Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
28.590
Поени од реакции
35.410
Има огромна разлика од партиското вработување во СФРЈ, до партиското вработување денес.
Во главно, е тоа што сите тогаш беа членови на една партија и сите вработени. Така да, практично партиското вработување, како такво, во таа земја, немаше никакво значење.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.028
Поени од реакции
1.450
Има огромна разлика од партиското вработување во СФРЈ, до партиското вработување денес.
Во главно, е тоа што сите тогаш беа членови на една партија и сите вработени. Така да, практично партиското вработување, како такво, во таа земја, немаше никакво значење.
Разликата од тогашното партиско вработување е што после вработувањето немаш никакви обврски за да се оддолжуваш за тоа што те вработиле. Тогаш немаше ни предизборни кампањи, ни митинзи, ни протести, ни контрапротести...

А сега ако се вработиш партиски после тоа треба да се оддолжуваш за тоа што те вработиле дури до пензија... Имаш обврска да одиш по митинзи, протести, контрапротести, шарени и портокалови револуции, да научиш да упатиш свиреж со двата прсти пикнати в уста, да купиш свирче од продавница за играчки, да го навриш знамето на плешти со жолтата петокрака или пак жолтото лавче, да скандираш ууууууу, уааааааааа, напред Зајко, напред Мицко и да донесиш минимум 10 гласачи на изборите (парламентарни, претседателски, локални)...
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
28.590
Поени од реакции
35.410
Моите родители не беа членови на КПЈ. Не знам ниту еден мој врсник чии родители не беа во КПЈ. На татко ми, вработен во државна институција, му нудеа да го предложат за член, ги одби глатко. Никад немале никакви проблеми на работа, заради тоа, ниту проблеми со напредок во кариера. Стан добивме, како и сите.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.950
Поени од реакции
1.966
Баш обратно е југоносталгичарите во времето на Југославија работеле многу попродуктивно, имале и многу поголем мотив и елан за работа за разлика од сега...

Во Југославија партиски вработувања со книшката од КПЈ ги имаше 200.000 вработени од 21 милион население...

А сега само Македонија има 150.000 партиски вработувања. Партиски вработувања во државниот сектор ги имаат и Србија и Хрватска и Босна и Црна Гора, само Словенија е исклучокот... Сега сигурно сите бивши Ју- републики имаат преку 1 милион партиски вработувања...
Ваљда ги мотивирале работните победи на пролетерските народи и народности под Водство на вечниот лидер.

Разликата од тогашното партиско вработување е што после вработувањето немаш никакви обврски за да се оддолжуваш за тоа што те вработиле. Тогаш немаше ни предизборни кампањи, ни митинзи, ни протести, ни контрапротести...

А сега ако се вработиш партиски после тоа треба да се оддолжуваш за тоа што те вработиле дури до пензија... Имаш обврска да одиш по митинзи, протести, контрапротести, шарени и портокалови револуции, да научиш да упатиш свиреж со двата прсти пикнати в уста, да купиш свирче од продавница за играчки, да го навриш знамето на плешти со жолтата петокрака или пак жолтото лавче, да скандираш ууууууу, уааааааааа, напред Зајко, напред Мицко и да донесиш минимум 10 гласачи на изборите (парламентарни, претседателски, локални)...
Епа сега треба работа...не како тогаш.
 

Стев

Word Bearer
Член од
19 декември 2019
Мислења
473
Поени од реакции
449
Не е на тепка. Сите некако работат, а ништо не е сработено. Тоа малку што е , е полуг'зо, непрописно или недовршено. Ама битно пари се вртат, и се е розово.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.950
Поени од реакции
1.966
Не е на тепка. Сите некако работат, а ништо не е сработено. Тоа малку што е , е полуг'зо, непрописно или недовршено. Ама битно пари се вртат, и се е розово.
Мислиш некој сака да се врати во времето на диктатурата за да работи?
 

Стев

Word Bearer
Член од
19 декември 2019
Мислења
473
Поени од реакции
449
Што е битно е тоа дали некој работи и сработува или не.
Пошто на крајот на краиштата ти треба да возиш по распад патишти, ти треба да чекаш на шалтер 5 часа, тебе ќе ти снема струја и вода и глупости, и тебе ти ги трошат даноците за глупости. Ама кур те бе боли па што ме интересира дали си сакал или нејќел.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.028
Поени од реакции
1.450
Остатоци од едноумието во свеста на општеството и граѓанинот.
Па подобро едноумие, туку како сега повеќепартиски систем ама со безумие... Што фајде што постојат преку 60 партии кога само две доминираат. Еве и ти ако сакаш можеш да си основаш партија никој нема да ти го забрани тоа ама колку гласови ќе имаш на избори - само членовите од твојата фамилија...

Мислиш некој сака да се врати во времето на диктатурата за да работи?
Па повеќето луѓе што живееле во тој период сакаат да се вратат...
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.950
Поени од реакции
1.966
Па подобро едноумие, туку како сега повеќепартиски систем ама со безумие... Што фајде што постојат преку 60 партии кога само две доминираат. Еве и ти ако сакаш можеш да си основаш партија никој нема да ти го забрани тоа ама колку гласови ќе имаш на избори - само членовите од твојата фамилија...


Па повеќето луѓе што живееле во тој период сакаат да се вратат...
Партиите ги гласаат граѓаните. Ај јас можам да кажам овде што навистина мислам. Барем до таму сме стигнале.
Автоматски споено мислење:

Што е битно е тоа дали некој работи и сработува или не.
Пошто на крајот на краиштата ти треба да возиш по распад патишти, ти треба да чекаш на шалтер 5 часа, тебе ќе ти снема струја и вода и глупости, и тебе ти ги трошат даноците за глупости. Ама кур те бе боли па што ме интересира дали си сакал или нејќел.
Без работа нема прогрес. Еднаш пробано не успеа. Треба ли втор пат?
 

Стев

Word Bearer
Член од
19 декември 2019
Мислења
473
Поени од реакции
449
Тоа не е мислење друже, тука грешиш. Премногу промижуваш и одбегнуваш некој ствари за да тоа биде "мислење". Второ, во ниту една демократија нема ''граѓани". Ги имаш интересите на индустријално-трговните и криминалните групи. Дали си гласал или не, тие има да излезат на врв за нивни цели. Така да колку напорно да го искажуваш твоете мислење, целосно е за џабе, не вреди пет пари и нема ефект. Трошење на кислород.
И немој да се осмелуваш да ја извртуваш наративата. Работа не е прогрес. Сработено е. Вртење у круг и нишање како клатно како што денешницава прави е идење наназад-регресс. Метода за перење пари и лажирање статистика
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
3.950
Поени од реакции
1.966
Тоа не е мислење друже, тука грешиш. Премногу промижуваш и одбегнуваш некој ствари за да тоа биде "мислење". Второ, во ниту една демократија нема ''граѓани". Ги имаш интересите на индустријално-трговните и криминалните групи. Дали си гласал или не, тие има да излезат на врв за нивни цели. Така да колку напорно да го искажуваш твоете мислење, целосно е за џабе, не вреди пет пари и нема ефект. Трошење на кислород.
Има избори...една крукче е доволно. Не е сложено и нема на другата страна кордони милиционери со митролези. А ние барем зборуваме...барем тоа сега го можеме.
Најверојатно дека има југоносталгичари има вакви власти. Сакаат државно се, субвенции, плати, пензии, патишта итн И затоа има идиоти кој им ги нудат тие работи и си земаат процент.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.028
Поени од реакции
1.450
Партиите ги гласаат граѓаните. Ај јас можам да кажам овде што навистина мислам. Барем до таму сме стигнале.
Автоматски споено мислење:


Без работа нема прогрес. Еднаш пробано не успеа. Треба ли втор пат?
Партиите ги гласаат граѓаните, ама не по свој избор. Пример газда на голема фирма што е (ВРТИ КАПА) со партиите, со власта им дава наредба на вработените за која партија да гласаат, а и да ги ангажираат и членовите нивни во семејството...Јас имам видено како на денот на гласање во периодот од 18.30 часот на тие што не ошле на гласање газдата се јавува по телефон и ти вика оди на гласање...

И башка што некои газди одат во некои сиромаси куќи и купуваат гласови со една 1.000 - ка...
 

Стев

Word Bearer
Член од
19 декември 2019
Мислења
473
Поени од реакции
449
Има избори...една крукче е доволно. Не е сложено и нема на другата страна кордони милиционери со митролези. А ние барем зборуваме...барем тоа сега го можеме.
Најверојатно дека има југоносталгичари има вакви власти. Сакаат државно се, субвенции, плати, пензии, патишта итн И затоа има идиоти кој им ги нудат тие работи и си земаат процент.
Гласаш на избори и се фалиш за тоа, али битно си изгласал југоносталгичари и кукаш зашто го прават тоа што го прават.
И не гледаш ништо погрешно со тоа што го напиша?
 
На врв Bottom