Може да зборува, ама знаеме само јас и ти и ако муабетот стигне до мене или до некој што може да потврди, може да те тужам за тоа без разлика дали ќе потпишеш или не.
Неблагодарно е да се зборува отворено за платите во денешно време. Со колегата што ја работевме истата работа, имавме исто звање, седевме еден наспроти друг имавме огромна разлика во плата, но додека не знаевме за платите ситуацијата беше далеку поинаква. Дечкото се пофалил на новогодишната забава за плата пред другите колеги, и кога слушнав бројката беше за 34 000 денари повисока на нето сума од мојата плата. Знаеш какво е чувството после тоа? Побарав покачување за многу скоро и ми понудија само 120 евра повеќе, со муабет дека тоа било максимум што дозволуваат од HR. Како бе максимум, кога на другиот му даваш + 500 евра? Исто покачување побараа и други колеги после ова бидејќи испадна тим лидерот да зема речиси иста плата со колегава, а тој си ебаваше матер од работа и имаше далеку повисока одговорност. Со еден збор, настана тотален хаос од нешто што претходно функционираше и никој не дискутираше за плати. Во година дена си заминавме 4 луѓе заради ова.
Ако сакаш да задржиш атмосфера, платите треба да останат меѓу тебе и лично вработениот. Плати може да се знаат само и само ако има бодирање и сите на таа позиција да се горе/доле исти. Во градежните компании пример сите си ги знаат платите оти има бодирање. Пример инженер на таа позиција зема 31 000 нето и другиот може да зема 31 600 ради стаж или до кај 33 000.
Во ИТ платите се разликуваат за многу, и моментот кога ќе излезат бројки во јавност ќе имаш проблем. Да не правиме муабет што ќе имаш проблем и со конкуренцијата која ако може да си дозволи ќе проба да ти земе кадар.
Еве ако некогаш си работодавец пробај да ги отвориш платите во јавност и ќе правиме муабет каква ќе биде атмосферата после тоа и со што ќе се соочиш.