korka
Голтар
- Член од
- 25 септември 2008
- Мислења
- 1.027
- Поени од реакции
- 435
Секое задоволство се плаќа.Сигурно нема да ги греам спалните со 25 степена ама дневна купатила и ходник сакам да ми биде топло.Нека кошта 200 евра греењето месечно до 300 нека дојде во најладното ама куќа грееш не стан така да ги сваќам последиците финансиски.Неколку месеца се не е цела година сакам да ми биде убаво и топло.Значи комбиниран ќе биде најдобро решение.Тоа и ќе биде.А да си земам ја појак котел од 35кв или 50кв да си грее поубаво??Или нема врска тоаКако пресмета дека не е скапо? Што мислиш колку ќе треба да дадеш за тие 250м2 за една сезона?
Комбинирниот котел овозможува во исто време и двете на горат, може и само пелети, а лесно се преминува на дрва и обратно.
Пример со дрва покачуваш температура, а после со пелети одржуваш. Ако снема пелети нема да останеш без греење ќе продолжиш со дрва и обратно.
Негативно е што на 2 саати треба да се ставаат дрва, мало е ложиштето и мора да бидат суви, сечени пред две сезони.
Автоматски споено мислење:
Сигурно дека ќе прави мајстор некој ама продавачите кај нас знаеш како се.Да ти бутнат некој.Се информирам чисто за да си барам некој понуди и цени и да знам колку ќе ме кошта.Комбиниран ќе биде тогаш најдобро ќе биде.Сама е куќата на чист простор.Ветер дува секогаш таму.Централна Македонија е.Изолирано ми е солидно,а котелот би го зимал со поголема моќност.Ја се двоумев помеѓу 35 и 50кв.Само не ја разбирам ако пиде појак дали е подобро или нема врска.Во кубикажа e некој 400 500м3 простор.Значи 250м2 делено со 7 стасуваме 35кв на котел.Дали ќе е поарно да си земам 50ка или само ќе троши повеќеKako presmeta be vaka nabrzina? Ima nekoja ravenka, formula ili taka lupna?
Posle ne vidov dali pisi kade planira da gree, vo koj del od republikata. Edno e Dojran i Gevgelija drugo e Berovo. Posle lepenka mu e kukjata, osojnica e, ja fakja sonce itn itn itn.
Автоматски споено мислење:
Vidi si specifikacii za kotelot. Kolku procenti predava vo vodata, kolku zraci okolu nego. Bi trebalo da pisi vo metri kubni za kolku e predviden da gree ili ako go podelis toa so 2.7( nekoja standardna visina na tavan) ke dobies metri kvadratni. Toa kw vo prevod onaka laicki ti znacat ako e neizoliran prostorot 1 kw = 6m2. A fabrickite gi racunaat deka imas idealni uslovi za se i se 1kw= 8m2. Takvi sigurno nemas. Ete zemi deka kaj tebe e 1kw= 7 m2 i od tamu pocni, no sepak zborni so strucno lice, toj sto ti go ili ke ti go montira parnoto i obavezno specifikaciite na kotelot. Ostaj prodavacot sto ke ti kazva, specifikaciite fabrickite vidi gi.
Kombiniran e vsusnost da ne zavisis od eden izvor na energens i po moe e podobar izbor ako veke mozam da biram.
Последно уредено: