Боречки Вештини

• Креатор на темата Креатор на темата Strenght
  • Време на започнување Време на започнување
Не реков дека кунг фу и ЈКД е едно исто туку дека винг чун е составен и неизоставен дел од ЈКД. Ти мешаш ЈКД со ММА. А тоа дека не е ефективно вин чун кунг фу-то си си во длабока заблуда. Не значи ако ,,ЈКД мајсторите" кај нас абер немаат од винг чун дека го нема во ЈКД. А ти вежбај си ММА и мисли си дека тренираш ЈКД.

Ивица Алексовски тогаш што е ? си слушнал за него ?

Не реков дека кунг фу и ЈКД е едно исто туку дека винг чун е составен и неизоставен дел од ЈКД. Ти мешаш ЈКД со ММА. А тоа дека не е ефективно вин чун кунг фу-то си си во длабока заблуда. Не значи ако ,,ЈКД мајсторите" кај нас абер немаат од винг чун дека го нема во ЈКД. А ти вежбај си ММА и мисли си дека тренираш ЈКД.

Не си целосно у право.
Ако го разгледуваш Винг чун од аспект на ММА тогаш е 90% неупотребливо основната филозовија не е поставена у тој правец.
Од аспект на контролирана самоодбрана на улица е да кажеме 60-70% употребливо.
Од аспект на ситуација на живот или смрт е 100% употребливо бидејки сепак Винг цун е создадено како воена вештина а боречка и целта му е што побрзо да го убиеш противникот.
Со ММА и ЈКД е обратен случајот.

Може ли некаде во Македонија да се најдат ночаки, во некоја спортска продавница?
П.С. Ми требаат за вежбање (за спорт и рекреација а не за во тепачки), обложени со пена или гума.

Дaли имa некoјa дoбрa шкoлa зa бoречки вештини вo Автoкoмaндa и кaде се нaoѓa?

Кога ќе се најдеш самиот во улична тепачка ќе сватиш што е најкорисно.. Тренирав 4 години аикидо и го имав истото размислување.. Сега веќе не.. Пошто од многу филозофија само можат да те направат лом..

Еден другар од клуб тренираше 1 година и мислеше којзнае што направил па му ја расцепија главата..

Хаха спарингот не е за луѓе кои неможат да се справат со бесот.. Спарингот е мерило колку си напреднал во боречката вештина..Сам ќе осетиш дали ти треба повеќе брзина,сила и сл.

Очигледно си тренирал аикидо на погрешно место, другар.[DOUBLEPOST=1489686734][/DOUBLEPOST]
Тоа е тоа.. И јас го имав истиот проблем.. Трепкав со очите кога ми задаваа удари со тек на време тоа го снема.. И сватив дека спарингот е мајка за проверка.. 1 на 1 си со човекот,што ти се врти во глава искористиго..

Пред тоа вежбав аикидо пробав 90% од техниките не пасуваат..Премногу е тешко за време на еден удар да му ја фатиш раката и да му ја свиткаш.. Е ајде сеа според филозофијата на Аикидото мора да можеш да ја фатиш раката.. А има толку добри боксери со толку брзи удари што тоа е невозможно.. И неможе некој да ми каже дека таа филозофија ќе користи на улица.. Барем 90% од техниките..

Како што реков ако целта на вежбачот е друга тогаш е супер духовно,телесно ќе се чуствува подобро после тренинг но не и за на улица.

Чисто информативно, во кој клуб имаш тренирано аикидо?

Каде можам да најдам некој добар Винг Чун клуб во Скопје (а да не е на Ѓоре Костовски или Предраг Петревски)?

Некој добар боксерски клуб знае некој?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom