Геноцид, погром и етничко чистење

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.491
Поени од реакции
5.992

Како што знаеме, историјата, па и онаа поновата е посеана со геноцидни дејанија, заедно со поблагата форма позната како Етничко чистење. Дали мислите дека еден цел колективен идентитет може да се смета за геноциден доколку негови припадници, илјадници од нив, вршеле геноцид или етничко чистење? Треба да се запази и фактот што мнозинството од тој колективен идентитет имале позитивно или неутрално мислење за геноцидните дела или го подржувале етничкото чистење.

Германците се типичен случај, но кај нив е специфично што they owned it, прв пат во историјата еден колективен идентитет (народ) ја прифаќа својата кривица за стореното од нив и прави напори да го искорени тоа од својот народ, таа склоност кон масовно убивање. Бидејќи Германија веќе 75 години нема извршено ништо агресивно, симболиката на Третиот рајх е забранета, нацистички организации се забранети, може да се каже дека денацифицикацијата и патот на Германија кон повисоко цивилизациско ниво е успешен.

Од друга страна е Јапан, светска сила но и геноциден народ. Уште повеќе што тие, за разлика од германците не ги признаваат своите страотни злочини од 1931-45 туку сеуште, 75 години после ратот ги величаат манијаците и психопатите кои убивале цивили во Азија. Тоа значи дека јапонскиот колективен идентитет соджи геноцидна црта сеуште и дека може да се каже дека се работи за геноциден народ.

Од поблиската околина, ги имаме Србите кои сеуште негираат настани од пред 80 години, за оние пред 25-30 да не стане збор, тоа све је завјера усташко-џихадска, масонско-илуминатска, секогаш тие се жртви и во право (ме потсетува тоа на еден друг етнос) тие дури ги рехабилитираа четниците од WW2 на државно ниво и се гордеат со Радован Караџиќ, психопат и лажен исцелител :D

Тука се и Грците и Албанците како починители на етнички чистења, но на многу различен начин.

Постојат народи како македонски, словенечки, романски, ирски, велшки итн. кои никогаш не направиле геноцид или етничко чистење од друга страна. За Романците не сум 100% сигурен, може во Трансилванија да населувале колонисти и да се одговорни за некаква форма на етничко чистење.

Дали може и смее да се генерализира и еден цел колективен идентитет да се нарече геноциден?
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Друже ти си неуништив, отвараш 3-4 теми со агенда да се пљука по срби, велиш геноциден народ к набројуваш демек немци и јапанци колку да глумиш објективност и на крај ги споменуваш срби за кои нема ниту еден доказ дека системски вршеле геницидни дела, исти срби кои ги ослободиле твоите претци, а при тоа не споменуваш турци, белгијанци, енглези, шпанци... веќе почнувам да мислам дека имаш агенда за да тупиш тука без ниту еден доказ.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.491
Поени од реакции
5.992
Друже ти си неуништив, отвараш 3-4 теми со агенда да се пљука по срби, велиш геноциден народ к набројуваш демек немци и јапанци колку да глумиш објективност и на крај ги споменуваш срби за кои нема ниту еден доказ дека системски вршеле геницидни дела, исти срби кои ги ослободиле твоите претци, а при тоа не споменуваш турци, белгијанци, енглези, шпанци... веќе почнувам да мислам дека имаш агенда за да тупиш тука без ниту еден доказ.
Да бе, све је урота против јадне српске нејачи, агенда има во позадина, не знаев дека србите се и параноидни :)
Не може да се набројат сите во еден пост, има време и ќе се обрне влијание и на белгијанци, енглези, шпанци, турци (ерменско-христијански геноцид), полека само. Значи србите се во добро друштво.
Логорот во Мањача постоел или не?

Германците треба да служат како пример.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Да бе, све је урота против јадне српске нејачи, агенда има во позадина, не знаев дека србите се и параноидни :)
Не може да се набројат сите во еден пост, има време и ќе се обрне влијание и на белгијанци, енглези, шпанци, турци (ерменско-христијански геноцид), полека само. Значи србите се во добро друштво.
Логорот во Мањача постоел или не?

Германците треба да служат како пример.
Пуно и дарданиа да ти позавидат, инаку за логор упте чекам некој документ од официјален орган, али ти се пто имаш е википедиа на хрватски, најди каде делувале србите и тоа население да е уништено или намалено оосле тиа војни дејствија.
 

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.448
Поени од реакции
4.282
Не сум сигурен зошто е отворена темата.Секој народ е способен да прави геноцид, со доволно мотивација, услови и чувство дека може да се извлечат. Можда немало број на луѓе да се спореди со по модерните масакри, ама тоа се има правено уште од пештерски луѓе. Од софистицираните британци до нај примитвните канибални племиња во нова гвинеја гарант во целост имаат уништено други групи на луѓе во нивната историја.....без разлика дали е споро, брзо или субтилно....
 
З

Зелениот

Гостин
A за геноцидот што се прави врз македонскиот народ?:(
 
Член од
12 јули 2018
Мислења
1.575
Поени од реакции
5.127
Нашите добри соседи и пријатели од југот..
Додуша сега со преспанскиот „договор” вакво нешто не се случило.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Геноцид има над македонскиот народ од страна на грците, кој после тој на хрватите над србите и евреите е најголем на Балканот.
Најгеноциден народ на Балканот се хрватите, па албанците(хинт убивање, палење имот, крадење, силување над христијани во турско доба), па грците. Нормално тука ги исклучувам турците, кои со своите десетици пати поголеми империјални ресурси буквално пола Балкан го збришуваат.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.491
Поени од реакции
5.992
Пуно и дарданиа да ти позавидат, инаку за логор упте чекам некој документ од официјален орган, али ти се пто имаш е википедиа на хрватски, најди каде делувале србите и тоа население да е уништено или намалено оосле тиа војни дејствија.
Сериозно, мислиш дека форумски член има пристап до официјален документ издаден од некој србијански кољач хахахах све забегало бре ццц...

Зошто упорно споменуваш други членови кои не учествуваат во дебатата? Тагни ги и готова ствар.

Не сум сигурен зошто е отворена темата.Секој народ е способен да прави геноцид, со доволно мотивација, услови и чувство дека може да се извлечат. Можда немало број на луѓе да се спореди со по модерните масакри, ама тоа се има правено уште од пештерски луѓе. Од софистицираните британци до нај примитвните канибални племиња во нова гвинеја гарант во целост имаат уништено други групи на луѓе во нивната историја.....без разлика дали е споро, брзо или субтилно....
А зошто е отворена било која тема? Темава е за геноцид и етничко чистење општо и можеби требаше така да ја наречам, но што е тука е. Немаат сите народи правено такви дела, денес постојат мислам околу 6.500 етнички заедници во светот а само шака од нив имаат правено геноциди и етнички чистења, можеби 2-3%.

A за геноцидот што се прави врз македонскиот народ?:(
Што?

Нашите добри соседи и пријатели од југот..
Додуша сега со преспанскиот „договор” вакво нешто не се случило.
Тоа сепак било етничко чистење и асимилација а не геноцид, што нималку не ја намалува одговорноста на грците како етнос и има основа да бидат сметани за геноциден народ поради неколку настани претходно, не само во граѓанската војна, кога рака на срце, масовно убивале и грци (грци-комунисти).

Кој сака да дознае повеќе, добро место за почеток е ова :


Интересни се два народи, приватниот народ на инцестуозната фамилијата Ал-Сауд кој е геноциден а никогаш не е споменат по медиуми и Израелците кои биле на двете страни на судбината, еднаш како геноцидирани, а 1948-2020 како починители на тешко етничко чистење.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
А инаку да напоменам геноцидноста не е од Бога дарена работа, туку колку повеќе моќ имаш толку повеќе требиш. Најгеноцидни се империите: РФ, САД, ВБ, ГЕР, ФРА, РИМ итн.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.491
Поени од реакции
5.992
Во јавноста освен за Холокаустот, малку се знае за други геноциди, можеби Руанда пошто беше во 90-ти, а не знаат за Холодомор и придружните геноциди кога умреле најмалку 7 милиони украинци и казаци.
Единствен 100% успешен геноцид е оној извршен врз Тасманиските абориџини од страна на британските колонисти кои убиле 10.000 од 10.000 домородни жители на островот во 19.век. Не знам за друг случај за тотално истребување на колективен идентитет во историјата.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Во јавноста освен за Холокаустот, малку се знае за други геноциди, можеби Руанда пошто беше во 90-ти, а не знаат за Холодомор и придружните геноциди кога умреле најмалку 7 милиони украинци и казаци.
Единствен 100% успешен геноцид е оној извршен врз Тасманиските абориџини од страна на британските колонисти кои убиле 10.000 од 10.000 домородни жители на островот во 19.век. Не знам за друг случај за тотално истребување на колективен идентитет во историјата.
Ако тој во Руанда е тој за кого имам нешто гледано по ТВ, каде што се замешани французите, а главниот организатор со години си живееше мирно и спокојно во Париз, се работи за ептен гнасен геноцид. Егзекуторите немајќи огнено оружје ги претепувале со стапови, мотки или камења жртвите, а овој што се криел во Париз е гонет заради тоа што подоцна праќал мачети на егзекуторите за поголема ефективност. Дефинитивно многу, многу гадно нешто.
 
Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.316
Поени од реакции
3.291
Тоа сепак било етничко чистење и асимилација а не геноцид, што нималку не ја намалува одговорноста на грците како етнос и има основа да бидат сметани за геноциден народ поради неколку настани претходно, не само во граѓанската војна, кога рака на срце, масовно убивале и грци (грци-комунисти).

Кој сака да дознае повеќе, добро место за почеток е ова :


Интересни се два народи, приватниот народ на инцестуозната фамилијата Ал-Сауд кој е геноциден а никогаш не е споменат по медиуми и Израелците кои биле на двете страни на судбината, еднаш како геноцидирани, а 1948-2020 како починители на тешко етничко чистење.
Како не е геноцид? Еве во листава што ја стави има геноциди од по 1000 души, грците цели села убивале со повеќе од 1000 души.
 

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.448
Поени од реакции
4.282
"Немаат сите народи правено такви дела, денес постојат мислам околу 6.500 етнички заедници во светот а само шака од нив имаат правено геноциди и етнички чистења, можеби 2-3%. "
Се сомневам во тоа. Никој, апсолутно никој не е невин. Гарант во одредена точка на историјата имаат направено нешто што може да се квалификува за такво...
 

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.759
Поени од реакции
7.586
Тоа сепак било етничко чистење и асимилација а не геноцид, ....
Од една страна, болдираното, ја имаш дефиницијата за што тоа претставува геноцид, од десната викаш дека не е геноцид. :icon_lol:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom