Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Не баш
После некое време достигнува plateau.
edit: станува збор за s shaped curve. Не можам да ја постирам сликата.
Ах, затоа новиот ајфон доцни!
едит: дај постирај ја курвата

В

Вештерот

Гостин
Или е тоа или го сомле сингуларитетот!
--- надополнето: Sep 3, 2012 3:51 AM ---
едит: дај постирај ја курвата
Еве ги облините на линков.
en.wikipedia.org/wiki/Sigmoid_function
Енѓљезите ја викаат сигмоидна најверојатно поради тоа што љубела отпозади да и пенетрира се до сигмоидниот колон. Опасна е кога ќе се качиш горе на равниот дел после тоа нема напредок колку и да се трудиш.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Или е тоа или го сомле сингуларитетот!
--- надополнето: 3 септември 2012 во 05:51 ---

Еве ги облините на линков.
en.wikipedia.org/wiki/Sigmoid_function
Енѓљезите ја викаат сигмоидна најверојатно поради тоа што љубела отпозади да и пенетрира се до сигмоидниот колон. Опасна е кога ќе се качиш горе на равниот дел после тоа нема напредок колку и да се трудиш.
Еве ја, ја најдов:

Целата сигмоида тука: http://www.defunctonline.com/forums/uploads/gallery/album_112/med_gallery_2_112_48103.jpg

Туку кажи ми како од експоненцијална функција ќе добиеш сигмоида?

В

Вештерот

Гостин
Еве ја, ја најдов:

Целата сигмоида тука: http://www.defunctonline.com/forums/uploads/gallery/album_112/med_gallery_2_112_48103.jpg

Туку кажи ми како од експоненцијална функција ќе добиеш сигмоида?
На линкот што го постирав напишале ‘‘a progression from small beginnings that accelerates and approaches a climax over time‘‘ како да знаеле за нашава дискусија.
Е сега одговор на прашањето. Почетниот дел на таа функција е приближно експонентен.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
На линкот што го постирав напишале ‘‘a progression from small beginnings that accelerates and approaches a climax over time‘‘ како да знаеле за нашава дискусија.
Е сега одговор на прашањето. Почетниот дел на таа функција е приближно експонентен.
Експоненцијалната функција и синусоидата се математички многу различни. Диференцијалната пресметка на некоја хипотетичка функција, како на пример онаа на технолошкиот раст, може недвосмислено да разликува дали е во прашање експоненцијална или синусоидна функција, дури и ако гледаш во делот во кој се најмногу слични. Сите есапи досега тврдат дека технолошкиот развој е експоненцијален.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Експоненцијалната функција и синусоидата се математички многу различни. Диференцијалната пресметка на некоја хипотетичка функција, како на пример онаа на технолошкиот раст, може недвосмислено да разликува дали е во прашање експоненцијална или синусоидна функција, дури и ако гледаш во делот во кој се најмногу слични. Сите есапи досега тврдат дека технолошкиот развој е експоненцијален.
Е значи оток си у пизду материну. Па и ја тоа го реков пред едно десет поста, а ти сереш на две страни за да доеш на истото. Иди, ава да те фати и у 10 и пол да си се нацртал дома. Гитла!

В

Вештерот

Гостин
Kaj ja отеравме темава во 6 сабајле. Ај ќе ти одговорам. Во право си може да се разликува со диференијална пресметка. Е сега малку прогуглај за оваа функција (мислам и како logistic function ja ima) има интересни примени. Колку што знам со функција можеш да го опишеш само делот каде што имаш податоци и не можеш да екстраполираш со сигурност за иднина каде немаш податоци. Тие есапи си тврдат шо си тврдат и си тврдат за досега, а не за во иднина. А прашањето е дали можеби сме на нагорниот дел на функцијава што јас ја опишав и после тоа не чека стагнација. Е сега јас не знам кој е мерливиот податок за технолошки раст(претпоставувам бројот на патенти во одреден временски период), па ако знаеш нешто повеќе на таа тема кажи.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Kaj ja отеравме темава во 6 сабајле. Ај ќе ти одговорам. Во право си може да се разликува со диференијална пресметка. Е сега малку прогуглај за оваа функција (мислам и како logistic function ja ima) има интересни примени. Колку што знам со функција можеш да го опишеш само делот каде што имаш податоци и не можеш да екстраполираш со сигурност за иднина каде немаш податоци. Тие есапи си тврдат шо си тврдат и си тврдат за досега, а не за во иднина. А прашањето е дали можеби сме на нагорниот дел на функцијава што јас ја опишав и после тоа не чека стагнација. Е сега јас не знам кој е мерливиот податок за технолошки раст(претпоставувам бројот на патенти во одреден временски период), па ако знаеш нешто повеќе на таа тема кажи.
Имам многу да кажам на темава ама Перо ќе ме замава ако продолжам. Отидов надвор, пред тој да ме исфрли.

В

Вештерот

Гостин
Имам многу да кажам на темава ама Перо ќе ме замава ако продолжам. Отидов надвор, пред тој да ме исфрли.
Не се секирај ти за Перо имаш до 10 и пол време. Него дури не се разбудиле модераториве да не бришат напиши си олесни си на душата шо би се рекло.Знам дека ќе ти е полесно ако напишеш.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.292
Поени од реакции
26.175
Не се секирај ти за Перо имаш до 10 и пол време. Него дури не се разбудиле модераториве да не бришат напиши си олесни си на душата шо би се рекло.Знам дека ќе ти е полесно ако напишеш.
Што се секираш за модераторите, ќе им објасните дека експоненцијалната функција го претставува бројот на дефекти на Југо на y-оската, а времето на употреба на x, додека кај синусоидата е истото ама кај BMW и Мерцедес (тоа нулите се ремонти) и онтопик сте. :D

Член од
4 јули 2012
Мислења
87
Поени од реакции
69
Интересни мислења, ја прочитав целата тема и супер е вака и од прва рака да се видат искуствата на луѓето во СФРЈ.
Југославија каква и да била, повеќе не постои. Тоа е факт кој се надевам им е јасен на сите.
Планската економија беше пробана од јадранско до владивосток и заврши како што заврши. Се надевам дека на луѓето им е веќе станато јасно дека државата е лош менаџер и дека економската слобода е она кон кое треба секој да се стреми.
Македонија не е пример за слободна економија и слаба државна регулација и влијание, напротив, во моментов живееме во многу сличен систем на Југославија, само во многу понеповолна глобална ситуација. Нема ни затворен пазар од 20 милиони, нема ни конфликт исток запад па да се искористи позиција, ништо од тоа нема, а државата се однесува како да има.
Буквално е исто има голем државен партиски апарат од 200000 административци кои живеат врз плодот на работа на остатокот, кои се оптоварени со безброј давачки и регулативи кои не им даваат да создаваат колку се способни.
Затоа и имаме проблеми, не можеме да се помириме со новата реалност, да ја отфрлиме историјата и да продолжиме напред со менталитет дека она што го правиш го правиш за себе и за никој друг, дека не треба да се очекува дека некој повисок авторитет ќе се грижи за тебе и твоите потреби.
Тоа е жалосно, луѓето се изгубени и сеуште не знаат што индивидуален успех и сопствени обврски значат.
Не е ни чудно, од сите оние интелектуалци и експерти, не се најде ниту еден да предложи и се залага за друг курс во економската политика.
Никогаш давањето на слободата во замена за некакво општонародно добро нема да донесе индивидуална корист и просперитет.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Абе супер се живееше во тоа време бе. Имавме море. И плус те носеа на одмор за џабе, само речи нешто за маршалот добиваш бесплатен одмор. Абе море си е море бе.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Интересни мислења, ја прочитав целата тема и супер е вака и од прва рака да се видат искуствата на луѓето во СФРЈ.
Југославија каква и да била, повеќе не постои. Тоа е факт кој се надевам им е јасен на сите.
Планската економија беше пробана од јадранско до владивосток и заврши како што заврши. Се надевам дека на луѓето им е веќе станато јасно дека државата е лош менаџер и дека економската слобода е она кон кое треба секој да се стреми.
Македонија не е пример за слободна економија и слаба државна регулација и влијание, напротив, во моментов живееме во многу сличен систем на Југославија, само во многу понеповолна глобална ситуација. Нема ни затворен пазар од 20 милиони, нема ни конфликт исток запад па да се искористи позиција, ништо од тоа нема, а државата се однесува како да има.
Буквално е исто има голем државен партиски апарат од 200000 административци кои живеат врз плодот на работа на остатокот, кои се оптоварени со безброј давачки и регулативи кои не им даваат да создаваат колку се способни.
Затоа и имаме проблеми, не можеме да се помириме со новата реалност, да ја отфрлиме историјата и да продолжиме напред со менталитет дека она што го правиш го правиш за себе и за никој друг, дека не треба да се очекува дека некој повисок авторитет ќе се грижи за тебе и твоите потреби.
Тоа е жалосно, луѓето се изгубени и сеуште не знаат што индивидуален успех и сопствени обврски значат.
Не е ни чудно, од сите оние интелектуалци и експерти, не се најде ниту еден да предложи и се залага за друг курс во економската политика.
Никогаш давањето на слободата во замена за некакво општонародно добро нема да донесе индивидуална корист и просперитет.
Кога ги пишуваш се пишуваат вака "интелектуалци и експерти"

Фактот дека 95% од средношколците идат на факултет,од кој 60-70% се на општествени науки каде пак им предаваат 80% екс-комунисти а остатокот се либерали ( американската верзија ) ќе ни се врати како стоена манџа.

Добиваме скоро цела генерација со исперени мозоци кои во иднина ќе бидат корисни само за да му викаат хајл на новиот диктатор

.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Какви глупости се изначитав на темава. Катастрофа значи. Со анекдоти и со лични примери не се стигунува никаде.
Еве најпрво ќе се спуштам на најниско можно ниво на дебата со лични примери за да ме разберат усвитените стари, пензионерски, глупави и заостанати комуњарски глави...
и повторно глупаците ја промашуваат тотално темата и прашањето од првиот пост и веднаш се расфрлаат со навреди.НЕ Е ОВДЕ прашањето за комунизмот и лоповите од сфрј, туку јасно и гласно дали се живееше подобро ТОГАШ или СЕГА.Јас го доживеав и тогашното време, и денешново и ти тврдам дека 10 пати подобро се живееше тогаш него ли сега. а 10 пати полошо него ли во една Шведска.
ако се отвори нова тема каде е прашањето кој е подобар систем, тогаш ќе разговараме малку поинаку.ајде во нова тема спореди ја Шведска и СФРЈ и ќе видиш малку поинакви одговори од овие.
--- надополнето: 3 септември 2012 во 09:59 ---
Прво како прво сфрј постоеше 45 години а денешнава држава со ова уредување постои 20 години.
тие смрдливи комуњари за 45 години ти изградија автопати, фабрики, аеродроми, го асфалтираа сите улици, ги уредија сите градови,(велиш имавме ембарга, војна, бегалци, околу нас светска економска криза полоша а тогаш немаше војни, бегалци од Егејска,економски кризи, имаше машко, ама имаше и кој да се справи со нив колку толку), овие сега за 20 години единственото што го направија се спомениците од стотиците милионски суми во евра, лапањето на провизии и мито од продажбите на горенаведените гиганти и огромното задолжување во светските банки кое ќе треба јас, син ми, внук ми, и уште десетина поколенија да враќаме, ми е страв и на помислата на следните 20-25 години што велиш да почекаме да видиме како ќе се одвиваат, абе се ребрам, не да се плашам!

Kajgana Shop

На врв Bottom