Нешто за Србите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
VMRO: Prvo, definiraj ja temata malku poubavo za da ima inteligentna diskusija. Kako sto znaes, ne se site Srbi isti, nitu pak se site Bugari isti - kje najdes mnogu koi se prijatelski nastroeni sprema nas. Znaci odredi period koga i kako Srbija ili nekoja grupa (vladeacka ili druga) ili individu se odnesuvala sprema Makedonija i makedonskoto prasanje.

Vtoro, "site temi" ne se za Bugarija, povekjeto se za Makedonija. No vo temite se ufrluvaat Bugari i gi razvodnuvaat pa se dobiva pogresen vpecatok.

Treto, kje ve zamolam da ne stane forumov mesto za emotivno ili politicko praznenje, tuku za diskusii so istoriska sodzina. Samo sto izbrisav dva posta od "drugarce" vo koi kazuva za nekoj lekar vo Srbija sto odbil da tretira Makedonec zaradi Jovan. I da e tocno, mi deluva na malogragjanstina i sepak ne e za ovoj forum.

Eve edno interesno prasanje: Srbija posledna se vklucuva so svoja propaganda vo Makedonija - so skoli, crkvi, stependii, itn. Taa e iscelo shokirana od razvojot na nastanite i ruskata podrska na Bugarija. Zosto srpskata diplomatija/drzava vo 19 vek dozvoluva da se pecatat ucebnici i da se odviva nastava na makedonski jazik?! Ne samo sto dozvoluvaat tuku i go pomagaat kako del od zaednicki dogovor so makedonskite dejci. Idejata imeno e bugarska, konkretno na P. Slavejkov, no podocna Bugarite se otkkazale od nea i zapocnale politika na totalno negiranje - koe stanoviste srpskite vladi podocna povtorno go prevzermaat.
 
Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
Misirkov напиша:
Treto, kje ve zamolam da ne stane forumov mesto za emotivno ili politicko praznenje, tuku za diskusii so istoriska sodzina. Samo sto izbrisav dva posta od "drugarce" vo koi kazuva za nekoj lekar vo Srbija sto odbil da tretira Makedonec zaradi Jovan. I da e tocno, mi deluva na malogragjanstina i sepak ne e za ovoj forum.
Мисирков фала ти што ме упати на мојата малограѓанштина... дека моите постови не се историја е точно и може треба да се бришат али ондак или да се реформулира темата или да се заклучи/избрише. за подсетување темата бара дискусија за политиката во минатото и денес. А пошто гледам дека некои членови се изјаснија дека само во минатото сме имале проблеми со нив сакав да подсетам дека тоа не е така. Ако тоа што го кажав јас за докторот (најценет професор специјалист) е за тебе малограѓанштина и емотивно празнење, за мене е дискусија и доказ дека (не сите) срби ни се братски наклонети. уште еднаш професор интелектуалец(не некоја пијана будала пред продавница) така се однесува кон ЧОВЕК затоа што е МАКЕДОНЕЦ

ако сум пак за бришење ондак бриши :(
 

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Другарче, иако не знам за тај случај не чудим се много. Недавно се то догодило и неком Србину који је дошао код хрватског лекара, тај инцидент је описан у многим новинама. Наравно, нисам рекао "Хрвати су фашисти", већ сам рекао "боже каква будала од човека". Али стоји да је у Србији код доста усијаних глава дошло до пораста антимакедонизма. Они су у мањини али их има више него што треба. Не знам шта друго да кажем на ту тему.
 
Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
Синиша јас се извинувам шо така изреагирав вчера и ве ставив сите у ист кош али бев крајно изнервиран и под дејство на алкохол. На форумов гледам дека си разумен човек и дека не мислиш зло на никој поготово не нас македонците. Али превише сум имал контакти со твои сонародници кои секогаш имале однос како да сум јас нешто подолно од нив(не во географска смисла :)) затоа што јас сум македонец а они срби, така да мене лично не сте ми пријателски расположен народ. пак повторувам знам дека има исклучоци али еве јас лично не знам многу

а тоа што му се случило на србинот во хрватска е идиотски и абсолутно не го оправдувам ама до негде го разбирам хрватот. ова со вашиот доктор не го разбирам
 

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Е другарче, од српске ароганције највише штете имају Срби, па и ја сам био пар пута жртва истих. :pos: Ја лично знам пуно људи овде (у Србији) који воле Македонију и Македонце. А на свадбама обавезно се свира македонска музика. Имаш и друштва српско-македонског пријатељства. Жао ми је што си имао негативна искуства, нажалост ниси једини (ако је то нека утеха). Доста Срба не чека много разлог да се побије и посвађа, а после хоће да се мири и љуби. То и мене нервира, али шта ћеш тако је било и тако ће вероватно увек и бити Буди ти мени жив и здрав и не дај на себе. :wink:
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Drugarce, ne go zemaj mojot post tolku pri srce. Postapi fer, eve jas ti se izvinuvam ako te povrediv.

Ocigledno e neli deka narodnite masi e mnogu lesno da gi izmanipuliras. Vidi kako za kratko vreme, edna TV stanica i nekolku politicari kako Kostunica (so sesrdna asistencija od SDSM - zosto ima dinamika tuka) - uspevaat da sozdadat atmosfera na konflikt. Vo takva situacija edna najobicna "hulja" (Vraniskovski) bara spas za svojot kriminal. Procitaj "Fokus" od 12 avgust da vidis deka najverojatno ima tuka nekakvo prepukuvanje megju nivnata i nasata kriminalna oligarhija na vlast, na koe se fati i SPC - i koj znae kade e pocetokot na prikaznata ili krajot.

Sega po temata: interesno vo listata na proekti vo SANU - ima barem 6-7 proekti koi se odnesuvaat na Makedonija. Mnogu kje e vazno da se procita koj e stavot na srpskite prvenci po prasanjata na antikata, konkretno akademik Dusanic. Zosto vo Srbija se uste opstojuva oficijalnata verzija za preselba na "Slovenite" vo 7 vek, najvekje od politicki pricini. Ako pocnat i oficijalno da gi prifakjaat tezite na Dr. Radivoje Pesic - Srbite moze da ispadnat pogolemi proponenti na antickata istorija od nas. :wink:
 
Член од
14 март 2005
Мислења
118
Поени од реакции
6
naster1 напиша:
nitkov напиша:
... they supported bulgarian claims on bulgarshtina na makedoncite...
naster1 напиша:
[what claims ? what bulgarshtina ?

When those articles were written whole Bulgaria was still under the Turks .
what turkish ocupation has to do with bulgarian propaganda? independently of turkish occupation, bulgarian propaganda was systematicly spreded among macedonian population, esspecially after foundation of exarchy in 1870.(turks were still there, right)

naster1 напиша:
according to one of your other posts Bulgarians at that time were declaring as either serbs or greeks and they even didn't exist at all ....
yes, and after slavjanobulgarska istorija of pasii hilandarski, bulgarian propaganda started to act. before that, they declared serbs or greeks and they didnt like or were ashamed of bulgarian name.

The people in Bulgaria in XVIII and XIX Cent were declaring themselves as Serbs and Greeks, but not as Bulgarians. Bulgarian history sources say that people of Bulgaria hated the Bulgarians and Bulgarian name (Source: Slavianob`lgarska Istoriya - <Славјаноб'лгарска историја><Паисиј Хилендарски> / Georgiev Kosta, “Filetizm ili proklyatie”, Sofia 1995 - Георгиев Коста, "Филетиз'м или проклјатие" Софија, 1995.)



Which one of your statements should i believe, nikica ?

one statement doesnt excloude antother.

naster1 напиша:
p.s. Also mind that some of the sources are not serbian but croatian ...

Putovanja po Balkanskom poluotoku XVI vieku. Napisa pravi chlan Dr P.Matkovich. Rad CXXXV. U Zagrebu.


"Struga, vele, da je varosh, dapache selo, prvo je mjesto u Bugarskoj, proteche ju rjechica, koja da iztjeche iz jezera Ohridskago" (str.30).

"Dne 23. hrenuvshi dalje prispjeli su dobrim putem u 19 ura u Monastir(Monastirio); to je bugarska varosh, vrlo naseljena, imajucha, kako se pricha, 1500 kucha "(str. 31).
tell me what was the reason the Croats wrote about Bulgarians,Bulgaria, Bulgarska zemja, Bulgarski grad and not about Macedonians, Macedonia, etc. ?
bulgarian name, as well as greek had no ethnic meaning in that time. it described social status. lately, under influence of propaganda it got ethnic meaning. uneducted and common people were bulgarians while people of higher level of education, living in the cities, were greeks(altough they didnt know any single word of a greek). so it was posible that people from bulgarian social status became greek if they got rich or if they got education or seattle in the city. it was all about vulgars(bulgars) and greeks just as it was in byzant times. its well documented fact,u can deny it as much as u like, i dont care, its ur problem if u lie to urself, u cant lie to me.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Nitkov a i ostanatite kje ve zamolam da se vratite na temata kolku i da e nedefinirana, inaku kje ja zaklucime ovaa diskusija.
 

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Незнам зошто е воопшто потребна оваа тема? Еве јас сум Србинка, цел живот живеам у Македонија, ја сакам Македонија ја сакам и Србија.

Србија во минатото грешела во својата политика - тоа е точно ,и што би рекол татко ми - да водеше друга политика Србија уште многу одамна ќе беше земја многу понапред од сите на Балканот. Ама јеби га - усраа.

Во поблиско минато сите потези на Србија (Косово,Босна,Хрватска) јас ги оправдувам и ги сметам за еден од најхрабрите народи не само на Балканот туку и пошироко. Имаат свој став и стојат позади тоа.

Е сеа спрема Македонија ... Македонија е земја со неверојатна историја, народ богат со се-култура,традиција...И нормално е дека другите земји би напраиле се за да го одземат тоа.Но оној дел од историјата каде што Србите се "окупатори" -јас одбивам тоа да го гледам така- е само последица на се она што се случуваше предходно во овој дел на Балканот.Јас за тоа викам:Им се можело ...и на Македонија да и се можело би го напраила тоа сигурно...Е сеа дали го оправдувам тоа -во никој случај.Можеби тоа било така нормално тогаш и јас го прифаќам тоа но во никој случај неможам да кажам- у право биле.

Тоа било поминало-и Германија напраи парче со фашизмот па денеска сите им простија па зашто не и на Србите.
Денешната политика меѓу Србија и Македонија според мене е стабилна со неколку исклучоци као на пр.црквата.Иако до негде и Србите ги разбирам зашто го бараат тоа што го бараат.Па македонските попови беа тие што го потпишаа нацрт-договорот за зависност на Македонската црква од Српската во Ниш мислам беше... Еден од најобразованите свештени лица во Македониа и професор на факултетот по теологија - инаку од Струга сеа не ми текнува името а човекот и лично го знам- тврди дека Србите имаат право да си го бараат зависност на нашата црква од Српската.Е сеа и тоа е оставено кој сака да си го прифати кој не - ништо.
Крајот на мојов пост би бил тој дека - Србите се луѓе како и сите други.Прават грешки ,правеле грешки и ќе прават грешки - исто и како Македонците ... Само разликата меѓу нив и Бугарите и Грците е што со Србите сме многу поблиски , т.е скоро да сме исти и по вера и по менталитет а и по ниво на развој. Наместо да плукаме по се околу нашата држава ( со исклучоци кои навистина заслужуваат ко Грциве проклети) и на многу нешта во нашата држава ,да се обидеме да ги прифатиме и да живееме со нив.Може тек тогаш конечно ќе се мрднеме од ова статус кво во кое што се наоѓаме со децении и децении ако не и векови..и не само Македонија тука зборам и за Србија и за србите...
Ајде толку од мене за ова се надевам не навредив никого
 
Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
Dani^^^ напиша:
Незнам зошто е воопшто потребна оваа тема?Еве јас сум Србинка ,цел живот живеам у Македонија,ја сакам Македонија ја сакам и Србија.
Точно така девојко, затоа што ти си србинка и ја сакаш Македонија тоа значи дека секој србин/ка ја сака Македонија и ваква тема не е потребна :zid:
Dani^^^ напиша:
Србија во минатото грешела во својата политика - тоа е точно ,и што би рекол татко ми - да водеше друга политика Србија уште многу одамна ќе беше земја многу понапред од сите на Балканот.Ама јеби га- усраа.
Значи сакаш да кажеш србите нешто усрале и грешеле ама пак си се арни
Dani^^^ напиша:
Во поблиско минато сите потези на Србија(Косово,Босна,Хрватска) јас ги оправдувам и ги сметам за еден од најхрабрите народи не само на Балканот туку и пошироко. Имаат свој став и стојат позади тоа
ако оправдуваш тоа што србите храбро го имаат направено во Босна ќе ти кажам (у зависност од расположение) a)провери си ја способноста за расудување, б) иди стрелај се или в) дај боже да осетиш нешто на своја кожа од типот на Сребреница.
Dani^^^ напиша:
Е сеа спрема Македонија ... Македонија е земја со неверојатна историја, народ богат со се-култура,традиција...И нормално е дека другите земји би напраиле се за да го одземат тоа.Но оној дел од историјата каде што Србите се "окупатори" -јас одбивам тоа да го гледам така- е само последица на се она што се случуваше предходно во овој дел на Балканот.Јас за тоа викам:Им се можело ...и на Македонија да и се можело би го напраила тоа сигурно...Е сеа дали го оправдувам тоа -во никој случај.Можеби тоа било така нормално тогаш и јас го прифаќам тоа но во никој случај неможам да кажам- у право биле.
среди си ги мислите.... или -јас одбивам тоа да го гледам така [Србите се "окупатори"] или пак но во никој случај неможам да кажам- [србите]у право биле. Размисли шо имаш напишано и реформулирај.

Dani^^^ напиша:
Денешната политика меѓу Србија и Македонија според мене е стабилна со неколку исклучоци као на пр.црквата.Иако до негде и Србите ги разбирам зашто го бараат тоа што го бараат.
Чекај малку, значи ти [како србинка] ги сакаш македонците али тоа што они не сакаат србска црква на тебе ич не ти чуе ради тоа што некој (еден) поп на кој име не му знаеш рекол дека србите можат да наметнат мислење спрема МПЦ. значи попот (кој сумњам дека постои или дека е од мпц) постои за да им каже на народот што сакаат а не обратно... интересно

Dani^^^ напиша:
Крајот на мојов пост би бил тој дека - Србите се луѓе како и сите други.Прават грешки ,правеле грешки и ќе прават грешки - исто и како Македонците ... Само разликата меѓу нив и Бугарите и Грците е што со Србите сме многу поблиски , т.е скоро да сме исти и по вера и по менталитет а и по ниво на развој. Наместо да плукаме по се околу нашата држава ( со исклучоци кои навистина заслужуваат ко Грциве проклети) и на многу нешта во нашата држава ,да се обидеме да ги прифатиме и да живееме со нив.
Блиски сме и со Србите и со Бугарите ама тие не се блиски со нас... сакај го колку сакаш македонскиот народ ама додека србите па и ти како србинка не речете па тој народ има право на свој избор наместо „ние србите грешиме али јебига“ ќе бидете непријатели на Македонија.
Dani^^^ напиша:
Ајде толку од мене за ова се надевам не навредив никого
Не знам за други али мене ме навреди премногу (се надевам не намерно)
Размисли стварно што имаш кажано и употреби малку повеќе резонација од она „ја сум србинка и ја сакам македонија па ние србите не мислиме лошо за македонците“.

се надевам дека овој пат не искоментирав нешто непотребно и на емоционална основа
 

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Вака сеа...
Прво тоа што кажав дека грешеле-па нормално дека грешеле како и сите други народи вклучувајќи ги Македонците тука .Не сум субјективна да кажа-Да Србите биле у право така требало туку кажувам како што било и како што е. И дека си се арни -си се арни ... има идиоти срби има посрани срби има секакви лосхи срби ама има и многу добри паметни напредни срби .Пак да кажам - што е и случај со Македноците.

За Босна- изгинаа цивили точно е тоа и тоа е страшно али не би сакала да сум била и во кожата на Србите тогаш кои што живееле таму и од кои многу и познавам и знам што се им се праело и со какви последици живеат денес-ко на пример-ментални пореметувања , потоа инвалиди и така натаму .... За Босна муабетот ми беше (и за Косово а и за Хрватска - ако не ти текнува на протерувањето на 200.000 и више срби ) дека имаа став и се бореа за него- нешто што и недостасува на Македонија во борбата против -ај да не ги именувам сеа сите знаеме за кого зборам .

