na necii politicki igri. Osvestete se.
Sto imash ti da mi kazesh za Albancite? Kakvo e toa kontra ponesuvanje na vregjanje i navodno napaganje. Mislis deka imash so sto da me povredish, gnasno se varash, bidejki kolku nikogash nema da go opravdam ponesuvanjeto na odredeni Albanski edinki isto taka nikogash nema da opravdam ponesuvanjeto na nekoi makedonci. I prljavstinite na dvete strani ubavo gi gledam, ti nema da mozesh nishto da mi ukazes. Se sramam od sopstvenite goveda isto ko i od stranite. Taka da tie izlivi na emocii, i subjektivno gledanje na rabotite, ne gi ciljaj prema mene. Posto na kraj kraevi, ti nemash nikakov udel i si nemala ko srbinka za da mi se vregjas, posto ni P od patnjata na nekoi srbi ne si ja osetila, taka da neznam sto skokas i si pripisuvash tugji zivoti na sebe.
I ti rekov, ako neznaesh da me citash ne mi stavaj zborovi u usta, odgovori mi na prasanjata dokazi mi deka gresam a ne mi filozofiraj tuka deka si navredena ako nemash direkten odgovor na moeto prasanje. I ne me osuduvaj, mozebi stvarno neznam, kazi mi. Ako si navredena mozda e od mojata ignoratnost, sto znajs, pa daj pomogni mi.
Sum ja navredila, pa da ne poveruva coek. Devojko jas zboruvam za politicarite i bandite voeni, ne za tebe, dete si bila ti togash za da bidesh navredena od seto toa.
tie demagogii na drug, a ako nemozesh da se soocish so nekoi raboti, ne me citaj ni mene ni nishto drugo, zivej u mit.
I jas neam namera da se raspraam i da se prepiram so nekoj ko shto rece Garfield, za licni napadi na drugo mesto. I skraja bilo, da skraja bilo isto od seto toa povtorno ikomu da se desi, a ke se desi, znaesh zoshto?? zatoa shto seuste postojat lugje koi uzivaat vo ideata da na sebe gledaat ko na viktimizirani edinki a so toa stojat sirokogradno otvoreni na manipulacii od politicari i voeni goveda. Taka pocna Bosna, taka pocna Hrvatska taka pocna Kosovo, taka ojde u kurac Srbija -- ziveenje vrz tie mitovi ke donese pak isto govno.
Se dodeka Srbite se ubivani, makedoncite bile so vekovi maceni od Albancite, i vise versa, se dodeka se krojat takvi mitoloski verbi i lugje gi goltaat -- Bosna ne ni bega.

Te pozdravuvam so pesnata Tamo daleko...
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Temava e za politika?

Resiv da postiram nesto "za Srbite" vo temata "Eden hrvatski dokument". Koj saka diskusija po istoriska tema, neka poveli.
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ано, да сибеш, ама не да имаш желба за пишување, човече :) :)! Јас, што сакам да читам постови, кратки и долги, и сакам да лаам во долги постови, сепак капа ти симнувам. :) :) . Туку, кажи ми. Како тоа сите ние, барем јас, а себе зборам, стоевме на браникот на татковините, за сега да ја утнеме волку. И да сме сипречени проед нов предизвик, како оној 2001-вата.
Но, да се вратам на србите. Тие ја имаа Србославија, кај нив најмногу се слеваше, за на крај, знаеме како завршија, ај белким ќе им дојде памет (тешко ко што тргнале, ама нели, човечки е да се надеваме, бидејќи ако на соседот му е наерно, кај тебе не може да цветаат рози, особено ако си бил претходно во заедница)!
 

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Garfield напиша:
Ано, да сибеш, ама не да имаш желба за пишување, човече :) :)! Јас, што сакам да читам постови, кратки и долги, и сакам да лаам во долги постови, сепак капа ти симнувам. :) :) . Туку, кажи ми. Како тоа сите ние, барем јас, а себе зборам, стоевме на браникот на татковините, за сега да ја утнеме волку. И да сме сипречени проед нов предизвик, како оној 2001-вата.
Но, да се вратам на србите. Тие ја имаа Србославија, кај нив најмногу се слеваше, за на крај, знаеме како завршија, ај белким ќе им дојде памет (тешко ко што тргнале, ама нели, човечки е да се надеваме, бидејќи ако на соседот му е наерно, кај тебе не може да цветаат рози, особено ако си бил претходно во заедница)!
Da si ibam... profesionalna deformacija so da praam.
Ne ja utnaa branitelite Garfield, stoea pod zname sami tuka lezi problemot, a i koga imaa nekoj naveden shto gi vodi, toj sekogash ko picka bese na opaskata...
Da lugjevo stoea za Makedonija, pa i onie za Srbija, za Hrvatska, ama nekoi piclimenja go iskoristija seto toa za neshto drugo. I kolku da zvuci grubo, loso, zalno, i kruto da mu se kaze na branitel i coek koj stoel na ivicata, realnosta e taa, bar jas mislam.
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Е, ама сега, кога повторно над нас се свила опасноста од повтор. Што сега, немаме идеја, немаме каде, освен назад, и понатаму в неврат и небиднина која на крај не чека.
Кога слепиот го води глувонемиот. Колку и да тегне, спепецот оди и води кај сака или мисли.
Бог да не чува од нашите слепци.

BTW имаш порака за Љубе! ПП!
 

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
OBDN со 90% од досега кажаното во твоите постови можам да кажам дека се согласувам али има со некои работи ме вадиш од такт. Прво прочитав како збориш ај да не речам против ама така некако за Бошковски - човек на кого капа треба да му симнуваме,после за србите..ако има некој поише да гледал у живо барем што се случувало у Косово од мене нека каже. Уште пред да биде војната у Косово редовно идевме таму со моите и редовно гледавме како беше ситуацијата албанци-срби.Како и да е се сложувам со Garfileld дека ако продужиме вака ќе испадне мме кој прв почна.Затоа оставам на тебе и на она што си го прочитала да биде темел врз кој што ти е изградено мислењето.
А за бранителите-епа тажната реалност е таа што пола од оние кои што требаа да бидат во борбата избегаа во грција и останаа многу малце да се борат.Најсмешно ми беше што од толку Македонци патриоти -другари на брат ми-дечки со 26,27 години малди и способни само брат ми србин отиде да се бори и тоа баш таму кај што ги утепаа нашите војници кај Карпалак и тоа доброволно.Сите други ги снема само што почна државава да ги повикува луѓето да се борат.Затоа несакам да чујам лош збор за тие што останаа и се бореа зошто тие луѓе до негде на нас другите ни го спасија гзот ризикувајќи го својот. Истата приказна и у Србија за време на војната.Епа додека најголеми ПАТРИОТИ се кријат у грмушка неможеме да очеккуваме дека овие другите кои според мене се Најхрабри и Најголеми у вистинска смисла на зборот Патриоти ќе ја спасат државава.
 
Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
А што ви згрешила србија ???
Ви се слоши од поранешниот систем кога нашите родители забораваја по една цела плата во џебовите, кога можеа да си дозволат да одат на одмор , да одат на шопинг во грција и бла бла работи ?
Прашајте си ги родителите ќе ви кажат како се живеело тогаш а не како денес едвај да чекаш плата да земиш
Не дека сум србин и да ја бранам србија ама факт е дека кога беше SFRJ поубаво се живееше
 
Член од
24 август 2007
Мислења
99
Поени од реакции
0
Еви нешто убаво кое са правеле србите - крале са земи на сички соседи

Западните покрајнини са разположени на територитијата на днешна Република С'рбија — от ср'бско-македонската граница до поречието на Тимок и Видинско, между западната б'лгарска граница според Берлинскија конгрес 1878 г. и тази, прокарана според разпоредбите на Ньојскија договор от 1919 г. На нјакои места — на северозапад от Тр'н и по билото на Стара планина от Берковско до Кулско — тези две гранични линии с'впадат, поради което територијата на различните рајони на Западните покрајнини не е непосредствено св'рзана.
С'гласно Ньојскија договор от 1919 година от Царство Б'лгарија са отк'снати рајони от следните околии: Кјустендилска (660,8 кв.км.), близо половината от Царибродска (417,9 кв.км.), Тр'нска (277,9 кв. км.), Кулска (171,9 кв.км.) и Видинска (16,7 кв.км.). Обштата плошт на Западните покрајнини е малко над 1545 кв. км.

Западните покрајнини между двете световни војни [редактиране]

След прис'единјаването на Западните покрајнини в с'става на Кралство на с'рби, х'рвати и словенци, по-к'сно преименувано в Кралство југославија, југославските павителства подлагат б'лгарското население на денационализација, насилствена асимилација и с'рбизација. През 1920 гoдина е приет Закон за заштита на д'ржавата, којто не признава националните малцинства в д'ржавата и принуждава б'лгарите да приемат ср'бски имена и презимена. Много б'лгари загиват на новата б'лгаро-ср'бска граница "при опит за бјагство". До 1930 година на тази граница са убити повече от 300 души. Повече от половината от населението е принудено да емигрира в Б'лгарија. Закриват се всички б'лгарски училишта и ц'ркви. Отварјат се ср'бски основни училишта, в които се преподава и учи на ср'бски език, ср'бска историја и култура. Часовете по вероизповедание се провеждат на ср'бски език. Оказва се натиск в'рху интелигенцијата да се декларират като с'рби. К'м фамилните имена, вместо утв'рдените техни б'лгарски окончанија "ов" и "ова", принудително се поставјат ср'бски окончанија на "ич". Забранјава се говоренето на б'лгарски език на публични места. На населението в Западните покрајнини се налагат тежки дан'ци, реквизиции и глоби по всјакак'в повод. Принудителнијат труд с'што се налага повсеместно. Липсата на п'тишта между Западните покрајнини и градовете в'в в'трешността на С'рбија практически изолира населението. Б'лгарското население е лишено от политически права. То може да участва в парламентарните и местни избори, но е ограничено да гласува само за представители на традиционни ср'бски партии. Опитите за с'рбизирането на б'лгарското население срештат организирана с'протива. На 15 и 16 јуни 1924 година в Софија се основава Временен в'рховен комитет за бежанците, којто свиква п'рвата Конференција на бежанците от Западните покрајнини. С'здава се организација с повече от 3 000 члена, разпределени в 68 дружества. Започва издаването на вестниците "Западни покрајнини" и "Западно ехо". Представителјат на организацијата поета Емануил Попдимитров, пледира за правата на б'лгарите от Западните покрајнини пред редица международни форуми. Под р'ководството на Емануил Попдимитров к'м В'рховнија комитет е с'здаден Научен институт "Западни покрајнини", в којто членуват 44 именити б'лгарски учени. Основната цел на Института е да с'бира и опазва материали за б'лгарскија характер на населението в Западните покрајнини. През 1923 г. се с'здава В'трешната западнопокрајненска револјуционна организација "В'ртоп". Тја е основана в отговор на терор над б'лгарското население и в'плаштава идејата за в'ор'жена борба за национално освобождение и прис'единјаване на Западните покрајнини к'м Б'лгарија. Когато репресиите достигат застрашителни размери, членовете на организацијата прист'пват к'м провеждане на серија от атентати, политически убијства и диверсии на територијата на Западните pокрајнини — Вранја, Ниш, Пирот, Цариброд, както и в Белград.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom