Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Да мислам многу лошо ќе ни беше со Ченто,Лазар Соколов и најверојатно Британија и Америка.

Знаеш милијардите од Маршаловиот план,Американски војници стационирани со декади кои ќе пунат цели градови со пари.Во НАТО и ЕУ од пред најверојатно 20 години.

Мислам како ли само ќе го преживеавме тоа.

Муабетот што вие го правите во моментот е како тие 60 години да ќе немало ништо што е комплетна глупост.

Тоа е како да кажеш Америка сега ќе немаше ништо изградено во 200 години до 1900 ако немаше капитализам.

.
--- надополнето: 6 септември 2012 во 13:45 ---

Што да проценам освен дека пропагандата очигледно била успешна.

Имало и нацисти после втора светска војна кои го бранеле системот тоа да не прави дека се во право?
propaganda , imase eden izras , ,, sto pati povtorena laga, e vistina,, taka e i so toa deka zapadniot liberalizam ( ne tadicionalniot kapitalizam) e naprednen sistem koj im ovozmozuva blagosostojba ba site luge, toa e samo sto pati povtorena laga

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Да мислам многу лошо ќе ни беше со Ченто,Лазар Соколов и најверојатно Британија и Америка.

Знаеш милјардите од Маршаловиот план,Американски војници стационирани со декади кои ќе пунат цели градови со пари.Во НАТО и ЕУ од пред најверојатно 20 години.

Муабетот што вие го правите во моментот е како тие 60 години да ќе немало ништо што е комплетна глупост.

Тоа е како да кажеш Америка сега ќе немаше ништо изградено во 200 години до 1900 ако немаше капитализам.
Уште да не сакале да не земат под своја капа САД и Британија и ќе бевме Хонг Конг.
Да не се залажуваме во тоа време Македонија била една од најнеразвиените подрачја на Балканот и влезот во рамките на тогашна СФРЈ како федеративна република односно АСНОМ бил солиден потег од страна на тогашната владеачка гарнитура во Македонија.
Посебно кога се знае дека имало доста пробугарски струи и судбината на земјата како независна република била многу матна.
Секако дека естаблишментот на СФРЈ не ни ја дал републиката гратис од што не сака, туку таа е дело на многу жртви за време на војната.
Колку што заслужиле останатите да бидат рамноправен дел од СФРЈ, толку исто заслужила и Македонија. Муабет околу тоа дека Тито ни ја дал државата, таа е дело на сите оние што се наредени по споменици во парковите.

Толку околу твојата реплика

Од економски аспект животот во СФРЈ бил многу подобар посебно после 70тите кога е изградена инфраструктурата споредбено со денешниот во Македонија од причина што куповната моќ на граѓаните на СФРЈ бил поголем.
Системот колку и да изгледа бизарно бил одржлив и според пресметките сегашни СФРЈ кога се растура има долг од 20 мил. марки или евра во сегашни параметри, за разлика од сегашните долгови на бившите републики кои се се десеткратно поголеми од оваа сума.
Системот бил одржлив на ист начин како што е одржлив францускиот или британскиот систем моментално, односно тогашна СФРЈ добро соработувала со земји од трет свет во Африка и Блиски Исток во систем на неврзаните каде што извезувала производи од нивно производство (фармерки од Тетекс, чевли од Чик, итн) во замена за скапи репро-материјали како нафта, руда, злато.
Истото го прави тоа и Британија и Франција која што ги цица своите колонии, па ако има потреба и ќе нападни некоја држава како Либија за да му ја земе нафтата. Инаку како би го платила некој вработен во Рено 4000 евра месечна плата за 35 часовна работна недела, кога во Кина истиот работник би работел 84 часа за цела година.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Уште да не сакале да не земат под своја капа САД и Британија и ќе бевме Хонг Конг.
Да не се залажуваме во тоа време Македонија била една од најнеразвиените подрачја на Балканот и влезот во рамките на тогашна СФРЈ како федеративна република односно АСНОМ бил солиден потег од страна на тогашната владеачка гарнитура во Македонија.
.

:tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

Ти знаеш ли што пишуваш бе.Скоро сите Македонски водачи завршија на Голи Оток или пред стрелачки вод.

На АВНОЈ нашата делегација не била ни почекана при што Тито земал да не претставува ( иако воопшто никогаш и не ни бил во Македонија ) и за малце ке сме ја изгубеле Западна Македонија за да биде во провинцијата Косово.

Целата Македонска интелигенција и водачи биле за независна Македонија надвор од СФРЈ освен една шака преданици.

И какво везе има неразвиеноста со глобална политика?

.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326

Ти знаеш ли што пишуваш бе.Скоро сите Македонски водачи завршија на Голи Оток или пред стрелачки вод.

На АВНОЈ нашата делегација не била ни почекана при што Тито земал да не претставува ( иако воопшто никогаш и не ни бил во Македонија ) и за малце ке сме ја изгубеле Западна Македонија за да биде во провинцијата Косово.

Целата Македонска интелигенција и водачи биле за независна Македонија надвор од СФРЈ освен една шака преданици.

.
Не треси глупости бе Ристе, како да мора да се има дистинкција помеѓу патриот и комунист.
Значи сите оние што биле да се приклучи Македонија кон СФРЈ биле против Македонија според твојава логика?
Машала ќе треба да поработиш доста за да го докажеш тоа, еве земи на пример почни од овде и имињава запишани во неа.

На никој не му е потребна неразвиена територија без никаква инфраструктура, мислиш дека ако САД и Британија биле заинтересирани за нас, Југославија била толку моќна да им се спротистави?

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882

Знаеш милијардите од Маршаловиот план,Американски војници стационирани со декади кои ќе пунат цели градови со пари.Во НАТО и ЕУ од пред најверојатно 20 години.

.
--- надополнето: 6 септември 2012 во 13:45 ---

Што да проценам освен дека пропагандата очигледно била успешна.

Имало и нацисти после втора светска војна кои го бранеле системот тоа да не прави дека се во право?
Ке се потепаа американците и британците да не земат под своја заштита,ама јеби га автономна македонија под протекторат на америка =ивотно мото на вмро.
Лазар и Мојсо што беа демократи, либерали,републиканци или комунисти ?
Убаво е да сонуваш но замисли го СССР на ова подрачје 50 години, полни градови со руски,бугарски,маџарски војници.
Не ми е јасно зашто по дифолт некој кој се борел за политичка власт, бил затворен поради тоа мора да значи дека истиот ке бил подобар водач. Ете ВМБЛО 10 години на власт сдсм 10 години на власт, и секогаш се зборува како исклучиво здс да бил на власт а овие како вчера со пушка да ја земале власта и немале време да ги поправат работите.
Ете додјоа на власт и што постигнаа што направија, нерли се патриоти нели се националисти, нели ја сакаат македонија а освен што ја уништуваат на секое поле не гледам ништо друго. Зошто Лазар и компанија би биле поинакви ( не дека биле вмбловци и тој и ченто сите биле ите како истакнати комунисти и членови на партија)

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169

.
А да прогласела Македонија независност, СССР со радост ќе дозволeше, Македонија да се развива во независна и демократска држава.
:pos:
Ристе, имаш уште книги да читаш, покрај тие што веќе си ги прочитал.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
arno i in e sega na poveketo gragani na rm
--- надополнето: 6 септември 2012 во 13:29 ---
gi gledav profilite na tie sto go napagaat poranesaniot sistem i tie sto go branat . interesno e sto tie sto go napagaat se od pomlada generacija i ne ziveele vo toj sistem , a ako nesto ne znaes a napagas togas najverojatno se raboti za ,, isprani mozoci ,, ili za partiska ili kojznae kakva obvrska , a sistemot go branat onie koi ziveele vo toj sistem , pa procenete ja logicnosta na seto toa
Никола, јас воопшто не го бранам системот и не го фалам баш животот во некогашната СФРЈ, а роден сум и живеев во нејзе точно 30 години! Мене лично, не знам за другите, сегашниот живот во Република Македонија како независна демократска држава ми се допаѓа далеку повеќе и далеку повеќе поубаво живеам одколку тогаш. За другите не знам, ова што го пишувам е за мене, по некои мои средни мерила.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.091
Од повеќето теми на кои постираш може да се заклучи дека ете си читнал некоја книга или нешто повеќе, но ти фали практична настава. Оти знаеш како велеше чичко Бора Чорба.
Љубав теоретски лепо звучи, малчице је друкчије у пракси;)
Ете јас без некој помпезни статистики и научни трудови ке ти објаснам само за Грција пошто сум доволно возрасен за да ја памтам некогаш и сега.
Како мали одевме на одмор Лептокарија која тогаш беше едно најобично селце, тотално неразвиена патна инфраструкура и што да ти кажувам замисли си сам. Уште и ја памтам америчката база малце пред Лептокарија. И ? Ете грција беше капиталистичка од војната па до ден денес. Со таа разлика што пред да ја примат во Еу беше тотално неразвиена( барем за егејскиот дел, таму претежно се движевме по одмори), а ете имаше и американски бази , ова она. Од кога ја примија во Еу наеднаш накрена, евтини кредити, патна и железничкка инфраструктура , турзимот нагло крена со градење на комплекси . Па за неколку години истата таа лептокарија која беше најобично село стана топ туристичко место. Е арно ама секогаш има едно ама.
Некој тие кредити треба да ги врати, така да не за џабе се пред банкрот. Од ништо не се прави нешто преку ноќ, па кој сака нека биди, и американицте и русите и кинезите. Треба газот да се спотни, ете тоа е. Џабе филозофии и теории, пракса треба и работа.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Од повеќето теми на кои постираш може да се заклучи дека ете си читнал некоја книга или нешто повеќе, но ти фали практична настава. Оти знаеш како велеше чичко Бора Чорба.
Љубав теоретски лепо звучи, малчице је друкчије у пракси;)
Ете јас без некој помпезни статистики и научни трудови ке ти објаснам само за Грција пошто сум доволно возрасен за да ја памтам некогаш и сега.
Како мали одевме на одмор Лептокарија која тогаш беше едно најобично селце, тотално неразвиена патна инфраструкура и што да ти кажувам замисли си сам. Уште и ја памтам америчката база малце пред Лептокарија. И ? Ете грција беше капиталистичка од војната па до ден денес. Со таа разлика што пред да ја примат во Еу беше тотално неразвиена( барем за егејскиот дел, таму претежно се движевме по одмори), а ете имаше и американски бази , ова она. Од кога ја примија во Еу наеднаш накрена, евтини кредити, патна и железничкка инфраструктура , турзимот нагло крена со градење на комплекси . Па за неколку години истата таа лептокарија која беше најобично село стана топ туристичко место. Е арно ама секогаш има едно ама.
Некој тие кредити треба да ги врати, така да не за џабе се пред банкрот. Од ништо не се прави нешто преку ноќ, па кој сака нека биди, и американицте и русите и кинезите. Треба газот да се спотни, ете тоа е. Џабе филозофии и теории, пракса треба и работа.
Прво Грција беше долги години диктатура.Второ Грција никогаш не била капиталистичка од олигархија за време на диктатурата се префрли директно во социјализам.

Работа мора да има за да има напредок од филозофирање не се стигнува нигде.Но има еден дел поврзан со менталитетот и образованоста на народот и поставеноста на системот.Ти ако сакаш биди и најработливиот и најинтелигентен човек во Северна Кореја нема да стигнеш никаде во животот освен во работнички камп можеби.

Мора да се тргне државата од економијата за да може секој да си ја проба својата среќа.Некој ќе успеат,повеќето најверојатно нема али сепак секој ќе се обиде и барем ќе имаме шанса да си ја правиме нашата судбина наместо некое мочливо админситраторче да ја прави истата за нас.

Едноставно и не можам да разберам како некој овдека не разбираат дека Социјализмот не функционира.Европа го практикува 2 декади и веќе се донесе себеси до бездната уште некоја година и ќе рипне внатре.

Немам поима што си ми цитирал али ако е за постот од оваа страна друг член викаше дека САД и Британија немало да им биде гајле за нас дека сме биле неразвиени а твојот пост го докажува баш обратното.

.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.091
Те цитирав за да ти кажам дека ти признавам начитан си, имаш еден куп книги прочитано, но сепак не е се во теоријата.
А со пракса колку што гледам слаб си.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Те цитирав за да ти кажам дека ти признавам начитан си, имаш еден куп книги прочитано, но сепак не е се во теоријата.
А со пракса колку што гледам слаб си.
Нормално млад сум ќе дојде и тоа.

Ако сакате ќе ви дадам листа од книги ( не мора и книги ако сакате и видеа ) надополнете се и со нив и ќе биде подобро и за вас и за сите.

Мене економија ниту политика не ми е ни струка ,информатика ми е али во слободно време подчитувам ( најчесто кога ќе најдам литература дека таа што ја барам во Македонија е тешка за наоѓање дека е од "капиталистичките" ) па мора да ја барам од Американци или Југо-Источна Азија ( Хонг Конг,Сингапур,Индонезија,Тајланд ) луѓе кај кои е пораспространета а и да ми даваат совети што да читам.

На пример Лучи/Лаки или како и да му беше името ( што има лименко за аватар) не само што има знаење во пракса туку се гледа дека има и читано ( иако тврди дека се му е од пракса ) и многу ми е интересно кога ќе го гледам како се расправа со социјалистите.

.Само за пример јас порано бев може да се каже од најтешките социјалисти и бев во тој филм тие со пари треба да дадат на тие со помалце.Али налетав еднаш на еден од "лошите " ,само за разлика од повеќето овдека за мене аргеументи,факти,историски факти и литература значат нешто и после 2 години подчитување на темава сватив дека јас сум бил "лошиот".

Затоа и ми се толку смешни но и ме нервираат социјалистите посебно со популистичките аргументи и никакви факти освен празна демагогија.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Уште да кажеше каде тоа чини, мислам на тој либерален капитализам. Нели Европа социјалистичка, не чинела, USA исто, па дај кажи каде е тоа направено како треба и ние да се угледаме на нив.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.091
Нормално млад сум ќе дојде и тоа.

Ако сакате ќе ви дадам листа од книги ( не мора и книги ако сакате и видеа ) надополнете се и со нив и ќе биде подобро и за вас и за сите.

Мене економија ниту политика не ми е ни струка ,информатика ми е али во слободно време подчитувам ( најчесто кога ќе најдам литература дека таа што ја барам во Македонија е тешка за наоѓање дека е од "капиталистичките" ) па мора да ја барам од Американци или Југо-Источна Азија ( Хонг Конг,Сингапур,Индонезија,Тајланд ) луѓе кај кои е пораспространета а и да ми даваат совети што да читам.

На пример Лучи/Лаки или како и да му беше името ( што има лименко за аватар) не само што има знаење во пракса туку се гледа дека има и читано ( иако тврди дека се му е од пракса ) и многу ми е интересно кога ќе го гледам како се расправа со социјалистите.

.
Во ред тоа добро е што имаш теорија и млад си, само твоите тези ги засноваш само на теорија а ги браниш како практично да си ги искусил.
Ако земиш така и комунизмот теоретски бил многу убав.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Уште да кажеше каде тоа чини, мислам на тој либерален капитализам. Нели Европа социјалистичка, не чинела, USA исто, па дај кажи каде е тоа направено како треба и ние да се угледаме на нив.
Ти кажав моментално постои само во Хонг Конг,Сингапур и Нов Зеланд.

Светот денеска помалце или повеќе е поделен на олигарси и социјалисти.

Но тој систем е истиот систем кој Америка ја претвори за нешто повеќе од 100 години од полиња во градови со облакодери и првата економска сила во светот ( се до негде 1900 ).

И истиот систем ја направи Англија од регионална Европска сила во најголемата империја во човековата историја.

Истотот е и со Републиканси Рим и Империјата Рим под императорот Август и уште неколку ретки случаеви.

Истиот систем ставен во пракса за време на Александар II Николаевич во Русија кој ја претвори Русија од феудална држава во модерна преку либерализација,слобода и локална самоуправа за разлика од неговите претходници.

Имам уште десетици ако не и стотина примери али ова ќе го напишам во болд зошто одма одговара на темата и поважно се брзам.

Слободата не е основниот стадиум на некое општество или човекот генерално,тиранијата е.Секое општество/секоја цивилизација си има свои стадиуми.Стадиум на слобода,експанзија,иновации и технолошки напредок и стадиум на тиранија неморалност,задоволување на најниските човекови пориви и евентуално пропаст.

Најуспешните оптштества,империи,цивилизации се истите кој најдолго успеваат да се задржат во стадиумот на слобода.

Знам дека поимот слобода е страшен зошто со себе носи неизвесна иднина но за мене искрено подобра е таа неизвесна иднина ( зошто и така времето ми е лимитирано на карпава ) одколку да живеам како нахранет,напиен,со кров над глава но сепак РОБ.

.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
У пардон, не ти го прочитав целиот пост, си набројал некои држави во Азија. Не ми е позната многу социјалната попитика во овие држави. Но само за Америка ќе ти кажам таму на власт се менуваат демократи и републиканци, нема социјалисти и социјалната политика им е катастрофа. Последица на ова е криминалот неспоредлив со земјите во Европа, па затвори приватни обезбедувања итн.
Најдобар систем имаат Скандинавските држави тоа и статистички е докажано, преку квалитет на животот, има методи за тој да се измери Тоа е ткн. држава на благосостојбата.

Kajgana Shop

На врв Bottom