Тоа за окупатори-поентата ми беше дека такво било времето-секој земал што ќе стигне и затоа ги разбирам до негде. Кој можел окупирал кој неможел бил окупиран и ќутел.Но со ова не сакам да кажам дека ги оправдувам туку само дека го разбирам времето и околностите под кои се слушија окупацијата (нека се и окупатори )

Попот постои и мислам дека е Отец Санџаковски и инаку е еден од најпознатите во Македонија како отец така и професор.
Поентата за тоа е дека самите македонски попови потпишаа у србија дека се сложуваат да бидат под српската црква.Е после пупу неважи. Јас викам-на крај краева незнам зошто Македонците се замараат со тоа?Ако србија не ја признае црквата нема Македонците да идат у рајот ?Те молам..незнам зошто Македонците не си фураат и ич да не им е гајле.Не ја признавате-океј голем ташак.
А дали србите имаат право за црквата или не ( не зборам за Вранишковски туку за црквата) тоа е оставено кој како сака да си прифати.Србите викаат да ние тука викаме не.Ваљда е не може е и да.


А што е до мене за Македонскиот народ...па нормално дека си има право на свој избор .Овој народ тука е еден од ретките народи пред кои се поклонувам .Ги почитувам Македонците и ги сакам искрено- затоа толку ме боли коа глеам како едни ш*****и ги ебат у здрав мозок. Народ со таква историја и со таква култура не треба да дозволи такво нешто.

И за крај-извини ако те навредив се надевам со овој пост го исправив тоа.Поздрав
 

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Sinisa напиша:
Е другарче, од српске ароганције највише штете имају Срби
Skidam kapu :cuc:

Nekoj na edna druga tema skokna da me napagja deka sum gi napagjala Srbite; pa da, go napagjam i brat mi ko prai gluposti, a ne go vikam hrabar samo zatoa shto otvoril tri fronta, ubil neznam kolku vekje ni kolku lugje za svoi licni dzebovi i celi dodeka nekoj drug 10 godini bese pod embargo i edvaj prezivuvashe. Nacionalen heroj e toj narod srpski koj propati, a ne politicarite i onie so puski. Ali ajde, shirokograd e svetot, eden den ke ja napise pravata istorija.
U sekoj slucaj, Sinisa, koga ke pocneme da razmisluvame site ko tebe, mozebni neshto ke naucime ko narodi, i od sopstvenite i tugjite greski.

Postovanje.
 

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Јас сосема отворено ги признавам грешките на србите и не ги оправдувам политичарите.А за тоа за фронтовите- зборев у смисла на тоа дека тие фронтови се отворија баш заради србите у другите земји кои што беа обесправени ,матретирани и убивани.Е сега можеби е и точно дека потоа тие борби добиа друга карактеристика али како што кажав србите у тие земји беа обесправени максимално.А за Косово-да не спомнувам за таму- таму инаку имам роднини-Е ТИЕ ЛУЃЕ ПАТЕА... се,се ама Косово ми е болна точка - у никој случај не би ги обвинила србите за таа војна.
 
Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
дани не мораш да ми се извинуваш за тоа што си имаш свое мислење макар да ме навредува. ама да ти кажам дека не ми е јасно како викаш дека србите се добар народ спрема македонците кога македонците го немаат тоа увидено. знам дека не се сите срби исти (фала богу) ама некои работи од србите иритираат верувај. еве не можам да издржам пак ќе те цитирам
Dani^^^ напиша:
Јас викам-на крај краева незнам зошто Македонците се замараат со тоа?Ако србија не ја признае црквата нема Македонците да идат у рајот ?Те молам..незнам зошто Македонците не си фураат и ич да не им е гајле.Не ја признавате-океј голем ташак.
зар не гледаш дека ние македонците не се фураме и не ни е гајле, баш како што ти викаш. од друга србите подржуваат некој дегенерик познат под името јован. јасно ти е ова или? биди србинка и сакај ги србите не е тоа проблем, ама не им давај безрезервна подршка
 

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Грешка си- Србите не го поддржуваат Јован туку српските политичари. А петициите за негово ослободување-масло на Карич-значи повторно политика.Незнам дали виде на ТВ имаше анкета у србија - 45% ос србите се против она што црквата нивна го прави во Македонија и против Вранишковски. Значи пак доаѓаме до тоа - политиката е курва и е крива за секја гомнарија у светов.Па таа политика ја напраи Македонија она што е денес наместо да биде 100 пати поразвиена. Е сеа - дали ти можеш македонците да ги поистоветиш со она што СДСМ го праи ? Не! Епа така и јас неможам србите со она што скапаната влада нивна у договор со црквата го праи
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom